Европейският колониален расизъм дехуманизира палестинците и принизява страданието им до точката на незначителност

Европейският колониален расизъм дехуманизира палестинците и принизява страданието им до точката на незначителност

Автор: д-р Емил Бадарин, ebadarin.com 

Текстът е публикуван в началото на май 2023 г. Преди последната война в Газа.

Да накараш пустинята да разцъфне: Защо Европа се придържа към колониалното мислене

От 75 години палестинците по света правят възпоменания за Накба (палестинската катастрофа), която се състои в етническото прочистване и унищожаване на палестинските общности през 1948 г., за да се разчисти място за създаването на ексклузивна държава на европейските ционистки заселници. Палестинците днес все още изпитват последствията. По същия повод юдеите израелци отбелязват своята независимост. Европа има и директна, и индиректна роля в отнемането на собствеността на палестинците и основаването на Израел, така че не е изненадващо, че много европейски официални лица се включват в честванията на този заселническо-колониален проект.

В този контекст председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия месец публикува видео обръщение, заявявайки: „Преди 75 години се сбъдна една мечта за Деня на независимостта на Израел. След най-голямата трагедия в човешката история еврейският народ най-сетне можа да изгради дом в Обетованата земя. Днес честваме 75 години жизнена демокрация в сърцето на Близкия Изток; 75 години динамизъм, изобретателност и революционни иновации. Вие буквално накарахте пустинята да разцъфне.“

Изявлението изобилстваше от ционистка пропаганда и фалшификации, които са старателно изобличени от мнозина признати историци, включително израелски. Не е нужно да продължаваме да обсъждаме този аспект тук. Единственото вярно нейно твърдение беше относно „най-голямата трагедия“ – Холокоста – без да се назоват извършителите.

Това ужасяващо събитие се разигра в сърцето на Европа. То беше замислено и изпълнено от европейски действащи лица и подхранвано от расистки етикети, които разделиха човечеството на висши и нисши раси, които разпалиха антисемитизма из цяла Европа и принудиха милиони еврейски граждани да напуснат или да бъдат изтребени.

Изявлението на Фон дер Лайен отразява типичният евро-колониален дискурс. Значението на думите ѝ се крие не само в тяхното съдържание, но и в колониалната логика, расизъм и идеологически представи, които те прикриват.

„Обетованата земя“

Нека си припомним, че европейските заселници от 1492 г. смятаха завладените от тях територии за „обетована земя“ и използваха библейски митологии, за да оправдаят колониалното отнемане на собственост и поробването. Те също твърдяха, че са направили завзетата земя процъфтяваща, благодарение на превъзхождащите си изобретателност, иновативност и труд.

Същата тази евро-модерна и колониална логика позволи и легитимира колонизирането на голяма част от света като пороби и подложи на геноцид милиони хора в Африка и Америките.

Тази менталност направи възможен и днешният израелски заселнически колониализъм и система на апартейд в Палестина. От тази перспектива Европа и Израел споделят „общи ценности“, макар и расови и заселническо-колониални ценности.

В изказването си Фон дер Лайен показа тотално безразличие към страданието на палестинците и нарушаването на техните човешки права. Това пренебрежение към палестинския народ е демонстрация на „антипалестински расизъм“, който палестинците усещат дълбоко.

Това пренебрежение има функция: то дехуманизира хората и принизява тяхното страдание и интереси до точката на незначителност. Едва тогава Израел изглежда като демокрация.

Това дълбинно поведение е в съответствие с расистките структури на властта, които поставят под въпрос самата човешка същност на колонизираните и поробени народи. Расизмът, в крайна сметка, е институция, която категоризира някои хора като по-нисши и ги поставя в подчинена позиция, за да наложи интересите на по-„достойни“ раси.

Израел изглежда като „жизнена демокрация“ единствено за тези, които не смятат палестинците за хора с равни права и стремежи. Държава, която скрепява със закон системното изключване на 50% от населението си, не е демокрация, а апартейд. Тази дискриминация беше налице в Израел от основаването му, но тя беше подкрепена със закона за националната държава от 2018 година.

Ционистки митове

„Превръщането на пустинята в градина“ отдавана е един от стълбовете в наратива на ционисткия мит. Няма значение фактът, че Палестина исторически е била една от най-плодородните части в региона, с жизнен културен, икономически и многоверов живот в продължение на векове, дори хилядолетия. Но този мит не е уникален за ционизма. Той просто подражава на други европейски колониални заселници, които са използвали подобна реторика, за да оправдаят обезправяването на коренните популации.

Единствено колониален манталитет може да иска да култивира пустинята. Ционисткият проект „да направи пустинята цъфтяща“ беше колониално и насилствено начинание срещу природата и срещу коренното население. Този проект включваше не само отнемането на собствената земя на палестинците, но и кражбата на сладководните им ресурси.

Расистки представи

И макар да е изкушаващо да гледаме на колониалните тропи като на архаични реликви от миналото, този дискурс продължава да формира съвременните колониални и неоколониални отношения, както и представите на влиятелните европейски политици.

Миналия октомври колегата на Фон дер Лайен и шеф по външната политика на ЕС Жозеф Борел също направи колониални твърдения. Той раздели света на добре поддържаната „градина“ на Европа и „джунглата“ на „останалия свят“.

Тук отново е важна мисловната структура. Представата за градина/джунгла не е просто грешка на езика, а отразява всъщност вековни дискурси и практики на дехуманизиране на неевропейците.

Този модел на географски представи служеше като функционално съзнание, което колониалните европейци използваха, за да оправдаят моралните и законните си права да завладяват, подчиняват, поробват и ограбват земите на неевропейските народи. Земята се считаше за „празна“, за част от „естественото състояние“, за джунгла или за обещана от Бога.

Изявленията на Борел показаха явно незачитане на ролята на неевропейските народи. Подобно на Фон дер Лайен, той очевидно пренебрегва факта, че така наречените мирни и цивилизовани градини на Европа бяха построени на основата на расисткия дискурс за „Черния ужас“ в междувоенния период, с цел експлоатация на Африка.

Подобни моменти разкриват упорството на колониалните, идеологическите, религиозните и расистките географски представи, дори сред най-високите ешелони на политическия апарат на ЕС. Това извиква съмнения относно искреността на тяхната реторика относно така нареченото решение за двете държави и човешките права в Палестина и отвъд нея.

За да бъде възприет сериозно, ЕС, както и останалите участници, които претендират, че защитават човешките права и справедливостта, трябва да конфронтират и разрушат колониалните и расистки представи, които позволяват съществуването на подобни мисловни структури.

Д-р Емил Бадарин има докторска степен по близкоизточна политика от университета в Ексетър и магистърски степени по международни отношения от университета в Бристол, по Политически науки от университета в Упсала и по градска и засторена среда/Пространствено планиране от Кралския технологичен университет в Стокхолм. Научен сътрудник в катедрата по европейска политика на добросъседство в Колежа на Европа в Натолин. Автор е на академични публикации и множество статии по въпросите на близкоизточната политика.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: ebadarin.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • удобна библейска митология

  24 Окт 2023 10:02ч.

  Най-важното от статията отново, всъщност това е тезата и тя е проникновена и справедлива: "Това пренебрежение има функция: то дехуманизира хората и принизява тяхното страдание и интереси до точката на незначителност. Едва тогава Израел изглежда като демокрация". Както се казва, на умишлено почернения фон и най-черната душа ще изглежда бяла, защото и днес без туй никой не вярва в душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *поправка

  24 Окт 2023 10:06ч.

  Да си оправя словореда: "...защото днес И без туй никой..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  24 Окт 2023 11:22ч.

  На многодетната родилка Урсула фон дер Лайен по й приляга да се казва фон дер Гьобелс. Тази Урсула "забрави" да спомене кой пусна атомните бомби в Хирошима и Нагазаки, и предпочете да направи паралел между тези бомби и снарядите с които Русия обстрелва германските "Леопард"- танкове в Украйна. Сега отново "забравя" да спомене кой извърши Холокоста срещу евреите в Европа ! ! ! Докога БГ-политиците ще се подмазват на същества като фон дер Лайен?! Докога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато им плащат пребогато и ги обгрижват всячески.

  24 Окт 2023 11:54ч.

  Дотогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  24 Окт 2023 14:51ч.

  като заговорим за миналото-защо не се спомене някъде, че в момента единствената колониална империя е Рашистка Фашагия? От блатата около Петрбург до Камчатка как са се разширили, ще има ли в новото "Работническо Дело" нещо, или поне извинение, че РФ забави растежа на държавите в Изт. Европа и конкретно в БГ в полза на един файтон рашистки паразити?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  24 Окт 2023 21:58ч.

  Изтропка ли се? Надявам се, че ти олекна! Русия, мойто пенещо се от злоба неуко дете, е и творение, случайно може би, на Първата и Втората Български държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  24 Окт 2023 12:04ч.

  Някой трябва постоянно и на висок глас да заявява,че расизмът на Запада не е само към евреите,а и към славяните,циганите и още когото се сетите.Трябва и непрекъснато да се пише,че най-пострадалите са съветските граждани и китайците.Хубаво е да се напомня на заспалия ни народ,че ние също сме славяни и че мечтата на някои западняци да ни унищожат държавата скоро ще се осъществи,и то с нашето активно съдействие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИТ спец

  24 Окт 2023 12:22ч.

  Аз лично от западняците лошо не съм видял, работим заедно, търгуваме, общуваме. От китайците и турците същи. Виж руснаците всеки ден убиват мои себеподобни в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косев, пак ти ли си бре?

  24 Окт 2023 12:47ч.

  По силата на логиката откъм демократичния Запад, както днес Израел е прав да срива цивилна градска инфраструктура до основи, избивайки с хиляди невинни под развалините, така щеше да бъде права и Москва, ако правеше същото да речем в Киев, Лвов и Харков. Обаче руснаците не го правят. А ти си крива душа, щом не го виждаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Окт 2023 12:49ч.

  Нищо ново под Слънцето! Има ли още "будали" гласуващи за кукловодите на агент "Буда"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Окт 2023 13:00ч.

  Частта (section) "Расистки представи", иначе добросъвестният автор, не е посмял да наименува "Фашистки представи". Това е фашизъм и от страна на Израел, и от страна на покровителите им. Фашизъм, пар екселанс. Отношение, основано на сегрегация по расови, етнически и религиозни признаци, е фашизъм, нацизъм, бандеровщина - каквото си изберете. Фашизмът вони и тук, във форума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  24 Окт 2023 19:23ч.

  Всъщност е нацизъм. Фашизмът е друга бира. Не че Шикългрубер не обяснява в Майн кампф как Щрасер му обяснил основите на фашизма, докато по чистосърдечното му признание, бил бос в политикономията , и тогава решил че това е социално-икономическата теория, подходяща за нацизма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  24 Окт 2023 21:46ч.

  Както палестинците/арабите/мюсюлманите не са карали немците да избиват евреите, така и евроджендърите/европейците/християните не карат евреите да избиват и прогонват палестинци. Бъдещите европейци още не сме слезли от клоните, когато е изработена концепцията за "Обетованата земя". Финикийците, които също са семити и чието писмо става основа за европейските писмености, колонизират Северна Африка преди Юпитер да зачене Рея, майката на Ромул и Рем. Арабите/мюсюлманите завладяват всичко от Хиспания/Вандалусия до Филипините включително, и не казвам нищо за сините, когато разни немски банди са утилизирали остатъците на Римската цивилизация в Централна и Западна Европа, като колонизация за тях е било да ограбят/убият съседа немец/латинец/келт възползвайки се от жена му, защото ЛГБТКю++практиките са били на практика изчезнали, заради римското откритие, че любовта между жени и мъже е по-хубава. Накратко насилието, расизмът, лицемерието и т.н. не са европейски изобретения или монопол. Това не означава, че до момента не сме били много добри, и дори най-добрите в тези практики, а като теоретици сме доста посредствени на фона на некои Близко и Далече Източни колеги на нашите. Статията е типично соросоидна и едва отбелязва израелския расизъм и геноцид над палестинците, за да подчертае европейските такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  24 Окт 2023 22:15ч.

  Като пиша за "европейците" не изключвам българите, към които принадлежа и създваният паневропейски национализъм не ме кефи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  25 Окт 2023 0:24ч.

  Според UNICEF в Газа от началото на конфликта са загинали 2300 деца и над 5000 са пострадали. Кой както иска така да го разбира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Окт 2023 8:41ч.

  Развесели ме възмущението, че някой искал да направи от пустинята градина. Знам, че това има препратка в Библията, но се сетих за Кадафи. И той искаше да направи от либийската пустиня бахча, ама не му се случи. Или по точно, му се случи. А тази пяна на устата на автора ми напомни, че по време на ВСВ главният мюфтия на Палестина в тесните си и топли контакти с Хитлер, го е призовавал да убие всички евреи. А Адолфич от своя страна се е възхищавал на отдадеността на каузата, и готовност за саможертва на синът на Ис, по който модел е създаден и СС. И мусулманските батальони, редиците на които са попълвали араби/ нарочно не пиша палестинци, защото тогава все още не е имало никакви палестинци/, азербайджанци, туркмени, узбекистанци. И нацистките полковници, които след краха на армията на Третият райх се установяват в Египет, и се вливат в редовете на позабравеното движение „Братя мусулмани„, и му дават нов облик и тласък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи