Доставките на танкове "Леопард" - все по-ясни и все по-разочароващи

Доставките на танкове "Леопард" - все по-ясни и все по-разочароващи

Автор: Хюг Майо, "Фигаро" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция. Когато в края на януари Германия одобри доставката на танкове "Леопард" за Украйна, много страни, разполагащи с това оборудване, обявиха, че ще се включат. Но оттогава нищо: броени съобщения, несигурни дати на доставка... до тази седмица. През последните дни няколко европейски държави уточниха броя на танковете, които възнамеряват да изпратят на Киев, или просто потвърдиха подкрепата си. И резултатите са по-слаби от очакваното.

Занижени цели

В края на януари отделните държави, които притежават тази техника, обявиха изпращането на над 150 танка Leopard 2. Германия дори посочи, че ще създаде алианс за доставка на два батальона Leopard 2, т.е. около 60 танка според стандартите на украинската армия (31 на батальон). Според Die Welt целта е била да се сформира батальон от модерни Leopard 2A6 и батальон от по-стари "Леопард" 2A4.

Но нашите съседи са успели да вземат само 14 "Леопард" 2A6 от запасите на Бундесвера. "Нека бъдем ясни: не сме я докарали до един батальон, ще бъде половин батальон", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те трябва да бъдат доставени "през последната седмица на март".

Няколко от последните изявления

В петък Полша обяви, че е доставила първите бойни танкове "Леопард" 2: "Днес полските "Леопард" вече са в Украйна", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак на заседание на Съвета за национална сигурност, без да дава подробности за броя на танковете, предадени на Киев. Досега страната е обещала 14 броя от по-старата версия 2A4, както съобщава Die Welt.

В същия ден Швеция заяви, че ще достави "приблизително" десет танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия обяви, че скоро ще изпрати три танка "Леопард" 2 в модифицирана версия, предназначена за обезвреждане на мини и други взривни вещества, заяви министърът на отбраната Микко Савола в изявление.

На 14 февруари Норвегия също спомена за дарение на осем танка "Леопард" 2, без да уточнява версията. Трите скандинавски държави не споменаха и дата за доставката.

Неотдавна Испания също обяви доставката на шест танка "Леопард" 2A4 за Украйна. Тези машини, които вече не са на въоръжение в испанската армия, в момента се ремонтират. Поради това доставката може да се забави. Португалия също беше обещала "Леопард" 2, без да уточнява броя им. И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк "Леопард" 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави четири танка.

Нидерландия и Дания се отказват от участие

Европейската коалиция все пак трябва да се справи и с оттеглянето на някои държави. Такъв е случаят с Нидерландия, която беше обявила, че ще може да предостави 18 "Леопард" 2, закупени на лизинг от Германия и използвани досега в германско-холандски батальон. При запитване от Die Welt правителството най-накрая оповести, че въпросните танкове не са на разположение на Украйна. "Доколкото ми е известно, не е постъпвало официално (холандско) искане за изпращането им", заяви германският министър Борис Писториус в средата на февруари.

Дания, която притежава 44 "Леопард" 2A7, най-модерната версия, също няма да участва в алианса, съобщава Die Welt. По време на обявяването на коалицията тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6. В замяна на това двете страни, както и Германия, обявиха, че ще изпратят около 100 танка "Леопард" 1A5 "през следващите месеци".

В детайли Нидерландия и Дания просто ще допринесат за финансирането на обновяването на тези стари машини в складовете на германската промишленост, тъй като самите те не притежават такива.

Източник: lefigaro.fr

 

 

 

 

Коментари

 • Не знам колко е вярно,

  02 Март 2023 8:31ч.

  Обаче вчера руснаците обявиха, че са пленили първия леопард заедно с екипаж поляци край Бахмуд. Без да си кривим душата, прекрасна машина е, обаче е за строго определени годишни условия, особено в Русия. През деня е било топло, и тъй като танкът е свръх тежък, просто е затънал в калта е полето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Март 2023 21:25ч.

  Доколкото е интересна новина не е вярна .........Когато сформират батальон ще ги пробват , но не и там !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четем поредицата от страни...

  02 Март 2023 8:41ч.

  Васалите на САЩ които дават по някой "Леопард" на 404 и стигаме до смешното заключение... Пак най-големи тарикати се оказаха французите. Хем уж клекнаха на натиска, включиха се в русофобската еуфория, но НЕ ИЗПРАТИХА СВОИ ТАНКОВЕ. Защото Франция няма "Леопард" , а свой тежък танк "Леклерк". Вместо него франсетата изпратиха едно чудо без броня с колелета, което се води "колесно оръдие" - модел 1975... А обявиха че са пратили "колесни танкове" ! Смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е да се свърши с тоя ад

  02 Март 2023 8:45ч.

  Русия да си прибира и Одеса и да се приключва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента тече

  02 Март 2023 8:52ч.

  Утилизация на боеспособното население в Украйна, и разрушаване на защитните линии градени осем години. Плюс сриване бойния дух на противника. Когато приключи това, напредъкът ще е много по лесен. И на мен ми се иска по бързо, но посочените по горе фактори са много по лесни за изпълнение когато не нападаш с цената на големи жертви, а когато противникът идва при линията на фронта която ти си подготвил и обезопасил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  02 Март 2023 9:46ч.

  Няма да е скоро, и шефът на Вагнер говори за години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Години, защото военните действия са само малка и не най-важна за сега част от войната. Все още УССР е изцяло на издръжка от САЩ и васали

  02 Март 2023 11:31ч.

  Това е важен момент от битката за бъдещето. Освен това западните умници организират потенциалните несъгласни с присъединяването на територията в удобни за артилерията големи групи. Иначе тези трябвяше дя се ловят един по един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Информ

  02 Март 2023 9:40ч.

  А Уралвагонмаш имал капацитет 1000 танка годишно. Хиляда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Василев

  02 Март 2023 10:02ч.

  Урал вагонмаш обяви несъстоятелност преди години! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военно време !

  02 Март 2023 10:19ч.

  A руски танкостроителен завод в ..."несъстоятелност" ! Ха ха ха ха - ти чуваш ли се какви ги ръсиш ? В момента Русия ВПК е на 4 (четири) смени ! 24/24 , 7/7 ! Машината е задействана и от тука нататък само ще набира оборорти ! Опорките "руснаците свършиха ракетите (танковете, снарядите...) да ги сменяш, че са смешни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Василев

  02 Март 2023 11:03ч.

  Да, чувам се! Прочетет малко .... руски вестници ....., ако имате проблем с руския, ще помагам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западнясалите бивши българи мислят в понятията на пропагандата от Дойче Веле и Свободна Европа

  02 Март 2023 11:35ч.

  Обявил бил несъстоятелност завода за танкове ? Абе тия термини имат смисъл сама в Западна Еврабия и Северня Америка. Вашия завад за М1 Абрамс направо беше продаден и сринат. Няма производство на тия танкове от преди 1989 г. Няма производство и на двигатели още от по-преди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pomaga4ev

  02 Март 2023 11:36ч.

  Война на Украине Основная статья: Вторжение России на Украину (2022) "...После наступления Вооруженных сил Украины в Харьковской области, производство танков было переведено на трёхсменный режим. По имеющимся сведениям, из-за «производственной необходимости» были отменены отпуска для рабочих[73]. " https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4#%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D0%B5 ...ако имате проблем с руския, ще помагам !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • де да беше така

  02 Март 2023 13:39ч.

  Аз съм чел че руска индустрия може да прави по 8 танка на ден така че каквото и да загубят то е възтановено многократно на деня. Не мисля че руснаците им се празнят складовете. Медведев е казал че тяхните складове са колосални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  02 Март 2023 14:10ч.

  Айде нема нужда да помагате! Точно обявеният от вас в несъстоятелност завод на 12.01.2023 (забележете датата!) е доставил на руската армия поредната партида танкове Т-90М "Прорыв", което ще рече, че заводът си е "жив и здрав" и фукционира нормално! Ако си спомняте, дори благодари на Макрон за изпратените САУ "Цезар", една от които е попаднал при тях за изучаване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗНАЕЩ

  02 Март 2023 14:20ч.

  Умнико козяшки. Тъп ли си или за центове лъжеш https://m.ura.news/news/1052585521

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сенегален Турист

  02 Март 2023 18:58ч.

  Не лъжи, мекере! Уралвагонмаш е част от Ростех считано от 2017 и си работи нормално. Имаше съдебни битки с АлфаБанк през 2015 за няколко милиарда рубли, които бяха погасени от ГазпромБанк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уралвагонмаш

  02 Март 2023 19:01ч.

  @Евгени Василев Скъпи Василев, след като може да четеш (че даже и на руски) ето ти едно четиво, малоумнико: https://lenta.ru/tags/organizations/uralvagonzavod/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Март 2023 21:27ч.

  Днес пускат в продажба новите " Москвичи" . Очаквам всички от Кремъл да си оставят G- класите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • позорна позиция

  02 Март 2023 9:43ч.

  Правителството на Радев продължава със своите неадекватни и позорни позиции, най-вече на министърът на външните работи Милков, който отдавна трябваше да бъде сменен: "Българският министър определи като ужасяващо широкоразпространеното и системно нарушаване на правата на човека в окупираните територии на Украйна." (от официалната страница на министерството). Интересно, как ги установихте тези нарушения? Нещо да кажете за преследването на православните свещеници в Украйна от укронацистите на Зеленски, за насилствената мобилизация по улиците на Украйна, за завързването на хора по уличните стълбове? И продължават: "Във всички свои изказвания, министър Милков препотвърди последователната позиция на Република България в подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води, като отправи призиви към Русия за незабавно изтегляне на нейните въоръжени сили от окупираните украински територии." Позорно поведение, поне си замълчете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2023 9:54ч.

  Чудя се на акъла на украинците. Толкова ли не разбраха, че ги използват като козел отпущения? Еленски е ясен, той няма накъде, топките са стиснати, но обикновените хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2023 9:54ч.

  Чудя се на акъла на украинците. Толкова ли не разбраха, че ги използват като козел отпущения? Еленски е ясен, той няма накъде, топките са стиснати, но обикновените хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2023 9:56ч.

  Чудя се и акъла на тук "поддържащите" Украйна.... Какво са им направили тези горица, че ги наказват по този начин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илия Ж.

  02 Март 2023 10:20ч.

  Чува се, че и България искала да изпрати на Украйна 12 Леопарда SS41 и 4 по-леки Абрамс U666. Трябвало да стане до една седмица. Това съвсем щяло да промени ситуацията в и около Бахмут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милан Х.

  02 Март 2023 16:13ч.

  Германците пращали експериментално в Украйна първия танк на акумулаторна батерия Leopard Sontech 1, e само батерията тежала 23 тона и е била извън танка, за да можел Лео-то да зареждал повече снаряди. Батерията имала фотоволтаици с площ от 175 кв. м, които при хубаво време се отваряли. Това е бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МилБил

  02 Март 2023 19:07ч.

  Аз дори чух, че в допълнение на изброеното, Българското правителство много силно искало да изпрати 12 атомни подводници тип Delta, 872 хеликоптера Boeing AH-64E Apache Guardian и 72 тона дървени ножове на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясен

  02 Март 2023 10:22ч.

  Почва да става като във виц! 2 танка, 5 танка и Канада с нейния един танк! Това си е подигравка със зеления, иначе на лозунги и декларации са номер 1!! А Русия разполага с 12 000 танка + още 2000, които може да прехвърли пр нужда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коледар

  02 Март 2023 19:14ч.

  Русия, по официални данни, разполага с около 10000 танка в резерв. Другите 4-5000 са в бойно оперативно състояние. Но какво значение имат танковете в случая, никой не води война с танкове в момента, нито ще го прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правата на човека в окупираните територии на Украйна.

  02 Март 2023 10:25ч.

  А как са правата на хората в самата Украйна ? Десетки и стотици са видеата за нацистки линчове по улиците. Обикновени украинци, и мъже , и жени, има и момичета ... явно нещо не са се харесали на въоръжените копои, или бандите на Тер-оборон. Вързват ги за улични стълбове и дървета, обездвижват ги жестоко , целите омотани в скоч ! Натъпкват им парцали в устите ! Мажат ги в жълто и синьо. Свалят им панталоните до глезени. Унижение и гавра ! Без съд , без присъда ! Това как го броим ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешката е верна!!! Окупираните територии на Украина са окупирани от Бандеровците на Зеленски - там наистина нарушават правата на човека - колкото искаш клипове на "мобилизиране" на украинци...

  04 Март 2023 9:46ч.

  А правата на украинците в окупираните от Русия територии се нарушават от ... ВСУ . чрез непрекъснати бомбардировки с американски снаряди на училища, болници, транспортни спирки, пазари хранителни стоки, и в краен случай- жилищни блокове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Март 2023 10:39ч.

  Западните танкове маже и да са излишни. За последните дни край Угледар рашките оставиха 130 бронирани машини да димят по полето. Това е без да са дошли западни танкове, само с Джавелини, артилерия и Хаймарси укрите ги направиха на скрап, 130 машини!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе, 130 000 машини !

  02 Март 2023 10:43ч.

  Барон фон Мюнхаузен ! И как след тези чутовни победи на урките, руските сили отново са в южната част на Угледар ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, форсчо, бегай от тука! Казаха ти го не веднъж! Ти си за пик, мик, капитал etc.!

  02 Март 2023 10:47ч.

  Козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? Верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! И, форсчо, и днес козяшки лебец няма да има за тебе! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  02 Март 2023 11:57ч.

  Каквото и да пуснат в производство руснаците на финала все ракета се получава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да,

  02 Март 2023 12:22ч.

  ръждива ракета от картон, с гориво самагон и агурец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Льоня

  02 Март 2023 12:38ч.

  Рамзан Ахматович, какие же идиоты эти европейцы... :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а междувременно,

  02 Март 2023 12:29ч.

  първите новопристигнали западни танкове, вече започнаха да "наторяват" украинския чернозем... Скрапът се множи, а в нета от вчера циркулират снимки с първата вече пленена "украинска котка", барабар с екипажа ѝ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганска сватба в ЕСоТАН

  02 Март 2023 13:19ч.

  Всеки дава по нещо, друг път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАМАТА

  02 Март 2023 14:05ч.

  Ze най-сетне рече нещо смислено - прикани мириканците да пращат техни синове и дъщери да се жертват за укрия, щото защитават натото. В отговор мириканците се възмутиха от дъното на бездънните си души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  02 Март 2023 15:28ч.

  Троли ги Зеле-то американците, да дават повече пари и оръжие, но така хората там се плашат и дразнят, някои даже и протестират. Набили са му вече канчето, да внимава какво говори, за да не предозира резко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Творец

  02 Март 2023 19:16ч.

  Скъпи украинци, какво желаете да ви обещая, че ще ви дам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  03 Март 2023 0:46ч.

  хвнаха, че братята србе продават 122мм ракети "град" на украинците и на руснаците им причерняло...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • svilen4o

  03 Март 2023 17:17ч.

  Танковете са всъщност Леополд. Никой леопард не се казва Леопард - понеже хич не са глупави - наричат се Леополд. Ягуарите са се отрекли от тях, както вълкът от кучето - били продажни копрофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи