"Дойче веле": Проблемът е в Зеленски, не в неговите кадри

"Дойче веле": Проблемът е в Зеленски, не в неговите кадри

Уволненията на двама висши ръководители в сферата на сигурността, които предприе Зеленски, са не само закъснели, но и прикриват много по-сериозни проблеми, смята Евгений Тайзе.

Уволненията на шефа на Украинската служба за сигурност Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова бяха сериозно политическо земетресение за Украйна. В разгара на войната, когато обикновено се очаква правителството да увеличи максимално консолидацията, подобен ход изглежда като публично осъждане на най-близките довереници.

Във видеопосланието си в неделя президентът спомена само за временно отстраняване на двамата. Той отправи критики единствено към факта, че твърде много служители на техните ведомства от източната и южната част на Украйна са преминали на страната на Русия, след като тези региони бяха окупирани.

Възможно ли е войната да е принудила президента да преосмисли подхода си, след като първоначално се беше обградил най-вече с приятели и бивши бизнес партньори? Едва ли. Тъй като ходовете му изглеждат решителни само на пръв поглед. Първоначално се говореше само за временно отстраняване, не за уволнение. От президентството заявиха, че искат да разследват случаи на държавна измяна в двете ведомства. След  което обаче събитията изведнъж се развиха много бързо: още във вторник парламентът отстрани Баканов и Венедиктова по искане на Зеленски. Не стана дума за никакво разследване, както бе обявил президентът предия ден.

Ирина Бенедиктова и Иван Баканов

Колебанията на президента в тази странна персонална игра на покер създадоха впечатлението, че бившият шоумен, чиято политическа и лична тежест нарасна неимоверно след руското нахлуване в страната му, изведнъж отново се е снижил. И то точно тогава, когато трябваше да поеме отговорност за провалите на близките му хора.

Предателството на един генерал

Случаите на измяна или дезертьорство в службите за сигурност станаха известни още в първите седмици на войната. Но на Зеленски му трябваха месеци, за да реагира. Достатъчно е да споменем случая с генерала от Службата за сигурност Андрей Наумов, който замина от страната на 23-и февруари, точно ден преди руската инвазия.

Наумов бе дясната ръка на Баканов в Службата за сигурност. Покровителят му направи Наумов генерал от разузнаването само в рамките на няколко месеца. Като началник на отдел "Вътрешна сигурност", протежето на Баканов всъщност трябваше да разкрива случаи на корупция в службата или да издирва предатели. Бягството му от страната беше достатъчно основание за отстраняването на Баканов.

Каква е тайната на речите на Зеленски?

Истинският проблем обаче не е Баканов, а Зеленски, който го направи шеф на Службата за сигурност. Баканов е близък приятел на президента, познават се от деца, а по-късно следват заедно и стават партньори в шоубизнеса. Единствената причина той да оглави Службата за сигурност е стремежът на Зеленски за власт и желанието му лично да контролира разузнаването чрез свой довереник. И вместо да признае, че назначението е било грешка, президентът се опита първо да го отстрани временно, за да отвлече вниманието.

Факт е - и двамата носят отговорност за това, че Службата за сигурност, която никога не се е ползвала с особено добра репутация, не бе прочистена преди нападението на Русия. Корупцията, а сега и измяната все още са на дневен ред в Украйна.

Колебанието на президента в това отношение поражда съмнения по въпроса дали е осъзнал грешката си. Не е добра идея да назначиш някого на важен пост в разузнаването, само защото си го познавал цял живот.

Ще бъдат ли извършени реформите?

Има много основания да се предполага, че тези уволнения имат общо и с вероятните критики на западните партньори. В речта си в неделя президентът не само отправи упреци към Баканов и Венедиктова - той призова и за възможно най-скорошното избиране на антикорупционен прокурор.

Няколко от посланиците на страните от Г-7 в Украйна разкритикуваха факта, че отговорната за този избор комисия вече почти две години не е започнала работа. Досега президентът пренебрегваше тези гласове. Критиките за липса на политическа воля за реформа на раздутата вътрешна разузнавателна служба, обхваната от корупционни скандали, също бяха пренебрегнати.

Но сега Зеленски вече не може да не им обръща внимание. Без пари и оръжия от ЕС и САЩ Украйна отдавна щеше да е банкрутирала и едва ли щеше да издържи на руската атака. И сега спешно необходимите реформи за укрепване на украинската държавност ще трябва да бъдат извършвани в разгара на войната. Но за това са необходими най-добрите професионалисти - не приятелите на президента от детинство.

 

Източник: dw.com

 

 

 

Коментари

 • nan

  22 Юли 2022 9:12ч.

  "Но сега Зеленски вече не може да не им обръща внимание. Без пари и оръжия от ЕС и САЩ Украйна отдавна щеше да е банкрутирала ..." - всъщност истината е, че ако не са САЩ и Великобритания, които реално управляват Зеленски, войната отдавна да е приключила. Всички приказки за суверенитет, свободна Украйна, демокрация и т.н. са куп клишета, лишени от какъвто и да било смисъл и допир с реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Дойче веле": Проблемът е в Зеленски, не в неговите кадри

  22 Юли 2022 9:22ч.

  "Дойче веле" - вестник Правда на Западна Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работническо дело

  22 Юли 2022 9:32ч.

  Вестник Правда друг път. Глашатай и трибуна на империалистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какъв проблем може да е

  22 Юли 2022 10:11ч.

  една кукла на конци, един бездарен актьор? Други са проблемите, и не са в Украйна. За последната - вечна ѝ памет и урок за всички колонии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  22 Юли 2022 10:14ч.

  дойче веле, здравей, здравей! Както винаги не изневерявате на себе си и продължавате да пишете глупости и лъжи! Какво укрепване на украйна ви гони, идиоти с идиоти?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  22 Юли 2022 10:56ч.

  Голямо откритие направили Deutsche Welle - Еленски бил назначил Баканов и това бил грешката му! Да се надяваме, че ще стигнат и до истинското прозрение - че, залагайки на Еленски и украинските националисти за създаване на проблеми, западът сам се е прострелял в главата - първо, заради глупавата си самонадеяности и идиотска поликит, второ, заради залагането на очевидно некадърни фигури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  22 Юли 2022 11:36ч.

  Ами докато той шмърка, вие ще мръзнете и няма да ядете вурстове, ферщензи! Зелена сделка със Зеленски, докато не позеленеете, а и той също но от долари, защото вече си е зеленикав "рептил" по природа... По съветско и комунистическо- източно, поведение от това на Зеленски не съм виждал в съвремието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ай,

  22 Юли 2022 13:05ч.

  Кинули!!! :))))) Ако тукашното измекяр на EU и US не беше просто измекяр, би трябвало да се усети каква ще му е съдбицата, ама твърде просто, твърде алчно, твърде измекяр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "... укрепване на украинската държавност"

  22 Юли 2022 13:49ч.

  Това ще е като укрепване целомъдрието на Чичолина. Трудна задача...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо, напоследък чух, че се посветила

  22 Юли 2022 17:26ч.

  на благотворителност. Давала уроци по италиански на украинките-бежанки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полски палеонтолози

  22 Юли 2022 14:01ч.

  са нарекли безгръбначно изкопаемо (древен вид морска лилия) на името на Зеленски. Честито на общността на безгръбначните изкопаеми! Другите евроатлантически марионетки може и да не бъдат споходени от подобна чест, новите открития в тази палеонтологична област вече не са много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи