Фактчекърите отново лъжат. Съветът на Европа ясно призовава за законодателство за достъп до смяна на пола на непълнолетни

Фактчекърите отново лъжат. Съветът на Европа ясно призовава за законодателство за достъп до смяна на пола на непълнолетни

Автор: Виктор Блъсков, "Труд"

Фактчекърите от www.factcheck.bg отново лъжат - Съветът на Европа абсолютно призовава за законодателство за смяна на пола на непълнолетни деца.

Преди да опиша лъжите на факт чекърите, следва да се посочи това, в което са прави - абсолютно са прави, че подзаглавието ни “Комсомолците от Брюксел искат ново ЛГБТИ законодателство” не е вярно. Съветът на Европа се намира в Страсбург, не в Брюксел. Статията ни е коригирана. Снимката е илюстративна. 

Лъжите на факт чекърите

Публикацията на фактчек беге включва откровени лъжи.

“Не е вярно, че Съветът на Европа иска ново ЛГБТИ законодателство”, заключват в своята статия те. 

Това е лъжа.

Съветът на Европа излиза с 15 конкретни препоръки за подобряване на правата на ЛГБТИ общността. Точка 5-а изрично споменава приемането на нови закони, които да гарантират лесни процедури за законова смяна на пола. Точка 9-а също призовава за приемане на нови закони, които да позволят участие в спортни състезания на хора, без дискриминация спрямо ЛГБТИ общността.

“...и настоява децата да могат да си променят пола.”

Твърдението също се съдържа в снимката, която са използвали за статията, която гласи "Невярно - Децата да могат да си сменят пола, иска Съветът на Европа".

Това е лъжа.

Макар думата “настоява” да е субективна, точка 5 от препоръките на Съвета призовава да бъде прието законодателство, което гарантира процедури за смяна на пола, включително за непълнолетни.

Лъжите на фактчек беге са в разрез с мисията на Съвета на Европа, тъй-като оспорват именно това, което Съветът на Европа се старае да постигне. Според бившия Комисар по човешките права Нилс Муйжниекс, Европейският съд за правата на човека разчита на “добра воля и сътрудничество”, за да въведе присъдите си в държавите, където има юрисдикция, тъй като няма физически механизъм за въвеждане на присъда в действие. Омаловажаването на техен доклад, освен че е чисто неетична дезинформация, също така напада пряко възможността за функциониране на Съвета и неговите органи, тъй като посочва, че той няма никакво реално значение за България.

Внушението на факт чекърите

Типичният метод за “опраскване” на неудобна медия или политик от страна на стожерите на “фактите” започва със създаването на фалшиво внушение за това какво пише в дадена публикация.

Първото и най-абсурдно внушение включва публикация във Фейсбук, при която произволен потребител е написал текст и е сложил отдолу /”ТРУД”/.

Само малка част от този текст представлява статията на Труд онлайн, като по-голямата част е мнението на самия потребител. Ние не сме отговорни за мнението на произволни потребители в социалните мрежи, което е тяхно лично право и внушението, че това е наша публикация и е “препубликувана” във Фейсбук е лъжа. 

В самия факт чек те започват с внушението, че ние “внушаваме” как Съветът на Европа налага ново ЛГБТ законодателство.

Статията на Труд онлайн започва с цитат от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа как “Държавите имат основната отговорност да премахнат бариерите…”. Това със сигурност не внушава, че Съветът на Европа налага на държавите нещо.

Описвайки доклада на съвета, в статията на Труд онлайн пише: “сред основните препоръки Съветът призовава”. Отново думата “препоръки” не може да внушава, че се налага нещо.

Последният цитат също завършва с думите “препоръчва Съветът”.

Както виждаме, на три места в кратка статия Труд онлайн изрично и ясно е заявил, че става въпрос за препоръки към държавите. Внушението, че искаме да кажем, че Съветът на Европа по някакъв начин налага нещо, докато ние изрично пишем, че институцията препоръчва, е лъжа и дори в случая - клевета. 

Другото внушение, което прави фактчек беге, е че ние сме намекнали, че става въпрос за “специални права на хората от ЛГБТИ общността”.

Такова нещо по абсолютно никакъв начин не се споменава в статията на Труд онлайн.

Съветът на Европа препоръчва ЛГБТИ хората да могат да искат убежище на база сексуалност и да имат право да са бежанци поради сексуалната си идентичност. Там също така се препоръчва да има “специфично насочени към тях здравни услуги”, а и да бъдат защитени от закона.

В статията никъде не пише, че това са “специални права”. Други хора също имат право да са бежанци, други хора също имат специфично насочени към тях здравни услуги и други хора също са защитени от закона. 

Всички тези внушения са изцяло фалшиви, тъй като подобни текстове или идеи не се съдържат в статията по никакъв начин.

Източници:

https://www.coe.int/en/web/congress/lgbti-rights - Съветът на Европа ЛГБТИ права

https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-savetat-na-evropa-iska-decata-da-si-smenyat-pola/ - Фактчек беге "Не е вярно, че Съветът на Европа иска децата да си сменят пола"

https://rm.coe.int/issue-paper-on-human-rights-and-gender-identity-and-expression-by-dunj/1680aed541 - Полова идентичност и изразяване, доклад на Съвета на Европа

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • Жълтохубавец

  18 Апр 2024 9:08ч.

  Хубаво, но да видим как уважаемия собственик на Гласове , г-н Дачков реши да се прави на фактчекър и банна за инфо за онзи Ганев, когото либералните медии много обичат и за мафиота Андрей Райчев....Хм, да не бъда пеперлив, за да даваш зона на редовна сексуална реклама във форума и в същото време да претендираш свобода на словото е трудна работа. А и нещо казано с пиперлив език не значи че е лъжа. Но сърце замлъкни....фактчекърството е обратната страна на медала и проклятието на демокрацията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  18 Апр 2024 13:03ч.

  Не знам защо си мислиш, че имаш пиперлив език. Да не би да искаш да кажеш триперлив?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  18 Апр 2024 10:05ч.

  Нашите евро-олигофрени пак са със 6-7 години назад. Да вземат пример от господарите им в САЩ, които вече масово забраняват смяната на пола, както и на децата въобще да се говори за полова идентичност. Дори на Лия Томас му взеха всичките медали и титли, а тук тепърва ще насърчаваме децата да си режат гениталиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  18 Апр 2024 10:36ч.

  Време е да напускаме тази извратена кочина!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цецо

  18 Апр 2024 10:56ч.

  Ами заминавай. Във Франция, Германия, САЩ и др. вече имат такава хубава изградена ЛГБТ общност, която с радост ще те "поеме". Страхливците обичат да бягат. Но днешният свят е такъв, че скоро няма да има къде да бягаш, защото там, за където си се запътил, ще става все по-лошо. Нашата "кочина" ще ти хареса много след няколко години, но не знам дали тогава "кочината" ще хареса теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Послушай здравия разум

  18 Апр 2024 12:13ч.

  Наблюдавайте и проучвайте внимателно нещата, които извратеният, глобалистичен и ултралиберален ЗАПАД поощрява, насърчава, брани и налага! В частност лбгт+, отвратителните транссексуални "опити" с деца, кръстоносния поход с/у белия, хетеросексуален мъж, др.! Политиките на тези изроди са УЧЕБНИК, но УЧЕБНИК КАКВО ДА НЕ СЕ ПРАВИ И СРЕЩУ КАКВО ДА ЗАСТАНЕМ И ДА СЕ БОРИМ! Ярко осъзнато и дейно заставайте СРЕЩУ ТЕЗИ ПОЛИТИКИ И ПРАКТИКИ! Особено обръщам внимание на битката с белия мъж! Тук много обяснения на сложни социални процеси не са възможни, но това е единствената организирана сила, която има капацитет и възможност да се изправи срещу сатанистите. Мили жени и момичета, обръщам се специално към вас! Вие сте тези, които носят живот и "правят" хората! Вие сте в най-голяма степен обвързани с обич и грижа за настоящето и бъдещето на децата! Мислете за тях, но истински! Драстично расте количеството на една особена порода жени, които са в брутален плен на материалното и дори (при липса на по-добри изгледи) гледат на всяко нормално момче като на обект за отстрел, обезкостяване. Те биват целенасочено обучавани и обгрижвани от разочаровани и озлобени майки, баби и др., но и с любезното съдействие на разни "загрижени" организации и на ... закона! Въобразявате си, че това е защита на интересите ви, защо формално изглежда, че някой упорито се "бори", за допълнителни ваши "права и привилегии". А истината е, че се полагат на много широк фронт и с максимално перфидни средства усилия да ни отдалечат, да ни накарат да се чувстваме като врагове, да сблъскат "интересите". Защо ли го правят?! Много отговорно обмислете този въпрос! И почти всичко за сметка на мъжа! Прегледайте пак горната статия! Май нещо не се връзва, а? Вие раждате и отглеждате и синове, нали? Знаете ли, какво ги чака утре тях? Вие, момичета, трябва да знаете, че няма на кого друг да разчитате в идващите ужасни времена, освен на същите тези момчета, и исторически този път води към бездна и катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи