“Дойче веле”: В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

“Дойче веле”: В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

Китайски компании изграждат инфраструктурата в Кения

Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти в Африка от европейските си конкуренти. Докато едните строят, другите се опитват да наложат своите ценности.

Магистралата, която минава през сърцето на Найроби, продължава повече от 27 километра. Тя свързва най-важното летище в Кения с ред важни части на столицата - бизнес квартала, Националния музей, президентския дворец. Пътят е построен само за две години под егидата на Китай.

Според проучване на германската фондация "Фридрих Науман" китайските държавни компании изпреварват сериозно своите европейски конкуренти, що се касае до бързото реализиране на договори в Африка. 

С всеки изминал ден расте цената, която Русия плаща за нахлуването в Украйна. Китай явно няма никакво намерение да сложи спирачка на Путин. Интересът на Китай е насочен към нещо съвсем различно.

Европа изнася ценности, Китай - инфраструктура и кредити

В проучването са участвали повече от 1600 мениджъри, представители на неправителствени организации и държавни служители. Заключението е, че докато Европа се стреми да внесе своите ценности в Африка, кредитите, багерите и работниците идват от Китай. 

От "Фридрих Науман" изтъкват, че в Африка европейците се справят по-добре по редица критерии - например социални стандарти, осигуряване на работни места за местните, спазване на екологични стандарти и качество на продуктите. В списъка от 17 показателя китайците са по-напред само по четири - те вземат решенията си по-бързо, изпълняват проектите по-бързо, намесват се по-малко във вътрешните работи и имат по-малко скрупули да прибягват до корупция. Корупцията обаче не е табу и за европейските компании, казват анкетираните.

Очевидно това са най-важните критерии, обяснява Щефан Шот от фондация "Фридрих Науман". "По друг начин не може да се обясни успехът на китайците".

Но и в поведението на европейските инвеститори се отчитат проблеми. "Патерналистичното поведение на европейците е проблем", подчертава Шот. "Никога не бихме препоръчали да се изоставят европейските ценности - демокрация, права на човека, устойчивост", казва той. Страните от ЕС обаче трябва да се запитат дали е редно да прилагат автоматично европейски стандарти в африкански условия. Защото ако това просто води до повече бизнес за Китай, "няма никакви положителни социални ефекти". 

Европа трябва да промени подхода си

Шот коментира и идеята за европейска инвестиционна банка, която да има мандат за вземане на бързи решения, така че да не се налага консултиране с всички 27 страни членки. Отношенията на равнопоставеност с африканските партньори, които европейските политици обичат да подчертават, трябва да бъдат преразгледани. "Участниците в проучването не наблюдават такова нещо, а по-скоро възприемат Африка като получател на помощ."

Според кенийския икономист и съавтор на изследването Джеймс Шиквати основният проблем е, че европейците имат остаряла представа за Африка. Те са склонни да диктуват на африканците от какво се нуждаят и попадат в капана на собствената си ценностна система. Шиквати коментира разликата между Европа и Китай така: "Китайците питат: "Какъв път трябва да се построи от тук до там?" Но европейците първо проверяват колко насекоми се разхождат по него", посочва Шиквати, смеейки се. "В Африка не се работи така."

Европа трябва да преосмили стратегията си в Африка

Европа трябва да напасне инвестиционните си планове и подхода си към конкретните региони и да проявява повече гъвкавост. "По въпросите за Африка не става дума единствено за мигрантите, които идват оттук, а за огромни възможности за инвестиции и развитие", посочва Шиквати.

Едва 4% от китайските инвестиции се насочват към Африка, коментира икономистът. Останалата част отиват в САЩ, Европа и други региони. Само за 20 години обаче тези 4% са произвели много в бедните африкански страни и са утвърдили китайското влияние. Демократичните избори и спазването на човешките права са важни неща, подчертава Шиквати. Но те не са достатъчни, за да предизвикат голяма промяна в африканските държави.

 

Източник: DW

 

 

 

Коментари

 • българия ке падне

  21 Юли 2022 15:07ч.

  Дано България падне. При 20-то правителство преходът свършва и БКП политиците съставящи политиката 30 години в занданът. Когато Турция вземе Родопите. КАЗВА ПРОРОЧИЦАТА. https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителства_на_България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  21 Юли 2022 15:10ч.

  О, Господи, отърви ни от безбройните малоумници в тая държава най-сетне! Докато са мнозинство, бял ден няма да видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 16:07ч.

  бг падна преди два петъка, само трябва да се чете, бг вече не е държава, т официално е най-гнусната и жалка колония от 18-век, няма такава държава, в рамките на гейропейската седемлетка+малко хамериканска помощ, до 10 години сме се разпаднали на племена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 201аде

  22 Юли 2022 13:21ч.

  ЕВАЛЛА !!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  21 Юли 2022 15:11ч.

  Леле, дори дойче веле са почнали да мислят, доколкото могат. Само германската домакиня лайнян, не може и не иска. Тя иска поредното 8мо или 9-то чайве, но е нещастна, защото няма кой да я забремени. Осеменители,проявете милост към германската домакиня и ни отървете от това малоумно същество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 201аде

  22 Юли 2022 13:23ч.

  Няма да се намери такъв безумник !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  21 Юли 2022 15:45ч.

  Шефът на зелените в САЩ,, беше казал, че Африка не трябва да се подпомага, защото ще се разруши естественото равновесие. Буржоазните икономисти казват същото за бедните. Тоест на маймуна да не се дава пистолет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинските

  21 Юли 2022 15:46ч.

  Пък и ресурсите са ограничени, ако бедните консумират повече тогава богатите ще станат бедни. Ако бедните не могат да купят произведеното от тях, то ще замине при богатите и там цените ще се снижат. Като българският ток - сега..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 16:21ч.

  те свичкото "филантропи" така ги сметат нещата - некъф шибан негър/индианец, изобщо боклук потребява 30 долара/месец, що гейроубавците трошат по 1500/месец - не е честно, това все пак е тяхната планета и да го духат бедните, трябват им там има-няма 500млн да викат "Йес Сър", другото и черпи ресурса..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 16:24ч.

  Льошият Камрад Путин се надявам да им чукне 5-6 термо-ядрени удара, визирам поне Сармат и Булава, та малко да се кротнат, след това национализация на хактивите на другарете от типа на били гейтс, безос и ко боклуци от давос, за нчало, след това и малките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Юли 2022 16:04ч.

  интересно кога ще настъпи когнитивният дисонанс при хактивистите на козяшка каишка - когато няма грантве, след 3-6месеца, ще бъдат приканени да отидат на терен в хафрика и да им обясняват кои изядени, кои натаковани, айде по колесниците на кофите, щото за Боинга е друго, без пара няма колесник,има трич...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон Дьо

  21 Юли 2022 16:25ч.

  Това, което направиха с Либия "износ на ценности" ли беше или "броене на насекоми" ? Или то не се е случило изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Юли 2022 16:31ч.

  Мунчо, свободния свят освободи Либия и унущожи "бясното куче" Кадафи, така ще стане и с рашките и Путя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хохохо

  21 Юли 2022 16:41ч.

  Свободния свят.. Ка кво му е свободното на тоя свят ве аланкоолу, ама от гладки мозъци само подобни нелепости може да очакваш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  21 Юли 2022 16:37ч.

  Преди 5 дни Шри Ланка фалира заради такива китайски инвестиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа я очаква

  21 Юли 2022 16:42ч.

  същата съдба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • европейска яма на мизериите

  21 Юли 2022 17:15ч.

  Европа брои насекомите и после ги яде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  21 Юли 2022 17:42ч.

  "Путин се надявам да им чукне 5-6 термо-ядрени удара, ..." --- В този форум трябва да се участва не само с регистрация, но и с медицинско освидетелстване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искам ГУЛАГ в България

  21 Юли 2022 21:15ч.

  Мълчи ма, теб кой те пита!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  21 Юли 2022 18:12ч.

  Китай и той боксува напоследък.Глеам изкарали са танковете в южните провинции шот населението си иска некфи пари от банките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа брои насекоми

  21 Юли 2022 19:45ч.

  е идиом на Европа лапа мухи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  22 Юли 2022 11:29ч.

  Гледамче Дойче Зеле са написали статия не много възхвална за джендерския ЕС, обаче не са могли да пропуснат Русия и Путин. Може да е едно изречение, но трябва да се вмъкне! Няма никакво значение от контекста, ако ще и за Марс да пишат! Явно е за радост на тиквените наблюдатели, да не се чувстват прецакани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи