“Ди Цайт”: Защо половината свят харесва Путин

“Ди Цайт”: Защо половината свят харесва Путин

Близо половината българи одобряват Русия (при средно равнище в ЕС около 10%), а над 25% дори одобряват войната на Путин, сочат няколко проучвания, последното от които е на "Евробарометър". Но това очевидно не е някакъв феномен. Западът наистина е сплотен срещу Путин, но в останалия свят картината е съвсем друга, пишат Леа Фрезе и Ксифан Ян в обширна статия в авторитетния "Ди Цайт". Западният свят все гледа към Китай, а не обръща внимание на страните, разположени между геополитическите полюси, които се обявяват за неутрални или дори проявяват разбиране за действията на Москва, твърдят авторите и припомнят, че става дума за около 2/3 от световното население.

В статията са изброени някои многозначителни факти:

"Индия, която след няколко години ще измести Китай като страната с най-голямо население, внася от Русия близо двайсет пъти повече петрол и газ, отколкото преди войната. Индонезия, третата най-голяма демокрация в света, покани Путин на срещата на високо равнище на Г-20 през ноември. На заседанието на Общото събрание на ООН през март редица страни, сред които Бразилия, Израел, Турция и Южна Африка, се присъединиха към осъждането на руското нападение, но не се включиха в санкциите срещу Москва. (…) В Судан управляващата военна хунта подкрепя Путин, докато демократичното движение е солидарно с Украйна. Правителството в Индонезия се опитва да следва среден курс, докато мнозинството от населението проявява симпатии към Владимир Путин. Понякога от актуалните дискусии в глобалния Юг се долавя дори задоволство от войната в Европа: след като в продължение на десетилетия Западът разпалваше наместнически конфликти в останалия свят, нека сега види какво означава война в собствения двор."

Наследството на колониализма

Така авторите стигат до първия от петте мотива, които доминират глобалните дебати около войната в Украйна. Те припомнят, че в отговор на западния призив да осъди руската агресия, тогавашният пакистански премиер Имран Хан е дал израз на едно чувство, което се споделя от много негови колеги в бившите колонии: "Какво си въобразявате вие - възмути се той. - Да не сме ваши роби, че да правим всичко, което искате от нас?". По-нататък в статията четем:

"Като подклаждат гнева срещу Запада, популисти от рода на Хан се профилират пред собствения си народ. (…) Но протестът срещу поведението на Запада е не само средство в борбата за власт. Чувствата зад него са наистина широко разпространени. Става дума за подозрението, че в Украйна Западът защитава на първо място не свободата на една суверенна страна, а собствената си хегемония. През последните години във Вашингтон или Берлин се говори много за упадъка на западното могъщество. В редица части на света обаче доминацията на Запада е все още съвсем реална."

Авторите припомнят, че в много от бившите западни колонии Русия черпи дивиденти от реномето на СССР като съюзник в борбата против империализма и колониализма. В това отношение редица африкански правителства с лека ръка пренебрегват факта, че и войната на Русия в момента е колонизаторска. Чиста проба двойно счетоводство, за което иначе често обвиняват Запада. Тъкмо това е вторият мотив за подкрепата в полза на Путин.

Бунт срещу двойния морал

"Русия наруши международното право. Путин иска смяна на режима в Киев, дори отрича правото на съществуване на Украйна. Украинците защитават геройски своята страна. Така представят нещата западните управници", пишат Леа Фрезе и Ксифан Ян. И припомнят, че мнозина извън границите на Запада задават закономерни въпроси: "Кой наруши международното право с нахлуването в Ирак през 2003? Щом украинците не искат да предадат своята страна, защо палестинците трябва да се откажат от своята? С други думи: те обвиняват Запада, че мери с двоен аршин, не на последно място по отношение на страданията на мирното население."

В същото време някои от най-яростните критици на западния двоен морал сами не са съвсем последователни, четем още в "Ди Цайт". Авторите дават за пример арабската левица, която остро критикува действията на Запада в Ирак, Афганистан или Йемен, но мълчи, когато става дума за руските военни престъпления в Сирия. Или пък неспасяемо се заплита в антиамерикански съзаклятнически теории.

Цената на войната

Това е третият мотив на онези, които проявяват разбиране към Путин. "Когато в Европа казват, че войната в Украйна "ни е по-близка" от войните в далечна Африка, това означава, че поради географската близост ние се идентифицираме по-силно със страданията на украинските семейства - още повече, че агресорът Русия заплашва неприкрито Европа с ядрени оръжия. Само че материалните последствия от украинската война засягат африканците много по-тежко, отколкото западноевропейците: в Гана растящите цени на пшеницата водят директно до глад, а поради експлодиращите цени на горивата в Нигерия обсъждат временното спиране на всички вътрешни полети. На фона на разходите около украинската война много от най-бедните и политически неустойчиви държави в света са застрашени от икономически срив."

Авторите отбелязват, че тези страни често обвиняват не Путин, който блокира износа на зърнени храни от Украйна, а Запада - заради наложените от него санкции. Те припомнят и популярното твърдение, че именно Западът е докарал тези страни до определени форми на зависимост и дават примери:

"Отказът на западните земеделски концерни да вдигнат патентните ограничения върху посевите накара много африкански страни да внасят почти всички зърнени храни от Русия и Украйна - сред тези страни е и Египет, до неотдавна един от най-големите производители на пшеница, който постепенно се видя принуден да се концентрира изключително върху производството на памук. Бразилия, (…) която е най-големият световен износител на соя, зависи в огромна степен от руските торове. Растящите цени и разгневените едри фермери могат да осуетят преизбирането на Болсонаро през октомври. Затова не е чудно, че той заяви: „За нас зависимостта от руския тор е свещена, така че ние ще останем неутрални"." На 28 юни 2022 Болсонаро и Путин проведоха разговор за "укрепване на стратегическото партньорство", в който ставаше дума именно за руските торове.

Мнозина все още се нуждаят от Русия

Предпоследният аргумент на международните поддръжници на Путин най-пряко се олицетворява от Израел. Макар че е близък партньор на САЩ и Европа, тази държава се въздържа от критика по адрес на Кремъл, пишат авторите и припомнят, че руските военни все още са в Сирия и израелската армия трябва да се координира с тях, когато реши да пусне в действие своята авиация срещу проиранските групировки на сирийска територия. В статията е цитиран израелският външен министър Лапид с многозначителното изречение: „Нашата граница със Сирия е практически граница с Русия“.

Авторите развиват тезата, че редица страни отвъд границите на Запада използват Русия като противотежест на САЩ в международната политика. Така например Египет и Саудитска Арабия, дългогодишни съюзници на Америка, след Арабската пролет се оказаха под политически натиск от Запада заради нарушенията на човешките права, пишат те и добавят, че Египет купува много оръжие от Русия и строи руска АЕЦ.

Индия открай време също е клиент на руската оръжейна индустрия, а сега печели от намаленията в цената на петрола, които от началото на войната Москва отпуска на Делхи, четем още в обширната статия в „Ди Цайт“, чиито автори подчертават, че със своя неутралитет Индия цели да осуети преминаването на Русия окончателно в лагера на конкурента Китай.

Какво означава тук световен ред?

В края на статията си Леа Фрезе и Ксифан Ян изтъкват, че много държави по света не са доволни от сегашния международен ред. „На Запад често се говори, че светът се е ориентирал към нова блокова конфронтация: демократичните държави защитават „основаващия се на правила и норми международен ред“, докато авторитарният лагер, начело с Русия и Китай, се опитва да разруши и подмени този ред. (…) Но дори в демокрации като Индия и Индонезия водещи политици и интелектуалци изразяват принципни съмнения в „основаващия се на правила и норми международен ред“. На първо място, тези правила били създадени от западните страни-победителки във Втората световна война и в много пунктове били в ущърб на развиващите се страни. На второ място, най-късно с иракската война Западът сам нарушил собствените си правила.“

Авторите припомнят, че „глобалният Юг“ отдавна пледира за реформа на международната система, а държави като Индия и Бразилия напразно настояват да станат постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Че глобалната финансова система също е под западна доминация: ръководните постове в Световната банка и Международния валутен фонд все така се заемат от американски и европейски представители. В края на статията си авторите подлагат на прецизна проверка тези призиви за „нов световен ред“ и пишат: „Дали обаче един нов световен ред, включващ онеправданите досега страни, ще доведе наистина до глобална солидарност? Дали накрая няма да се окаже просто, че автократите са разширили влиянието си?“.

 

Източници: “Дойче веле”

 

 

Коментари

 • Палачинката се обърна

  28 Юни 2022 16:10ч.

  Вече никой не обича Реймънд, разбирай големия бял баща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работаыте братья

  28 Юни 2022 16:46ч.

  Защо ДВЕ ТРЕТИ от света харесва Путин и Русия ??? Защото, един е пътя. Два пътя - няма! И нека те хулят. Нека се пенят. Такъв е законът на нашите дни: който на теб, Русия измени – той на великата правда изменя !!! Кат Русия няма втора, тъй могъща на света; тя е нашата опора, тя е нашата висота!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  29 Юни 2022 14:10ч.

  Браво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  28 Юни 2022 16:13ч.

  Въпросът е защо да ви уважавам вас, западните държави? Защото искате да колонизирате Украйна ли? Не ме кефите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Юни 2022 16:21ч.

  ЕС може да бъде сравнен с маса, на която са седнали колонизатори и колонизирани, разбирай такива като България. А какво остава за страни извън ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полицаи арестуваха в Санкт Петербург местния жител Андрей Оливиери

  28 Юни 2022 16:35ч.

  Оливиери стоял край станцията на метрото "Парк на Победата" с плакат: "Най страшното за политика и да се вкопчи в своето кресло със зъби и нокти - В.В. Путин". Гражданинът бил отведен в близкото полицейско управление, където му бил съставен протокол

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо по дяволите половината свят харесва Путин

  28 Юни 2022 16:37ч.

  През май тази година също в Санкт Петербург бил глобен 30 000 рубли Дмитрий Груздов за "дискредитация на руската армия". Той носел край Дворцовия площад плакат също с цитат от Путин: "Най-лесно е с война да се прикриват провали в икономиката и социалната политика, да се ограбва народът и държавата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечето от нас, които не дотам харесват Путин, не го харесват защото той изобщо не е такъв, какъвто се опитвате да го изкарате вие, западните гниди

  28 Юни 2022 18:05ч.

  Путин е прозападен, Путин е либерал, Путин има пломбирания ум на юрист. Твърде дълго бави отдавна назрялата чистка. Путин ви брои за хора. Наследникът на Путин няма да прави неговите грешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  28 Юни 2022 18:20ч.

  Много, много точен отговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  28 Юни 2022 16:50ч.

  Половината свят харесва Путин защото Владимир Владимирович е всичко това, което западните лидери не са... Вова е умен, здрав, прям, честен, здраво стъпил на земята, не робува на измислени ценности, добре знае важното в живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юни 2022 16:55ч.

  а ти що не пробваш да емигрираш в държавата на този смел, честен, здрав и пр. управник. Отиваш на границата и казваш - аз идвам от страна от ЕС и искат да емигрирам в Русия. Директно ще те насочат към лудницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Юни 2022 17:02ч.

  Що не пробваш, да видим, дали ще те насочат към лудницата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  28 Юни 2022 17:01ч.

  Правилното заглавие на Ди Велт би било "Защо само половината свят харесва путин?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малка корекция

  28 Юни 2022 20:24ч.

  Да бъдем пределно точни - още по-правилното заглавие би било "Защо едва половината свят харесва Путин?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лукчо

  29 Юни 2022 4:49ч.

  Правилният отговор е, че около 80 % реално харесват Путин. Справка - Вилфредо Парето. И един местен пловдивски пуловер, сега професор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Отказът на западните земеделски концерни

  28 Юни 2022 17:01ч.

  да вдигнат патентните ограничения върху посевите накара много африкански страни да внасят почти всички зърнени храни от Русия и Украйна - сред тези страни е и Египет, до неотдавна един от най-големите производители на пшеница, който постепенно се видя принуден да се концентрира изключително върху производството на памук. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, Западът осигурил печалбите на Русия и Украйна?

  01 Юли 2022 23:41ч.

  Вервайте ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Юни 2022 17:03ч.

  Статия в стил "Каква я мислехме, каква стана". Хубаво е все пак, че се усещат, че нещо има в гащите им. Сега остава и да разберат, кой го е сложил там. Троловете на Генади, помогнете им, вие сте умни и красиви момчета и всичко знаете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо по дяволите повече от половината свят харесва Путин

  28 Юни 2022 17:18ч.

  Ми вижте ги другите! Олигофрени тежка категория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Юни 2022 17:53ч.

  Харесват, защото не им се налага да окачват портрета му в спалнята си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  28 Юни 2022 17:58ч.

  Путин е умен, прям, честен, работоспособен, отговорен, професионален, симпатичен външно - всичкото това, което като качества, събрани накуп, западните лидери не могат да бъдат. А руснаците на свой ред са готини, защото целият Запад, истерично събран в едно и провокиращ с пяна на уста, не може да ги победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Юни 2022 18:54ч.

  "А руснаците на свой ред са готини, ..." --- Я как "готино" убиват украинци и разрушават градовете им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Готини?

  29 Юни 2022 20:02ч.

  Нямаш никаква представа от Русия и руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юни 2022 18:01ч.

  Половината свят гледа сеир - по телевизора войната е феерия от цветове,но като стоиш в окопа е друга бира, особено до колене в калта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  28 Юни 2022 18:56ч.

  Зад Русия и Путин са 85% от планетата Земя и само 1/7 шизофреници от така нареклата се Западна "цивилизация" от болни идиоти не одобряват това, че Руснаците не са болни и не агитират за ебане в гъза и смяна на пола..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  28 Юни 2022 20:37ч.

  Тия от Ди цайт са клинично луди. Половината свят харесвал Путин? Харесват Русия, която няма нищо общо с тиранина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тираничната свръхрепрезентация Запад

  28 Юни 2022 20:42ч.

  Стига повтаря опорки като пренавит папагал. Няма нищо тиранично в него, но виж, в тебе има - защото си неграмотен и зъл, а влизаш тук да ти търпим уродщините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борба за хляба

  28 Юни 2022 22:35ч.

  Влиза тук по служба. Хладилникът требе да се пълни, пък и сметки има за плащане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  28 Юни 2022 21:31ч.

  Това е защитна пропаганда. Не е половината, а доста повече. И всички цитирани проценти са деформирани - в посока интересите на онзи, който излъчва публикацията. Не им вярвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особенности на българското ибрикчийство

  29 Юни 2022 9:26ч.

  А, ха, ха.Приятно е човек сутрин като се събуди да прочете нещо много смешно за настроение. Целият ден ще ми бъде весело. А пък Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, написал ,че Бойче няма нищо общо с Барселона. И това се говори от всички майни от петхълмието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майна от шестхълмието

  29 Юни 2022 10:23ч.

  Бяха 6 хълма, един беше разрушен, и превърнат в павета за града. Днес е добър ден за БГ, само след 4 дни руските шпиони си заминават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  29 Юни 2022 10:26ч.

  “Ди Цайт”: Защо половината свят харесва Путин-защото не са живели дори 1(един) ден в Путиновата сатрапия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Юни 2022 11:37ч.

  А ти колко дни си живял та знаеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  30 Юни 2022 2:43ч.

  аз съм живял и работил в началото на 80-те, и след това 1994-95. Нямаше Путин, имаше жестока престъпност и неописуема корупция, напълно безнадеждна страна...започнах да се отнасям с разбиране защо се пие така много в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Юни 2022 12:26ч.

  Половината свят харесва директно Путин и Русия, другите 45% го харесват индиректно и остават едни 5% самовлюбени евроатлантически елити, нуждаещи се от собствената си любов и омраза

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  29 Юни 2022 12:32ч.

  Такива неща съществуват единствено в загладения ти от баярищник мозък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  29 Юни 2022 13:39ч.

  Светът не харесва войната и не застава зад Путин, а мрази двойните стандарти на САЩ и негавата военн организация НАТО колонизиращи планетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо половината свят харесва Путин

  29 Юни 2022 15:49ч.

  защото е мъж и лидер, в този свят на женствени мъже и женствени лидери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото

  29 Юни 2022 17:32ч.

  Товарищ Путин сложи край на глобализацията, колонизацията, на Новия световен ред, на Великото зануляване, на попълзновенията на чифутите и на Ковида. Малко ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета. Половината свят бил харесвал Русия

  29 Юни 2022 20:06ч.

  Точно тази половина от света, която в огромната си част дори не е чувала за Русия. Да вземем една Индия например, с нейните милиард и четиристотин милиона индийци. Колко от тях са чували за Русия, а колко имат реална представа за процесите в нея, колко са запознатите със случващите се събития. Има ли и един процент?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами пропадналата Южна Африка?

  29 Юни 2022 20:09ч.

  Може би в милионното гето на Совето някой се вълнува от друго, освен от оцеляването си, от физиологичните си потребности и възможността да отмъкне нещо? Или във фавелите на Бразилия, или в джунглите и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hcjvjvjvjvjc

  01 Юли 2022 7:27ч.

  Харесват Путин, щото като го сравнят с олигофрените които управляват на запад изглежда като колос на мисълта. А той е просто един нормално разсъждаващ човек. Смятайте какви идиоти ни управляват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колос на мисълта?

  01 Юли 2022 23:39ч.

  Не, направо Титан на мисълта и баща на руската демокрация, както незабравимият Остап Бендер определи Иполит Матвеевич.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стоп

  02 Юли 2022 9:22ч.

  както пишат индусите: КАК МОЖА ТАКЪВ А В А Т А Р ДА СЕ РОДИ В РУСИЯ , А НЕ В ИНДИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи