Джихадът на бедната Лиза. Ислямизмът в Русия

Джихадът на бедната Лиза. Ислямизмът в Русия
„Странни хора с листовки вербуват наши момичета в интернет кафетата и джамиите.“ С тези думи започна заседанието на Обществената палата на Русия, посветено на борбата с ИДИЛ. Без да бързат, 30-има експерти обсъдиха с какво трябва да бъде заето вниманието на младите хора, за да не заминават за Сирия да убиват „неверници“. Президентът на московския Институт за Близкия изток Евгений Сатановски разказва специално за „Сноб“ как терористи са проникнали в Държавната дума и защо все още не е обявен джихад на Русия.

 

 

Полицейски, учи узбекски

 

Няма никакво значение къде биват вербувани хората: сред ислямистите, в средите на наркомафията, в клубовете по художествена самодейност или курсове по плетене на макраме.

Методиката е една и съща: общувате с хората, привличате вниманието им, установявате връзки, омайвате ги. И не е важно дали ще им продадете хербалайф или екскурзия до атентатите в Сирия. За съжаление многостепенният маркетинг работи добре. Агентурната мрежа е разгърната във всевъзможни организации, които потенциално могат да заинтересуват всеки, интересуващ се от източната кухня, ислямската калиграфия или каквото и да е друго, свързано с Изтока.

 

Можем ли да пресечем подобни неща? Не.

 

КГБ може да бъде обругавано за много неща, но то притежаваше информация според мащабите на страната. Сега няма нито информация, нито кадри. Колко души бяха уволнени от Министерството на външните работи? 110 хиляди? Поздравления за много и добре свършената работа по места. А колко са хората там, които ползват чужди езици? Колцина са в състояние да осъществят комуникация със задържаните поне от Централна Азия?

 

 

 

У нас имаме не просто ИДИЛ, имаме си и ислямско движение на Узбекистан, което официално влезе в състава на ИДИЛ. А основните му гнезда са в Русия… Узбеките в Русия са няколко милиона, като 10–20 хиляди от тях са изцяло активисти на ислямското движение. Те все още не са тръгнали да свалят Каримов, но ако го направят, ще разбере ли някой какво говорят помежду си?

 

Как да бъде спрян интернет

 

Виж, в ИДИЛ знаят добре езици. Те водят пропаганда не само на руски, но и на всички езици на страните от РФ, от якутски до табасарански. Човек може просто да си седи вкъщи зад компютъра, да рови из интернет и без да ще, да открие как може да стигне до Турция или да попадне на правилните хора.

Нужна е сериозна работа за унищожаването на интернет контента. В световен мащаб с това би могла да се справи американската Агенция за национална сигурност. Но у нас нивото на сътрудничество с американците е нулево.

Можем ли ние да създадем нещо подобно, но не за да подслушваме германския канцлер, който не е нужен на никого, а за борба с ИДИЛ? Те имат десетки хиляди ресурси. За всеобщо удивление преводаческият център на „Ал Кайда” работеше отлично, при ИДИЛ нещата са на многократно по-високо ниво. Ако всичко това не бъде ликвидирано, то ще се разпростре във всяка клетка от световната мрежа.

 

Ислямистите в Държавната дума

 

Сегашната тактика на ислямистите е внедряване в официалните органи с предложения за борба с екстремизма. Включително Думата, за местните органи на властта изобщо не говоря. Като цяло чиновникът е неграмотен, казали са му да се бори, но как би могъл да се бори? Възможно е той да е човек със завидна биография, но не е назначен на мястото, подходящо за него. А ето че при него се появяват активни млади хора, естествено е да се радва. Като цяло работата по инфилтрирането в органите на властта отдавна е в ход.

Има фетви, които забраняват джихада – там, където би допринесъл повече вреди, отколкото ползи на мюсюлманите:

Не се занимавайте с джихад, а завземайте тази територия, организирайте правилен ислямистки живот там – и ще получите ислямска държава в рамките на съществуващата вече система.

Днес във вътрешността на страната вече съществува широка мрежа, която може да подхранва ИДИЛ. Това са салафитските общности, каквито има навсякъде, включително в Чукотка – имайки предвид нашите гастарбайтери. А в Дагестан салафитите са половината от населението.

 

 

 

Необходимо е да се пресече финансирането на всяка религиозна дейност в чужбина, свързана с Русия. Има ли у нас такава забрана? Има ли забрана за такова обучение в съответните университети извън пределите на страната?

Катар например основа „Ислямска държава“ като противовес на „Ал Кайда”, за да натрие носовете на приятелите и съратниците си от Саудитска Арабия, с които има едно-единствено разногласие: кой ще погребе пръв другия.

Катар финансира „Имарат Кавказ“. Именно той стои зад обявяването на Северен Кавказ от ИДИЛ за негов вилает.

Дали има у нас някой, който би се отказал от катарски милиони? Или от саудитски?

 

Джихадът над любопитната Варвара и бедната Лиза

 

Колкото и лоша да бе съветската власт, свободното време на младите хора тогава беше организирано достатъчно смислено и сериозно. Мога да твърдя това като бивш щатен работник на Министерството на вътрешните работи по въпросите с непълнолетните.

Нямаше мърдане – от студентските клубове до строителните войски. А днес бедното девойче, което мечтае хем да се омъжи, хем да се реализира професионално – или да се удави в реката като бедната Лиза – избира да стане джихадистка. Възрастта е такава, мозъците са такива…

Получаваме двойка по извънкласна работа! А когато времето не стига на преподавателите? В Москва от 3000 учебни заведения останаха 900. Представяте ли си натоварването на тези, които преподават, работят? Работи ли шефът по образованието Исаак Калин върху „Ислямска държава“? Не. Собянин? Също не. Обаче резултатите работят за ИДИЛ.

А ИДИЛ използва отлична субкултура – адресирана както до хлапетата от предучилищна възраст, така и до тийнейджърите, запленени от рока и рапа.

Имат записи със садисти, отсекли нечии глави. Имат маса записи с разкошни имения и места, с акцент върху социалната справедливост, заради които мнозина, почувствали се унизени, биха тръгнали да убиват. Холивудско ниво!

Какво трябва да се направи, е ясно. Но това никой няма да го направи – това също е ясно.

Ако не беше бащата на момиченцето Варвара Караулова**, таткото на любопитната Варвара, който вдигна на крак спецслужбите, никой не би се заинтересувал от тази работа.

Очевидно някой се е обезпокоил, че в „Ислямска държава“ едва не замина дъщерята на Владимир Владимирович***…

 

----------------- 

 

*"Бедната Лиза" е използвано като нарицателно, от героинята на Николай Карамзин в едноименната повест за селско момиче, отишло за препитание в града и прелъстено от млад дворянин, после зарязано и се удавя от мъка т.е. за бляновете на младите девойки, които приключват трагично.

** Варвара Караулова е истинското име на студентката.

*** Владимир Владимирович – очевидно става дума за Путин – не е тайна, че има дъщери.

 

---------------

 

Материалът е подготвен от Евгений Бабушкин

Бележките са на доц. Дарина Григорова

Превод от руски: Елена Дюлгерова

 

 

 

 

Коментари

 • Бъдещето е на най-безпардонните.

  18 Авг 2015 21:41ч.

  Ето защо Ислямаът има най-големи шансове. Право да си кажа и на мен ми се ще да стана един ислямист — бабаитин, но проклетото болезнено усещане след обрязването силно ме възпира. Абе, аркадашлар — ислямисти! Що не вземете да си ОМЕКОТИТЕ ритуалите — да не правите обрязване ами нещо по-приемливо. Например — БАЛАСУРЛЪК. Което ще рече — кандидатът за посвещаване в Ислямизъм ляга на земята и си разтваря широко устата, а един ИСТИНСКИ ПРАВОВЕРЕН му сере обилно в устата, изпълвайки му я с правоверни лайна. Попреглътнеш малко и — ето те БАШ ИСЛЯМИСТ!…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Узб

  18 Авг 2015 22:47ч.

  узбеки в Русия, проблемите на империите не са от вчера...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, сега си намериха предлог да подслушват всички

  19 Авг 2015 7:50ч.

  Винаги ще си имат проблеми с ислямистите - те ще са им трън в петата. Като искат да са империя ще трябва да понесат и жилото. А иначе руснаците много обичат да заиграват с мюсюлманите - да тормозят грузинците, да заплашват арменците, за да ги държат в подчинение. А тоя капут - отговарял за непълнолетните в КГБ - и кой го предлага? - скумрията от Виа Евразия, която Дачков публикува обилно. За радост на путлерофилите и приличен хонорар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КРЗФАВН

  18 Ное 2015 12:44ч.

  Моля, публикувайте възможно най-често мненията на Е. Я. Сатановски по актуални проблеми, свързани с Б.И. Ако не заради мен, който го слушам от доста време на руски, то поне заради всички ония, които не биха могли да си го позволят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС

  19 Ное 2015 23:14ч.

  е упълномощена да заяви, че грузинците в по-голямата си част са източноправославни (75 %), мюсюлмани (11 %) и други, така че твърдението че грузинците (на 100 %) са мюсюлмани е неточно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи