"Файненшъл таймс": Олаф Шолц се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин

"Файненшъл таймс": Олаф Шолц се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин

Автор: Гай Чазан, ft.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Посланието на германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица бе ясно: Берлин няма да достави ракети Taurus на Киев, тъй като ще трябва да бъдат изпратени германски войници в Украйна, за да ги програмират. А това означава Германия да бъде въвлечена във война с Русия, пише FT.

Аргументът на Шолц обаче бе разбит – и то от собствените му военни. Разговор между офицери от германските въздушни сили, който е бил засечен и публикуван от руски медии в края на миналата седмица, разкри, че украинската армия може да управлява ракетите Taurus без германски „войски на място“, стига те да бъдат адекватно обучени.

„Изтичането е официално потвърждение, че канцлерът не каза истината“, коментира Норберт Рьотген, депутат от опозиционните християндемократи и член на комисията по външни отношения на парламента. „Това сериозно накърнява доверието в него“.

Съюзниците на Шолц се изказаха в негова защита. Ролф Мюцених, ръководител на парламентарната група на социалдемократите на Шолц, каза за ARD TV в неделя, че моментът с изпращането на ракети Taurus на Украйна винаги е бил „политическа и юридическа сива зона, която аз самият не бих искал да стъпя“.

„По тази причина решението [на Шолц] е политически и юридически разумно“, добави той.

Дори преди изтичането бяха изразявани съмнения в западните столици за подхода на Шолц. Официални лица в Лондон и Париж изказаха недоумението си миналата седмица, след като той публично разкри, че британски и френски части са били на терен в Украйна, за да помогнат за управлението на ракети Storm Shadow и Scalp – ситуация, която не би разрешил по отношение на Taurus-ите.

Историята с подслушването обаче причинява много повече вреди, предизвиквайки огромна загриженост за сигурността на германските правителствени комуникации, докато бушуват войни в Европа и Близкия изток. Германия бе „хваната със свалени гащи, отново“, измрънка ежедневникът Bild Zeitung в понеделник. „Това е все едно [руският лидер Владимир] Путин пусна касетъчна бомба над Берлин“, написа Frankfurter Allgemeine.

Изтичането възобнови дългогодишния дебат, на който Шолц смяташе, че е теглил чертата завинаги, и се равнява на мащабен пропаганден удар за Москва, според която това доказва, че „колективният Запад“ има планове да атакува Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разговорът е направил „повече от очевидно“, че германската армия „обсъжда значими и конкретни планове за удар по руска територия“ – идея, отхвърлена от Берлин като „абсурдна, позорна руска пропаганда“.

Украинските власти поискаха за пръв път ракети Taurus – една от най-модерните оръжейни системи в германския арсенал, през май 2023 г. С обхват до 500 км те могат да бъдат използвани срещу „цели с висока стойност“, например бункери или командни постове, и могат да пробият няколко стени от стоманобетон.

През октомври обаче Шолц отхвърли украинското искане. За мнозина това е нещо типично: той дълго отказваше да даде на Киев германските танкове Leopard, опасявайки се от руска ответна реакция. През януари миналата година обаче най-накрая поддаде на засиления вътрешен и международен натиск и обърна решението си.

От месеци Шолц отказва да обясни позицията си по ракетите Taurus. Миналата седмица обаче най-накрая наруши мълчанието си, казвайки, че ще трябва германски войници да бъдат разположени в Украйна, за да програмират ракетите. Тогава Берлин ще се намеси директно във войната – резултат, който той непрекъснато се опитва да избегне.

„Германските войници не трябва да бъдат свързани в нито един момент с целите, които тази система достигне“, каза той.

Колегите му от SPD казват, че предпазливостта на Шолц е силно подкрепяна от германските избиратели и изтичането на информацията не е променило това.

„Хората тук харесват начина, по който той внимателно обмисля предимствата и недостатъците да доставя различни оръжейни системи“, казва Нилс Шмид, говорител по външната политика на SPD. “Подобно на Шолц те не искат Германия да стане страна във войната“.

Шмид добавя, че германците са съгласни с канцлера и за рисковете на Украйна да се достави „оръжие с такова въздействие“. „Просто не знаете как биха го разположили в извънредна ситуация“, казва той.

Позицията на Шолц за Taurus-ите обаче предизвика недоволство в собствената му коалиция. Разтревожени от последните неуспехи на украинците на бойно поле и липсата на одобрение от американския Конгрес за още военна помощ за Киев, либералите и зелените депутати призоваха да се преосмисли решението за ракета, която има потенциала значително да засили военните способности на Украйна.

В края на миналия месец трите партии в коалицията на Шолц приеха резолюция, изискваща доставката на „оръжейни системи с голям обсег“ на Киев, които могат да нанесат удари „далеч в тила на руския агресор“. Не бе назовано конкретно името Taurus, но очевидно се подразбираше.

Това бе и основната тема на засечения разговор на военновъздушните сили (Луфтвафе). Офицерите в разговора, сред които са ръководителят на Луфтвафе Инго Герхарц, казват, че ракетите могат да бъдат използвани от Украйна за атака срещу моста, свързващ Русия с Кримския полуостров, освен всичко друго. Те казват още, че украинските войници могат да бъдат обучени в Германия да използват ракетите. Те обаче подчертават, че правителството на Шолц все още не е дало зелена светлина те да бъдат доставени на Киев.

Някои в партията на Шолц SPD смятат, че един ден това може да се промени. „Изтичането може да свие пространството на Шолц за маневри – той все пак може да вземе различно решение за Taurus-ите в бъдеще“, казва Шмид.

Според други обаче целта на Русия е да се увери, че Шолц никога няма да може да направи обратен завой по отношение на ракетите. „Русия успя да създаде перфектната политическа дилема в Германия“, казва Кристиан Мьолинг, анализатор по отбраната в German Council on Foreign Relations. „Сега ще бъде по-трудно за Шолц да преоцени ситуацията и в крайна сметка да промени мнението си за ракетите Taurus”.

Йохан Вадепул, говорител по външните дела и въпросите на сигурността на християндемократите, казва, че целта на Путин е била да „омотае Шолц в мрежа от намеци и изкривени обяснения“ до такава степен, че да бъде невъзможно за него да избере да предостави Taurus в бъдеще.

„Шолц се покри с отказа си да изпрати ракетите“, казва той. „Явно не разбира, че като направи това, се превърна в най-добрата фигура на шахматната дъска на Путин“.

Превод и редакция: investor.bg

 

 

Коментари

 • А горкия Западен Пакистан изобщо не участва в тази партия шах и направо не могат да си намерят място от злоба

  06 Март 2024 11:15ч.

  Затова всячески се опитват да се намесват в ходовете отстрани, с подсвирване, дюдюкане, замеряне на фигурите, организиране на зулуми като този с Хамас на 7 Октомври и т.н. Напразно се потите, нещастници, вашия влак отдавна замина а нов не се очертава. Ще свършите с няколко републики на острова, а тук-наме може да има и емирати. Боклуци антлоезически провалени. 😄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Март 2024 17:02ч.

  Всички мигранти обратно към Тел Авив !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  06 Март 2024 11:43ч.

  В тази игра всички западни фигури са пешки, а Путин е царица. В тоя ред на мисли и Шолц е добра фигура за Путин и Байдън, и там как се казваше палестинеца който управлява Англия, да не забравим Макрон с неудачните му намеси. П-Р-Е-К-Р-А-С-Н-И сте. За такива като Денков даже няма смисъл да ги коментирам, те са микроорганизми залепени за дъното на пешките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палавият пор

  06 Март 2024 11:44ч.

  Щирлиц никогна не был так близок к провалу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жуков

  06 Март 2024 12:10ч.

  Централните квартали на Берлин отдавна не са имали основен ремонт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американците вият на умрело

  06 Март 2024 13:05ч.

  Германците ги прекараха, осъзнавайки, че разрушаването на икономиката на Германия не е достатъчно за задосеанските им "партньори". Разбира се, американците отлично знаят, че германците дадоха записа на руснаците. 😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  06 Март 2024 13:30ч.

  Реално всички гледат да протакат и чакат Путлер да пукяса и рашетата да се фокусират върху самоунищожението си, както им е обичая. На никого не му се дават жертви в тая постсъветска троглодитска драма..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • $Реално всички гледат$

  06 Март 2024 14:23ч.

  Всички си въобразяват, че гледат една и съща реалност, а се получава така, че всеки вижда различни неща и от различни перспективи. Пак ще го кажа, та белким ви уврат главите: няма предписателно универсален наглед, има всякога дискретен наглед откъм несводим към нещо извън себе си субект, който едва вторично консенсусно се съгласува с постулатите на така наречената "човешка общност". Затова чуя ли у трол изречение да започне с такова манипулативно утвърждение, веднага затапвам, констатирайки че човекът е прост или заблуден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  06 Март 2024 14:46ч.

  Путлер "пукяса" още 2022 г.! Според Ми-6. Но пък са заредили хладилниците в Кремъл с двойници, та скоро нито путиновците ще свършат, нито "полезните идиоти" от Колективния Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а Косев реално

  06 Март 2024 17:13ч.

  Чака на коча да паднат топките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  09 Март 2024 8:56ч.

  Докторчик, защо не потърсиш някой свой колега: психиатър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съд

  07 Март 2024 9:16ч.

  ОЧЕВИДНО ---ШОЛЦ Е ПОУМНЯЛ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  09 Март 2024 8:58ч.

  Шолц проявява здрав разум. Ако даде на укpoпитeшките терoристи ракети с обсег 500км, нищо чудно те да опитат удар срещу Москва, разбира се срещу цивилни цели - защото са терористи. Как ще реагират руснаците и дали няма да ударят тези, които са им дали ракетите и то с нещо доста по-мощно? Дори Путин да не иска да направи това, обкръжението му и руският народ ще го принудят !!! Е, шолц не иска Бундестагът да хвръкне във въздуха !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи