„Дейли Сабах“: Защо антиамериканската "Ислямска държава" нанася удари в Турция, Русия и Иран, но не и в САЩ

„Дейли Сабах“: Защо антиамериканската "Ислямска държава" нанася удари в Турция, Русия и Иран, но не и в САЩ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След терористичната атака срещу концертната зала в „Крокус“ край Москва, при която загинаха 139 души, Турция има въпроси: защо терористичната групировка ИДИЛ (абревиатура от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) толкова последователно нанася удари в същия регион, а именно Турция, Иран, Афганистан и Русия, въпреки че се обяви за „антиамериканска“ организация, пише турският вестник „Дейли Сабах“.

„Трябва да се отбележи, че ИДИЛ, която се смята за една от най-кървавите терористични организации, както и нейният така наречен клон в провинция Хорасан, наскоро извършиха терористични атаки в същия регион“, се казва в изявление на турските служби за сигурност в понеделник.

„Турция се превърна в една от основните цели на ИДИЛ“, казаха турските служби, давайки за пример стрелбата по църква в Истанбул в края на януари, по време на която един човек беше убит, а много хора оцеляха само защото оръжията на терористите засякоха.

За Турция ИДИЛ е една от главните терористични заплахи. Сигурността на страната е застрашена от множество терористични организации. Турция беше една от първите страни, които определиха „Ислямска държава“ като терористична групировка през 2013 година.

Преди това екстремистите от ИДИЛ не атакуваха религиозни сгради на турска земя. Но те извършиха серия от нападения срещу Турция, включително нападение срещу нощен клуб в Истанбул през 2017 г., при което загинаха 39 души, и терористично нападение в Анкара през 2015 г., при което загинаха 109 души.

През октомври 2022 г. ИДИЛ-Хорасан, която е най-активна в Афганистан и околните региони, атакува джамията „Шах Черах“ в Шираз, Иран, убивайки 15 души и ранявайки 40.

През декември 2022 г. същата групировка нападна хотел, собственост на китайци, в афганистанската столица Кабул, убивайки трима души и ранявайки 15.

В началото на 2024 г. групировката извърши ново нападение, при което загинаха 103 души, а десетки бяха ранени. Това се случи в Керман, Иран, по време на възпоменателна церемония по повод годишнината от смъртта на генерал Касем Солеймани.

На 7 март, две седмици преди атаката в „Крокус“, Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че нейни агенти са убили няколко бойци и са предотвратили  терористична атака на „Ислямска държава“ срещу синагога в Москва.

Поредицата от атаки на ИДИЛ повдига редица въпроси за това как избира целите си и защо не включва страните от западния свят и САЩ през последните две години. Тези въпроси задават източници от турските специални служби.

Изявлението на турските власти потвърждава, че терористите, които нападнаха концертната зала в руската столица, за кратко са дошли в Турция, за да подновят разрешенията си за пребиваване в Русия.

След смъртоносната атака Русия задържа четиримата терористи и още седем предполагаеми техни съучастници, а сега ги грози доживотен затвор за това ужасяващо престъпление. Някои руски медии твърдят, че тези хора са дошли в Русия от Турция, но специалните служби отбелязват, че те са живели в Москва дълго време и за да подновят разрешенията си за пребиваване, е трябвало да отидат в чужбина. Те избраха Турция, защото тази страна не е далеч от Русия.

Източници на „Дейли Сабах“ опровергаха твърденията, че двамата терористи, родом от Таджикистан, са се радикализирали в Турция. Те казаха, че радикализацията на тези хора се е случила в Русия. Те са били в Турция за кратко и това не е достатъчно време за радикализация.

Освен това тези двама терористи не са били издирвани, което им е дало възможност да се движат свободно между Русия и Турция.

Арестуваният за атентата в „Крокус“ Шамсидин Фаридуни е пристигнал в Турция с полет на 20 февруари 2024 г. и е излетял от Истанбул на 2 март 2024 г. В деня след пристигането си той се настанил в хотел в истанбулския квартал „Фатих“ и напуснал на 27 февруари. В показанията си Фаридуни признава, че е посетил Турция, когато руската му виза е изтекла. Той е публикувал 7 снимки в профила си в Инстаграм само за един ден, на 23 февруари, включително селфи в дажмия, закуска в хотел, местни забележителности като джамията „Фатих“, вероятно, за да си създаде алиби на турист.

Друг от арестуваните, Сайдакрам Рачабализода, е пристигнал в Истанбул на 5 януари 2024 г. и се настанил в хотел „Фатих“. Той си е тръгнал от хотела на 21 януари 2024 година. Източници отбелязват, че той е напуснал страната със същия полет с терориста Фаридуни.

Задържани са 147 заподозрени

Клонът на „Ислямска държава“ –  „Ислямска държава-Хорасан“ разработва нови „методи“ за борба и набиране на чужденци, след като постоянните антитерористични операции създадоха много пречки пред нейната дейност, пише турският вестник.

Националната разузнавателна служба на Турция (МИТ) осуети опитите на терористичната групировка да вербува, получава средства и логистична подкрепа при последната операция след стрелбата в църквата.

Миналия декември турските служби за сигурност задържаха 32 заподозрени агенти на ИДИЛ, които са планирали нападения срещу църкви, синагоги и иракското посолство.

Турция нанася въздушни удари по скривалищата на бойците на „Ислямска държава“ в Северен Ирак и Сирия близо до турската граница.

Терористите от ИДИЛ и други групировки, като ПКК и сирийското й крило, Отрядите за народна самоотбрана, имат широка мрежа от членове и поддръжници в Турция. В отговор Анкара провежда целенасочени операции и замразява активите на тези терористични групи, за да ги изкорени напълно, твърдят турските власти.

От 2011 г. насам Турция е депортирала 9000 чуждестранни бойци терористи, предимно от „Ислямска държава“. Те са представители на 102 различни националности. 1168 от тях са дошли от САЩ и страни от ЕС.

През последните девет месеца турската полиция също е арестувала 656 заподозрени терористи от ИДИЛ и е осуетила 19 терористични атаки в национална операция. Такива цифри дава министерството на вътрешните работи на Турция.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви във вторник, че силите за сигурност са заловили общо 147 предполагаеми бойци на „Ислямска държава“ при едновременни акции в 30 провинции. В неделя той съобщи за 40 задържани членове на ИДИЛ.

Източник: obektivno.bg

 

Коментари

 • бензинджия

  28 Март 2024 7:51ч.

  "Те са били в Турция за кратко и това не е достатъчно време за радикализация." -- за радикализиране - не, но за получаване на инструкции времето е повече от достатъчно. иначе основният въпрос си е съвсем резонен. вервам, косето, ойро таквоз и вся остальная ще разяснят на форума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец храбър

  28 Март 2024 8:34ч.

  Aми защото просто ИДИЛ не е антиамериканска групировка, а е създадена и финансирана от Сатанинските Античовешки Щати !!! Чисто и просто като евро атлантик след баня !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Март 2024 8:39ч.

  Защото не разполагат с подводници да стигнат до щатите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www

  28 Март 2024 13:03ч.

  Турците си ги гледат като писани яйца в Идлиб, ФАЩ и МИ6 продължават да ги въоражават и си ги използват за свои цели.... Разкарат ли Турция и САЩ от Сирия и Ирак, ще намалеят терористичните атаки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е как защо

  28 Март 2024 8:24ч.

  защото просто ИДИЛ не е антиамериканска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  28 Март 2024 8:42ч.

  ЦРУ държава, а извинете, "Ислямска" държава и ФАЩ отчаяно имат нужда от ново алиби затова нищо чудно в идните месеци да устроят кървав атентат в някоя от колонийките и васалите на ФАЩ. Така ФАЩ ще могат да кажат, че ЦРУ държава ги атакува и тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ушите на ...

  29 Март 2024 22:27ч.

  Защото е създадена като прокси на САЩ в противовес на Ал Кайда от която е твърде различна. Целта е да ерозират руския модел на взаимодействие с исляма , който на тоя етап е по-успешен. Украйна губи войната това това лято и единствения и шанс е да създаде смут в Русия , поради което се е хванала за тая опция като удавник за сламка. Ако имат акъл руснаците следва да си овладеят нервите , защото зад всичко това стърчат ушите на англосаксоте и укрите, а целта е да си насочат гнева към мюсюлманите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи