Две десетилетия зелените заблуждават за Натура и Бернската конвенция

Две десетилетия зелените заблуждават за Натура и Бернската конвенция

Автор: econovini.bg

Свързани текстове: И автомагистрала Черно море става жертва на Натура 

                                  Tунелът Петрохан няма да се строи заради Натура 2000 

Повече от 15 години еколози непрестанно твърдят, облъчвайки общество, медии и институции, че Европейската комисия и Бернската конвенция абсолютно забраняват човешката дейност в зоните от Натура.

Според тях такова е изискването на Европейската комисия и Конвенцията за опазване на дивата европейска флора, фауна и местообитания(Бернската конвенция) - през тези територии не можело да минават магистрали, да се прокопават тунели, да пашуват селскостопански животни , да се засаждат на овошки, да се строи, да се правят писти лифтове и какво ли не още. Примерите са безброй.

Истината обаче е друга 

Истината е много далеч от това, което твърдят зелените. Дори нещо повече. Нито една от тезите на еколозите за Натура не е вярна.

Каква е истината?

Според Европейската комисия Натура 2000 не е система от стриктни природни резервати, в които човешките дейности са забранени. Нейните цели не са да не се допуска икономическа дейност а по-скоро  да се определят параметрите, по които тя може да се осъществи, същевременно запазвайки биологичното разнообразие на Европа. За тази цел Директива 92 (43) на ЕС определя критериите, на които трябва да отговарят инвестиционните проекти, за да бъдат изпълнявани в зони от Натура.

Сред тях са извършването на екологични оценки, оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост със зоните по Натура.

Такива планове и проекти се ободряват след като се прецени, че няма значително да увредят природата. Дори и да засегнат околната среда, те могат да се допуснат, ако се извършат адекватни компенсаторни мерки. Тоест ако е  отсечено едно дърво, трябва да се засадят три, или да се преместят някои ценни растителни и животински видове.

Същевременно Европейските изисквания и тези на Директива 92/43 допускат възможността, ако тези обекти и дейности са от особено важен обществен интерес, и дори да увредят природата, те да се разрешат. Такива са свързаните с безопасността и здравето на хората, като магистрали, мостове, тунели. Обектите с национално значение - от  енергетиката и националната сигурност. Разбира се и в тези случаи се изискват компенсаторни дейности.

Какви са изискванията на Бернската конвенция? 

Подобно на Натура, и Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и местообитания, известна като Бернската конвенция, не поставя абсолютни забрани за човешка дейност и икономическо развитие.

През 1979 година европейските страни подписват споразумение за опазване на дивата флора и фауна на целият континент. То включва осигуряване на защита на застрашени растителни и животински видове и местообитания. Документът забранява всички форми на залавяне, задържане и убиване на видовете, определени за опазване. Умишленото обезпокояване на дивата фауна особено в периоди на размножаване, отглеждане на малки и зимуване. Не допуска притежаване или търговия с тези животни, живи или мъртви. Забранява се още  умишленото бране, събиране, отрязване или изкореняване на ценни растения, обект на опазване. Тоест предвиждат се нормални мерки и действия за съхранение на природата.

Същевременно Конвенцията допуска следните изключения от горното:

1.За предотвратяване на сериозни щети по културите, добитъка, горите, риболовните райони, водите и други форми на собственост.

2.В интерес на общественото здраве и безопасност.

3.За разрешаване при строго контролирани условия, залавянето и задържане на определени диви животни.

Такива изключения се прилагат при мечките, които поради забраната за ловуване, на много места в страната, особено в Рило-Родопската област, имат свръх популация. Някои от тези животни трябва да се отстрелят, защото са заплаха за хора и добитък. По подобен пример изключение би трябвало и да е дострояването на АМ Струма, на чиято отсечка през Кресненското дефиле, за последните 15 години, са загинали 74 души, а тежко ранените са над 400, което очевидно застрашава общественото здраве и безопасност.  

Европейската комисия и Бернската конвенция допускат икономическа дейност на цялата територия на страната, при спазване на определени заложени общоевропейски изисквания и норми. Това не са забрани, а система от правила.

Тази истина обаче не е удобна на зелените и през последните години те си изфабрикуваха своя. Те агресивно налагат неверните и фалшиви твърдения, че забраните идват от Европейските институции, което категорично не е вярно.

Проблемът идва от факта, че държавните институции се поддават на натиска на зелените и противно на европейските правила, налагат тежки екологични рестрикции и забрани. Тези действия на администрацията влияят катастрофално на инвестициите в структуро-определящи сектори от икономиката. Те са една от причините за демографския срив и обедняване на населението, поради неравномерното развитие на отделните региони. Щетите се измерват с милиарди.

Поради грешното тълкуване на европейските изисквания и българското законодателство са блокирани изграждането на тунела под Шипка, довършването на АМ Струма, магистралите Хемус и Черно море, Велико Търново-Маказа. Замразен е проектът за тунела Петрохан. Разширението на ПАВЕЦ Чаира. Целият зимен туризъм е жертва на тази политика.

Добрата новина е, че постепенно институциите, дори и Министерство на околната среда и водите, се отърсват от влиянието на зелените и започват да прилагат законите така, както са написани в полза на обществото и хората.

 

Източник: econovini.bg

 

Коментари

 • рукола Z

  29 Ное 2023 7:41ч.

  Какви зелени са тия бе, за разлика от нормалните мъже, на тях трябва да им сложим маски за задни части, че халките им изпускат газове без спирачки!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички педерасти са евроатлантици

  29 Ное 2023 8:21ч.

  Изключения няма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Дек 2023 21:16ч.

  Зелени са защото са се продали на зелено за зелено !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамат

  29 Ное 2023 7:58ч.

  Еее, де да можеше с колата в кенефа да вляза.. Ама няма проблем, скоро всичко около нас кенеф ще стане! В интерес на обществото и на някои индивиди в това общество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  29 Ное 2023 8:02ч.

  Зелените са просто долни лъжци и прибирачи на кинти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • граждански арест

  29 Ное 2023 8:14ч.

  и народен съд

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нас ни заблуждават от 32 - десетилетия вече!

  29 Ное 2023 8:19ч.

  Зелените талибани - изоставате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво да говорим

  29 Ное 2023 8:35ч.

  Търтеят от ляво на снимката няма и един ден трудов стаж! Борец за зелена природа , няма що!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мошеници и грешници - зарад чужд народ ли, не давате на българите и българските фермери да ползват Българската природа, искате да прогоните българите от България, паразити грозни?!

  29 Ное 2023 9:47ч.

  Стотици хиляди тревопасни животни страдат и не се хранят здравословно заради тези мошеници и измислените им зелености. Например, вместо ливадите да се косят в началото на юни, когато се получава чудно дъхаво сено, заради нещастната Натура косят ливадите през август (някакви пилци открили, които преди това според измисленяците ги е нямало) та косят през август ... КЛЕЧКИ от изсъхналата трева, и вместо хубаво прекрасно сено животните дъвчат клечки. Нещастници жалки индивиди САМИ се УНИЖАВАТ за нещастни пари милиони, къде ще ги носите, бе?! ... Заради мъчението за животните - в СТАРА ПЛАНИНА не дават на фермерите от Карловско да си пасат стадата, където са пасяли от векове! И в Рила и в Пирин същите простотии, та заради мъчението на невинните животни - разстрел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  29 Ное 2023 11:00ч.

  Така наречените "зелени" са обикновени сектанти. Сектанти има не само в религиите, това е умствено устройство, което се проявява във всяка една човешка дейност. Това са хора, които мразят живота и обичат буквата, което ги кара да се чувстват значими, а, както се вижда зеления случай, им носи и значителни доходи ( от сметките на несектантите!). Т.е. направо казано, те са обществени паразити, затова използването на "здравия разум" срещу въпросната паплач, е най-доброто лекарство, помагат също така и тоягите... Впрочем, същото е и с мантрата "Европа каза", и тия, които я пробутват от самата Европа го знаят... Ама за аборигени толкова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • N.B.

  29 Ное 2023 15:17ч.

  Защо под тази "статия" липсва отметката - ПЛАТЕН МАТЕРИАЛ. И допълнението, че редакцията на Гласове не носи отговорност за преднамерените неистини и грубите инсинуации в публикуваният материал. За да е наясно читателя, че пасквилът е зле скалъпена поръчка, която не сте могли да откажете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рекет

  01 Дек 2023 17:22ч.

  рекет,рекет и пълнене на джобовете за сметка на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи