"Дойче веле": Епидемия от кражби в магазините във Великобритания

"Дойче веле": Епидемия от кражби в магазините във Великобритания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във Великобритания крадците в магазините стават все по-агресивни. "Никога не е било толкова лошо", оплакват се търговци. Майки крият продукти в детските колички, пенсионери и тийнейджъри също крадат. "Това е епидемия." Крадците в магазините във Великобритания стават все по-агресивни и са от най-различни прослойки. "Сред тях има майки, които крият продуктите в детските колички, има и пенсионери, деца и тийнейджъри на велосипеди", обяснява Бенедикт Селваратнам пред германската обществено-правна телевизия АРД. Той е собственик на малък супермаркет в южен Лондон. В магазина му има до девет кражби дневно. "Забелязваме огромен ръст в кражбите по поръчка, извършени от организирани банди, които крадат какво ли не - кафе, мед, месо."

"Епидемия на джебчийството"

И много други собственици на малки магазини по кварталите, които продават хранителни стоки и продукти от ежедневието, се оплакват. Големите вериги супермаркети също отбелязват сериозно нарастване на кражбите.

Директорката на голямата британска верига магазини "Джон Люис" Шарън Уайт наскоро нарече случващото се "епидемия" и заяви пред британския вестник "Мирър", че 2023 е "годината на джебчиите". Според официалните статистики във Великобритания през 2022 г. кражбите са се увеличили с около една четвърт. Материалните щети, нанесени на търговците, се изчисляват на близо 1 милиард британски паунда (1.16 милиарда евро), уточнява АРД.

Какво крадат джебчиите?

Британският премиер Риши Сунак нарече ситуацията "категорично неприемлива". От индустрията смятат, че причина за кражбите са най-вече повишаващите се цени. Докато преди се крадяха най-вече луксозни стоки, сега все по-често става дума за кражби на продукти за ежедневието, обяснява председателят на Федерацията на независимите търговци Мунтазир Дипоти.

Има обаче и още един фактор, обяснява АРД. Все повече млади хора се снимат как крадат и качват видеоклиповете в платформи като ТикТок, а други имитират това поведение. "Никога не е било толкова лошо", казва търговският експерт Скот Диксън пред "Мирър". По думите му крадците стават все по-безочливи и безсрамни. Обидите и нападенията срещу персонала също се увеличават, съобщават от Федерацията на независимите търговци. Десетки собственици на магазини се отказват от бизнеса си, а особено жените, работещи в бранша, се страхуват да остават сами в магазините.

Нужно е по-силно полицейско присъствие

Бенедикт Селваратнам е поставил стъклена преграда на касата на магазина си, за да предпази касиерите. В магазина има и десетки охранителни камери. Това обаче все пак не е достатъчно, разказва АРД. "Нуждаем се от повече полицейски патрули, особено вечерно време", обяснява търговецът. Освен всичко останало, когато веднъж звъннал на полицията, за да съобщи за кражба, полицаите просто не дошли. Затова и много собственици на малки магазини изобщо не звънят на полицията. Лондонските органи на реда пък признават, че нямат капацитета да разследват всички кражби.

Председателят на Федерацията на независимите търговци Дипоти предлага на собствениците на магазини да се плати еднократна компенсация в размер на 1500 паунда за това, че сами покриват разходите по безопасността си. Според него по този начин работещите в бранша ще усетят някаква подкрепа.

Както собствениците на малки магазини, така и големите вериги, се оплакват от липсата на адекватни наказания за нарушителите. В случай че са откраднати стоки в размер на по-малко от 200 паунда, нарушителят само бива глобяван. "Кражбите де факто са декриминализирани", коментира експертът Диксън пред АРД.

Големите вериги като "Сейнсбърис", "Теско" и "Уейтроуз" също се охраняват за своя сметка. Някои дори са наели следователи под прикритие и са оборудвали служителите си с камери, които се носят на тялото.

Големите вериги ще спонсорират полицейски разследвания

Ново предложение предвижда да се финансират и полицейските разследвания. Десет големи компании ще платят около 700 хиляди евро за целта, обяснява АРД. В замяна следователите ще сравняват записите от охранителните камери в магазините със своите бази данни и ще използват наличните софтуери за лицево разпознаване. Полицията се надява, че това ще им помогне да идентифицират по-лесно крадците. Това ще е полезно и за всички собственици на търговски обекти.

Бенедикт Селваратнам обаче не е убеден, че това ще помогне. Той вече се пита дали не е по-добре да се откаже и да продаде бизнеса си. Не е получил обаче оферта, която да покрие инвестицията му. Докато ситуацията не се подобри, явно търговците ще трябва сами да се справят с проблема.

Източник: Дойче веле

 

 

 

 

Коментари

 • между Лондон

  22 Sep 2023 13:59ч.

  Фашингтон няма никаква разлика. Еднакво добре са фалирали и еднакво са затънали в лайната с експеримента война с Русия чрез ръцете на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Sep 2023 21:11ч.

  Обирите в малката Индия станаха национален спорт, вие чак сега разбрахте ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големите вериги като "Сейнсбърис", "Теско" и "Уейтроуз" също се охраняват за своя сметка.

  22 Sep 2023 21:53ч.

  Е, нормално, след като са частни предприятия в условия на капитализъм за чия сметка да се охраняват, ако не за собствена?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за Големите вериги като "Сейнсбърис", "Теско" и "Уейтроуз" също се охраняват за своя сметка.

  27 Sep 2023 10:54ч.

  За сметка че плащат данъци от които се храни и полицията, глупако!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  23 Sep 2023 12:12ч.

  Прочетете "Теорията на счупените прозорци". Там се обяснява именно как и защо безнаказаността на "незначителните" нарушения винаги води до тежка престъпност. Сега си задайте въпросът: защо управляващите в Малобритания, САЩ и т.н. правят ТОЧНО ОБРАТНОТО. Да, при криза винаги има случаи, когато бедни хора крадат от глад. Но преди те са се страхували и срамували от това, че са принудени да крадат, за да оцелеят. Сега се хвалят и си пускат селфита. Това е падение на обществения ред и държавността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги е имало кражби в Англия

  23 Sep 2023 20:06ч.

  Англия е кастово общество. Едни имат и то много, а други нямат нищо и крадат. Може да се твърди, че Англия е страна на крадци. Когато спечелиха световната купа по футбол, тя остана в Англия и … я откраднаха. От десетте най-големи кражби в Света, пет са в Англия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние тука сме добре

  23 Sep 2023 22:43ч.

  Такива грозни проблеми при нас няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  24 Sep 2023 15:07ч.

  Само да уточня че тези които имат крадат повече от тези които нямат.Въпрос на възможности.Английските туристи по морето,които са ми основни клиенти,станаха мерзавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Sep 2023 10:51ч.

  Имам познати в Англия, които отдавна са ми казали за този “проблем”. Полицията съветва шофьорите да оставят жабките на колити отворени за да се вижда, че са празни. Демокрация, сър! И ние вървим натам, особено като дойдат студовете, но нашите парцали - политически и журналистически си траят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи