До нас расте дракон, който не крие, че сме в менюто му

До нас расте дракон, който не крие, че сме в менюто му
Мнозина, които са посещавали Турция преди 30 години и сега, могат да констатират разликите, които в технологично, инфраструктурно, здравно и образователно направление са в полза на СЕГА. В други прояви на обществения живот ситуацията е меко казано спорна. „Меката диктатура“ се усеща твърдо. Мнозина си задават въпроса как и защо е възможен Ердоган. Как така изведнъж се появи в светска Турция?! Нито е изведнъж, нито пък светска Турция е било особено демократична и преди неговото идване. Просто трябва да се проследят процесите и събитията. Ердоган модернизира Турция и това е безспорен факт. Както и неоосманските му щения, които той превърна в идеал за последователите си.

 

Около три десетилетия, след като на световната сцена се появява Кемал Ататюрк, в Турската република се надигат гласове за нещо различно от избраната от него управленска доктрина. Не е неочаквано, тъй като Кемал пролива доста кръв и то не само гръцка. Избиването на няколко хиляди молли и преследването на дълбоко вярващите мюсюлмани няма как да бъде просто забравено. Щом се пролива кръв, винаги има достатъчно засегнати, които просто чакат правилното време за реванш. Това е заложено и в сунитския манталитет на комшиите ни. Първото, което трябва да се знае е, че светска Турция и секуларизмът са поставени върху фундамента на множество репресии. Както Стамболов не може да бъде безспорна личност в историята, така и Ататюрк не е, въпреки че в Турция има закон, който забранява да се говори лошо за него. Да ви напомня за един друг култ в едно друго време?! Само около 30 години съществува създадената от него партия - Републиканската и толкова. Появата на Аднан Мендерес 1950-1960 г. и Демократическата партия леко пропуква кемализма, но така или иначе Мендерес завършва живота си чрез насилствена смърт. Осъден е и е обесен. Който иска да знае защо, има достатъчно литература по въпроса. 

 

След смъртта на Мендерес започват няколко десетилетия, белязани от силно зависима от САЩ политика, водена от светската Републиканска партия, като висшите военни в Турция задължително са завършили висши военни школи в САЩ. Именно те осъществяват пет преврата. Всеки път, когато им се подаде сигнал отвън, че е застрашена кемалистка Турция. Именно в тази политическа ситуация се явява

 

Ербакан, който може да се смята за учител на сегашния президент Ердоган.

 

Той създава „Партията на благоденствието“, която печели избори и управлява в коалиция, но е белязана и осъдена  като противоречаща на кемалистките принципи и военните го свалят от власт. Ербакан не крие силната си сунитска вяра, но също така е достатъчно умен и идейно убедителен, за да  отгледа ученици и последователи. И да чака. Идва моментът, в който в края на 20-и и началото на 21-ви век антиамериканските настроения в Турция достигат 85%. Част от българските читатели лесно могат да си отговорят защо поне по аналогия със сегашната ситуация в България. Демирел също се опита да играе по свои правила, дори с цената на още по-голямо сближаване с НАТО, но и той бе премахнат от военните, когато според една чужда ръководна централа кривна от правия път. Но понеже не е ислямист, му позволяват да е президент. Нищо, че за почти 20 години седем пъти печели избори и е министър-председател общо 12 години. Доказват му, че ще го свалят всеки път, щом господарите не са доволни. Компрадорите бдят. 

 

Появата на Ердоган чрез младежката структура на Ербакан е внимателно подготвяна и стартира в най-подходящия момент. Ердоган не крие, че е негов ученик. Още повече, че самият той извървява задължителния политически път, научава важни политически уроци и дори записва дисидентство в биографията си, тъй като е осъден на десет месеца, защото е рецитирал стихотворение от поета Зия Гьокалп, което съдът определя като подтикващо към насилие и омраза?! Някак си да те осъдят за поезия не е особено демократично, дори в „демократична" кемалистка Турция. Първоначално Ердоган печели кметските избори в Истанбул, мандатът му е доста успешен в някои аспекти, а по-късно вече всички знаем пътя му от министър-председател към президент, до почти едноличен самодържец. Наясно сме как бавно, но сигурно обезглави висшето военно командване на страната, като премахна верните на САЩ полковници и генерали, за да сложи верни нему млади и амбициозни военни, които имат

 

нов идеал, а именно възродената неоосманска идея. 

 

За малко да му провалят плановете вътрешните му врагове, които наредиха свалянето на руския самолет, но Ердоган след известно слисване схвана бързо клопката, извини се както трябва на Путин и прати в забвения дясната си ръка Давутоглу, който бе осветлен като гюленист. Факт е, че именно пилотите, свалили самолета, са и сред арестуваните в неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Политическите коментатори и водещи на предаване Ергюн Дилер и Мете Ерар в няколко предавания направиха разследване за това кой точно е дал заповед за свалянето на самолета. Самият Мете Ерар е пенсиониран военен, с чин майор, който има доста познания за вътрешните битки в турските въоръжени сили. Франспрес и ТАСС също отбелязаха като любопитен и неслучаен факт, че пилотите, свалили руския самолет, са сред арестуваните в опита за преврат. 

 

Същевременно Ердоган започна да премахва от постове и позиции двата си основни съперника - кемалистите и гюленистите. И даде ясен знак на руснаците, че ще играе икономически и геополитически с тях. Как точно, ще обясним по-нататък. Резултатът беше, че руското разузнаване спаси Ердоган от подготвения военен преврат срещу него и същевременно му развърза ръцете още по-свободно и спокойно да се саморазправи с опонентите си. Самият Александър Дугин, харесван от мнозина и мразен от неолибералите, намекна в две свои интервюта, че именно руснаците са предупредили когото трябва, че се готви военен преврат. Отново Дугин заяви, че именно турското сунитство трябва да стане основната представа за исляма в света. И пак Дугин се озова в Турция по време на самите събития. А и руснаците очакваха конкретна благодарност от турците, които претвориха в икономически и геостратегически проекти. Така, почти победил вътрешните си врагове, Ердоган успя да промени и Конституцията, като си осигури властта да прави каквито промени прецени и реши, че са в полза на държавата му. Естествено, че има градове, в които Ердоган никога не успя да спечели, защото те са бастиони на републиканците, т. нар. бели турци, и той е наясно, че ще трябва да живее с този факт. Но тъй като може да вгорчи живота на републиканците още, той съвсем скоро го стори. Като им спря достъпа до дълголетно финансовото кранче. Когато Кемал създава републиката, се основава Работническа банка в Измир на 24 август 1924 година. Именно от тази банка лидерът на младата турска нация взема процент, който дава на Републиканската партия. Преди месеци Ердоган национализира цялата банка, включително и онези 26 процента акции, които се държаха от Републиканците. 

 

Мнозина се питат защо Ердоган е подкрепян от половината си съграждани. Дали само заради идеите за великата Османска империя и нейното възраждане?! Не, естествено. Всеки, който е разговарял с т. нар. български турци, които се изселиха след "Възродителния процес", знае каква Турция заварват те през 1989 година. А и доста българи, правили алъш-вериш веднага след 1990-а, също споделят каква мизерия, липса на инфраструктура и всеобща бедност цари там. Достатъчно е да дадем пример с Одрин, малко вехто градче преди 25 години, с население около 40 хил. души. Днес е добре устроен град с население над 160 хил. души и университет, в който се обучават 30 хил. студенти. При това Одрин също е един от бастионите на кемализма. Само като повод за размисъл може да се добави фактът, че от 1960 до 1998 г. Турция взема от МВФ 19 заема, като само лихвите по тях са 300 млрд. долара. 

 

Наскоро Ердоган направи равносметка на 18-годишното си управление. Повод за това стана откриването на 52 водни централи. Той за пореден път припомни, че неговата Партия на справедливостта и развитието има план за развитието на Турция в три етапа. А именно -  до 2023 г., след това до 2053 г. и дори до 2071 г., когато се навършват хиляда години от битката при Манцикерт или днешен Малазгирт, където селджукските турци разбиват войските на Източната римска империя - Византия - и пленяват император Роман IV Диоген. 

 

Ето част от отчета на Ердоган:

 

- 11 млн. дървета са засадени в Турция.

- Турция е на 13 място в света и шеста в Европа по възобновяеми енергийни източници. 

- По ветрогенератори е на 12 място в света и на седмо в Европа.

- По слънчеви панели е на 14 място в света и на седмо в Европа.

- Турция има два собствени сондажни кораба - „Явуз и „Фатих“. Те са направени в Зонгулдаг и вече са започнали сондажи в Черно море. А преди година и половина бяха закупени още два сондажни кораба за 4.5 млрд. долара. Именно те обикалят Кипър и създават напрежение с Гърция и сериозни тревоги за Франция.

- През 2023 г. ще бъде открита атомната централа в Синоп, с името „Аккю“. Тя се строи от руснаци по руска технология и вече се обучават в Русия 100 турски атомни физици. 

- Вторият атомен проект е между Турция, „Мицубиши“ и Френски атомен консорциум. Втората атомна централа се предвижда да бъде открита през 2027 г. в град Мерсин.

- Третата ядрена централа е планирана за 2030 г. в Диарбекир и амбициите са да е изцяло турска. Засега това си остават амбиции, докато другите две централи вече се строят.

- За 18 години Турция е вложила 100 млрд. долара в енергетиката и отчита рекорд в добива на въглища - 101 млн. тона въглища са добити през последните 20 години.

- Да не забравяме, че ТАНАП и „Турски поток“ също минават през територията на южната ни съседка. Благодарение на двата проекта Турция ще печели от пренос на газ. Само от "Турски поток" печалбата ще е 440 млн. долара. Към Европа ще текат 16 млрд. куб. метра газ, а за Турция ще остават 15,7 млн. куб. метра, които ще се контролират от държавното предприятие „БОТАШ“, което също беше пред приватизация през 2002 г., но Ердоган предвидливо я спря. 

 

Вложенията в развитието на енергетиката не са случайни,

 

тъй като допреди 20 години Турция даваше за закупуване на енергия отвън всяка година между 40 и 50 млрд. долара, което е колосална сума.

 

- През последната една година са отворени 583 фабрики и са създадени 129 хил. работни места.

- В пътната инфраструктура са изградени 26 хил. км второстепенни пътища, а дължината на магистралите в километри е 1400.

- Изградени са 473 км тунели и са положени 2000 км релси за новия бърз влак.

- 30 нови вътрешни летища са построени за 18 години и едно международно.

- През 2002 г. Ердоган спря приватизацията на „ТОКИ“ – турската индустриално-строителна организация. Само за една година тя е построила 120 хил. апартамента изцяло с материали, произведени в страната.

- За 18 години е започнала газификация във всички 81 турски обрасти, които дотогава изобщо не са били газифицирани. 

 

И не на последно място, да не пренебрегваме развитието и

 

обновяването на турската здравна система и строежа на нови модерни болници.

 

В началото на своето управления Ердоган обеща да построи 26 нови болници. Към момента са открити 12 - в Кайсери, Бурса, Гаази Антеб, Анталия, Анкара, две в Истанбул и т.н . След обявяването на пандемията от Ковид-19 за 45 дни се построиха две специализирани за лечение на болни от коронавируса. Няма нужда да се казва, но все пак болниците са с най-съвременна медицинска техника и добре обучен персонал. Турция съвсем открито развива здравен туризъм през последните години, като печели милиарди от това. А само до 1998-2000 г. ситуацията в турските болници е следната: на едно легло се лекуват по двама пациенти, жестока корупция след лекари и медицински персонал, висока смъртност на пациентите, безумно скъпи лекарства и жестоко търгашество при доставката им. Всичко това може да се види в репортажи от споменатите години на вече покойния журналист Саваш Ай, който показа покъртителни сцени от истанбулската болница „Байрам паша“, както и почти идентични кадри от други болници в страната.

 

Само ще споменем и част от програмата за насърчаване на раждаемостта.

 

Всяка туркиня, която роди три деца, може спокойно да се пенсионира, защото се счита, че е изпълнила дълга си

 

и е дала достатъчно на държавата. Така или иначе Турция има висока раждаемост и се очаква в следващите 30 г. да достигне 100-милионно население. Един дракон, който расте и търси ресурси. И без да се крие поглежда към Булгаристан. От Тракия до Туна вилеат - Русе. Там чертаят „духовните“ си граници турските националисти и изкупуват земя и имоти чрез подставени лица в обезлюдяващите се територии в Югоизточна България. 

 

 

 

Коментари

 • Такъв

  12 Авг 2020 16:29ч.

  е животът. Ако не сме американска или руска губерния, ще сме турска. Големите риби изяждат малките. Геополитика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вавн

  12 Авг 2020 16:51ч.

  Позоваването на дугин е чиста пропаганда, султан ердоган в момента няма нужда от никого. По аналогия зад днешните протести в булгаристан стоят американците и тяхната марионетка румен радев, натовски генерал обучев в сащ, също като турските генерали държели властта в турция от десетилетия след кемал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  12 Авг 2020 17:02ч.

  Турция процъфтя, но Ердоган е проклятие за наследството на Ататюрк. Не всичко е икономика. Трудно пробилата пътя си светска култура е смазана. Анадолът доминира. Още няколко години и Турция ще заприлича на Саудитска Арабия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  12 Авг 2020 17:25ч.

  Всичко в статията е що годе вярно и именно затова България нема къде да ходи освен да бъде част от ЕС и НАТО . Тук трябва да се разположат едно 100 000 натовски войници. Тва е палажението. Забравете филства и фобства а разсъждавайте хладно и аналитично. Ако Гърция не беше в НАТО Турция отдавна щеше да е гепила всички гръцки острови, които са на няколко мили от турския бряг....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 000 натовски войници

  12 Авг 2020 17:29ч.

  Пепел ви на езика/мозъка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гръцките острови си остават гръцки

  12 Авг 2020 17:37ч.

  защото гърците имат задължителна военна служба, условие за да придобиеш гражданство, независимо от етническите корени са 3 години редовна служба, 140 000 редовна армия и още ~ 200 000 запасни военни... Нашите политици от Прехода (към нищото) заслужават съд и затвор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж

  12 Авг 2020 17:41ч.

  Фридман, не Сорос... 'Храна' за размисъл: http://epicenter.bg/article/Dzhordzh-Fridman--Geopolitikata-na-izborite-v-Belarus/224477/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България нема къде да ходи освен да бъде част от ЕС и НАТО

  12 Авг 2020 17:43ч.

  Познавайки добре булгаристанците, ако съм на нато няма да си мръдна пръста за тях. Да стане пак турско да им уврат дебелите празни глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  12 Авг 2020 17:46ч.

  затова никакви турски инвестиции в българия да се спре незабавно издаването на бълг документи на турски граждани да се спре изборния туризъм и откриване на изборни секции в турция забрана да се продава земята на чужденци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  12 Авг 2020 18:17ч.

  Защо пепел? Какво лошо има в обрулена и демографски опустошена България да дойдат 100 000 млади руси и синеоки мъже от европейскоамерикански произход? Ей богу не разбирам какъв е проблема? Или предпочитате брадати ислямистки мигранти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или предпочитате брадати ислямистки мигранти

  12 Авг 2020 18:30ч.

  Бабетката плаче за съветско, ама те за нищо не стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плюй на петите и бягай

  12 Авг 2020 19:09ч.

  Какви 100 000 натоффски WARници бе, не ни приказвай смешки от 1001 нощ. В НАТО вместо военни паради правят гей такива, ти си замечтал за истинска война. И що забрави, че аскерът също е в НАТО?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алцхаймер

  12 Авг 2020 20:20ч.

  Ах! И познайте кой ще ни спаси от дракона? Но разбира се бойко борисов, нали са приятели с ер доган! Хайде не ни правете на глупаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  12 Авг 2020 21:00ч.

  Турция трябваше отдавна да бъде избутана извън пределите на Европа. Не и е мястото тук. За съжаление когато някоя от великите сили беше на път да го постигне, другите помагаха на Турция да и се размине. Сега Турция не е вече империя в разпад, а мощна държава във възход, а България е пътник. Дългосрочните варианти не са много: - НАТО поема контрола и защитата на територията. - Територията постепенно се покрива и заема от Турция - Територията се присъединява чрез петата руска колона към Руската федерация. - Територията се поделя между Русия и Турция Използвам думата територия, тъй като нежизнеспособна България отдавна не покрива критериите за държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  12 Авг 2020 21:13ч.

  За щастие сгромолясването на турската лира и икономика ще направят този "дракон" по-скоро обикновен гущер. Неосманистка Турция трудно може да заплашва съседите си докато средната заплата там е 690 лева, по-скоро ще е заета с все по-тежките си вътрешни проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомняте ли си седесарите

  12 Авг 2020 22:24ч.

  които казваха, че с продажбата на обработваема земя на чужденци българското земеделие ще се модернизира, а земята никой няма да я натоври на самосвали и извози зад граница. Тя си остава тук в България. Дигиди сини лицемери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  12 Авг 2020 22:39ч.

  За съжаление в много части от България има сто процента население , което не знае български език, но знае турски и ц.г.нски. Наистина България е обречена, ако великите сили не я защитят. Много велики империи са изчезнали. България не е вечна все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП - *Какво лошо има в обрулена и демографски опустошена България да дойдат 100 000 млади руси и синеоки мъже от европейскоамерикански произход?*

  12 Авг 2020 23:03ч.

  Войската на САЩ е 90% латиноси, черни, изобщо имигранти и маргинали. Руси и синеоки мъже от европейскоамерикански произход ги няма в редовната армия. Мечти , а, ЗИП, за руси и синеоки мъже ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ежко Бежко

  12 Авг 2020 23:42ч.

  100 000 синеоки натовски войници. Ти в кой свят живееш? Жена ми работеше в американската база в Бишкек. От нея знам, че американците са били преобладаващо негри, и то от най-простите и неуки. Даже офицерите им бяха с силно изразени долни челюсти и ниски чела, поне такива съм виждал из града. Добре, че киргизите ги изгониха от страната. А ти мечтаеш за тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  13 Авг 2020 5:36ч.

  Такъв на 12.08.2020 в 16:29 е животът. Ако не сме американска или руска губерния, ще сме турска. Големите риби изяждат малките. Геополитика. *** O, Sancta simplicitas! Това си мисли, че бидейки американска колония няма да стане турски вилает.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  13 Авг 2020 5:44ч.

  Зип на 12.08.2020 в 17:25 Всичко в статията е що годе вярно и именно затова България нема къде да ходи освен да бъде част от ЕС и НАТО . Тук трябва да се разположат едно 100 000 натовски войници. Тва е палажението. Забравете филства и фобства а разсъждавайте хладно и аналитично. Ако Гърция не беше в НАТО Турция отдавна щеше да е гепила всички гръцки острови, които са на няколко мили от турския бряг.... *** Aми тя е на път бре аланкоолу! Кой ще я спре? То бива глупост, пък после се чудим кога яа додат турцити...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлозар Фимо

  13 Авг 2020 8:13ч.

  Обърнете внимание колко площи с обработваема земя са изкупени от фирми, собственост на турци, погледнете как пред консулските отдели на нашите посолства в чужбина висят забулени кадъни, които не знаят и дума български, но са български гражданки, защото дядо им на времето се е ореселил от България в Турция. И накрая, вижте либералната политика на стотиците университети у нас, които за да си запълнят местата и оправдаят съшествуването си, записват масово турци за студенти. Само че тези 30-40годишни турци идват тук с жени и деца, за да се възползват от правото на пребиваване в ЕС и да ни завладеят тихомълком. Предвидено е кармически Турция да се разпадне, но да гледаме преди да умре, да не ни ухапе жестоко и мас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Несъгласен

  13 Авг 2020 9:30ч.

  Та нали Султанът е най-добрия приятел на нашия премиер, как така ще сме в менюто му? Неслучайно именно Анадолската агенция преди две седмици си обяви против протестите в България, защото можели да доведат до свалянето на едно приятелско на Турция правителство (целият коментар можете да видите тук - http://m.focus-news.net/?action=news&id=2794148) .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  13 Авг 2020 10:04ч.

  Точно за това всички предатели , които поднесоха на турция България на тепсия, чрез регистрация на турски партии, новини на турски, турски инвестиции, турски агенти във всички министерства, енергина зависимост от турция, както и всеки прокарващ турско влияние и интереси, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕСЛЕДВА, СЪДЕН ОБЕСЕН ИЛИ ЕКСТРАДИРАН. Само това ще гарантира, че България ще я има

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обърнете внимание колко площи с обработваема земя са изкупени от фирми, собственост на турци

  13 Авг 2020 10:12ч.

  Ама турците са работливи и работят земята, не са като българите да си я дават на тксз и апк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "не са като българите да си я дават на тксз и апк"

  13 Авг 2020 12:13ч.

  И в ТКЗС и АПК кой работеше земята? Небългари? Внасяхме англичани като сезонни работници да ни берат ягодите? Щото те са работливи, а ний мързеливи? :)))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • духовни причини

  13 Авг 2020 12:17ч.

  И езотеричната наука предупреждава, че вероятната бъдеща карма на България е ново турско робство. Само че то няма да се случи по политически, религиозни и подобни причини, а по духовни. Българите може да си го заслужат с много старание. А вие може да си обсъждате оная видима 1/10 от айсберга-причина, колкото си щете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до автора на 13.08.2020 в 10:12

  13 Авг 2020 13:09ч.

  Много си тъп, брато, по-тъп и от американец, по-добре не влизай тук, а отивай на събрание на СДС или ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в ТКЗС и АПК кой работеше земята

  13 Авг 2020 16:00ч.

  Май не схващаш, обяснявам за по глупави като теб , сега няма нито апк, нито тксз, даже ссср няма, схвана ли вече или милиционерския ти мозък съвсем е спихнал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си тъп, брато, по-тъп и от американец,

  13 Авг 2020 16:03ч.

  А, а ти щот си интелектуален диамант, и за социалистическия гей кръжок не ставаш, тъп като галош, но с претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бъдеща карма на България е ново турско робство

  13 Авг 2020 16:06ч.

  Напълно основателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  13 Авг 2020 22:34ч.

  Кому от Великите сили е нужна супер силна и независима Турция,задайте си въпроса?Точно така, на никоя!Въпрос на време е да го спрат,засега на Володя са му удобни, но с тази експанзивна политика Ердо ще настъпи котето, няма как,рано или късно, колкото и да е политик!Тогава може би Чичо Сам може и да си затвори очите ,защото Турция не слушка, а забравиха бързо,че ако не бяха Янките щяха да са икономическа и индустриална сила някой друг път!Да риташ срещу ръката,която те е хранила 50 години, късмет им пожелавам на комшиите, не съм сигурен че Янките ще им простят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Авг 2020 5:06ч.

  Споко на 13.08.2020 в 22:34 Кому от Великите сили е нужна супер силна и независима Турция,задайте си въпроса?Точно така, на никоя!Въпрос на време е да го спрат,засега на Володя са му удобни, но с тази експанзивна политика Ердо ще настъпи котето, няма как,рано или късно, колкото и да е политик! *** То така и лапнишараните се успокояваха и за Хитлер! На Великите Сили обаче им е през оная работа за съдбата на България. Същите Велики Сили се занимават най-вече с търговия на съдбите на невеликите народи. Като сравнявам българите в началото на века с това, което сме днес - та се сещам за приказкакта от орел - гарга излиза... И 10 Паисия да се явят - все тая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  14 Авг 2020 5:38ч.

  Колеги, слезте на земята.Кви туркиета, кви Володита,кви пет лева,? След сделката на един кораб в Малта през 1989г България е официална колония на Запада. Как я виждате вие тая Запада да предава своя територия на некфи анадолски туземци ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ножът опря до кокала

  14 Авг 2020 9:24ч.

  "Двадесет и четири страни от ЕС са изразили пред Държавния департамент на САЩ протест във връзка със санкционния натиск от страна на Вашингтон над участниците в проекта "Северен поток-2". Това съобщава германското издание "Велт", цитирано от БТА." Идеологически мантри и заклинания икономика не захранват. Що се отнася до онова, което става в Източното Средиземноморие, ако Турция не устиска, любимите ви САЩ ше направят така, че да плащате три пъти по скъп газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  14 Авг 2020 11:01ч.

  ЗИПе, чети малко история. Западът от пантивека разпределя и преразпределя колониите си, но никога не лее своя кръв за тях. Горбачов му дойде дюшеш, но такива подаръци са веднъж на хиляда години. Сега обаче има работа с нов дракон с големи амбиции и модерно въоръжение, както и със стара гордост и постижения. По аналогия с Хитлер, ще му дават чужди земи за да го успокоят, после ще му обявят символична война и ще се сепнат чак когато бъдат нападнати те самите. Даже и тогава ще търсят някой друг да дава милионни жертви от населението си за да унищожи дракона. Как точно ще стане ще видят оцелелите, безспорна е само римската максима "Горко на победените". Гърците поне ще се бият, а ние сме победени още преди битката с такива управници вече 30 години. Не забравяйте че точно царя ви наряза отбранителните ни ракети, чакайте сега нато да ви даде ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Колеги, слезте на земята."

  14 Авг 2020 11:13ч.

  Ти още малко и ще ни накараш да си подритваме главите като футболна топка. Ай стига с тоя "студен анализ", даже и в Сибир климатът се затопли вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  14 Авг 2020 11:25ч.

  Туркиенцето с шалварите ли е големия дракон? И боже.. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • атила

  14 Авг 2020 11:52ч.

  Туркиенцето с шалварите може и да не е големият дракон, но не пречи да се окаже Бич Божий за определени неотложни планове спрямо западащите цивилизатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  14 Авг 2020 12:05ч.

  Е как ще се окаже, кат всички свръхтехнологии на 21 век са основно в САЩ и Китай и тук таме нещо в Русия ? Говоря за биотехнологии, изкуствен интелект,блокчейн, 5g, хиперзвук и так далее...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ердоги кхан

  14 Авг 2020 12:14ч.

  Ами самият факт, че на Ердоган не му трепва, че лирата му била се обезценявала, и си позволява да се дръвчи на Русия и Запада поне в три ключови геополитически направления показва, че свръхтехнологиите вече не са само в изброените самозванци, а това е било само пропагадна видимост. Трябва да се излезе от медийната реалност и да се спре употребата на клишета. Има си технологични инструменти и оръжия, които пълноценно действат от доста време вече, но при все това за простолюдния плебс няма да бъдат разкрити поне още 10 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Авг 2020 14:59ч.

  Реалността я видяхме в Либия и Сирия. Ердоган се точеше, че ще взима Сирт, но след като генерал Сиси каза ,че ще нахлуе в Либия и Ердоган се кротна. В Сирия Ердоган се пънеше да задържи целия Идлиб, но след като руските ВКС му избомбиха щаба сосе 100 човека вътре и там се кротна и дори съвместни патрули направи. Вчера пък Франция изпрати една фрегата и няколко Рафала в Крит и Ердоган пак се сниши... Това са фактите, всичко друго е пожелателно мислене...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Авг 2020 23:16ч.

  Зип на 14.08.2020 в 05:38 Колеги, слезте на земята.Кви туркиета, кви Володита,кви пет лева,? След сделката на един кораб в Малта през 1989г България е официална колония на Запада. Как я виждате вие тая Запада да предава своя територия на некфи анадолски туземци ? :)) *** Не искам да ставам банален, но някои балами го налагат. Дреме му на Запада за някаква си колония, дето нито нефт, нито газ, нито друго има - йогурта стана гръцки барабар с фетата. Пък и Ганю нивга не е блестял с особен интелект. Та, слагайте (сваляйте по избор) потурите и прекланяйте главици... Запада ша ва упази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  15 Авг 2020 10:48ч.

  Бях в турска болница, в Истанбул. Модерно и чисто, добре обзаведено. Но лекарите са прости, нескопосани за нищо не стават. Това е буйна енергия без мисъл и усет за нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  15 Авг 2020 17:42ч.

  пешко,щом са прости,какво си търсил там,защо не се лекува при" умните "лекари-търгофци,в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • aaa

  16 Авг 2020 22:11ч.

  pılni gluposti 70% ot napisanoto ne e vyarno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  17 Авг 2020 6:28ч.

  И 7% обаче са предостатъчни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  19 Авг 2020 22:10ч.

  По принцип качествените българи могат да се съберат около Велико Търново. ВТ е ключовата енергийна точка на България. Който владее ВТ , владее България. Със или без източна румелия , България ще я има. Поради същите причини , поради които България пада под османските пълчища , ще бъде разглобена на провинции. Старите българи /ариите/ почти не са останали като физически индивиди. Но един от тях изпълнява функциите за 1000. Не ги подценявайте, които и да сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи