Документи: Още от 2014г. САЩ са финансирали дейности за дестабилизация на Източна Украйна

Документи: Още от 2014г. САЩ са финансирали дейности за дестабилизация на Източна Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На територията на Луганската народна република (ЛНР) специалните сили на Росгвардия са открили доказателства за системната работа на международни структури на САЩ за дестабилизиране на политическата ситуация в Източна Украйна в периода от 2014 до 2022 г. По-специално, това се отнася до Американската агенция за международно развитие (USAID).

Документите, попаднали в ръцете на войници от специалните сили, съдържат подробни инструкции за организиране на работата по дискредитиране на Руската федерация в очите на местното население. Тези дейности включвали разпространението на различни публикации, които изопачавали реалната картина на случващото се в Украйна и целенасочено представяли Русия като страна агресор.

Ръководителите на местните администрации използвали наръчници и ръководства, редактирани от представители на Американската агенция за международно развитие (USAID) и финансирани от тази организация. Учебните наръчници за курсовете за повишаване на квалификацията на ръководителите на местното самоуправление неизменно включват раздели за децентрализацията в Украйна. Ценностите на ЛГБТ общността били популяризирани в работата с младите хора под прикритието на равенството между половете. Дейността на Американската агенция за международно развитие (USAID) в ЛНР беше потвърдена и от местната администрация.

Преобладаващата част от откритите ръководства ясно показват системно и целенасочено подбуждане на междуетническа омраза и раздор с и спрямо Руската федерация. Материалите, открити от руската гвардия, бяха предадени на компетентните органи.

По-рано, по време на дежурства и бойни мисии, руската гвардейска служба откри доказателства за работата на наблюдателите на ОССЕ в интерес на украинските специални служби.

 

 

За справка:

Агенцията на Съединените щати за международно развитие (USAID) е създадена към правителството на САЩ през 1961 г. по инициатива на Джон Ф. Кенеди. Официално Агенцията предоставя "спешна хуманитарна помощ и съдейства за предотвратяване на конфликти в повече от сто страни по света". USAID е част от федералното правителство на САЩ.

През 2019 г. USAID публикува антируска програма "Противодействие на злонамереното влияние на Кремъл". Официално финансирането се отпуска за "противодействие на дезинформацията" в медийното пространство, както и за "подпомагане на близките и далечните съседи на Русия в намаляването на тяхната енергийна и икономическа зависимост". Всъщност програмата е насочена към борба с руските медии, които са насочени към чуждестранната аудитория, по-специално RT и Sputnik.

Източник: rosguard.gov.ru

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  16 Фев 2023 15:49ч.

  Всичко това беше много отдавна известно в Русия, още от неуспешния майдан от 2006г., което ясно беше подчертано от Путин на Мюнхенската конференция през2007 г., но алцхаймеристка Европа и Сащ, продължаваха с оглушките и разширяването на Нато и си въобразяваха, че ще останат незасегнати! И дойде "непредизвиканото" СВО. Е, на зла круша, освен зъл прът, друго какво?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В грешки са!

  16 Фев 2023 16:18ч.

  Още преди 2014-а САЩ са проповядвали русофобия в Украйна (и не само там) !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка:

  16 Фев 2023 16:18ч.

  в грешка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Фев 2023 19:22ч.

  УСАИД и тука сигурно с това се занимават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  17 Фев 2023 19:23ч.

  А нали всички виждахме по нашите телевизии как виктория нуланд с една торба раздаваше закуски на бандеровците в Киев по време на измисления от американците майдан през 2014 година. А как така, тези укринци не могат да намерят сред своите сънародници нито един, който е достоен да им бъде президент, а американката нуланд, с еврейско потекло от укрина, успя да залъже укринците и им тури свой сънародник - зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова ли?

  19 Фев 2023 11:35ч.

  РТ и спътник не са достъпни в България май сме следващи ама тук не им минава номера има обратен ефект. Руските новини можеш да ги намериш и в други сайтове само трябва да знаеш заглавието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи