"Форин полиси": САЩ и НАТО се опитват да ограничат амбициите на Путин в Черно море

"Форин полиси": САЩ и НАТО се опитват да ограничат амбициите на Путин в Черно море

Автор: Роби Греймър, „Форин полиси“. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Да се говори за разработване на последователна стратегия е по-лесно, отколкото да се изготви такава. Членът на НАТО Турция, която е пазач на Черно море, играе прекалено голяма роля в региона. Тя притежава Босфора и Дарданелите – единственият и много тесен морски път от Черно море към Средиземно море. Отношенията на Турция с Вашингтон и други страни от НАТО са обтегнати и сложни от години. Тя гледа с голямо недоверие и загриженост на засилващото се присъствие на НАТО в Черно море и не желае да се откаже от ролята си на пазител и надзорник.

Турция спира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО (въпреки че Финландия се присъедини миналата седмица) и развива икономически връзки с Москва в опит да подкрепи закъсалата си икономика, докато други западни държави затягат примката на санкциите около руската промишленост. Но също така тя посредничи в решаваща сделка за зърно, която позволи на Украйна да изнася своите стоки, особено зърно, от черноморските пристанища. Освен това тя предоставя на Киев важна военна помощ.

Използвайки правомощията си съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., Турция затвори проливите между Средиземно и Черно море за преминаване на военни кораби малко след началото на военната операция на Русия. С тази мярка тя блокира движението на руските военни кораби, които не могат да се върнат в базите си от Черно море. Но и корабите на НАТО не могат да стигнат дотам. Последният американски кораб, влязъл в Черно море, беше USS Arleigh Burke, който напусна водите му през декември 2021 г.

С други думи, никоя западна стратегия за Черно море няма да проработи, ако Турция не се включи. А ангажирането на Турция ще бъде много трудно. „Турция не е ентусиазирана от предложения, които биха могли да променят статута ѝ в Черно море, както и условията за достъп до Черно море“, казва Сонер Кагаптай, регионален експерт във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Въоръженият конфликт в Украйна продължава вече повече от година, а Черно море стана свидетел на някои от най-драматичните сражения между Москва и Киев.

Но много преди Русия да си върне Крим през 2014 г., а след това да започне специална операция в Украйна, Черно море беше централен театър на военни действия в кървавата история на Европа.

То е било основният търговски път за древна Гърция и Рим, източник на храна за Атина, място на скитски и монголски завоевания в продължение на хиляда години между тях. Крим е бил епицентър на разпространението на бубонната чума в Европа и дълго време е бил ябълка на раздора между Русия и Османската империя. През XIX в., по време на Кримската война, полуостровът става арена на ненужни кръвопролития и военни сблъсъци между великите европейски сили, които по същество разрушават европейската система от съюзи, създадена след Наполеоновите войни. Черноморското пристанище Новоросийск се превръща в мястото, където по време на Гражданската война болшевиките постигат окончателната си победа над подкрепяната от Запада антикомунистическа Бяла армия.

По време на Втората световна война на черноморското крайбрежие в Южна Украйна се водеха най-тежките боеве и бяха извършени най-страшните злодеяния. Съветският съюз под ръководството на Йосиф Сталин депортира кримските татари, за да увеличи властта на Москва над Крим и Черно море. През 2008 г. Русия провежда операция за налагане на мир срещу Грузия, която също е черноморска държава и е в съюз със Запада. Това беше първата европейска война през XXI век. Тя възвести неоимпериалистическите амбиции на Путин, които го накараха да започне войната в Украйна.

Предстои да видим какво ще бъде евентуалното значение на Черно море в настоящия конфликт. Но то вече се е превърнало в огнище, което може да предизвика конфликт между Русия и НАТО. През март руски изтребител се вряза в американски дрон, патрулиращ над Черно море, и го потопи. Ръководителите на Белия дом осъдиха действията на руските пилоти, като ги нарекоха безразсъдни и безотговорни, тъй като дронът е летял над международни води, въпреки че Москва твърдеше, че е навлязъл в зоната на руската "специална военна операция" в Украйна.

Джин Шахин заяви, че именно заради подобни инциденти Вашингтон се нуждае от последователна стратегия за региона. „Ако САЩ имаха по-всеобхватно присъствие в Черно море, бихме могли да лишим Русия от стратегическо предимство в региона и да поемем контрола върху мястото на катастрофата на дрона“, каза тя.

От своя страна Путин е съсредоточил цялото си внимание върху придобиването на контрол над Крим, разглеждайки го като ключова част от конфронтацията си с НАТО. Той смята, че Черно море е изключително важно за демонстрацията на руската военна мощ в Средиземно море и извън него. „Достъпът до незамръзващи пристанища в Черно море се разглежда от Русия като важен плюс за нейната стратегия“, казва Чагаптай.

През последните дни украинските лидери изпращат объркващи и доста противоречиви сигнали за готовността си да обсъдят статута на Крим в бъдещите мирни преговори с Русия. Освобождаването на полуострова обаче би могло да бъде основна цел на предстояща украинска офанзива.

Крим има не само военна стойност за Русия. Путин даде ясно да се разбере, че притежаването на полуострова и контролът на Москва над Черно море надхвърлят рамките на студена и пресметлива стратегия. В публичните си речи Путин митологизира значението на Крим за руската история и наследство. Той озадачава историците с крайно съмнителни аргументи и нарича полуострова свещена земя за Русия, подобна на Йерусалим. Путин се сравнява с руския цар Петър Велики, който в началото на XVIII в. извършва военна експанзия и завладява територии, създавайки Руската империя, която няколко десетилетия по-късно завзема Крим, когато страната управлява Екатерина Велика. Но историческите паралели може да не са много приятни за Путин. Петър Велики оставя голяма част от днешна Украйна на Османската империя и създава условия за политически сътресения в царска Русия, като не успява да установи ясно наследяване на трона, заради което страната страда многократно.

Но подобни паралели показват съвременните имперски амбиции на Путин за Русия през XXI век и неразривната връзка между Черно море, Крим и изкривената представа на руския президент за собствената му значимост за историята на страната.

„Ако Путин иска Русия да си възвърне статута на водеща европейска сила, който са й осигурили Петър Велики и Екатерина Велика, той се нуждае от Крим“, казва Питър Рутланд, изследовател на руската история в Уеслианския университет.

Роби Греймър пише по въпросите на дипломацията и националната сигурност във „Форин полиси“. Преди това се е занимавал с НАТО в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • 007

  12 Апр 2023 19:24ч.

  Роби Гриймър халхабер си няма от история, политика, икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  12 Апр 2023 19:48ч.

  Нито Турция, нежели Русия ще позволят на пиндосите-кравари да имат достъп до Черно море! Разчитат на френската сглобка от 19 век наречена Румъния. Уви! Заграбила територията си от България, Унгария и ... Русия. Всъщност румънци няма! Има латинизирани българи незнаещи своя род, Родина и най-вече език с една шваба за президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  12 Апр 2023 19:59ч.

  Пиндосите управляват света, бе Мунчо, а твоите мужици един Бахмут не могат да вземат вече 8 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  12 Апр 2023 20:06ч.

  Точно, като добавим македонците и картинката става пълна. Мангали смятащи се за римляни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до пенсионерчето кимбата

  12 Апр 2023 21:27ч.

  И защо трябва да го вземат Бахмут, след като го използват като капан за утилизация на мракобеси-наивници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  14 Апр 2023 15:35ч.

  Много сте далече от истината. Даже те сте наясно и кой управлява света. Така, че по-добре е да си замълчите. А относно Черно море, САЩ са на огромно разстояние от него, щото да имат претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  12 Апр 2023 20:05ч.

  А амбиците на САЩ в Карибско море Русия ли ги ограничава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поход за мир и неутралитет. Национален референдум /Поглед.инфо/

  12 Апр 2023 21:18ч.

  На 23 април в близо 20 български града хиляди българи ще излязат за пети пореден път на Поход за мир и ще заявят волята на България да запази неутралитет. В деня на Похода във всички тези градове и на още много места в цялата страна и чужбина ще се събират подписи за национален референдум „България за мир и суверенитет“. С този референдум българският народ ще получи възможността да предпази децата си от война. Ще запази живота, наследството, бъдещето си. С референдума за мир и суверенитет българският народ ще направи и още една преломна стъпка: ще може да изразява свободната си воля, дори когато тя противоречи на действията на политическата върхушка. Оттук нататък целим всички важни въпроси в държавата да бъдат решавани задължително пряко от народа. Това не е нищо повече от връщане към конституционно установения ред, който гласи политическите партии да следват и да съдействат за формиране и изразяване волята на народа, а не да решават вместо него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-тъп - наглосакс

  12 Апр 2023 21:25ч.

  Тия не могат и един час да живеят, докато не се карат с някого, не поучават някого или не скандализират определен статус, когато претендира да няма нищо общо с тях. Понеже са мноо демократични и толерантни, ама само към гейове и лесбийки, демек обратни във всяко отношение. Виж, за реални хуманни взаимоотношения - изобщо не ги търси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съветският съюз под ръководството на Йосиф Сталин депортира кримските татари, за да ...

  12 Апр 2023 21:27ч.

  ... за да изпълни ангажимент на СССР за еврейска република на Кримския полуостров, но след това Крим бе предаден на Украйна през 1954 г. и евреите изгоряха с повече от 50 милиона тогавашни скъпи долара и получиха Биробиджан: нееврейската столица на еврейския регион на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврейската държава, която Сталин създаде в Сибир... с неуспешен резултат

  13 Апр 2023 1:26ч.

  След Октомврийската революция правителството решава да превърне евреите в селяни (което е най-големият анекдот, заедно с това евреи - миньор), а Сталин настоява разпръснатото еврейско население да се засели на една ясно определена територия, която да има национална автономия, подобно на други съветски националности. Първи подобен опит се прави през 1926 г. Тогава Москва обявява подкрепата си за създаване на автономна област в Крим, където се заселват близо 96 000 еврейски семейства. Проектът се разраства и през 1929 г. СССР подписва споразумение с еврейската организация Американски еврейски обединен разпределителен комитет, която дава 1,5 млн. долара годишно с идеята в Крим да се преселят евреи. Така СССР започва да изгражда в Крим комуни, в които да живеят евреи. Започват обаче нападения от местни групи, които завиждат на финансирането, което евреите на полуострова получават. Тогава Сталин решава да засели евреите в отдалечените райони на Сибир. Речено-сторено. Начинанието обаче се оказва неуспешно. Пътуването до автономната област е дълго и трудно, а преселването не е добре организирано. Проблем е и това, че районът е с неясен статут. Сталин не дава истинска автономия на областта и не я превръща в република. Освен това той не позволява на евреите извън СССР да се заселят в Еврейската автономна област, когато започват гоненията на нацистите. Нещо повече - по това време са екзекутирани много евреи жители на областта. След създаването на Израел през 1948 г. мястото е много по-привлекателно за евреите в сравнение с отдалечения район в Сибир. >>> https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Evrejskata-darzhava-koiato-Stalin-sazdade-v-Sibir_699771.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  12 Апр 2023 22:32ч.

  Поредния ПАСКВИЛ, препечатан от ,,Форин полиси". Измишльотини и глупави заключения, дошли "свише" или от нЕкви мокри сънища на сътворилите ПАСКВИЛА. Пълна загуба на време е да се чете таз тъпня !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи