"Файненшъл таймс": Руските победи разклащат вярата на световните лидери в перспективите на Украйна

"Файненшъл таймс": Руските победи разклащат вярата на световните лидери в перспективите на Украйна

Автори: Гай Чазън, Джон Ратбоун, Сам Джоунс, ft.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди дванадесет месеца делегатите на Мюнхенската конференция по сигурността излъчваха оптимизъм за перспективите пред Украйна, а Западът обещаваше да подкрепя Киев във войната му с Русия "колкото е необходимо". Тази година, когато конфликтът се развива в полза на Москва, а вярата в западната подкрепа намалява, оптимизмът се превърна в безпощаден мрак.

Тридневната среща в Мюнхен, която завърши в неделя, беше белязана от признанието, че Украйна има остра нужда от повече оръжия и боеприпаси и че реториката на солидарност сега трябва спешно да се превърне в действие.

"Не ни трябват повече думи, трябват ни решения", заяви министър-председателят на Дания Мете Фредериксен: "Украйна може да спечели тази война само с оръжия. Думите просто не са достатъчни."

Това беше повторено и от министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба: "Виждам политическа воля, но политическата воля трябва да се превърне в действие", каза той.

На тазгодишната среща на политическите лидери, дипломатите, военните и шефовете на шпионските служби в баварската столица - конференция, наричана Давос на отбраната - войната в Украйна беше доминирана от опасенията, че Русия печели надмощие, както и от тревогата за все по-мрачния завой на Русия. 

Делегати аплодират Юлия Навална в деня, в който бе обявено, че съпругът ѝ Алексей Навални, лишеният от свобода руски опозиционен лидер, е починал © Kai Pfaffenbach/AFP via Getty Images

През първия ден участниците бяха шокирани от новината за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, изпратен от режима на Владимир Путин в затвора на Полярния кръг. 

"Виждайки какво се случи с Навални, може да видите Русия, която е пред нас", каза белгийският министър-председател Александър де Кроо. 

На следващия ден беше обявено, че украинските сили са се изтеглили от критично важния източен град Авдеевка, с което Кремъл получи първата си голяма победа на бойното поле след разрушаването и превземането на Бахмут през май миналата година.

Но още преди откриването на конференцията перспективите пред Украйна се влошиха, тъй като републиканците в Конгреса блокираха пакет от военна помощ за Киев, което задълбочи тежкия недостиг на важни боеприпаси, възпрепятстващ способността на страната да води война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства усилията на Европа да запълни празнината, оставена от забавянето на американската помощ, но предупреди, че "мащабите и военните възможности" на САЩ означават, че ще бъде невъзможно недостигът да се запълни изцяло.

Подготовката за Мюнхен беше помрачена от шокиращите изказвания на Доналд Тръмп този месец, който заяви, че Русия може да прави "каквото си поиска" със страните от НАТО, които не са успели да отделят 2 % от своя БВП за отбрана.

Срещата дойде в момент, когато западните лидери вече се тревожат какво би означавало евентуално второ президентство на Тръмп за бъдещето на трансатлантическия съюз и западната подкрепа за Украйна. 

"В Мюнхен има слон в стаята и името му е Доналд", каза бившият  външен министър на Германия Зигмар Габриел. "Той сигурно се смее толкова силно, че не може да спи."

Настроението тази година контрастира рязко с по-оптимистичното през 2023 г. "Миналата година беше много самопоздравителна, като толкова много надежди се възлагаха на украинската контраофанзива", каза Хедър Конли, ръководител на Германския фонд "Маршал".

Тази година перспективите се помрачават, тъй като Русия възстановява армията си и преминава към военна икономика. "Ще видим как Украйна търпи загуби на бойното поле, може да видим значителни руски успехи, а на украинците не им остават никакви боеприпаси", каза Конли.

Председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер призна, че Западът е бил "прекалено оптимистичен за войната през 2023 г.", вярвайки, че "ако дадем на украинците необходимите боеприпаси и обучение, те ще победят". 

"Сега през тази година", добави той, "трябва да внимаваме да не бъдем прекалено песимистични". "Самият факт, че Украйна все още е суверенна държава и че украинците си върнаха 50% от това, което руснаците взеха през 2022 г., е забележителен", каза той.

Речите и публичните дискусии в Мюнхен бяха доминирани от извиване на ръце за това как да се запълни дефицитът на оръжия в Украйна.

"Русия е научила много уроци, а също така произвежда повече боеприпаси и оборудване, отколкото можем да осигурим заедно", заяви Петр Павел, президент на Чехия и бивш генерал. "Трябва да бъдем толкова иновативни и гъвкави, колкото украинците на терен, и да започнем да търсим оборудване навсякъде."

Това послание беше повторено от Джей Ди Ванс, сенатор републиканец от САЩ и поддръжник на Тръмп, който заяви, че "проблемът е, че Америка не произвежда достатъчно оръжия, Европа не произвежда достатъчно оръжия и това е много по-важно от политическата воля на САЩ или от това колко пари печатаме и изпращаме на Европа".

Речите на някои лидери бяха белязани от недоволство - усещането, че техните страни се навеждат за Украйна, докато другите в Европа не се справят.

"Чувството за спешност не е налице", каза Фредериксен. "Дания дари целия си артилерийски запас, но в Европа все още има боеприпаси на склад", които биха могли да бъдат изпратени на Украйна.

Това беше и посланието на Грант Шапс, министър на отбраната на Обединеното кралство, който заяви, че "трябва всички страни да се активизират", както и на канцлера на Германия Олаф Шолц, . 

Германия е предоставила на Украйна помощ в размер на 28 млрд. евро като през тази година се подготвя отпускането на още 7 млрд. евро. "Иска ми се подобни решения да бъдат взети и в други европейски столици", каза той.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви на конференцията, че някои европейски държави трябва да предоставят повече помощ © Anna Szilagyi/EPA/Shutterstock

Шолц добави, че САЩ са предоставяли на Украйна военна помощ в размер на над 20 млрд. долара годишно, в сравнение с нейния БВП от 28 трлн. долара. "Това трябва да е минимумът, който всяка европейска държава предоставя", каза той.

Германия действително е вторият по големина доставчик на помощ за Украйна след САЩ. Но Шолц също беше обект на критики заради отказа си да изпрати на Украйна крилати ракети "Таурус" - оръжейна система, която според някои хора може да промени хода на войната.

Директорът на Института за международни изследвания "Фрийман Спогли" към Станфордския университет и бивш посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол заяви, че сред украинските му приятели има "истинско чувство на неудовлетвореност".

"Непрекъснато чуваме "колкото време е необходимо", каза той. "Но къде е действието? Къде са ракетите "Таурус"? Къде са замразените активи на Русия? Защо те не се прехвърлят в Украйна?"

"Свободният свят казва правилните неща, но ние не живеем според момента", каза той. "А моментът е страшен."

Източник: ft.com

 

 

 

Коментари

 • новина от последния час

  18 Фев 2024 20:56ч.

  Дело Ласточкино, западно от Авдеевка, е било освободено този следобед от настъпващата руска армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  19 Фев 2024 13:33ч.

  Вие гледайте перспективата за Молдова и отпишете Зеленски !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Фев 2024 21:04ч.

  Кво да им кажем? Четете историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още една

  18 Фев 2024 21:05ч.

  Настъпващи руски щурмови части навлязоха в Работино на Запорожкия фронт. Към момента се водят интензивни боеве. Отбраняващите селището украински захистници са започнали отстъпление от заеманите позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  19 Фев 2024 9:17ч.

  Нищо сега ще заемат по-готини позиции, а пък тези лошите и неизгодни ще са за рашъните, ха ха ха хаааааа, и така до Лвов, дори да е на края на новия мандат на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  18 Фев 2024 21:16ч.

  Чешкият плезидент Петър Павел (пенсиониран генерал) на Мюнхенската конференция предложил да започне активна консумация на резервите от 155-мм снаряди на три държави - Турция, Южна Корея и ЮАР. Общият брой годни за използване в тия страни, ако бъдат навити да ги дадат на хунтата на Зеленски, бил около 500 000. Още отсега е ясно, че нито една от трите няма да им даде нищо и ще си останат само с мечтите. Можете да обсъдите защо. Интересно гаубици ще се намерят ли за тия снаряди, защото гаубиците, дето ги харизаха на укрите, или вече са унищожени, или амортизирани от използване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скоро амортизирани от обстрелване

  18 Фев 2024 21:54ч.

  На спалните райони на Донецк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно оръдие

  22 Фев 2024 19:25ч.

  има ресурс за около 2500 - 3000 изстрела, след това отива за ремонт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  18 Фев 2024 21:39ч.

  Германия действително е вторият по големина доставчик на помощ за Украйна след САЩ. Но Шолц също беше обект на критики заради отказа си да изпрати на Украйна крилати ракети "Таурус" - оръжейна система, която според някои хора може да промени хода на войната. :: ????Да ще промени хода на войната ,наистина ,рамщайн става реална цел,за Руските ракети,той за това фашагата се чуди и се мае още,дали ще го изядат пак ,еми ще го изядете ,все я настъпвате тая мотика,отново и отново и отново....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Фев 2024 21:41ч.

  Даже «самая несчастная» по декабрьскому отчету Евростата Болгария с её индексом удовлетворенности жизнью самым низким в ЕС (6.5 балла из 10) будет инвестировать в военную инфраструктуру, чтобы помочь «в случае необходимости, развернуть силы НАТО на восточном фланге», - объявил на минувшей неделе министр обороны страны Тодор Тагарев. Тот самый, который во время визита в США призвал скорректировать дома школьную программу, убрав из нее упоминания об общем с Россией историческом прошлом

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Фев 2024 21:44ч.

  “Световните лидери”. “Свободният свят”. Повръща ми се от простотиите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да де

  19 Фев 2024 5:09ч.

  "свободния свят", бомбардираха и убиваха свободно, досега...Сега си намериха майстора. да налиташ да убиваш руснаци винаги ти излиза през носа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  18 Фев 2024 22:03ч.

  "Самият факт, че Украйна все още е суверенна държава и че украинците си върнаха 50% от това, което руснаците взеха през 2022 г., е забележителен" е казал председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Този адмирал не знае ли, че не украинците си върнаха, а руснаците се оттеглиха, в знак на добра воля при преговорите в Турция. Но какво се възмущавам и аз, всички изявления на запада са изтъкани от гигантски лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  19 Фев 2024 9:15ч.

  Така беше и преди 1989та, не че бай ганьо не беше се остал и тогава от корупция на дребно, доносничене и подлизурстване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  18 Фев 2024 22:03ч.

  "На Запад бързо се разпространява версията, че Навални наистина е починал от тромбоза, но това не се е случило случайно. Може да е причинено от страничен ефект от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer. Тази версия сега се обсъжда активно в западния сегмент на X/Twitter." Това част от увода на дописка в Поглед Инфо https://pogled.info/svetoven/tvardi-se-che-navalni-e-ubit-ot-Pfizer.166023 . Хубаво е да се прочете какво коментират на запад и как се оказва, че нашето момче христо грозев е един от възлюбените на "опечалената вдовица" на Навални, Юлия Навалная! Интересно четиво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблематични са не перспективите на така наречената "Украйна", защото такива никога не са съществували. Проблематични са перспективите за продължаването на лъжата, в която живее "свободния свят". Свабодния свят на лъжата.

  18 Фев 2024 22:07ч.

  Бившата УССР просто изтегли късата клечка да бъде в острието на поредния опит на "свбободния свят" на лъжата да заграби Сибир и Арктика. Този въпросният свят има потенциала да затрие човечеството. Да си надяваме, че човечеството ще успее да затрие него. В наши условия това означава прочистване на България от евроатлантици, жълтопаветници, седерасти и всякаква друга подобна мраз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  19 Фев 2024 5:11ч.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  19 Фев 2024 8:46ч.

  И кой ще я свърши тази работа, вие с бастуните, дето пикаете през два часа? Нали ви видяхме потенциала докато нарязахме МОЧА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдещ кмет

  19 Фев 2024 13:20ч.

  Е, то и вашия потенциал видяхме, докато рязахте МОЧА. Не е като да имате повод за особено самочувствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  18 Фев 2024 22:58ч.

  "Русия ... произвежда повече боеприпаси и оборудване, отколкото можем да осигурим заедно"? Стига, бе, а аз ви вярвах безрезервно за снарядосвършека, пералните и лопатите... Тия "борци срещу дезинформацията", разпространявали умишлено дезинформация, дали ще се самонакажат съгласно собствениия си нов закон за борба срещу дезинформацията? Риторичен въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдамммм

  19 Фев 2024 5:12ч.

  то само с печатане на хартишки не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Световните лидери"

  19 Фев 2024 8:55ч.

  и "свободният свят" тъпо и упорито превръщат Украйна в гробище...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  19 Фев 2024 9:10ч.

  Колкото след Меркел дойде нещо добро, толкова и след Путин. Ще плачем за него с кървави сълзи, но ще е късно. Я ще го отровят , я просто убият и тогава гледайте истинска война ама на наша земя. И никой няма да дойде, ще е мощна ракетна война с гигантски разрушения и жертви. Защо гинеколожката Урсула фонговнянен е толкова войнствена никой не знае?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какви лидери се намеква,

  19 Фев 2024 11:19ч.

  че нещо ми бяга темата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Фев 2024 12:09ч.

  Списъка https://www.forbes.com/real-time-billionaires/#62864b893d78

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не бе, не отсега, те го знаят отдавнА

  19 Фев 2024 13:26ч.

  Когато стигне до медиите, е стара новина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАБАДЖИ

  19 Фев 2024 19:57ч.

  ДЯДО МИ ИСКА ТЕЗИ НА СНИМКАТА ДА ГИ ДЖИРОСА С ЕДИН ТЪРНОКОП ПО ТЪПОТАРКИТЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  19 Фев 2024 20:57ч.

  И не само той. Много хора искаме това. И то ще се случи, ще видиш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Фев 2024 16:46ч.

  на убииците им викат световни лидери кои има вяра в тези убиици това не са хора повече от две години се избиват млади хора и те веднъж не изговориха думите преговори и мир ето още един пример когато не се мисли по изборите гласува се на инат сега всички страдаме вижте цените на храната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи