Фердинанд- гробокопачът на България

Фердинанд- гробокопачът на България

Автор: Георги Георгиев, "Гласове"

Погребването на тленните останки на цар Фердинанд в България нямаше как да не събуди определени спорове в обществото ни. Това събитие е пряко относимо към период от нашата история, който все още не сме в състояние еднозначно да оценим. И едва ли ще имаме подобна способност в близките 50-100 години.

На първо място, защото част от генезиса на съвременните разломи в нацията ни може да бъде открит в епохата, която олицетворява Фердинанд. Като някои от тях добиват нова актуалност, като делението между русофоби и русофили.

Но ехото от миналото не може да се превръща в параван, който да прикрива конкретния образ и конкретните политически решения на цар Фердинанд, които наистина го превръщат в най- злокобната фигура в следосвобожденска България. Като методи на управление и резултати от това управление, той причинява щети, несъпоставими с нищо в най- новата ни история. 

Самото възкачване на Фердинанд на трона бележи края на младата българска демокрация. Ако само до 1887 г. българските избиратели успяват да няколко пъти да свалят кабинети от власт чрез избори, Стамболов създава механизъм на насилие, терор и фалшификации, които зачеркват възможността избирателя да упражнява свободно своя вот. Така демократичната процедура бива обърната с краката нагоре: не изборите предопределят състава на изпълнителната власт в България, а изпълнителната власт си сформира удобно мнозинство в Народното събрание.

И това се оказва ключовата характеристика на политическата история на България в периода 1887-1918 г. Това е сърцевината на т. нар. личен режим на Фердинанд, при който той в продължение на три десетилетия назначава по свое усмотрение кабинети, разпуска действащия парламент и не просто позволява, но дори насърчава новите управляващи чрез беззакония да си осигурят мнозинство в новия парламент. Подобно функциониране на политическата система превръща Фердинанд практически в един абсолютен монарх. 

Но дори това не е главният проблем за страната. „Скопената“ ни демокрация би могла да бъде оправдана в исторически аспект, ако тя се бе превърнала в средство за постигане на националните ни идеали. Но Фердинад използва абсолютната си власт само за да задоволява личните си прищявки и не се ангажира твърдо с реализацията на нито една национална кауза. Липсва какъвто и да било видим негов почерк в ключовите сфери на националното ни развитие- националното обединение, образование, стопанска и финансова политика, външно- политическа ориентация на страната.

И точно в последната област провалът му е най- катастрофален и съдбоносен за страната ни. Опитвайки се непрестанно да играе между двата стола- Виена и Петербург, той се оказва „на пода“ точно в най- решителния момент от процеса на националното си обединение- лятото на 1913 г.  Но лишен от външна опора, той не само не става по- предпазлив, но още повече попада под властта на собствената си алчност и суетност, с което превръща собствената си страна за броени седмици в плячка за нейните съседи.

Заповедта му за започване на Mеждусъюзническата война е отдавна определена като акт на престъпно безумие, довел до  първата ни национална катастрофа. И може би точно поради обширната литература върху темата и различните гледни точки,  с времето въпросът за вината все повече се размива. А тя е ясна: на първо място е виновен Фердинанд, който нарежда започването на бойни действия срещу Сърбия и Гърция, на второ място- изпълнителят ген. Михаил Савов. Действията на тези двамата не просто ни струват загубата на почти цяла Македония, беломорското крайбрежие между Струма и Места, Източна Тракия и Южна Добруджа, но те предизвикват ситуация, при която балканското равновесие започва да се търси чрез разпокъсването и изолирането на България.

Все пак, ако през юни 1913 г Фердинанд действа под пресата на военен конфликт, в който България директно участва, включването ни в Първата световна война се случва след като монархът има възможността година и половина да размишлява, чия страна да вземе. И накрая решава да ни вкара в редовете на Централните сили. Показателно е, че в рамките на този военен блок се включва само още една страна- Османската империя.

Докато френско- руската коалиция е подкрепена от още 40 държави, сред които Британската империя, Италия, Япония, САЩ, Китай, Румъния, Гърция и др. Италия и Румъния дори формално са съюзници на Берлин и Виена, но виждайки развитието на конфликта преминават в редиците на техните врагове.

Което показва колко абсурден е изборът на Фердинад. И когато той се оказва втори пореден, няма защо да се учудваме, че достигаме до Втората си национална катастрофа, още по- тежка и кървава от Първата. И се превръщаме във второстепенна балканска държава, наред с Албания, която няма капацитет да се противопостави на нито един свой съсед.

За 6 години ние се отказваме от половината си национален хинтерланд, даваме около 150 000 убити и 250 000 ранени, половин милиона българи са превърнати в бежанци, други два милиона и половина се оказват под сръбска, гръцка и румънска власт, Източна Тракия и Югозапдна Македония са почти тотално обезбългарени, националния ни оптимизъм е заменен с разделение и реваншизъм. Тежестта на репарациите на този фон е най- малкия проблем, но и той ще кара българина в продължение на 15 години да отделя от оскъдния си залък, за да плаща фердинандовите „вересии“.

Дори комунизмът не се оказа с толкова лошо наследство. И да не забравяме една друга съществена разлика между двете епохи: след падането на комунизма ние успяхме да осъществим един мирен преход към нов обществено- политически модел, докато след Фердинанд в страната настана кървава вакханалия между левицата и десницата.

И странно, но никой не се сети да потърси сметка от самия Фердинанд. Като врагове на Македония загубиха живота си хиляди българи, но тези които реално профукаха тази земя, на първо място-  Фердинанд, но и да не забравяме основните му съратници- Васил Радославов, ген. Михаил Савов, ген. Никола Жеков и др, умряха мирно във постелите си.
Което показва, че ако нещо Фердинанд символизира за нас българите, то е нашето покорство и глупост. Във всяка една от останалите балкански страни, политическите елити успяха да вземат връх над монарсите си, в решителните моменти от своята история. Когато сръбския крал Александър Обренович се опита да го играе на абсолютен монарх, сръбските офицери го насякаха на парчета, заедно със съпругата му. Румънските политици, и управляващи, и опозиция, се обединиха, за да дезавуират желанието на крал Карол I, страната им да изпълни съюзническия си договор с Австрия и Германия и да влезе на тяхна страна в Първата световна война. Гръцкият монарх има подобни желания, което довежда страната буквално до гражданска война, продължила цели две години. Но накрая просъглашенските сили вземат връх и вкарват Гърция в лагера на победителите.

Благодарение на пресечените абсолютистки желания на кралете си, в периода 1912-1918 г Сърбия увеличава територията си 6 пъти, Гърция- 2,5 пъти и Румъния- 2 пъти. България за същия период нараства от 95 хил. кв. км до 103 хил. кв. км (8%).

И няма как да ни пробутват модернизацията на България и обявяването на Независимостта като компенсация за провалите в последните 6 години от царуването на Фердинанд. Двете ни национални катастрофи са неизмерими и несъпоставими с нищо. Още повече, че няма някаква модернизационна черта в България, която да е уникална, да кажем поне в рамките на Балканския полуостров. България просто се намира в тренда на най- бурното развитие на капитализма в историята на стария континент. Нищо повече.

Колкото до Независимостта, докато тече подготовката за нейното обявяване тук от правителството, Фердинанд се крие в унгарското си имение (както се случва и по време на Илинденско- Преображенското въстание) и договаря тайно с Виена нашия акт да предшества анексията на Босна, с което страната ни си налага международното реноме на австроунгарска слуга.
В заключение, разбира се, няма нищо лошо останките на един починал човек да бъдат погребани съобразно последната му воля. Но ако ние като общество натоварваме това събитие с някаква по- голяма значимост, това ще означава, че все още сме съхранили недъзите си, които позволиха на Фердинанд така тежко да осакати страната ни.

Войната, която неочаквано свърши
 

 

 

Коментари

 • Петър

  09 Юни 2024 8:55ч.

  Тенденциозна статия срещу Фердинанд с факти изсмукани от пръстите. https://youtu.be/C3GZBzNGWAQ?si=Z8xliIZ_gnJArrKD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наследниците и любителите

  09 Юни 2024 9:05ч.

  на “царските” ни величия,като горният “Петър” а следващият коментатор са все още живи,което е още едно доказателство че партизаните около 9.9.1944г. не са си свършили до край работата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шушумигел нещастен

  09 Юни 2024 9:20ч.

  Гръмни се бе шушумиго. Фактите в статията бодат очите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Юни 2024 9:30ч.

  Гешев и останалите не си свършихме работата навремето, но поне играхме футбол с главата на Велчето Пеева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тебе на къра

  09 Юни 2024 9:33ч.

  на бели фарове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  09 Юни 2024 10:28ч.

  Ти по рождение ли си идиот или откак ни сполетя деМОРкрацията ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашистчето днес има празник

  09 Юни 2024 10:30ч.

  Монархофашистчето днес има празник - на днешния ден прадядо му по заповед на Борис 3 отряза главата на Александър Стамболийски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 9:30ч.

  09 Юни 2024 10:35ч.

  НАРОДНИЯТ съд е бил милостив към тези които "клаха народа, както и турчин не го е клал".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодор Стефанов

  09 Юни 2024 11:13ч.

  Нещастен изрод!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валдес

  09 Юни 2024 12:51ч.

  Ако не беше същия този Фердинанд да обяви воина на Сърбия и Гърция сега България може би нямаше да я има на картите на Европа.Ако не бяхме на страната на Германия през втората световна ,,драги ми нещастен драскачо,,сега щяхме да сме пушечно месо на един умопомрачен с болни амбиции ,Путин ,вече оприличаван за Хитлер и Пиночет под общ знаменател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  09 Юни 2024 13:19ч.

  Баце у глАвата ти е вакуум...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванов

  09 Юни 2024 15:48ч.

  идиот ли сии!!!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • валдес, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Идиото!

  09 Юни 2024 15:57ч.

  Бе ти си чел "1984", ма не си разбрал, че е антиутопия! Козяк, Галя, незачет! Санитарите???? Пак сте изтървали туй нящо валдес от 4-ти км.! Моля, по-сериозно! И, козяк, опорките днес много нефелни, бе! Моля ви от все сърце и душа, дайте на туй валдес други, не толкова глупави думички, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Български офицер

  09 Юни 2024 16:13ч.

  Първо такива като теб Червени копеленца ще изтрепем.... !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе да попитам

  09 Юни 2024 16:15ч.

  @Петър, ти да не си тоя смешник Стоянович, дето написа някаква тъпотия за тоя боклук на снимката.как пък от стотици силни мъже управлявали България през 1300 годишната и история, ти избра да величаеш немският дърт п*д*раст или там биполярен или на кво си бел тоя мръсник Фердо пидраза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юни 2024 16:56ч.

  Хората са различни. Някои, като Петър, са родени да са слуги, други искат да живеят с достойнство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Юни 2024 17:16ч.

  Т.е., ако не бяхме с доказания луд Хитлер, сега щяхме да сме с умопомрачения с болни амбиции Путин?! Логиката трепе наред. Остава някой да обясни дали Валдес е само луд или и гъза му е тесен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @български офицер

  09 Юни 2024 20:03ч.

  е, ще видим кой кого ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вис

  09 Юни 2024 23:23ч.

  Първо,Фердинанд издава заповед за Убийството на Стамболов...Второ....Това Изобщо Не е Мъж...А отявлен Педераст....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kazimirc4

  09 Юни 2024 23:53ч.

  Трудно е да убедиш хора без добро познаване на историята...Вие определено не сте от тях, май???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Юни 2024 3:33ч.

  българския офицер - дето щял да трепе червени копеленца?! Сещам се за бандера и един друг май луков (има и други бг серсеми в списъка на трепачите) му беше името. Та, и те така до там, та днес лумпени олигофрени да им развяват некролозите по разни маршове. Демокрация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Асена Василева

  10 Юни 2024 9:46ч.

  Бегай за аповете мила....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  10 Юни 2024 10:59ч.

  Гробокопачът на България беше моментът в който едни решиха, че са Всевишния. Нали знаете, животът винаги намира път. Но кой ли, ще бъде късметлията? Аз за съсипването на бизнеси воювам. Има пръц! Има ако! Я ухажу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Злобния

  10 Юни 2024 15:10ч.

  Абсолютно си прав, човече....... Ама тук все отворковци, ама на клавиатура, а вчера опърдяха дивана в къщи...... Ай сиктир, нещастни дървени философи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Родолюбец

  10 Юни 2024 15:26ч.

  А ние,фашизоидните боклуци като теб ще избесим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гробокопач е Гошо Тарабата и шумкарете мандраджии.

  09 Юни 2024 8:56ч.

  Фердинанд е герой, оклеветен от кумунизите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 8:56ч.

  09 Юни 2024 10:27ч.

  Три национални катастрофи и Родината ни отвсякъде граничи със себе си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 8:56ч.

  09 Юни 2024 10:33ч.

  ... И плащане на репарации чак до средата на седемдесетте години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херодот

  09 Юни 2024 10:44ч.

  пукни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  09 Юни 2024 12:57ч.

  Изгонен от Блгария, сега тихомълком го връщат, като междувременно са организирали голямо посрещне с военни почести! А наследниците му продължават да смучат като пиявици от България и видяхме подлогите им как се бяха наредили, да ближат ръцете ена ВЕЛИЧЕСТВОТО СИ. А пра-пра внучката, вместо вече да има присъда, демонстрира мускули.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това препогребване затвори окончателно един цикъл от историята на България и я върна обратно в 1918-та. Като брой население, индустриално и образователно ниво, перспективи...

  09 Юни 2024 15:59ч.

  Отлично написан материал! Историческото колело беше превъртяно. По закона на живота ни чакат катаклизми като онези в началния Фердинандов цикъл на историческата ни съдба. Ако не се застъпят руснаците за нас след 20-30 години България ще е географско понятие без минало. Настоящият вид на т.н. "княгиня" Калина е провидение за бъдещия вид на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юни 2024 17:00ч.

  “ Фердинанд е герой, оклеветен от кумунизите”. Гн кретен, какво общо имат комунистите? Фердинанд е детрониран 7 месеца ПРЕДИ основаването на БКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  10 Юни 2024 5:19ч.

  Кумунизти има само в празни картуни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави за автора и за

  09 Юни 2024 8:58ч.

  г-на Дачкова за публикуването на този материал!дано младите го прочетат и осмислят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Юни 2024 19:07ч.

  Младите ги интересуват МВ, Ауди, Пума, Адидас, смартфони и дрога .......рода на Кохарите е проклятието за Родината !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fory

  09 Юни 2024 9:11ч.

  Това е голата истина за Кобургите от които България нищо добро не видя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  09 Юни 2024 9:43ч.

  някои да ми каже защо извадихме мумията г димитров от мавзолея а сега някои се кръстеха много напоително пред друга чуждоземска мумия каква е разликата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  09 Юни 2024 10:28ч.

  Огромна, но не е за тъпи хора !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  09 Юни 2024 10:38ч.

  баба маро , яхнията ти загоря, а ти се занимаваш със сложна за теб материя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 9:43ч. някои да ми каже защо извадихме мумията г димитров от мавзолея а сега някои се кръстеха много напоително пред друга чуждоземска мумия каква е разликата

  09 Юни 2024 16:01ч.

  Аналогията е потресаващо откровена и правдива. Браво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плодовете на британската омраза към Русия фатално объркаха най-новата ни история

  09 Юни 2024 9:46ч.

  Няма какво да възразиш на аргументите му срещу русофобския ни гробокопач Стамболов и докарания от него австроунгарски сатрап Кобурга. Единственото, което не приемам, е че през последните 35 г. сме осъществили сравнително успешен преход към нещо ново. Просто трябваше далновидно да си запазим соца и построеното с толкова много усилия на дедите и бащите ни и да го реформираме, без да подгъзуваме до такава степен на Запада. Но от една историческа грешка (имам предвид разпокъсаното начало на нашата Трета българска държава след Берлинския конгрес) следва друга, и така по веригата - това е карма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  09 Юни 2024 9:51ч.

  В България днес се тачат нейните гробокопачи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проведените пък от правителството на Александър Стамболийски реформи, макар и да не засягали устоите на частната собственост, нанесли известен удар на едрия и по-специално на лихварския капитал.

  09 Юни 2024 16:05ч.

  Цар Борис III утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни Кървавата ни история! 100 години от Деветоюнския преврат. Жестокост и канибализъм към премиер На 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. На 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. На 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. 9 юни 2023 | 09:36 В резултат на преврата е свалено законното правителство на БЗНС, възглавяван от Александър Стамболийски, и установен сговористки режим - начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, без комунистите На 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. Превратът поставя началото на кървава ескалация в българското общество. Превратът е осъществен от армейски части под ръководството на Военния съюз, но активно участват и автономистите от ВМРО. В резултат на преврата е свалено законното правителство на Българския земеделски народен съюз, възглавявано от Александър Стамболийски, и установен сговористки режим - начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. Организаторите на преврата: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски се събират в 10 часа предишната вечер в дома на Иван Русев. Там в 4:30 през нощта им докладват за успеха на преврата. Цар Борис III утвърждава с указ новото правителство по обяд на 9 юни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  09 Юни 2024 10:14ч.

  Странни и нелогични изводи: "СТАМБОЛОВ СЪЗДАВА МЕХАНИЗЪМ НА НАСИЛИЕ", а Фердинанд му виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съучастието в престъпление носи вина.

  09 Юни 2024 14:51ч.

  ...........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съучастието в престъпление носи вина. 09 Юни 2024 14:51ч.

  09 Юни 2024 16:07ч.

  И подбудителството към престъпление носи вина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Справедлив

  09 Юни 2024 10:22ч.

  Минало- вековното владичество осъществявано чрез чуждестранно сродяване вече е заменено с икономическо - така пропагандираните чуждестранни инвестиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Георгиев

  09 Юни 2024 10:25ч.

  За Фердинанд и преди, и сетне - откровено до болка https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/za-ferdinand-i-predi-i-setne-otkroveno-do-bolka.169311

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  09 Юни 2024 10:27ч.

  сакскобурготите са проклятието на България! Вместо да бъдат изритани во веки веков от България, тия продажни мекерета ни ги пробутватъ отново! Срам и позор!!! Ще има да плащаме отново за техните далавери и национални предателства!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Юни 2024 10:54ч.

  Това че неговият син и наследник Борис III му забранява да стъпва в България нищо ли не говори на защитниците на Фердинанд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • говори, говори

  09 Юни 2024 15:15ч.

  Борис 3 много добре знае “любовта” на българите към Фердинанд лисицата и се бои тази “любов” да не се отлее и към него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Юни 2024 11:14ч.

  Кой плати масрафа за връщането на .... там каквото има или няма?! Къде са се спотаили българските историци?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Юни 2024 12:05ч.

  Вие, работническо селските роби на труда, марш обратно в обора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде са се спотаили българските историци?!

  09 Юни 2024 15:11ч.

  Ами питайте историка доносника на ДС проф. Георги Марков, сега виден царист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 12:05ч. Вие, работническо селските роби на труда, марш обратно в обора!

  09 Юни 2024 16:19ч.

  Пейзанино, ако не бе дошъл социализма да ограмоти, а след това и да образова селяндуру като теб, щяхте още дa спите между овцете в гюбтето и да ръгате с остена кравите на паша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Юни 2024 17:08ч.

  Познаваш кърската работа, твоят род явно е изваден от селския кирпич в някоя панелка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Юни 2024 17:22ч.

  Аз чакам най-после да ви пуснат една бомба та да мирясате. Що за племе от монархопростаци с претенции!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да и Симеончо

  09 Юни 2024 12:04ч.

  Ни дозари дупките!!! Тъжен край за царство България,сега сме окупирани от евроатлатическата пумия.И НЕ МИ КАЗВАЙТЕ НЕ,НАПРОТИВ ТОЧНО ТОВА Е ИСТИНАТА КОЛОНИЯ НА ФАЩ СМЕ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  09 Юни 2024 12:33ч.

  Четеш статия, която те е заинтересувала и е за събития от преди 90 г. . И хоп - плюнка по комунизма. Не си обяснявам, защо явно интелигентни писачи се чувстват задължени да заклеймят този пусти комунизъм. Хора, стига с този пещерен антикомунизъм. Стига пропагандни клишета за него. Обективните факти от поскомунизма рисуват друга картинка на днешното т.н.българско общество. И тя не е привлекателна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галина Кол

  09 Юни 2024 12:36ч.

  И да бяхме спечелили на бойното поле ,като има и такива примери т.н.велики сили още 1816 година са решили как да се устройват балканите.Нека ценим това, което имаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък великите сили

  10 Юни 2024 8:18ч.

  цъфнаха. Ний все с тях се оправдаваме. Какво им е толкоз великото? Че смукали от колониите. Нека сега да са велики.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  10 Юни 2024 18:00ч.

  “Великите”сили се оказаха не съвсем велики на Дойран, срещайки великият ген.Вазов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  09 Юни 2024 13:15ч.

  Статия, поучителна и за търпеливия аполитичен народ, и за вождовете му.Уж само история, но много важна и актуална сега. "Казвам ти ,дъще, сещай се, снахо!"Дано я прочетат полит. лидери и елита, защото сме в подобна ситуация, и си направят изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственото, което не е ясно покрай този "монарх" е защо българската държава е позволила да има живи негови наследници

  09 Юни 2024 13:46ч.

  Скопена работа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казваш, трябвало е

  10 Юни 2024 8:20ч.

  да се действа по ленински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  09 Юни 2024 13:55ч.

  За първи път срещам материал, който толкова точно описва управлението на джелатина на нашата Родина-Фердинанд! В така наречените "национални" медии, изобилстват хвалебственни, лакейски материали за управлението му, което е възмутителна фалшификация на Историята! Този извратеняк се е интересувал единствено и само от собственото си благополучие и дори е изтъргувал живота на стотиците хиляди наши войници загинали на фронтовете, като е сключил договор с Германия да му се заплаща за всеки убит български войник, като парите отивали в негова сметка в Германия! Освен това си уредил Германската държава да му изплаща пенсия, която му се изплащала от Бундестага дори по времето на Хитлер! Обявяването на независимостта на България на 22.09.1908 г., което му се приписва, като заслуга не е негово дело, а дело на нашата дипломация! "Заслугата" му е, че е прочел делкарацията! Затова е изключително скандално и възмутително, че бе транспортиран с военен самолет и му бяха оказани държавни почести! Това е изключителна наглост и срамен лакейски акт на нашите управляващи! А народа ни оглушително мълчи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 13:55ч. За първи път срещам материал, който толкова точно описва управлението на джелатина на нашата Родина-Фердинанд!

  09 Юни 2024 16:12ч.

  Връщането на останките от Фердинанд и полагането им в свещената българска земя във Врана, коятo ако е вярно, че е ипотекирана по не върнат към Русия заем е собственост на руската държава, е толкова абсурдно колкото би било полагането на остатъците на ръководителите на Третия райх с армейски почести в Берлин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудим ли се тогава, че внукът му

  10 Юни 2024 9:38ч.

  Симеон Сакс-Кобург-Гота е дарил дядовия архив на ... Стандфордския Университет? "...Дядо почина през септември 1948-а. И ми остави много работи от Кобург, и спомени, и архивата, която аз подарих на Станфордския университет… - Какво имаше в архива – най-интересното за нашата историография? - Доста работи от началото на царуването на дядо, документи за двете войни – Балканската и Първата Световна, кореспонденции. Но не нещо колосално, в смисъл, да сме намерили невероятно важни неща – за историята… ..." (из книгата на Кеврк Кеворкян „Разговори със Симеон Втори")

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димо Христев

  10 Юни 2024 17:39ч.

  Гавра с паметта на жертвите от войните и черните забрадки. Пресмятаме териториалните загуби,но колко неродени български деца?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариант

  09 Юни 2024 14:07ч.

  Неодачник///.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за царедворците

  09 Юни 2024 15:07ч.

  Прочетете какво пише учителят му по български език Добри Ганчев в книгата “Спомени за княжеското време” за него. Бил е с Фердинанд 13 години. Няма да цитирам. Просто прочетете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Юни 2024 15:27ч.

  Чудесен материал, каквито са и другите на този автор. В допълнение на написаното от него: 1) 16 юни - Деня на престъпното безумие, не само има като резултата загубата на Македония и посочените територии, но и поставя в международен план България в срамната позиция на агресор, нарушил договори и споразумения. 2) Фердинанд не само е плод на националното разделение на русофоби и русофили, но и на народ и власт (в текста е казано на левица и десница, и кървавите междувоенни години) - разделение, което го има и до днес. Фердинанд е метафора на буржоата, натъпкали джобовете си с пари от политическа корупция в началото на 20 век, символ на дворцовото лизачество, и на всичко онова и онези до средата на 40-те години на 20 век , които народът ще нарече фашаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Юни 2024 15:33ч.

  Хващай мотиката и почвай царевицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Юни 2024 15:36ч.

  Поправка, Фердинанд е в основата на разделението народ и власт в онези години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почваме царевицата

  09 Юни 2024 18:26ч.

  Че тукшният самозван Кмет чака един голям хибриден кочан да го натресе и не може вече да трае. Наистина като софийския си колега

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юни 2024 15:53ч.

  “И странно, но никой не се сети да потърси сметка от самия Фердинанд”. Как да не са? Нагонили са го от България. Но понеже българите са идиоти-мазохисти, сега го възхваляват и връщат в България кокалите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Юни 2024 15:59ч.

  На който му е интересно материал по темата от Кеворкян - https://afera.bg/%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d1%82%d0%b0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Граматик

  09 Юни 2024 16:05ч.

  За "любителите на Фердинанд": Защо не идва в България за погребението на сина си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Български офицер

  09 Юни 2024 16:10ч.

  Червеният - Рубладжийски драскач - автор на статийката , барабар с цялата Червена сган в България трябва да бъдат унищожени веднъж завинаги..... !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Юни 2024 16:54ч.

  И да останат само блюдолизците като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерна

  10 Юни 2024 0:17ч.

  Не пиши глупости,ами се дръж като Български офицер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  09 Юни 2024 16:21ч.

  Изключително тенденциозна и манипулативна статия. Фердинанд има своята историческа вина. Но Фердинанд превръща една османска провинция в европейска страна. И да отричаш това е късогледа идиотия. Препоръчвам книгата Фердинандеум от проф. Петър Стоянович.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Профилактика

  09 Юни 2024 16:56ч.

  Авторът изрично е посочил, че при тенденциите на развитие на Балканите, България е нямало как да не стане модерна европейска държава и без Фердинанд - виновникът за българската национална покруса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глишев, стига глупости.

  09 Юни 2024 18:28ч.

  Фердинанд превърнал… превърнал си задника на обществен клозет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Юни 2024 17:10ч.

  Според днешните мошеници и олигофрените, които ги представляват т.н., комуняги са причината костите на кобурга да не бъдат в България. Странно твърдение намиращо разбиране сред видиотената популация. Още по-странно е че кобурга дори мъртъв не е допуснат в България дори когато сина му царува?! Като гледам резултатите от т.н. поредно гласуване започвам да мразя стадото дето все си търси овчар. Каквото и да ви се случи, все ще ви е малко. Жалко, но факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за простотии дрънкаш?

  10 Юни 2024 8:29ч.

  Цар БорисIII почива 1943, Фердинанд -1948.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юни 2024 4:47ч.

  Не съм любител на живота на величията "български". Грешката в годините обаче не променя смисъла на писаното от мен. За бавнозагряващи само бавно и без да се повтарям: "Дори когато Борис царува, Фердинанд не е допуснат в България" и в случай че пак греша "...или "любовта му към България го е спирала поне веднъж да се върне?" Впрочем и слава Богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя Илиева

  09 Юни 2024 17:37ч.

  Добър урок за поколения българи. Само ще добавя, династията Сакскобурготски няма и капка българска кръв! За каква родина, родолюбие и загриженост може да става дума - само за лично облагодетелстване, власт и “присъствие” в историята!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българина

  09 Юни 2024 17:54ч.

  най големия гробокопач са самите проззти българи, 35 г е демокрация, царя ли е виновен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юни 2024 4:49ч.

  А, и на царя трябва да благодарим за 35 г възход към дъното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  09 Юни 2024 18:02ч.

  Мършата на Кобургите не трябва да мърси свещената Българска земя. Те убиха националния идеал за обединение на всички земи населени с българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доц. Йордан Величков

  09 Юни 2024 18:06ч.

  Петте тежки престъпления на Фердинанд към България: Първият престъпен акт. Според чл. 4 от тайната конвенция между България и Сърбия, подписана на 9 юни 1912 г. във Варна, изрично се казва: „Ако България и Сърбия ….обявят война на Турция, то всяка от тях трябва да изпрати 100 000 човека на Вардар….“ В навечерието на войната – 15 септември, се случва нещо невероятно. Подписва се ново споразумение, според което „ цялата сръбска армия ще действа на македонския военен театър, а целокупната българска армия ще действа в долината на Марица.“ Смайващо и недопустимо военно и политическо късогледство! България сама предоставя невероятно благоприятната възможност на Сърбия да завладее цяла Вардарска Македония и да измами българската страна. Освен това българската армия се изправя срещу 400-450 хилядна турска армия, докато Сърбия и Гърция воюват срещу 70 000 турски войски, дислоцирани в Македония. Втори престъпен акт. Армията на Османската империя е сразена само за 28 дни и Високата порта моли за мир. На България е гарантирана територия от 171 хил. кв. километра с широк излаз на Бяло море и линията Мидия – Енос. Единственият недоволен обаче е Фердинанд. Той дори е гневен на турската молба за мир, защото той иска война, за да завладее Цариград и да се провъзгласи за император. Само 12 дни след тежка кръвопролитна битка българската армия е хвърлена в нова, още по-страшна, и то по изричното нареждане на Фердинанд. „Да се нападнат час по-скоро турците при Чаталджа“ е категоричен той, грубо и безцеремонно пренебрегвайки мнението на щаба на армията Резултатите са очаквани. Българската армия претърпява първия неуспех в Балканската война. А страната губи невероятната възможност да приключи с обединението на българския народ. Трети престъпен акт. По настояване на великите сили в Лондон започват преговори с участието на четирите балкански съюзници и Турция. Европа полага усилия да ограничи ескалирането на конфликта, което е в интерес на целия континент. По нареждане на Фердинанд България прекъсва преговорите за мир, защото монархът иска още война и… Цариград. Въпреки новите десетки хиляди нови жертви на фронта, българската страна не само не получава нищо повече от това, което бе предложено от големите европейски държави, но е изправена пред реалната заплаха да загуби всичко. Четвърто престъпно безумие. Високомерието, злобата и чувството за мъст окончателно замътняват съзнанието на Фердинанд, който с дадената на 16 юни 1913 г. заповед за нападение на съюзниците, хвърля България във война на четири фронта - безпрецедентен случай в световната история. България е разгромена, унижена и разпокъсана. Както винаги, победителите не страдат от сантиментални чувства и най-малко изпитват състрадание към победените. Алчността им е задоволена на сто процента, а грабежът „ узаконен“ от Букурещкия договор. Пети престъпен акт. Лицемерието и митът, че Фердинанд служел на българските национални интереси рухва, когато той предлага България за съюзник на Австро-Унгария и Германия. А в началото на войната вече е съгласуван лично от него договора с Германия. Въпреки категоричното мнение на най-авторитетните български генерали и почти всички пълномощни министри, че Германия ще загуби войната, Фердинанд вкарва България в Тройния съюз. При съотношение на силите четири държави срещу целия свят, втората национална катастрофа бе неизбежна. Това му деяние не може да има друга квалификация от юридическа гледна точка освен престъпление срещу държавата и то при крайно отежняващи вината обстоятелства. Тъй като тази престъпна дейност се извършва многократно от едно и също лице, тоест Фердинанд, то той трябва да бъде третиран като престъпник – рецидивист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Юни 2024 20:08ч.

  Доценте това за неграмотните и нечели книги умни и красиви нищо не значи. За тях националните интереси са нещо непознато и както си мисля аз безсмислено. Жалко но мозъците им са преформатирани и те даже не разбират за какво са ни били тези Македонии, Източни Тракии, излаз на Бяло море и линията Мидия - Енос. Иначе благодарско за качествената писаница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто и ясно

  09 Юни 2024 18:20ч.

  Ако при Просто се сещате за Кирчо, да, Фердо е Кирчо на XIX век, началото на XX. Правете си сметка Кирчо и компания какво са в състояние да направят от България сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунистка

  09 Юни 2024 19:22ч.

  Към автора Сине майчин как смееш да сравняваш епохата на комунизма с епохата на Фердинанд. Първо до комунизъм Запада не ни даде възможност да стигнем ,намери подкупени и алчни предатели които провалиха и отклониха пътя на България към най- човешкия и най-справедлив строй. Второ ) благодарение на социализма и СССР България само за 45 години успя да преодолее 3 национални катастрофи от привнесените Кобурги, които са ни мразили и само са ограбване България и българския народ. Епохата на Фердинанд е на една нога със сегашното положение на страната. Опустошавана и разграбване от евроатлантическите наследници на Фердинанд-лисицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  09 Юни 2024 20:12ч.

  Може би не му е тук мястото но все пак. - "Какво сътвориха съседите ни и какво ние за последните 3 години?" - https://svobodnoslovo.eu/komentar/kakvo-satvoriha-sasedite-ni-i-kakvo-nie-za-poslednite-3-godini/135542

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  09 Юни 2024 22:12ч.

  Не разбирах, Копейката податлива спечели ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БМДТ

  10 Юни 2024 0:28ч.

  Копейката на следващите избори ще бъде сменена от друга, наречена "Величие". Пак от Варна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @бмдт, 10 Юни 2024 0:28ч.

  10 Юни 2024 10:17ч.

  Много впечатляващ: https://www.youtube.com/shorts/unE57x8mCeo Но изявите на ПОДполковника, след първоначалния му летящт старт, едва сега започват: https://obektivno.bg/nikolaj-markov-ot-velichie-vragovete-na-svobodnata-republika-shte-ni-narichat-vashi-velichestva-obeshtah-vi-go/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БМДТ

  10 Юни 2024 0:24ч.

  Тцъ, най - големият гробокопач на България, българщината и всичко българско е била, е, и винаги ще остане Русия!!! Русия е ВРАГ НОМЕР ЕДНО на България! Същото важи и за русофилите! Даже те(русофилите) са по - страшни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Димитров

  10 Юни 2024 6:53ч.

  Поредния проруски сайт,с поредните промити мозъци в него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аман от европейци

  10 Юни 2024 10:09ч.

  Аман!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юни 2024 4:52ч.

  Митю ми що дириш тъдява, мър майка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  10 Юни 2024 9:54ч.

  Тогавашната "европизация' не е като сегашната.. Тогавашната Европа е описана от Балзак, Зола, един белгиец за зулумите в Конго, и Киплинг за "БЕЛИЯ ЧОВЕК"... фЕРДОВАТА ЕВРОПИЗАЦИЯ стига до царедворците - те да прават поклони по етикета , да има асансьор в Двореца и жардени за разходки на приближените... У нас тогавашната ЕВРОПЕИЗАЦИЯ е описана в "Гераците", Чичо Денчовщитаната и в разкази на Вазов... Дотук с тая "заслуга" на Фердо!! Той загуби и погуби земите от Марица до Струма, стотици хиляди Българи, клани и прогонени, убити войници за нищо.. После Първата Световна... Прадедо убит на Черна , Другият на Тимок, баба ми пратена на 10 годин да тъче във Варна... седем години робия за да получи малка шеевна машинка.. Ви ебем европството и намерата ви, Симеоне и дедА ти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  10 Юни 2024 10:34ч.

  Сами сме си виновни, поставили сме този чужд цървул да ни бъде цар, а той идва в България бос и гладен като въшка! Държавата му е дала всичко а сега неговите наследници продължават да смучат и заграбват държавна земя! Проклети да са до един!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  10 Юни 2024 10:58ч.

  Феррди обърка и световната История.. Вместо да съюзи с Русия, и Антантата той се залепи за Германия.. Ослаби Русия . докара я до Революция и Болшевизъм... Па ете плодове днеска.... Гиди Катил Сакскорбготски !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия

  10 Юни 2024 13:37ч.

  Кобургите, Стамболов, Захарий Стоянов итн са туркофили и атлантици.заруй тия винаги са проваляли България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  10 Юни 2024 14:24ч.

  Ади ,Ферди бил започнал "европеизацията"..?? Сега ,за наш късмет, имаме ген. Борисов и партията Му за "Европейско Развитие Б".. които ни европезират.....тогава Гражданите били малко ..Арно, че сега са много!! ....И процесът върви добре!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анатема

  17 Юни 2024 22:51ч.

  Фердинанд е тумор,а внук му -мадридския Комарджия - паразит за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи