Финансистът Любомир Христов: Да отпаднат вноските към частните пенсионни фондове, за да намалее дефицитът

Финансистът Любомир Христов: Да отпаднат вноските към частните пенсионни фондове, за да намалее дефицитът

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Бюджет с 6,4% дефицит трябва да бъде избегнат. Този дефицит трябва да бъде намален". Това заяви пред БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ.

По думите му повечето предложения за такова намаляване имат еднократен ефект. Само след 6 месеца се изправяме пред въпроса за обсъждане и приемане на бюджет за следващата 2024 година, напомни той.

В предаването "12+3"Любомир Христов предложи мярка, която би довела до свиване на бюджетния дефицит с 1,3% от БВП и то не само за текущата година, но и за всяка следваща. По думите му мярката не изисква увеличаване на данъчни ставки и съкращаване на разходи. А тя е:

"От 1 юли 2023 г. да се прекрати отклоняването на значителна част от задължителната осигурителна вноска към универсални и професионални пенсионни фондове, а цялата задължителна осигурителна вноска в размер на 19,8% от осигурителния доход да постъпва във Фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване. Съкращаването на бюджетния дефицит, до което това ще доведе, е страничен ефект от основно 2 цели, които биха се постигнали с такава мярка. Първата цел е да се признае и да се коригира провала на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в универсални и професионални пенсионни фондове. Вече 20 години работи и доказано се провали това допълнително задължително пенсионно осигуряване. Второ - дългосрочно стабилизиране на бюджета на ДОО и държавния бюджет".

Според финансиста мярката би съкратила 2,1 млрд. лв. годишно. По думите му тази сума ще расте успоредно с нарастването на средния осигурителен доход за страната.

Вече се доказа, че пенсионните дружества не са в състояние да осигурят допълнителни пенсии, а напротив - намаляват пенсионния доход на осигурените в универсални пенсионни фондове, подчерта още Христов. Според него обществото няма нужда от този пенсионен стълб:

"От него печелят акционерите и управляващите пенсионните дружества".

"Трябва да се скъса пъпната връв между частните пенсионни фондове и ДОО. Цялата задължителна осигурителна вноска - във Фонд "Пенсии" на НОИ, а който иска допълнителна пенсия - се осигурява срещу допълнителна вноска", категоричен бе финансистът.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • И защо изобщо трябва да има "частни пенсионни фондове"

  03 Май 2023 17:24ч.

  Пак ЕС е изсрал някакви "изисквания".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  03 Май 2023 20:24ч.

  Частното, което гони печалби, само създава дефицити, печалбата оскъпява цената на социалните услуги, там са само пиявици, паразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналгин

  03 Май 2023 23:24ч.

  След камарата празнодумци,най после една прекрасна идея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  04 Май 2023 9:09ч.

  Идеята е повече от добра. Задължително осигуряване - само в НОИ, при това гарантирана пенсия от държавата, но според личния принос. Който иска допълнителна пенсия, да си прави вноски в доброволните фондове при увеличено данъчно облекчение. ДЗПО трябва да умре !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  04 Май 2023 9:14ч.

  И друго, лицата с доход над максималния осигурителен доход да се облагат за горницата над него с допълнителен данък в размер на осигурителната вноска за собствена сметка. Така данъчно-осигурителната тежест ще бъде равна за всички. Защото така е справедливо ! Но ДЗПО трябва да умре !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прекрасно предложение

  04 Май 2023 9:31ч.

  Браво, трябва да се приложи! Малкопо малко, демонтаж на постмутренския икономически модел от прехода. Също така, одържавяване на банките и промишлеността. Частното е подло, некадърно, кратковременно и безполезно за обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  04 Май 2023 9:46ч.

  Идеята на Л. Христов е интересна, НО поражда куп въпроси, които НИКОГА няма да намерят логичен, респективно ЗАКОНЕН ( как аджеба, без да се нарушава Конституцията и купища други закони ) начин да се осъществи тази идея. Примерно: Задължителното "доброволно" ( ??? !!! ) осигуряване за родените след 31.12.1959 г. доведе до това, че след 2002 г. всички пенсиониращи се и ДО МОМЕНТА ПОЛУЧИХА НАМАЛЕНА държавна пенсия ( поне 10% , някой и с много повече ), щото ...... се осигурявали ДОПЪЛНИТЕЛНО, ЗАДЪЛЖЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА със закон, ама в ЧАСТНИ пенсионни фондове. Аре г-н Л. Христов, аре да обясните, как ще бъдат обещетени ДЕСЕТКИТЕ ( може би стотици ?! ) ХИЛЯДИ пенсионери, чиито пенсии са ОРЯЗАНИ с някаква очеизвадно глупава, съмнително законна ( хем задължителна, ама "доброволна" ), но пък ИМПЕРАТИВНО наложена принуда да плащат на тарикатите от частните ПФ. Всъщност знам отговора: каквото и да се направи, принципа е ,,Да го духат бедните". Не, ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  04 Май 2023 11:01ч.

  Задължителното "доброволно" осигуряване е най-голямата кражба в историята на България, която ни завещаха любимецът на седерунгелите - лаборантът от Драгалевци и верният му клакьор И. Нейков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на г-н Христов за идеята, макар и не в името на осигуряващите, а в името на държавния бюджет, но пак е много да се чуе

  04 Май 2023 12:51ч.

  предложението да се спрат вноските в ЧПФ. Допълнителното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване записано със закон е най-най-най-сладкият бизнес какъвто няма никъде другаде по света! Със закон !!! ЗАДЪЛЖАВАТ клиентите да внасят пари в частни фондове, това е невиждан "пазарен" механизъм. Вместо ЧПФ-тата да се състезават и да печелят клиентите си ДОБРОВОЛНО с привлекателни условия! ............ Да, ама не - луд печеливш бизнес, със закон задължиха над 3 700 000 българи да правят вноски в частни фондове. По данни на КОМИСИЯТА за ФИНАНСОВ НАДЗОР например за 2020 г. към 30 юни ДЕВЕТ ЧПФонда т.е. дружествата им управляват 15.839 млрд. лв.!!! .......... иииииииии доходността за хората каква е, срам! Освен това нали помним и другия СРАМ ЧПФ-тата отказваха да върнат натрупаните суми от вноски на наследниците на починали вложители. Така че - дано го чуят наистина НАРОДНИТЕ избранници - 15-16 млрд.лв. въртят ЧПФ от грешната ни българска работна сила. Браво Л.Христов още веднъж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Девет частни пенсионни фонда ЧПФ управляват 15 млрд.лв.!

  04 Май 2023 12:53ч.

  От супер бизнес без никакви усилия - просто закон ЗАДЪЛЖАВА КЛИЕНТИТЕ да внасят пари в смитките им. Къде е пазарния механизъм, състезателност между фондовете, да те привлекат с условия, а не със закон?! Срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  06 Май 2023 10:43ч.

  Идеален пример за "пазарно мислене" от видните идеолози на капитализма И. Костоff и компания! Айде някой да извади имената на "управителите" на прословутите фондове, заплатите им и тези на акционерите им! Същия номер се скрои с тока, а сега се канят да го направят с водата! Слава на капитала(паразитния), долу Путин, щото той е виновен, "управителят на риска" от драгалевци каза...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи