Джордж У. Буш - eдин криминален президент. Двайсет години от американската инвазия в Ирак

Джордж У. Буш - eдин криминален президент. Двайсет години от американската инвазия в Ирак

Сохраб Ахмари, The American Conservative

Преди двайсет години коалиция, водена от Съединените щати, нападна Ирак с твърдението, че ще унищожи оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин, ще спре подкрепата му за Ал-Кайда и ще освободи иракския народ. Войната се оказа епохален провал, както това издание предупреждаваше, подобно на пророчицата Касандра. Естествено, главният военнотворец Джордж У. Буш сега се наслаждава на медийното сияние на „отговорен“ мъдър мъж, докато противника на войната Доналд Тръмп го грози наказателно дело.

Нека бързо да си припомним последствията от войната на Буш. Няколко хиляди американски военнослужещи бяха убити, а иракските жертви наброяват стотици хиляди. Войната струваше на американските данъкоплатци 3 трилиона долара или около 9 000 на всеки жител. Не бяха намерени никакви оръжия за масово унищожение. А връзката Саддам-Ал-Кайда, „дълбока, дългогодишна и всеобхватна“ според Дик Чейни и жена му Лин, която пише в Weekly Standard, се оказа фалшива новина.

Без всякакво планиране на непосредствените последици, администрацията на Буш създаде условия за оргия от грабежи, която опустоши безценното археологическо наследство на Ирак, наред с много дуги неща. 15 000 обекта са били взети от Националния музей по време на 36-часовия грабеж през април 2003 година. Повече от половината все още не са възстановени. „Възможно ли е да е имало толкова много вази в цялата страна?“, шегуваше се тогавашният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд.

Същият провал в управлението и контрола доведе до подробно документиран садизъм, извършван в контролирания от Съединените щати затвор Абу Гариб, извън Ирак. Там, както обобщи The New York Times в редакторска статия повече от десет години след събитията, „задържани под американски контрол са били изнасилвани, бити, изтезавани с електрошок, събличани, измъчвани с глад и безсъние, обесвани на китките им, заплашвани със смърт.“ В един от случаите, брилянтно предаден от Джейн Майер, един от затворниците е бил убит.

Друга огромна грешка беше допусната с „дебаасификацията“ – системните усилия на администрацията на Буш да отстрани от държавна служба всички бивши членове на управляващата партия на Саддам, Баас. Предвидимият резултат – Иракската държава остана без управленски капацитет на съдбоносно кръстовище. И още по-опасно: безсилието и нарастващото недоволство на стотици хиляди основно иракски сунити, които впоследствие създадоха основата на Ислямска държава.

По последни анализи, издигането на Ислямска държава в Ирак и Сирия трябва да бъде положено като трофей в краката на администрацията на Буш. Неговите хора разтърсиха район, който бездруго беше вече разкъсван от чувствителни религиозни и етнически разломи и оставиха след себе си неуправляеми и неконтролируеми пространства. Сред последствията беше и почти тоталният геноцид над язидския народ, да не споменаваме унищожаването на християнската общност в Ирак – една от най-старите в света, чиято популация от 1, 5 милиона преди войната беше свита до 250 000 души. Създадената нестабилност в Ирак, както и в Сирия – също набелязана за смяна на режима – изпратиха един милион мигранти в Европа, подготвяйки почвата за десетилетие на политическо преобръщане на континента.

Ранените американски военни не бяха по-добре в ръцете на администрацията на Буш. Във Военно-медицинския център Уолтър Рийд, както разкри проучване на Washington Post, ветераните са се справяли не само с дългото чакане, но и с хлебарки, гризачи и болестотворна плесен. Цялата система изглежда е замислена, според разкритията на Post, да откаже обслужване на тези, които най-много се нуждаят от него – хора, които, поради липсващи досиета не успяват да докажат, че са служили в Ирак (и Афганистан).

По-обширните стратегически последици са твърде добре познати. Нарушавайки регионалния баланс, Вашингтон укрепи позицията на Иран. Днес Техеран се явява основната външна сила в Ирак. Това може би не е чак толкова ужасно, ако вярвате в сферите на цивилизационното влияние. Но според логиката на американските ястреби резултатите са катастрофални. Иран, все пак, не се очакваше да бъде един от победителите във „Войната срещу Терора“. Но точно така се получи.

Президентът, който предизвика всички тези събития, днес е почитана медийна фигура. Той рисува и публикува книга за артистичните си усилия, радващи се на широко одобрение. Той говори глупости за „бруталната инвазия на Путин в Ирак“ (имайки предвид Украйна), кикоти се на фройдистката си грешка заедно с нас, и след това продължава да говори нефокусирано. Междувременно наследникът му Тръмп ще се окаже първият президент от много дълго време, който не е започвал война.

Само че тъкмо Тръмп, а не Буш, е изправен пред наказателно производство в Манхатън, по едно от десетките разследвания срещу поведението му, започнати от същия елит, който сега възхвалява бушовете и чейнитата. Ще бъде ли подведен Тръмп под отговорност за това, че е купувал мълчанието на порно звезда? Не знам и не ме интересува. Защото в каквито и престъпления да е обвинен, те са джуджета в сравнение със „законните“ престъпления на Джордж У. Буш.

 

Източник: The American Conservative

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • Папата и Американските Президенти НЕ подлежат на земен съд. Тях може да ги съди само Бог.

  23 Март 2023 7:44ч.

  Набийте си го в главите и се смирете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малий,

  23 Март 2023 8:58ч.

  поредната премъдрост на един Козяшки дебил. С арогантен и назидателен стил на мутра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог

  23 Март 2023 9:48ч.

  Мисля на тебе да набия нещо, но няма да е в главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма такъв

  23 Март 2023 9:56ч.

  Не се сещам за американски президент, в чийто мандат САЩ не са водили война някъде по света и не са убивали невинни хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Март 2023 10:16ч.

  Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТ 240-ГОДИШНА ИСТОРИЯ, САМО 16 ГОДИНИ САЩ НЕ СА БИЛИ ВЪВ ВОЙНА!

  25 Март 2023 19:55ч.

  Те от това живеят. Нация, създадена от престъпници, /които на "не тежат на Короната", и от проститутки, "които да не развращават поданиците на Короната"/, е генетически обременена! Захвърляли са ги там ... и който оцелее! Имало е и някакво количество авантюристи, които са бягали пак от Закона..., и като добавите основната ИЗМЕТ от света, която се е стекла там сега - какво искате??? Резултатът е на лице!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  23 Март 2023 8:02ч.

  Джордж Буш син е може би бай-слабия президент. Колкото до коментара на 7:44, да "всяка власт е от Бога", но именно тук е и тънкия момент. Колкото поста ти е по-висок, толкова и отговорността ти е по-голяма. Голямата власт е преди всичко голяма отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има си и дявол

  23 Март 2023 8:16ч.

  Не всяка власт е от Бога, а всяка праведна власт е от Бога. Тук някой мощно е преправял Писанието в своя угода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по всички правила на демокрацията

  23 Март 2023 8:15ч.

  Разбира се, МНС призна руския президент Владимир Путин за виновен за незаконната англоамериканска агресия в Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  23 Март 2023 8:55ч.

  А вижте тук как зомбираното американско население се поддаде на . на този любопитен опит на ветеранът от ВМС на САЩ Джак Пособец .Клипът е от бомбандировките на Ирак от САЩ Американците поискаха да накажат Путин за бомбардировките на Ирак! Любопитен опит направи ветеранът от ВМС на САЩ Джак Пособец, който публикува в акаунта си видео от бомбардировките на Ирак през 2003 г. с надпис: „Не мога да повярвам, че Русия прави това с Украйна. Всички лидери, замесени в това престъпление, трябва да лежат в затвора!“ Хиляди неграмотни американци веднага се втурнаха да се карат на Русия в коментарите, докато се намериха хора, които оцениха шегата и обясниха, че видеото не показва бомбардировките на Украйна, а на Ирак. „Хайде, Джак. Всички знаят, че САЩ имат право да бомбардират други страни и да убиват невинни цивилни. Това се нарича „имплантиране на демокрация“, коментира един потребител във видеото. PS: Съединените щати и НАТО през 2003 г., без санкцията на Съвета за сигурност на ООН, разбиха Ирак на парчета и екзекутираха законния лидер на страната, убивайки по пътя си над 100 хиляди цивилни, провокирайки избухването на конфликт между сунитите и шиити и създаване на почва за появата на терористичната „Ислямска държава“. По-късно те признаха, че не е имало причина да нахлуят в Ирак, но все още никой не е подведен под отговорност за това военно престъпление. antimaydan.infо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • над 60% от младите японци мислят, че...

  25 Март 2023 20:04ч.

  СССР е пуснал атомните бомби над Хирошима и Нагазаги ! Какво остава за Ирак...? Защо да не виновен Путин? Забележка: Убитите цивилни са над 500 000, а не сто хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Март 2023 9:24ч.

  Година след атаката на 11.09. на Онези кули ми попадна току-що издадена книга от италиански автор, млад човек, само със снимки и факти...без анализи. Не помня името на автора, съжалявам, че не купих тогава книгата. По-късно разбрах, че няколко години човекът е ходил с охрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  23 Март 2023 9:59ч.

  Войната на САЩ в Ирак не оправдава войната на Русия в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчик,

  23 Март 2023 10:16ч.

  че кому е нужно оправдание? Оправдават се само виновните, и чат-пат слабите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  23 Март 2023 10:19ч.

  Твоите коментари са като смешката на Мирча Кришан за краставицата. В статията никъде не се споменава Русия, но "едно си баба знае, едно си бае".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  23 Март 2023 10:21ч.

  Грешки! Били допускали грешки в Ирак! А "българинът" паси изпрати български военни, за да можел по-късно да се включи във възстановяването на Ирак. Само не си спомням българските военни дали бяха доброволци или изпратени там от дъртия от Мадрид и горепосочения "българин", който по-късно вкара дъръжавата ни в нато и с трепереща брада ревеше от радост под нашето, българско знаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И знакът 666

  23 Март 2023 11:21ч.

  закачливо демонстриран с лявата длан. Пътят на лявата ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ней вярну

  23 Март 2023 12:16ч.

  Туй хич биля ней вярну! Съйдиненити щати за баш ливент юнакът, те ще веят байряка. Там няма шурубаджанащина! Нищо че Джордж Буш Младши е син на баща си. От триста мильона амириканци саму Младши е бил кадърян за призидент. Никуй друг. Усвен туй, вий тука ни знайти, убача аз да спудиля. Ракетити на САЩ носят само радост и щастие. Ухаят на пролет, шукуладови бумбони и плодове. Бомбити на САЩ носят димукрация, а не са като на простити руснаци, чиито бомби са вредни и придизвикват диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Март 2023 15:02ч.

  Едно нещо можеше Тръмп да вземе от наш Боко как се овладяват структурите и да раздава кинти от кадилака !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи