Дилетантските каши на Кирил Петков

Дилетантските каши на Кирил Петков

''По ръба'' с Калина Андролова в предаването ''Политически НЕкоректно''

Огромният скандал с руската дипломатическа мисия у нас, който Кирил Петков сътвори еднолично, идва на фона на още един скандал, този с френското предложение, което се оказа ревизирано зад гърба на България. Надяваме се премиерът на Северна Македония да преувеличава значението на внесените поправки с цел да прокара предложението. Защото в противен случай България е напълно измамена, при това с такава схема, каквато само професионален аферист би могъл да сътвори за нацията ни.

Човек би си помислил, че скандалът с изгонването на руските дипломати и персонал е съчинен нарочно. Този гръмовен скандал замъглява промените в условията за Скопие, медиите нямат време да обсъждат това. Легитимира пред САЩ политическия смисъл на Петков, като дава предимство на неговата удобна свръхуслужливост и подминава политическия му провал. На кой му пука дали ПП могат да управляват държавата, ако обслужват стратегическия интерес на САЩ. Петков получава шестичка, че е разгонил руснаците, получава зелена светлина за следващ кабинет или подкрепа за предизборна кампания. Получава още медиен комфорт и величаене от НПО мрежите и публичния „интелектуален надзор“ за конструиране на измислен авторитет.

Технологията е доказано ефективна дори за одиозни фигури като неговата. Свидетели сме на парадокса как драстичен провал бива представян по точно обратния начин – като величествено действие. Изгонването на 70 души и увреждането на дипломацията с Русия е нещо като втори шанс, тест-пропуск за компанията на Кирил Петков. Премиерът в оставка се провали напълно, но сега се опитва да обърне нещата с така да се каже гламурна, пищна и провокативна русофобия, опитвайки се да получи срещу шоковите си действия политическа тежест и втори политически кредит от САЩ. Петков злоупотребява с властта, защото я ползва като инструмент за решаване на свои лични въпроси и комплекси, опаковайки ги безогледно като въпроси от националната ни сигурност. Първо Петков обявява, че гони 70 дипломати шпиони. След това се оказва, че не са само дипломати, а и технически персонал. Че ги гоним като шпиони, но всъщност искаме реципрочност на мисиите. Всъщност, думите имат значение! ПП генерират поредица от гафове, които ДБ се ангажират да оправдават и замазват до безкрай.

Извърши някаква глупост Петков, за момент всички са в ступор, след което се включва целият евроатлантически сектор у нас да бърше изцапаното. Включително и ГЕРБ. При това всеки път Петков сам се стряска от собствените си гафове. За газа прескочи до САЩ и го удари на молба, за Северна Македония стовари отговорността на парламента, за руското посолство прехвърли отговорността на външно министерство и ДАНС, след като външно не решава, а само обявява решението по надлежния ред. В един момент Кирил дори започна да дава назад за руската амбасада. Наложи се от ЕС да го насърчат, за да не вземе да развали от моментно малодушие толкова успешно развиващия се конфликт. Едно е процедура за реципрочност, друго е за шпионаж. Тези две процедури не могат да се объркват. Но за Кирил детайлите, законите, Конституцията, правилата и прочее дреболии нямат значение. Ние можехме интелигентно и според дипломатическите норми да задвижим процедура за намаляване на руския дипломатически корпус, каквато наистина е необходима. Има двустранни срещи, има път за обговаряне. От процедурна гледна точка такова остро решение трябва да е безупречно.

Защото, ако е неграмотно, както е в този случай, профанизира държавата ни, изнася некомпетентността ни на международната сцена. Уважението никога не идва с агресия. Уважението идва, когато действаш с повишена политическа грамотност, умно и балансирано. Вместо това Петков вкара държавата в груб скандал, считайки, че руснаците са го свалили от власт, без да се съмнява, че има политически дефицити, които дадоха бърз ход на провала му. В това се състои неговата злоупотреба с власт – първосигнално решение, което произтича от нуждата да задоволи одрасканото си его. Отмъщението на сваления премиер! Има една фраза на Сенека, която е добър съвет за политици: Si vis tibi omnia subjicere, te subjice rationi (Ако искаш всичко да подчиниш на себе си, подчини се сам на разума).

Искам още веднъж да подчертая, че прикритието на политическата некадърност зад модерна русофобия е опасно нещо. Мантрата - „щом е русофобско, значи е добро“, е примитивна, но тепърва ще се излива като основи на една следваща България. След началото на войната в Украйна САЩ ускориха плановете си за Югоизточна Европа и по-специално линията Румъния - България - Гърция като съюзническо, а ако се наложи и алтернативно на Турция трасе, по което ще се изграждат военни бази и ще се възпитава обществото. България става част от военната полоса, която се превръща в граница между Русия и Европа, рискова първична зона. Употребата на излишни скандали, истерични сюжети, грубо отношение и пр. ще бъде част от технологията за успешно пренастройване в конфликтен режим.

Вече сме прифронтова държава и ще почувстваме елементите на т.нар. нови войни, включително хибридни тактики, отстраняване на силните политици, инсталиране на бутафорни лица, които са способни на непремерени действия с агресивно изразяване в стратегическия конфликт. Войната не е просто война, тя има различни фази, степени н форми. На фона на всичко това планомерно се появи Кирил Петков, добре изчислен от водещата съюзническа служба и подкрепен от „правилната“ олигархична група, но след като се провали светкавично, днес практично се заменя от Асен Василев. Рокадата е разбираема. Петков не е просто случайна щета. Той е закономерност, инструмент, тактика.

В живота човек не се изкачва, а слиза. Затова е много важно да се научиш умело и красиво да слизаш. Изкачването е само една увертюра към множеството височини, от които ще трябва с достойнство да се спускаш към реалността, трупайки знание, мъдрост, а, ако се доверим на Еклисиаст, и печал. Така че вкопчването във властта, което наблюдаваме в момента, е изключително жалко. Рокади, отлъчване на хора от партии, организиране на протести, насилване на ситуацията, заплахи, че ако не са ТЕ, заставаме от другата страна на историята. Не знам как ПП не разбират, че оставането им още във властта с този парламент ще ги ликвидира напълно. Необходими са избори, една демократична процедура, която да потвърди дали ПП все още имат електорално доверие да водят нацията, или обратното, народът може да заяви, че ПП трябва най-после да приключат своята кръжочна дейност...


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  04 Юли 2022 11:27ч.

  Лошото у нас е, че се лансират отвън всякакви ГУМЕНИ ГЛАВИ, които за две стотинки не стават, а после всички българи изглеждаме като последните глупаци на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да се забрани на емигранти да участват в политическия живот

  04 Юли 2022 17:37ч.

  На децата им също

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  04 Юли 2022 11:44ч.

  Калина Андролова - перфектна както винаги. Удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отец Нафърфорий

  04 Юли 2022 12:48ч.

  По-леко с хвалбата, че още помним как свиреше на Байхуй на флейта, образно казано. Иначе добре ги е подредили тия безхаберници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жеко Иванов

  04 Юли 2022 12:18ч.

  Нима някой вярва, че Василев е по различен от Петков? Е, паднаха му се довършителните работи, но заплащането ще е същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментатор

  04 Юли 2022 12:41ч.

  Винаги чета с интерес коментарите на Калина, тъй като според мен са много реалистични, но предполагам, че има и хора които ги смятат за пресилени и нереалистични. Това си е техен проблем. Продължавайте в същия дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Юли 2022 12:49ч.

  много духачи, това ни е речника, културата,поведението,въобще мисловността на клсически сееелЕнЕ (чета германски форуми:такива чудеса на вулгарност са немислими,на агресивност,на варварски език):ще станемЕеее швейцарци на таратанци:никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе, с това лизане, лапане, смукане и пр

  04 Юли 2022 18:28ч.

  сякаш четеш реклами за сладоледи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънчице

  04 Юли 2022 13:52ч.

  Като пътници в самолет сме, чиято пилотска кабина е превзета от маймуни, повярвали си, че са пилоти-асове. Шанса да се приземим, без да се разбием е точно никакъв! От друга страна, добре, че сме територия, със затихващи функции, а не ядрена сила. Представете си про100 курчо с достъп до куфарче, с кодове на ядрени ракети- ба му се мамата на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сани

  04 Юли 2022 14:02ч.

  То май ония с достъп до куфарите от американска страна са по-зле и от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина Андропова

  04 Юли 2022 14:25ч.

  обича да си сменя политическата ориентация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  04 Юли 2022 19:46ч.

  Горното да се счита като образец на хибридна война: като не можеш да атакуваш целите на автора - атакувай със заблуждение персоната на автора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  04 Юли 2022 14:37ч.

  "...по което ще се изграждат военни бази и ще се възпитава обществото." - За първото - да. За второто - не. Българите са като диви глигани. Или друга метафора - като евреи. Ако можеш да се разбереш със евреите , значи можеш и със българите. Не можеш да превъзпиташ народ , оцелял след такива експерименти като - провинция в империя, царство, народна република, "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митрофановка

  04 Юли 2022 14:53ч.

  Абсолютно вярно е, че ако бяха нормална партия ПП бяха длъжни да върнат мандата и да не участват в това срамно порно с фабрикуването на кабинет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фанимутровка

  04 Юли 2022 18:26ч.

  Че нашите внуци протестъри за какво си изгубиха девствеността по малките часове? Да не искаш да се върне онзи прустхак от Банкя и да нарече пак цвета на нашата журналистика "мисирки"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  04 Юли 2022 16:54ч.

  това нещо е на държавна работа, и онова нещо Волгин - също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вий ни ръзбрахти ли чи нъближава динйат Д на дисанта в Бургандия

  05 Юли 2022 6:31ч.

  Кугато Западат щи дибъркиръми и шта ва устракирами

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “професионален аферист”

  06 Юли 2022 7:13ч.

  Това е казано за Макрон, нали? Защото, ако е за Петков, авторката много го е похвалила. Кирил Петков е само един дребен шмекер, който обаче си изигра македонската карта много добре. Гоненето на 70-те, пък, беше израз на спонтанен софоморен изблик на необуздан гняв от внезапната загуба на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи