"Галъп": Само 16.6% имат доверие в правителството

"Галъп": Само 16.6% имат доверие в правителството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие. Това сочи редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено в периода 29 юни - 9 юли сред 809 пълнолетни българи.

Според него, ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ 21,8 на сто. „Възраждане“ и ДПС щяха да са със почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. „Има такъв народ“ с 4,3%. Личи и „Български възход“ с 2%.

Сред останалите партии и коалиции личат „Левицата“, ВМРО и др. Тепърва в спонтанни въпроси ще проличава по-ясно и влиянието на политическа формация на Иван Гешев. Изрични въпроси показват ниша от няколко процента (което се потвърждава, например, и в данните за личното доверие), но тепърва ще се виждат резултатите от прякото състезание с останалите партии. Данните не са прогноза за изборен резултат, а редовен мониторинг. Сравненията кой печели и кой губи в електорален план от конструкцията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дават възможност да се заключи, че ГЕРБ засега не показва видими щети. Колкото до съотношението ПП и ДБ, то се запазва на ниво от около 3 към 1 декларативна подкрепа.

Нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството. То обаче започва на практика без обичайния за такива случаи кредит на доверие. Като цяло нивата на доверие в институциите на законодателната и изпълнителната власт се запазват традиционно ниски. Структурата на доверието в личности също остава без особена динамика. В партийната класация като че ли личи отваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие.

Подобен дял на обществено доверие е в рамките на нормата у нас, а подобно отношение към двете институции имаше и преди последните три динамични за политиката в страната години. Факт е обаче, че в изследователската практика на агенцията в последните десетилетия, всеки старт на ново правителство обикновено води и до различен по величина скок в доверието към институцията. Този път, на практика, такъв няма и данните са сходни с тези от последните месеци.

Очаквано, електоратите на партиите в управляващото мнозинство са по-благоразположени, както към правителството, така и към Народното събрание. Привържениците на партиите от опозицията изразяват доста по-сериозна критичност.

Хипотезата за оставка на правителството не събира широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. Една четвърт от пълнолетните българи не могат да преценят. Българите сякаш още се колебаят в отношението си към нестандартната за страната власт, но са склонни да дадат шанс на трудно сформиралото се ново правителство – с известно облекчение, но без видим възторг.

Потвърждение за това са регистрираните от „Галъп интернешънъл болкан“ нагласи по индикатора за нови предсрочни парламентарни избори – 30,1% смятат, че те са необходими, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Очаквано, отговорите на респондентите силно се различават според електоралните им предпочитания. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на „Възраждане“.

Най-популярна политическа фигура в страната по този критерий остава Румен Радев, макар политическата ситуация в последните три години да застраши позициите му. С по-видими нива на доверие в момента на общия фон е и Мария Габриел, като тя вероятно ползва и „бонуса“ доверие, който еврокомисарският пост носи, а доверието на премиера Николай Денков като премиер също не показва обичайния за такъв пост рестарт и не надвишава нивата от последните месеци на служебния премиер Гълъб Донев. Разбира се, идните месеци ще покажат на какви нива ще се установи доверието в сегашния премиер. По правило отскок може да се очаква в първите месеци, но след това обикновено идва ерозия.

Данните не бива да се приемат като класация – влияние оказват нивата на разпознаваемост, продължителността на политическата кариера, спецификата на заемания пост и т.н.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 29 юни и 9 юли 2023 г. сред 809 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • Навикът

  14 Юли 2023 19:07ч.

  Това с ДДС, или пък без ДДС. О-оо, извинявам се - навици :))) !!!!!!!! Сега май му се викаше Ала-Бала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  14 Юли 2023 20:08ч.

  Ами над 70% не искат оставка. Това си е 70% подкрепа за американско правителство тип - Батиста, добре че емигрирах !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  14 Юли 2023 20:09ч.

  Но забравих да добавя, че от другата страна НЕ е кубинския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агенция калъп

  14 Юли 2023 19:09ч.

  Доверието в правителството 16 % , а само в ПП-ДБ, елемент на правителството - 22 % !!! Буа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  14 Юли 2023 20:27ч.

  22% от онези 30%, които гласуват или 7%. Проблемът са негласуващите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да има по-голяма избирателна активност, докато сме вътре в ЕС и НАТО

  15 Юли 2023 5:40ч.

  Шикалкавения и лигавения на тема "ние не сме против ЕС и НАТО, само искаме да променим членството си там" са без значение. ЕС и НАТО са престъпления на САЩ срещу човечеството - от тук трябва да започне всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  14 Юли 2023 19:10ч.

  Оставка, измекяри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  14 Юли 2023 19:10ч.

  Абсолютен дисонанс, нонсенс и разминаване се наблюдава в корелацията на резултатите от поставените въпроси, но майната му - свикнали сме вече с елементарната стъкмистика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  14 Юли 2023 21:15ч.

  Единственото обяснение е ,че обърканите им избирателчета си харесват партийките, но не искат да са сдружени... За мен лично са непоносими...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  14 Юли 2023 19:13ч.

  Извод: Тези социологически агенции и собствениците/спонсорите им, наистина ни имат за пълни дебили, неспособни да съберат 2+2...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С фалшифициран изборен вот

  14 Юли 2023 19:28ч.

  Натресени от ОКУПАТОРА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  14 Юли 2023 21:04ч.

  Доверие в правителството има единствено Кен Хаитянина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  14 Юли 2023 19:32ч.

  Правителството на партиите, получили над 60 % от гласувалите има 16,6 % одобрение. Същото е положението и с Бюрото на неработещите заплатаджии - парламента. Почти никой не ги харесва и подкрепя, а близо 50 % не искат нови избори за да има шанс нещо да се промени?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логично е

  14 Юли 2023 19:33ч.

  Народа не е гласувал за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  14 Юли 2023 19:52ч.

  Това изследване да не е проведно само в Администрациите,заводите на Големите ни олигарси или пък в Гей-клубовете на България.Галъп-нещастните ми те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян

  14 Юли 2023 23:17ч.

  Изследването е проведено е в парламента.... забравили са да го добавят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • психо

  14 Юли 2023 20:02ч.

  Тези данни са или тежко манипулирани, или показват колективна шизофрения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  14 Юли 2023 20:04ч.

  Галъп, пак ли ала-бала?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  14 Юли 2023 20:11ч.

  Трябва да си абсолютно с болен мозък, за да подкрепяш паразитите - ГЕРБ,ПП и др. подобни! И тези хора, с това абсолютно ниско доверие,имат наглостта да вземат изключително важни решения за България! А Путин го одбряват над 77% от руснаците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто сте много бедни и

  14 Юли 2023 20:33ч.

  Оръфани затова така ви се струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  14 Юли 2023 20:41ч.

  Т.е., тези 70%, които не искат смяна на правителството, са богати и добре облечени?! Дали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  14 Юли 2023 20:29ч.

  О, ДеБилен ми Народе, що тъй не гласуваш и не щеш собствения си интерес?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  14 Юли 2023 20:39ч.

  И сега? Следва ехидна усмивчица от премиера и издигналите го висоооко бизнес-партньори!Борисов се намества по-удобно в позата "партер", за да може да издържи още малко, поне до първите избори наесен.16 е прекрасно число за хора, които, освен че са безгръбначни са и безочливи! Може и да се почерпят, кой знае?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сбъркали са мястото на запетайката

  14 Юли 2023 20:40ч.

  1.66% е цифрата. А кой знае, може и да е 0.166%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Юли 2023 21:31ч.

  Тогава Галъп или БАЛЪК да обясни, откъде вади тия проценти на партиите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Юли 2023 21:36ч.

  Хайде сега искам калъп да обясни, откъде изкара тия 19 % одобрение на асенча... 🤪🤮

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак ле фалшименто

  14 Юли 2023 22:06ч.

  Тежки фалшификации, висока сервилност. Хората си знаят, унизително нисък рейтинг на НС и МС, а те обърнаха държавата и народа с хастара на вън. Сега от позиция на евроатл.мнозинство в НС ще си наредят и регулаторите, но ни помним човека на дпс Иван Искров как фалира КТБ и остана без никаква санкция, покривайки се със заработените престъпно милиони

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бам бум

  14 Юли 2023 23:13ч.

  Ех галъпчето пак послъгва, процентите са около седем или може би десет когато има алабала на галъп :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължаваме Погрома

  14 Юли 2023 23:21ч.

  Денков е некачествена интелектуална, управленска и човешка партийно-номенклатурна стока, комуфлирана рекламно с луксозен "научен" "акад." целуфан, останал от времето на Тато! Също като разните пишман номенклатурно-паркетни въздухар-фатмаци с кухи церемониални лампази! Погромът, опустошението и разорението на образованието и науката, който ЛИЧНО Денков наложи в Б-ия през цяло десетилетие като зам.министър на "ген.лейт." "доц." "д-р" "инж." БОКо и шеф на многомилионния бюджетен Фонд "Научни разГепвания", вече се налага от Денков и на ниво на държавата, че и на международно Евро-ниво! Когато премиер на Б-ия е бил "акад." (Филов, Денков, ...), държавата ВИНАГИ е довеждана до национална, военна, икономическа, образователна, научна, културна, морална и политическа КАТАСТРОФА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  15 Юли 2023 0:16ч.

  даже и 1% нямат ала балата на радев м.ръсника! никой не иска война и непосилни сметки заради джоба на американските политици, които разпродават територията на балканската усрайна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hиколова

  15 Юли 2023 0:32ч.

  Много са! Тази пасмина от педераси, травестити, мутри и калинки не заслужава и 1%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези 806

  15 Юли 2023 1:49ч.

  Са били избиратели на управляващата коалиция, само 16 % ги подкрепят, или това са семействата на Киро, Габривл и сие. Въпросът е защо продължават да се правят че управляват България, като всички видяхме че са слуги на Украйна. Превърнахте държавната измяна, в излишен термин, с отпаднало предназначение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логично

  15 Юли 2023 3:14ч.

  16% от българите са с ментални проблеми. Може би заради живота в София или солидната сума в банковата сметка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като че познавам един идиот в политическия смисъл на думата

  15 Юли 2023 11:38ч.

  който може да одобрява това правителство. Ама 16 процента...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  15 Юли 2023 15:32ч.

  Тези 16 процента вероятно са сбор от 7-те процента споменати в онзи запис плюс още толкова за изработка на "калъпа". Останалите 2 процента са инфлационна корекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  16 Юли 2023 0:19ч.

  16.6% с ментални увреждания показва докъде се е докарала България и обяснява състоянието в което се намира. То, пак добре че малцина гласуват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи