FT съобщава за криза в доставките на боеприпаси в Европа заради конфликта в Украйна

FT съобщава за криза в доставките на боеприпаси в Европа заради конфликта в Украйна

Конфликтът в Украйна предизвика значителна криза в доставките на боеприпаси в Европа, тъй като производителите на оръжие се опитват да попълнят националните запаси на държавите и да осигурят доставки за Киев. Това съобщи Financial Times във вторник.

Според статията рекордното търсене на боеприпаси поставя под огромно напрежение индустриалния капацитет на Европа. Експертите смятат, че Украйна се нуждае от повече от 5000 снаряда на ден, което е същото количество, което малка европейска държава поръчва годишно. Допълнителен натиск върху веригите за доставки се създава от липсата на производствен капацитет и недостига на важни суровини. Освен това веригите за доставки, нарушени от пандемията COVID-19, все още не са напълно възстановени.

Мортен Брандсег, главен изпълнителен директор на норвежко-финландската отбранителна компания Nammo, заяви пред изданието, че търсенето на някои компоненти е нараснало толкова много, че сроковете за доставка на клиентите са се увеличили от няколко месеца на няколко години. В стремежа си да отговорят на търсенето и да намалят времето за производство и доставка много компании увеличиха производствените смени и наеха повече персонал. По-специално германската компания Rheinmetall планира да построи нов завод в Унгария и да пусне отново в експлоатация съоръжения, които преди това са били изведени от експлоатация.

На свой ред доставчиците на суровини и компоненти за боеприпаси отбелязват, че клиентите им изискват 100-200% увеличение на производството на определени материали, но ръководителите на заводите казват, че това не може да стане в краткосрочен план.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • >>>

  07 Фев 2023 9:32ч.

  Зор, а?! Нищо, и по-тегаво ще става... Сега разбирам защо Путин всъщност не бърза... Просто се наслаждава на този гърч и чекнене от страна на златното милиардче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  07 Фев 2023 9:39ч.

  Нема джепане? Тва е много хубаво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  07 Фев 2023 9:45ч.

  Криза може да има само за продукт, чието потребление е необходимост и не може да бъде прекратено дори временно. Оръжията в Европа не представляват някаква жизнена необходимост и никакъв проблем в производството им не би могъл да бъде наречен "криза". Все едно да има криза в производството на пиана или криза в производството на гранитни паметници по площадите, или криза в производството на плажни чадъри. Има такива сектори, където някакъв недостиг не може да бъде наречен "криза".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  07 Фев 2023 9:56ч.

  до преди година популацията беше к.латена от фармацевтичната мафия. явно е голяма далавера, щом оръжейната ѝ завидя и също се включи в процеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинската криза тепърва предстои. И не е за боеприпаси, а икономическа, социална, антропологична, нравствена...

  07 Фев 2023 9:57ч.

  Дорде кухите ЕСесовски, КлаусШвабови куфалници не вдянат: Бог е с Русия в тази - поредната - битка за Човешкото и Божественото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  07 Фев 2023 10:04ч.

  Няма, мяма, но джобетата се пълнят! Без прекъсване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  07 Фев 2023 10:05ч.

  Западът пъшка под непосилното бреме на военна и гражданска издръжка на 40-милионна Украйна с площ по-голяма от Франция. А Русия не бърза да завладява остатъчна Шумерия, защо ли? Мъка ми е за трансатлантическото единство оттук нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Година след началото

  07 Фев 2023 10:55ч.

  И все още не могат да наместят производството. Баси пазара, баси плановете, баси чудото. Импотенти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Фев 2023 11:09ч.

  То може да дойде време, Европа да се стреля с хартиени фунийки. Я колко дървесина извлече от Украйна, та оплешивяването й се вижда ясно и от космоса. Ама то пък няма мазут за намазване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  07 Фев 2023 11:59ч.

  Запада е лъскава опаковка с кофти съдържание. Само с хвалби и лозунги не става. Гледам доста празни щендери по магазините. В аптеката също дефицити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кольо колев

  07 Фев 2023 13:58ч.

  Нищо де, тъкмо ще ни завладеят злите руснаци и ще ни развалят неолиберастката утопия. Между другото някой прочел ли е, че Лидъл в Германия ще спират да продават месо до 2025? Ето линк на немски: https://www.rheinpfalz.de/lokal/pfalz-ticker_artikel,-lidl-will-weniger-fleisch-anbieten-was-kunden-wissen-sollten-_arid,5463443.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно ще минават на промоционално продаване на скакалци, червеи и мухи - ПО РЕГЛАМЕНТА НА ЕС за унищожаване на европейското население......

  07 Фев 2023 22:02ч.

  Преди време имаше идея да се узакони и канибализмскакалци и червеи за тях!!!а! Публиката веднага подкрепи идеята, но под условие КАНИБАЛИЗМА ЗАПОЧВА ДА ИЗЯЖДА НАЙІНАПРЕД ПРЕДЛОЖИЛИЯ ИДЕЯТА! Така и ние - трябва ДА ЗАРБАНИМ естествените храни ЗА ВСИЧКИ ЕВРОБЮРОКРАТИ - само

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колев

  08 Фев 2023 0:06ч.

  Ами пише, че ще ги заместват постепенно със "заместващи месото продукти". По-скоро месарниците ще намажат, от колкото да направят германците вегани и буболечкояди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи