Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд. евро

Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд. евро

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Карло Мартусчели, politico.eu

С всеки изминал ден преговорите, водени между Европейската комисия и Pfizer относно най-големия договор за ваксина срещу COVID-19 в ЕС, изглеждат все по-малко като обичаен бизнес, а по-скоро като пиеса за убийство, в която самоличността на убиеца не е разкрита до края, пише брюкселското издание "Politico".

Сюжетът се задълбочи още повече, след като днес (вчера, бел. ред.) Европейската сметна палата публикува доклад, обвиняващ Комисията, че отказва да разкрие подробности за личната роля на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в преговорите.

Бюджетният надзор установи, че шефът на ЕС е отхвърлил съществуващия правилник, за да сключи предварителна сделка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за договор за до 1,8 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, който да бъде подписан през май 2021 г. За всички останали ваксини сделките, сключени от ЕС между 2020 г. и 2021 г., съвместен екип, състоящ се от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, проведе проучвателни разговори. След това резултатът беше отнесен до Управителен съвет по ваксините, съставен от представители на всички 27 държави-членки на ЕС, които го подписаха.

Но тази установена процедура не е спазена в случая с най-големия договор в ЕС, казва Сметната палата. Вместо това самата Фон дер Лайен проведе предварителни преговори за договора през март и представи резултатите на управителния съвет през април. Междувременно планирана среща на научни съветници, организирана за обсъждане на стратегията на ЕС за ваксините за 2022 г., така и не се състоя.

За разлика от другите договорни преговори, Комисията отказа да предостави записи от дискусиите с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства. "Помолихме Комисията да ни предостави информация за предварителните преговори за това споразумение", пишат авторите на доклада. "Такъв обаче не последва."

Старши одитор, който помогна в разследването, коментира пред "Politico", че отказът на Комисията да разкрие информация е много необичаен. "Това не се случва почти никога. Това не е ситуация, с която ние обикновено се сблъскваме", каза одиторът, пожелал анонимност.

Одитният доклад поражда допълнителни опасения относно действията на Фон дер Лайен, само два дни преди тя да произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза.

Още през април 2021 г. New York Times съобщи, че лидерът на ЕС е разменил текстови съобщения с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, в навечерието на сделката. Привидно уютните отношения между висши политически и бизнес лидери предизвикаха недоумение тогава.

И както се отбелязва в доклада, разследването на европейския омбудсман по въпроса срещна стена от мълчание. По това време Комисията твърдеше, че вече не разполага с текстовите съобщения. В отговор омбудсманът Емили О'Райли установи, че е имало лошо управление.

Най-голямата сделка

Противоречието се върти около третия договор на Комисията за иРНК ваксината на BioNTech/Pfizer. Предишните два договора бяха осигурили общо до 600 милиона дози. Но тази следваща, за до 1,8 милиарда дози, ще се окаже най-голямата от всички сделки, подписани от Брюксел. Той предвижда предварително закупуване на 900 милиона дози, с опция за поръчка на още 900 милиона, за доставка през 2022 и 2023 г. 

Договорът беше значителен както като обем, така и като цена. Според изтеклите подробности ваксините струват по 15,50 евро всяка, което означава, че договорът ще струва близо 30 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен. "Това е най-големият договор за ваксина срещу COVID-19, подписан от Комисията и ще доминира в портфолиото от ваксини на ЕС до края на 2023 г.". Pfizer не отговори на искане за коментар за тази история.

Сделката дойде в разгара на пандемията, малко след като проблемите с производството и разпространението на производителя на ваксини AstraZeneca оставиха ЕС изоставащ зад САЩ и Обединеното кралство в надпреварата за снабдяване с ваксини. Фон дер Лайен се намеси в разгара на тази криза.

Това не е първият път, когато председателят на Комисията има проблеми с "изчезващи" текстови съобщения. По време на нейния мандат като министър на отбраната на Германия парламентарно разследване на добре платени сделки с външни консултанти разбра, че подчинена случайно е изтрила текстови съобщения от официалния й телефон, а Фон дер Лайен сама е изтрила съобщения от собственото си устройство.

В крайна сметка Фон дер Лайен беше оневинена през 2020 г. от окончателния доклад на разследването, който установи, че висши военни и правителствени служители са извършили нарушения. В собствените си показания пред разследването тя призна недостатъци в работата на министерството по консултантските сделки, но каза, че ги е адресирала.

Комисията не отговори на искане за коментар и нейният писмен отговор на одитния доклад не споменава взаимодействието на Фон дер Лайен с Pfizer. Но, появявайки се наскоро пред комисията на Европейския парламент по COVID-19, Сандра Галина, старши здравен служител на Комисията, който помогна за воденето на преговорите, оспори идеята, че има нещо необичайно в третия договор на Pfizer.

"Беше договорен като всички други договори. Не виждам никаква разлика", каза Галина, като добави, че "може би е имало различни предварителни преговори".

Одиторът от Европейската сметна палата, интервюиран от "Politico", коментира, че предварителните преговори са били от решаващо значение за окончателните условия на сделката: "Ключовите аспекти на договорите бяха договорени неофициално. Едва след сключването на това неофициално споразумение официалният процес можеше да продължи. Това беше наистина важно за преговорите."

Сметната палата не може да задължи Комисията да предостави липсващата информация. Но Европейският парламент, чрез своята бюджетна комисия, може да изрази недоволството си по въпроса.

На сцената

Следващия месец Бурла от Pfizer трябва да се яви пред комисията по COVID на ЕП. Председателят на комисията, белгийският евродепутат социалист Катлийн ван Бремпт, коментира, че също възнамерява да поиска от сметната палата да представи констатациите си.

Говорейки пред "Politico", ван Бремпт коментира, че разбира, че след неуспеха на AstraZeneca в началото на 2021 г. Комисията е била под огромен натиск.

"Следователно разчитахме на Pfizer, който успя да ускори някои от доставките си за ЕС. Разбирам, че при тези обстоятелства за г-жа Фон дер Лайен беше важно да се свърже директно с г-н Бурла", каза евродепутатът.

Тя обаче отбеляза, че председателят на Комисията е оставила настрана съвместните екипи за преговори за сделка, която ще достави дози само през следващата година, след като повечето европейци вече са били ваксинирани. Размерът на поръчката по-късно ще се окаже проблем, като страните от Източна Европа (Полша поведе инициативата, а писмото беше подписано още от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), се оплакаха по-рано тази година, че са принудени да купуват твърде много дози.

Освен това липсата на прозрачност допълнително подхранва усещането, че ЕС е твърде далечен и в джоба на мултинационалните компании.

"Просто погледнете: имате председател на Комисията, който лично сключва сделка с главен изпълнителен директор на голяма фармацевтична компания и който след това отказва да разкрие текстовете, довели до тези преговори", каза ван Бремпт.

Един въпрос в съзнанието на евродепутатите, които настояваха за по-голяма прозрачност около преговорите за ваксини, е дали производителите на ваксини са оказвали натиск върху политиците да блокират призивите за разширяване на достъпа до интелектуалната собственост, необходима за производството на ваксини в по-бедните страни.

Попитан от левия португалски евродепутат Мариса Матиас по време на комисията по COVID дали Sanofi някога е отказал каквато и да е клауза за споделяне на права върху интелектуална собственост, свързани с ваксини срещу COVID-19 или други мерки, които биха превърнали ваксината в "глобално обществено благо", Томас Триомф, изпълнителен директор и вицепрезидент на френската фармацевтична компания, коментира, че не си спомня това да се е случило.

Триомф обаче каза, че тази дискусия ще трябва да се проведе по отношение на бъдещи договори. Това е важен въпрос за парламента, който гласува в полза на отказ от права върху интелектуална собственост, докато Комисията остана против мярката.

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  13 Sep 2022 15:31ч.

  семеиството и са брокери на ваксини тя въз основа на какво праща милиони траншове за украина това са наши пари тя без разрешение се разпореьда с тях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд. евро

  13 Sep 2022 17:17ч.

  И в. Гласове криеше ролята й, когато преди повече от половин години тази роля излезе на яве. То беше едно триене на постове - чудо!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Sep 2022 21:08ч.

  Промяната в ЕС продължава все още ..................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Тинтин Т.

  13 Sep 2022 15:41ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето така се краде, не като нашите!

  13 Sep 2022 15:52ч.

  Мащабно, някак си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  13 Sep 2022 15:53ч.

  Колко на едро е "играла" само, тази многодетна евробабишкера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благовест

  13 Sep 2022 15:53ч.

  Сега е моментът Усуспия фон дер Лайнен да бъде гътната от европейското комисарство. Същите бели тя направи като беше военна министърка в ФРГ, но някак си потулиха всичко. Въобще тази ЕК е разграден двор. Милиарди тук, милиарди там и никой не им държи сметка, а това са нашите пари, твоите и моите. Тази пирамида трябва да се разруши. Европа на суверенните държави. Вън и долу комисарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  13 Sep 2022 16:01ч.

  Фон дер Лайнен на върха на усра%ата ЕК .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  13 Sep 2022 16:09ч.

  Няма да забравим, друг да ви прощава... https://www.youtube.com/watch?v=hqjI0u81tgg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  13 Sep 2022 16:33ч.

  Тя може да крие, но ния я знаем. Да питат мъжа й!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  13 Sep 2022 16:38ч.

  Все пак тази майка-зайка има седем гърла да храни, какво сте и занадничали в канчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • эээээээээээээ

  13 Sep 2022 16:49ч.

  Съсипа Бундесвера, а сега и Съюза. Тази трябва да се самообеси на дерек пред Еврокомисията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • урсула фон де Злоупотреба с Власт

  13 Sep 2022 16:49ч.

  Ако с това грамадно петно не може да бъде премахната от този пост, тя ще си умре на него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  13 Sep 2022 16:52ч.

  Хванете лайняна най-после и я заведете в някой бежански лагер да я забременят! Да ходи да си гледа чайветата и да не се занимава с неща, които не са за нея! Спрете я тая американска марионетка най-после!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  13 Sep 2022 16:52ч.

  Хванете лайняна най-после и я заведете в някой бежански лагер да я забременят! Да ходи да си гледа чайветата и да не се занимава с неща, които не са за нея! Спрете я тая американска марионетка най-после!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пульо

  13 Sep 2022 17:11ч.

  Преди 20 години цялата ЕК, оглавявана от Жак Сантер беше натирена заради корупция. Тогава ЕС все още притежаваше нещо като независимост. Това време мина. Само ако Байдън се разсърди на Лайняната, може да бъде отстранена. Но милиардерите от пфайзер ще се погрижат това да не се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  13 Sep 2022 17:57ч.

  А Байдън дори не помни коя е Урси, него хич го няма завалията, днес пак се дезориентирал при една реч. Не че той решава нещо де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алфред Бурла, президентът на Pfizer

  13 Sep 2022 18:29ч.

  не е ваксиниран против Ковид-19. Не смята че е необходимо да си постави собствената ваксина, която корпорацията му натиска на цял свят. Защо ли? Съдържанието на ампулите трябваше да остане тайна за следващите 70 години, но за щастие, един хам. съдия им нареди да бъде публикувано веднага... Защо ли? А Урсула защо задължава всички в ЕС да се ваксинират? Тя самата и децата и дали са ваксинирани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излезе друга клюка за него - след 4 ваксинации и реваксинации - все пак е хваналКовид-Омикрона...

  14 Sep 2022 11:21ч.

  Така че бизнесът не е гаранция за здравословно бъдеще...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  13 Sep 2022 18:31ч.

  Скъпата ни (защото ни излиза скъпо) урсула е многодетна майка, трябва да храни челядта - деца, внуци и затова милата го е направила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  13 Sep 2022 20:02ч.

  Сега хит сред ПР консултантите на политиците е те да демонстрират загрижени физиономии. Таз буля също добре имитира загрижен вид, но си е най-обикновена и особено алчна шивачка (в другия смисъл). Освен да прави само деца (подобно на нашите ромейки) се оказва, че имала акъл да управлява и Авропата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  13 Sep 2022 20:06ч.

  Браво на Европейската сметна палата! А нашата СП кога ще разкрие покаже големи далавери с бюджетни средства у нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Sep 2022 20:25ч.

  Кирчо и Кокорчо издигнаха корупцията в България на европейско ниво. Навремето Доган каза:"Голямата корупция идва от ЕС!!!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.И.Паси

  13 Sep 2022 21:02ч.

  Независимо от безобразията, на които ставаме свидетели в ЕС, аз си оставам евроатлантик номер едно на републиката и за малко да издърпам ушите на сина си докато се цанеше на БКП! Не го направих защото почитам татко си, който беше съветник на Яшар Замфиркьов..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  13 Sep 2022 21:32ч.

  Taka се купува патка. Да слушка.САЩ няма да позволят и косъм да падне от главата на патката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой мести мебели отдолу

  13 Sep 2022 21:35ч.

  Това си е дърто лелче, корумпе отвсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Основното за което са поставени тези начело на ЕС е друго!"

  13 Sep 2022 21:57ч.

  - А пътьом са оставени на воля да си подсигурят 10 поколения зад тях със "сиренце". Така мишката влачи парички. А основното дрогаре е, че колкото повече плебс бъде набоцкан със суроватките, толкоз по-добре ще се осъществи НУЛИРАНЕТО. И още, че без пълномощия и пр. алабализми, ЕС се превръща в СЕЩ и субектноста на отделните държави се затрива!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото по-високо, толкова по-наедро играят

  13 Sep 2022 22:58ч.

  В България крадат с милиони. В ЕС с милиарди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая евроджендърка и американска подлога

  14 Sep 2022 0:15ч.

  трябва да гние в затвора до смърт. Също като предателите простокиро и Кокорчо. За псоледните тази съдба е вече решена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  14 Sep 2022 9:41ч.

  На ЕС враг му не требе. Имаме си Щунц и Фекалната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  14 Sep 2022 9:54ч.

  Съд и затвор за тази есесовка,която тича като глуха кучка по държавите, да заклеймява всичко,което не е по свирката на шибания ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврозадругата

  14 Sep 2022 13:09ч.

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-9-2022-000396_EN.html Recent reports reveal that the President of the Commission censored information about her relationship with Pfizer’s CEO ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи