Фактчекъри или най-обикновена цензура

Фактчекъри или най-обикновена цензура

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

Българският устрем към т.н. "евроатлантически избор" се подхлъзна към някакъв нов вид тоталитаризъм, където съществуващите права и свободи са решително ограничени на цифрово и високотехнологично ниво. Всичко това рефлектира и в липсата на плурализъм на мнения. Оказа се, че той съществува, но само когато е удобен. А когато не е – се обявява за нещо остаряло и непотребно.

Медийни изследователи твърдят, че има 5 различни филтъра, които препятстват свободно слово: собственици, рекламодатели, източници на информация, страх от съдебно преследване и идеологически възгледи на медията и нейните журналисти.

За да се създаде впечатление за обективност и наличие на различни гледни точки, потребителите на информация умишлено биват потопени в информационното пространство на „фактите“, превръщайки съзнанието им във „фактоориентирано“. Поради постоянния, непрекъснат и лавинообразен поток от добре подбрани факти, съзнанието на човека се претоварва с информация и става негодно, както за анализ, така и за критично възприемане на реалността, като същевременно се създава усещане у човека, че той уверено консумира информационния поток и контролира способността си да прави изводи от получената информация.

Но фактите без контекст са просто шум!

И тук се появяват "фактчекърите"- първо, за да създадат недоверие у потребителите към медиите, които те смятат за неправилни и второ, за да насочват аудиторията към правилните според тях, или според спонсорите им, медии. Така те се превръщават в цензури, които обслужват правилните медии, а всички журналисти, анализатори или експерти, чието мнение, по една или друга причина, не съвпада с мейнстрийма на правилните медии и идеологическите възгледи на работещите в тях, биват ... знаете какво!

Така окончателно ще се ликвидира свободата на медиите и ще се осигури максимален контрол както върху информационния дневен ред, така и върху редакционната политика на медиите, защото не могат да си позволят да бъдат "тагвани" като разпространители на неверни факти, каквото и да ознава това.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

Коментари

 • Так де, к'ви са тия факти

  10 Юли 2022 20:19ч.

  Що да се занимаваме с истината, като може да си спретнем една красива конспирацийка с дракони и еднорози (т.м. Тери Прачет). Много пречи истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противоб…вец, че ме е гнус да изпиша името му

  10 Юли 2022 21:42ч.

  Гръмни се, никаквец! Гласове, защо допускате коментари на нИкаквец с ник на доказан престъпник-фашист? Това провокация към нормалните хора ли е или рамо на възраждащ се неофашизъм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  10 Юли 2022 22:46ч.

  Гръмни се ти, путински памперс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kopejkin

  11 Юли 2022 12:48ч.

  А бе фалшивите новини са с предимство, к'ви факти к'ви пет лева!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  10 Юли 2022 21:45ч.

  Г-н Наков, не пишете много, много в ,,Гласове", коментари, тъй като тук употребяват най-обикновена цензура. Да не уточнявам каква. А, сега може да ме изтриете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  10 Юли 2022 22:46ч.

  Аз ще уточня - путинска цензура, която оставя путинските дебили и трие всичко друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  11 Юли 2022 9:04ч.

  Въздържай се да уточняваш, никой не му пука за глупавите ти мнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  10 Юли 2022 22:21ч.

  С много малки изключения, навсякъде се тръби ахгло-саксонска тъпа пропаганда от типа на " Наръчника на агитатора" ( беше приложение на в. " Работническо дело" преди т.н. демокрация ( и тя е като промяната/замяната )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  10 Юли 2022 22:44ч.

  Изтриването на мнения, осъждащи путинизма, е обикновен путинизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!

  11 Юли 2022 0:26ч.

  Но фактите без контекст са просто шум! ==== Така е. Но контекстът на всеки факт представлява други факти. Ето защо точно истинността на фактите е котвата за правилна интерпретация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рави Овадия

  11 Юли 2022 7:04ч.

  Обикнвен юдеофашизъм....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жива да не бях! Гласове се борят с цензурата?!?

  11 Юли 2022 8:19ч.

  От друга страна малко срам нямаше да е излишен, все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривата Краставица

  11 Юли 2022 11:30ч.

  По едно време цензурата в "Гласове" беше като задължителна утринна гимнастика, която се прави дори когато няма смисъл. Трили са ме, даже когато съм подкрепяла авторското мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Юли 2022 2:11ч.

  Когато започнах да следя новините, се удивих на този феномен – статия, без да изрази никакво лично мнение. Буквално трябва да се чудиш „какво е искал да каже автора“ и защо е натрупал с голямата лопата всевъзможни „факти“, от които не е синтезирал ни една своя мисъл. Първо ми изглеждаше малодушно и непрофесионално, но после установих, че е лукаво и с цел да се прокара лъжа и измама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Юли 2022 2:13ч.

  Когато трябва да излъжеш, не може да си позволиш да говориш ясно, понеже лъжата ти веднага ще бъде посечена от малцината останали, но все пак съществуващи войнства на страната на истината. Все още има способни хора да смачкат главата на една змия. Затова лъжата използва внушения, основаващи се на самия манипулативен ПОДБОР на „фактите“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Юли 2022 2:14ч.

  Освен това забелязах, че липсата на истинност е заменена с някаква емоционалност, която да прескочи хладния разум и да въздейства само и единствено върху първосигналната реакция. В нормалния случай човек първо премисля, после реагира, тук реагира без да мисли, защото няма материал за анализ. То е все едно да не си изял храната, а в кръвта ти да се появят хранителни вещества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Юли 2022 2:15ч.

  Затова съветвам хората да анализират свои реакции, които не знаят откъде са им дошли и кой им ги е внушил, трябва да знаеш защо имаш определена реакция и да си сигурен, че си сдъвкал сам тази храна. Накрая, медиите не крият истината само поради страх и глупост, а също и от корист, понякога е много печелившо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи