Forbes: Защо Байдън ще отстъпи на Путин

Forbes: Защо Байдън ще отстъпи на Путин
Когато се отразява украинската криза, на практика не се споменава най-важният военен факт за Русия. Москва разполага с хиляди ядрени бойни глави, от които поне 1550 са способни да достигнат до Америка, а стотици други са налични за използване в Европа. Така Русия е напълно способна да унищожи всички големи западни градове за няколко часа. Популярната култура е толкова свикнала със съществуването на оръжия за масово унищожение, че дори не предполага възможността за тяхното използване.

 

Администрацията на Байдън полага всички усилия, за да изгради коалиция от европейски партньори, които могат да предотвратят руско нахлуване в Украйна. Столиците на съюзническите страни казват каквото е необходимо, но ако се вслушате внимателно, не е трудно да забележите атмосферата на отчаяние, която помрачава всички усилия. Вашингтон знае, че никой от европейците не е готов да се бори за суверенитета на Украйна, а самите европейци от своя страна знаят, че Вашингтон също няма да направи това, пише американското списание The Forbes.

 

Руският президент Владимир Путин не иска пряко да окупира Украйна - той лесно би могъл да направи това за териториите източно от Днепър, който разделя страната наполовина - но той се стреми да я неутрализира като военна заплаха.

 

Това означава да се предотврати присъединяването на Украйна към НАТО, да се предотврати разполагането на западни военни бази на нейна територия и да се сведе до минимум всяко военно сътрудничество между Киев и западните столици.

 

Екипът на Байдън, воден от държавния секретар Антъни Блинкен, говори смело защо подобни гаранции не се обсъждат, но в крайна сметка администрацията му ще даде на Путин повечето от това, което той иска.

 

Просто публично Байдън и други като него не признават, че това е така.

 

За да разберем защо сплашването на Путин вероятно ще бъде успешно, трябва да разгледаме някои важни точки за ситуацията в Украйна, които рядко се споменават в масовите медии.

 

Никой не иска Украйна да влезе в НАТО. Докато укрепването на връзките със Запада е от основно значение за външната политика на президента Владимир Зеленски, неговата корумпирана и слабо развита страна няма да добави стойност към Атлантическия алианс. Украинските въоръжени сили са много слабо финансирани – миналата година Киев похарчи по-малко от един милиард долара за оръжия, а геополитическите обстоятелства правят страната почти беззащитна.

 

С разширяването на НАТО след разпадането на Съветския съюз, шепа западни държави, осигуряващи 90% от финансирането на Алианса, се ангажираха да предоставят взаимна военна помощ на дузина източноевропейски държави, които нямат средства за защита. В процеса организацията също претърпя много политически разделения между нови членове, които не сътрудничат. Последното нещо, което Лондон, Париж и Вашингтон искат днес, е да приемат още един слаб "партньор" в своя вече претъпкан съюз.

 

На американските избиратели им е писнало от призивите за спасяване на света. От поколение на поколение Вашингтон изпраща войски надлъж и нашир, за да подкрепят гнили режими. Виетнам. Ливан. Сомалия. Афганистан. Ирак. Тези държави неизменно се управляват от корумпирани елити и Вашингтон по правило не постига целите си там. Всяка военна намеса на САЩ в Украйна би била част от тази тенденция и би дискредитирала администрацията в очите на избирателите.

 

Президентът Тръмп многократно призоваше европейските съюзници да споделят тежестта на съвместната отбрана и бе останал за втори мандат, вероятно щеше да изтегли Америка от НАТО. Президентът Байдън работи за възстановяване на връзките с Европа, но неговата партия вероятно подкрепя чуждестранната намеса дори по-малко, отколкото гръбнакът на Републиканската партия. Трудно е да се разбере дали като цяло има привърженици на военната подкрепа за украинския суверенитет в страната под формата, да речем, на изпращане на оръжие там и изграждане на бази.

 

Русия остава ядрена суперсила. Когато се отразява украинската криза, на практика не се споменава най-важният военен факт за Русия. Москва разполага с хиляди ядрени бойни глави, от които поне 1550 са способни да достигнат до Америка, а стотици други са налични за използване в Европа. Така Русия е напълно способна да унищожи всички големи западни градове за няколко часа.

 

Популярната култура е толкова свикнала със съществуването на оръжия за масово унищожение, че дори не предполага възможността за тяхното използване. Руската военна доктрина обаче казва друго и най-вероятните сценарии за ескалация на обикновен конфликт в ядрен се отнасят конкретно за Източна Европа. Членството в разширения Северноатлантически алианс тласна ядрените ангажименти на САЩ до невероятни нива, което прави опасно предложение да влезе в конфликт с Русия заради Украйна. По време на кризи хората са склонни да полудяват.

 

Украйна е твърде близо до сърцето на Русия. Ако Владимир Путин беше убеден демократ, страховете му от западните военни заплахи биха били неоснователни. Но всичко е различно. Автократът Путин вижда геополитическите нужди на страната си като изискващи някакъв буфер между нея и Запада и това е една от причините за желанието му да върне финансово затруднената Беларус на майка Русия. Така че реакцията му на възможността за присъствие на сили на НАТО в Украйна не се различава много от реакцията на САЩ към опита на Русия да разположи ракети в Куба.

 

Това не е просто параноя. Киев се намира само на 755 км от Москва, тоест в бойния радиус на изтребителите F-35, непроследим за руските радари. Когато тези самолети станат в състояние да носят тактически ядрени оръжия на НАТО по-късно през това десетилетие, те ще се превърнат в мощен възпиращ фактор за регионална агресия. Но по този начин те ще засилят страховете на Москва от превантивен удар в случай на криза, така че Путин разумно не желае да пусне базите им близо до границите на страната си.

 

Путин ще спре, ако успее да обяви победа. Някои квалифицирани дипломати и служители на разузнаването предупреждават, че неутрализирането на Украйна е само първата стъпка от големия план на Владимир Путин за възстановяване на Съветския съюз. Може и да е така, но в момента екипът на президента Байдън е зает с предотвратяването на предстояща инвазия много повече от всякакви далечни перспективи. Ако Путин може да представи западния отговор на исканията си като победа, той най-вероятно ще спре дотук (засега).

 

В края на краищата, действителното нахлуване и окупация на държава с размерите на Украйна може да струва много скъпо, както в парично изражение, така и в човешки животи, да не говорим за санкциите, които неизбежно ще последват. Байдън със своите сътрудници вероятно ще успее да разреши дипломатично ситуацията, мълчаливо съгласявайки се с исканията на Путин, но не и директно. Без членство в НАТО, без бази, минимална военна помощ. Путин може да оцветява резултата, както пожелае, а американската администрация ще твърди, че не е поет официален ангажимент. Така кризата ще бъде разрешена и Байдън ще може да се върне към вътрешните проблеми, които вероятно ще определят по-нататъшната съдба на неговото президентство.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • F-35, непроследим за руските радари

  10 Яну 2022 21:57ч.

  Ох мамочка ! Кой ви пише текстовете, нямате ли един средно грамотен военен консултант, да не пишете такива простотии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво търси нато и сащ край руските граници ?

  10 Яну 2022 22:01ч.

  Пиндосите да се изтеглят от България, а тия дето ги допуснаха в родината без разрешение от народа ,,на съд за национално предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западна помия

  10 Яну 2022 22:14ч.

  Бълвоч и тюрлюгювеч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е да се сложи край на 500 годишния апендикс на историята

  10 Яну 2022 22:16ч.

  гръмко титулован като "Западна цивилизация". Може и с ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  10 Яну 2022 22:41ч.

  Защото Путин ги държи в ръцете си... затова! Болсонаро каза, че зеления сертификат е за заробване, а Вучич каза, че има план за избиване на населението... случайно ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямаме нерва за анализа на Форбс, но по заглавието

  10 Яну 2022 23:55ч.

  Колеги от Форбс стегнете се - не може само оръжие да ви е в главите и как Русия и САЩ си ги мерят ядрените бомби. Де, по-сериозно. ... ... ... Както вижда човечеството - САЩ строят военни бази по целия свят, а древните китайци правят номера на китайката - Китай строи икономически бази по целия свят! Русия пък разработва разбирателство и доставя енергията на целия свят! .... .... Та кой тук е хегемона?! Оръжията, стоките или енергията?! Форбс - нали сте бизнес, де ви е бизнеса?! ... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжи, та дрънка!

  11 Яну 2022 2:32ч.

  Що за читатели могат да вярват на такива нескопосани лъжи? Искат кръв да се лее, ама да е чужда. Искат война, ама далеч от портите им. Ясно като бял ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  11 Яну 2022 6:10ч.

  Просто притиснаха Русия до стената и се канеха да е повалят.Само,че са сбъркали,лошото е,че рано или късно някой малоумник на запад виждайки как се отдалечава мечтаното световно господство,ще направи някоя глупост и всички ще плачем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпрос на избор

  11 Яну 2022 9:28ч.

  Това което става в момента е падането на САЩ от позицията на световен хегемон. От тях зависи дали това ще стане по един нормален начин и ще запазят някакво достойнство или ще стане по трудния начин и с репутационни загуби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Блъд

  11 Яну 2022 10:34ч.

  Не е ясно какъв ще е резултата от преговорите, но е ясно искането на Кремъл- не разширение на НАТО и силите и средствата на Алианса /вкл. САЩ/ по местата от 1997г. И най-важното, всичко това облечено в юридически гаранции!!! Конкретиката е достатъчна. Друг е въпроса дали е приемлива за Запада... Работата е в това,че Путин е подготвил т.н. "военно-технически" отговор при не постигане на искането. Това смразява душите и засяга преди всичко и на първо място Европа. За сега няма данни за напредък, но да видим. Тоя път Путин не дава повод за отстъпление нито на себе си, нито на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин се перчи с ултиматуми

  11 Яну 2022 11:03ч.

  както го е правил като дете сред по-едрите си връстници. Това е много по-лесно, отколкото да оправи държавата си, да даде поне малко социална справедливост на обикновените руснаци и озапти крадливото си обкръжение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаем фокусите на "Фокус", знаем и кой им плаща за тях.

  11 Яну 2022 11:22ч.

  Путин публично декларира, че няма насочени руски ракети към никоя от западните страни. "Фокус" си мечтае за друго. Кой лъже - Путин или "Фокус" ? Какви трябва да са санкциите, когато регистирана у нас агенция всява страх и паника в населението ? Затваааряяяяяне ! И после никакво пусканеееее!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  11 Яну 2022 13:59ч.

  Западът много обичаше Русия... когато тя имаше нужда от хуманитарна помощ. Когато Русия излезе на ПЪРВО МЯСТО в света по добив на зърнени храни, я разобича!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Яну 2022 14:38ч.

  защото знае какво ще извади от джоба си за него и сина му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  11 Яну 2022 14:47ч.

  Абе тия корумпирани режими Кой ги корумпира? И тия корумпирани пари в каква валута са? Тия корумпирани пари в чии банки са? САЩ! САЩ! САЩ! Елита САЩкия корумпиран ражим не осъзнава ли, че вече не може да се управляват с лъжа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "изтребителите F-35, непроследим за руските радари"

  11 Яну 2022 16:06ч.

  По-покъртителна глупост скоро не бях чувал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупост, да,

  11 Яну 2022 16:58ч.

  но всяка глупост, повтаряна достатъчно пъти, може да се превърна във велико заблуждение...за нечия сметка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hdh

  11 Яну 2022 18:08ч.

  Украйна ще стане новия афгавистан за руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  13 Яну 2022 10:52ч.

  Украйна сама по себе си никого не интересува! Накви хохоли, въобразили си величие, щото нещо били били! Смях и глупости. От нахлуването на монголите до заемането й от Москва тя е ничия земя, който поиска я има. Сега някакви самонадеяни глупаци се пъчат на площада, докато шайка еврейски тарикати ги обират...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Яну 2022 12:52ч.

  Никой не отстъпи пред ултиматума на Путин. Проведоха се планираните разговори Русия - САЩ и Русия - НАТО. За тях гробно мълчание, а творбата на Фокус си стои като паметник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи