“Фигаро”: Ходът на войната в Украйна убягва на Запада

“Фигаро”: Ходът на войната в Украйна убягва на Запада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Войната убягва на западните страни. Крим може скоро да се окаже в обсега на обстрел на украинската артилерия. Но за Русия полуостровът е много по-екзистенциален и взривоопасен залог. Как да знаем дали украинците ще спрат навреме?

Войната, дори и прокси войната, остава рискована. От нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, западните страни внимаваха да не прекрачат границата, понякога несигурна, на съвоюването. Никой, нито във Вашингтон, нито в Европа, не искаше да бъде въвлечен в пряка конфронтация с Москва. Но преди девет месеца трябваше само да се забави падането на Украйна и да се санкционира Русия. Оттогава силите на президента Володимир Зеленски надделяват на терен. Победата изглежда на една ръка разстояние. Може би при условие на допълнителна помощ, която системно заплашва да се превърне във въвличане.

Във вторник генщабовете се видяха на ръба на пропастта, докато в Полша, ударена от ракета или нейните отломки, скърбяха за двамата загинали. Варшава, Пентагонът и НАТО увериха по-късно, че това са случайни последици от изстрелването на украинска ракета за противовъздушна отбрана. Ако беше дошла от Русия, умишлено или не, последствията можеха да доведат до непреднамерена ескалация. Във вторник вечерта украинските социални мрежи сякаш се надяваха на това, като натрапчиво се позоваваха на член 5 от договора на Северноатлантическия съюз, който предвижда солидарност на съюзниците в случай на агресия срещу един от тях - като любопитна повеля за Варшава.

Екзалтацията трудно спада. “Нямам никакво съмнение, че тази ракета не е наша”,

заяви в сряда вечерта украинският президент Володимир Зеленски. Той каза, че се опира на военните доклади на своята армия, поставяйки под съмнение официалната версия. Настояването смути НАТО. То подхранва аргументите на онези, които смятат Украйна за твърде “войнолюбива” и биха искали да се намали военната помощ. Тогава Зеленски смекчи: “Днес е невъзможно да се каже нещо определено”, уточни той в четвъртък.

Войната убягва на западните страни. Крим може скоро да се окаже в обсега на обстрел на украинската артилерия. Но за Русия полуостровът е много по-екзистенциален и взривоопасен залог. Как да знаем дали украинците ще спрат навреме? Въпросът за Крим “трябва да бъде обмислен и решен от украинското ръководство”, избегна, смутен, американският министър на отбраната Лойд Остин.

Темпото на войната също не може да бъде овладяно. Украинското напредване от септември е бързо. Ако руското отстъпление беше по-бавно, Кремъл можеше да свикне с поражението, казват военните. Рискът от ескалация би могъл да остане под контрол. Но ако войната продължи, нейната цена също ще бъде по-висока за западните икономики, които поддържат Украйна.

Невъзможно е да се налагат дискусии или червени линии на украинците, говори се в средите на властта.

Единственото възможно нещо е “да се изразят опасенията” от ескалация. Дилемата е неразрешима. Ако западните страни намалят подкрепата си, за да забавят украинците, те поемат друг риск, този от руска контраофанзива. Несполука за украинците ще мине за западно поражение. Путин ще обяви победата си срещу Запада. Неприемливо.

Въпросът за края на войната не се поставя директно пред съюзническите генщабове. Те могат само да предложат отговор. “Вероятността да се случи скоро украинска военна победа - дефинирана като прогонване на руснаците от цяла Украйна, включително от това, което те определят или претендират, че е Крим - не е много висока във военно отношение”, предупреди в сряда шефът на американския генщаб ген. Майли. От политическа гледна точка, продължи той, моментът за преговори “от позиция на силата” би могъл да дойде по-бързо за Киев. Съветът за умереност има малки шансове да бъде чут в Украйна, където оплакват загиналите в конфликта. В Москва също, където Владимир Путин е пленник на войнствения си инат. Мирът не се сключва чрез пълномощник.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Моско москала

  18 Ное 2022 21:16ч.

  Ходът,а и смисълът на войната е огледален образ на 1 руска операция в кавказ,когато някакви талибани бяха вземали няколкостотин заложници в някъкъв театър.Става дума за абсолютно същото!Някакви бандеровци и хазари въоръжени до зъби са взели за заложници няколко милиона украинци.Ами филма сте го гледали...Руския спецназ се повъртя около театъра,предложи им 2-3 пъти да се предадат и ги аргаса.Е умряха бая заложници ама талибаните изядоха оловото.Исега ще стане абсолютно същото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  18 Ное 2022 21:30ч.

  На аФторът също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  18 Ное 2022 22:44ч.

  Писано от човек, който няма и грам представа за случващото се. Брътвежи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  18 Ное 2022 23:52ч.

  Топ журналист в световно известна медия толкоз пък да е зажумял, че да пише за „бърз украински напредък“ и „кремълско поражение“... не ми се вярва. Нова опорка имат западните мисирки, но е бая остър завоят и ще им се поизкълчат езиците, не им е сефте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина отчайващо невежество !

  19 Ное 2022 3:37ч.

  Ето за какво става въпрос. САЩ и Путин /абсолютен продажник интересите на руския народ!/ играят обща игра. Руснаците вече прозряха и я наричат "договорняк". Играта разбира се е по американски сценарий. САЩ съсипват европейската индустрия , лишават Германия от евтините руски въглеводороди, и така ликвидират основен световен конкурент. Китай също потрива доволно ръце. Путин си пълни гушата с рекордни постъпления от нефт и газ към Азия, руският елит е мега корумпиран ! Украинците и руските войници - кучета ги яли. Конфликтът ще бъде "ЗАМРАЗЕН" с неустановени граници между Киев и Москва, и така ще тлее неопределено дълго време. В това време европейската индустрия ще угасне напълно и няма да има никакви шансове да се възстанови. Замразеният конфликт между ЕС и Русия - в Украйна, ще бъде преградата пред възстановяването на Европа. Перфектен американски сценарий. А вярващите все още че Путин е руски патриот и голям геополитик - да рупат зелена трева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Ное 2022 11:39ч.

  Нищо подобно, разбира се. Западът се готви да предаде Украйна и се опитва да проектира върху Путин – доста елементарен и незрял, но и същевременно деструктивен защитен механизъм /Защитные механизмы цивилизации, Давыдов А.И./.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колегата-русофоб по-горе прави 2 ОСНОВНИ ГРЕШКИ!

  21 Ное 2022 11:15ч.

  Най-напред, ако тайната цел на САЩ се сбъдне, то ВОЕННА ИНДУСТРИЯ В ЕВРОПА , която да снабдява Украина във войната й с Русия НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!! В момента военна индустрия в Украина ВЕЧЕ НЯМА! Руснаците бавно и полека , в последните 2 месеца, я разрушиха! На второ место, военната индустрия в самите САЩ е в"леопардово" състояние, негодно да водене на продължителна конвенционална война. Иначе щяха сами да произведат 155мм снаряди , а не да ги поръчват в Южна Корея...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хора!!! Изобщо, ЗАБРАВЕТЕ за индустриален Запад!!!

  21 Ное 2022 11:22ч.

  То , ако имаше индустрия в САЩ и на Запад, нямаше Уестингхаус от 20 години насам да поръчва контейнера на ядрените си реактори (тези които почнаха, но така и не завършиха) в Южна Корея, а евентуално следващите - в Китай...А днешната война все още е ИНДУСТРИАЛЕН ПРОЦЕС , а съвсем не само информационно-идеологически такъв

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  19 Ное 2022 3:44ч.

  "...където Владимир Путин е пленник на войнствения си инат." *** Дори и да яде само италианско сирене свинята си остава свиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бля-бля-бля

  19 Ное 2022 6:25ч.

  Тукашните пенсионери по пейките са по в час от западналата аналитична мисла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че той Западът, отдавна ДЕГРАДИРА!

  21 Ное 2022 11:17ч.

  За какво мислиш, че Клаус Шваб иска РЕСТАРТ на капитализма и "утилизиране" на 90% от цивилизацията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи