Ерата "Станишев" в ПЕС приключи и веднага повя хлад към Русия. Чака ни Истанбулската конвенция

Ерата "Станишев" в ПЕС приключи и веднага повя хлад към Русия. Чака ни Истанбулската конвенция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правата на жените остава основна битка за нас, защото това е борба за човешките права." Кратко и ясно, без нюансите, доминиращи в българския прочит на конвенцията, отсече новият президент на ПЕС Стефан Льовен

Ерата Станишев в Партията на европейските социалисти приключи. Българинът бе начело на европейската левица 11 години. Той наложи своя стил на търсене на компромиси и признаване на правата на другия, стил, чиято роля за укрепване на семейството на социалистите в Европа на конгреса на ПЕС признаха всички - от наследника му на поста Стефан Льовен до канцлера на Германия Олаф Шолц.

Не случайно в словото си в края на конгреса Льовен отново открои приноса на Станишев и заяви, че сега организацията е готова да спечели следващите избори за Европейски парламент, които са през 2024 г.

Отпечатъкът на своя стил Станишев наложи главно на два ключови въпроси - отношението към Истанбулската конвенция и към конфликта в Украйна. Ключови, както за левицата като цяло, така и за БСП, партията на Станишев в частност.

Но въпреки че нямаше лидер, който да не признае заслугите му, веднага пролича, че настъпват промени. Големи промени.

"Ратификацията на Истанбулската конвенция е задължително", заяви в първата си реч новоизбраният президент на ПЕС, шведа Стефан Льовен, дългогодишен премиер на своята страна. И поясни как той разбира нещата: "Правата на жените остава основна битка за нас, защото това е борба за човешките права." Кратко и ясно, без нюансите, доминиращи в българския прочит на конвенцията.

Ролята на защитата на правата на жените за ПЕС стана ясна в един от най-емоционалните моменти на конгреса - подкрепата за масовите протести в Иран след смъртта на Махса Амини. Кюрдката бе арестувана от моралната полиция за неправилно носен хиджаб и почина в ареста. След смъртта й в страната избухнаха вълнения, които продължават и до днес. Музикалният символ на конгреса на ПЕС - песента на италианските партизани "Бела чао", прозвуча и на фарси, а на сцената на форума бе прожектиран клип за събитията в Иран.

Но особено показателна бе разликата в отношението към конфликта в Украйна. В доклада, с който отчете своите 11 години начело на ПЕС, Сергей Станишев подчерта, че трябва да се направи всичко, за да се даде шанс на мира, че не трябва в Европа деца да израстват с автомат калашников в ръка. Че Европейският съюз е преди всичко проект на мира. След събитието се разбра, че Станишев до последния момент е бил на тръни как ще бъде възприет този мирен тон от конгреса, няма ли да бъде отхвърлен. Не стана. Словото му бе посрещнато с бурни овации. Но смяната на курса и отношението към войната в Украйна пролича веднага.

Нямаше оратор, а на сцената говориха представители почти на всичките 33 партии в ПЕС, който да не заклейми в милитъри тон руската агресия в Украйна. И конкретно президента Путин. Думата "мир", която доминираше в изказванията на Станишев по темата, сякаш изчезна. Замениха я призивите за помощ за Украйна по всякакъв начин - от финансов до военен. Особено военен.

Льовен се обяви за повече оръжие за Украйна и заяви защо - "не можем да допуснем Русия да спечели тази война". Домакинът, канцлерът на Германия Олаф Шолц, бе по-внимателен в изказа си, но и той не пропусна военната тема - "Европа трябва да продължи да се защитава и да надгражда системите си за сигурност заедно с тези на НАТО, вече и с армиите на Швеция и Финландия като нови членки на Алианса."

И отново "Бела чао", но този път изпята на живо от изпълнителка със смесени корени - германски, скандинавски, руски, живееща в Сицилия. Докато тя пееше, зад гърба й на сцената се редяха снимки от разрушените украински градове, илюстриращи ясно на чия страна безусловно е ПЕС.

В българско измерение конгресът на ПЕС посочи, че без Станишев начело на организацията, БСП я очакват сложни отношения с европейските партньори. Истанбулската конвенция и неизпращането на оръжие за Украйна са червени линии за столетницата. Предстои да видим каква ще бъде реакцията на Льовен. Преди три години под натиска на Станишев организацията изпрати в София проучвателна мисия, начело на която бе "гълъбът" Ахим Пост, генерален секретар на ПЕС. И тя прояви разбиране към българската позиция. Сега е повече от ясно, че това е минало.

Ситуацията се усложнява и от факта, че българската левица отдавна не е плащала членския си внос в ПЕС.

А за българската публика един от главните въпроси сякаш е какво ще прави сега Сергей Станишев, бивш премиер и бивш лидер на БСП, най-дългогодишния в новата й история. Имайки предвид примера на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов (Стоянов застана начело на СДС, но после бе принуден да търси начин за отстъпление; Първанов се опита да оглави БСП и след като не успя, създаде АБВ) анализатори вече заговориха, че Станишев ще се бори за първото място в БСП още на конгреса й през февруари. Но те пропускат факта, че Станишев е историк и едва ли няма предвид негативния опит на двамата бивши държавни глави - хора с огромен авторитет и влияние в партиите си.

Самият Станишев, запитан за бъдещето му в българската левица, отговаря, че иска БСП да бъде голяма отново, да бъде фактор, от който зависи политиката в България. И предупреждава, че точно тази позиция на БСП - от нея нещо да зависи, а не да бъде присъдружна партия към по-големи организации, е застрашена. Някои веднага тълкуват тези думи като "искам отново да съм №1 в БСП". Но защото не отчитат чувствата, с които са произнесени, а в тях доминира тъгата. Тъгата не е основа за битка. Там е нужна агресия. А в думите, с които Станишев говори за емоционалната раздяла с екипа си в Брюксел и за желанието си БСП отново да е силна, няма агресия и нахъсване.

Засега е ясно едно - до 2024 г. Сергей Станишев е депутат в Европейския парламент. Но няма съмнение, че след като вече няма да е ангажиран с ПЕС, ще обърне поглед изцяло към БСП. Засега аналитичен.

Станишев е делегат на конгреса на БСП, със сигурност ще присъства на форума и със сигурност ще говори. Със сигурност тази реч ще бъде чакана с вълнение.

Но какво ще каже и най-вече - какво ще направи, предстои да видим. Едва ли ще поиска да повтори историята, най-малкото, защото помни думите на Маркс, че тя се повтаря първо като трагедия, после като фарс.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Борбата за правата жените и борбата за правата на човека са две различни борби

  18 Окт 2022 20:34ч.

  Борците за правата на жените ежедневно го доказват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жените и така имат повече права, от колкото им е полезно

  18 Окт 2022 20:35ч.

  И колкото повече права получават, толкова повече се руши обществото. Да предпазим жените от вредните права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  18 Окт 2022 20:54ч.

  Жените имат същите права, които и мъжете от доста време. Изключение са само някои мюсюлмански държави, но те са извън ЕС. Когато в днешно време в западни държави се говори за права на жените, всъщност се има предвид *привилегии* на жените. А привилегиите никога не са достатъчни, винаги трябват още...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откакто жените управляват в Европа

  18 Окт 2022 21:01ч.

  Европа определено върви на зле.. Всеки сам да си прави изводите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  18 Окт 2022 21:06ч.

  Абе и ние мъжете имаме предостатъчно примери за некадърни политици, но да кажем, че от както се назначават хора по идеологически причини (например когато има квоти за жени), а не заради качества, нещата вървят към по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бля бля бля

  18 Окт 2022 21:36ч.

  Цункай тук! 🖕🏼

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  18 Окт 2022 22:53ч.

  Дам, ера! Вспомним Мезозойскую культуру... Мы с тобой сидели у окна. Ты мою разорваную шкуру, дорога М----а, зашивала каменной иглой...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  18 Окт 2022 23:25ч.

  В Швеция да пият по-малко, това мога да кажа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да нямало агресия, да нямало нахъсване

  18 Окт 2022 23:50ч.

  Мечтата на едрия капитал навсякъде по света. Нито Станишев, нито ПЕС, са социалисти. Те са слуги на капитала. Правете си сметките и изводите. Народът ни е мъдър и за това 60% не отидоха да гласуват. Но с гласуване няма да стане нищо. Трябва въоръжена борба. За това са и лозунгите, да няма нахъсване. Е, ще има. Иначе - България загива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЕС=КУЧЕ НА КАПИТАЛА

  19 Окт 2022 1:21ч.

  Няма нищо християнско, нищо комунистическо и нищо човешко в КУЧЕТО НА КАПИТАЛА. ПЕС е сатанинска оргия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Станишев,

  19 Окт 2022 4:11ч.

  Кой уби Роза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • П.П. Когато Ви дойде времето, желая Ви дълъг живот и крепко здраве, разбира се,

  19 Окт 2022 4:13ч.

  Никой за Вас няма да напише, че "звезда лежи наместо труп", ако ме разбирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврова

  19 Окт 2022 5:27ч.

  С такива фалшиви социалисти на следващите избори 3,9%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  19 Окт 2022 6:12ч.

  Жените са много отмъстителни и таят злоба. Не са за политиката, където на по чаша бренди могат да се договорят мъжете. Но след като искат равенство, не разбирам защо не приемат нормално насилието над тях? Хем да са с правата като жени и привилегиите, хем да са равни на биологично по силните мъже?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън-дрън

  19 Окт 2022 7:40ч.

  Нали разбирате, че приказките за права на жените са само дрънканици за параван. Истанбулската конвенция има за цел натрапването на сатанистки мерки за унищожаването на човешкия род.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън-дрън

  19 Окт 2022 7:43ч.

  Колкото до правата на жените, в България отдавна полвете са изравнени. При доца никой не говореше за квоти. Който става за нещо-става. С че има идиоти, които си млатят жените, имало ги е винаги и навсякъде. Една конвенция дали ще ги спре?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Окт 2022 7:50ч.

  Хитра опорка: темата се отклонява към правата на жените, за да не се изсипват обичайните благословии върху Станишев, който – много ясно, е подготвил проекторезолюцията за конгреса на ПЕС със следните три задачки-закачки: изпълнение на Истанбулската конвенция, военна помощ за Украйна, подкрепа на строги санкции срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  19 Окт 2022 7:56ч.

  Краят на ерага Сер гей е добър знак. А хладът обикновено идва от Русия, рядко отива към нея. После цяла Европа, в това число и широките социалисти мръзнат като фашистите пред Сталинград.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Равенство няма и нокога не е имало

  19 Окт 2022 8:15ч.

  Жените са крехки, мъжете са копави. Жените имат п.... защото са създадени да раждат деца и да се грижат за тях. Мъжете имат х.... за да препикават територии и да се бият за тях. Мъжкият ум е по-силен но има нужда да се допълва от женската нежност и интуиция. ...Хората се раждат равни но после едни стават умни, а други глупаци. Има богати и бедни и това е нормалното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добрата новина за света независимо от ПЕСовските мераци

  19 Окт 2022 16:28ч.

  , е че до 2024та ЕС най-вероятно НЯМА ДА ГО ИМА поне в този му вид, когато отгоре се спускат разни самоубийствени норми... След като спряха енергетиката, се надяваме цялата пасмина на Еврокомисията да ЗАМРЪЗНЕ през зимата, ако не тази - следващата А след това - всяка коза за свой крак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи