Déjà vu

Déjà vu
Тодор Живков не го свали улицата, нито липсващите български дисиденти, а го свалиха СССР и комунистическата олигархия, за които той се превърна в бреме със своята сенилност, разпасаност и самомнение, подхранвани от 30-годишна неограничена власт. Същото под друга форма наблюдаваме и сега. Само че Борисов ще го свали американското посолство и олигархията, на които той започна да пречи със своята сенилност, разпасаност и самозабрава от дългото си пребиваване във властта. След Живков нямаше истинска алтернатива. Дойдоха смешници като Филип Димитров, Седесето и "Подкрепа" с всякакви идиоти и мошеници вътре, които крещяха глупости по площадите. Въпреки че нямаше алтернатива, Живков все пак си отиде, защото му свърши времето и историята го затисна като свлачище. Както засипва и Бойко Борисов в момента. Проблемът за мен е в това дежа̀ вю и в абосолютната инертност на българското общество. То не може само да реализира промяната и да бъде господар на историята си, а се носи по течението. Все пак е радостно, че социалистите днес се отвращават от аватара Живков в лицето на своя бодигард и днешна реинкарнация Борисов. Добре е, макар и с 30-годишно закъснение. Сега искам да им кажа какво ми е било, когато масово гласуваха за БСП през 1990 г. Все едно днес масово да гласуваш за ГЕРБ след всичката разруха, която оставя след себе си.

 

Чета коментари на леви хора, които искрено се възмущават от това, че някой може да харесва ГЕРБ и да гласува за Бойко Борисов. Потресени са, че има непотресени хора от неговата корупция, простотия и очевидния факт на разложена държава, която оставя след себе си. За мен няма съмнение, че той си отива. Дали това ще стане сега или след осем месеца, е все едно. Чакам го от първия момент, в който се появи на сцената през 2001 г.

 

Дежа̀ вюто ми е свързано с друго. През 1990 г. не можех да си представя, че някой нормален човек може да гласува за БСП. За продължението на Живков под друго име. Той беше корумпиран простак, диктатор и примитив, който остави след себе си фалирала държава с огромни дългове, проядена от корупция и бездействие администрация и банкрутирало обществено устройство. Разбити и недовършени пътища - нито една завършена магистрала за 45 години соц и 35 години Тодор Живков; дефицит на стоки и почти никакви услуги и кошмарен обществен транспорт.

 

Спомням си, че като ученик през 1985-89 г., пътувах от Габрово до Враца за рекордните 12 часа с три прекачвания на влак и чакане на съответните гари: Габрово-Върбаново-Горна Оряховица-Мездра-Враца (автобусният превоз не беше развит, както в България като цяло, така и в малките градове). След втора смяна в училище във Враца често чаках автобус N2 от центъра за квартал “Младост” около час и половина, защото ме беше страх да се прибера през парка за 15 минути пеша. Имаше случаи на ексхибиционизъм и нападения, които се знаеха в града.

 

Спираха тока през два часа, а вода нямаше въобще. Носеха я с водоноски между блоковете. “Химко”, за което мнозина си спомнят днес с умиление, тровеше с амоняк жителите на Враца така, че сегашните прахови частици в София ми изглеждат като планински въздух. Телефон се прокарваше с връзки, а цветният телевизор беше лукс. Да не говорим за Ладата. Малки битови белези на тоталната изостаналост и ниски хоризонти, които възпитаха измамна идеализация на Запада и подготвиха почвата за бъдещото безогледно консуматорство. Помня, че предавахме хартия на "Вторични суровини", за да си купят нашите "Отнесени от вихъра", защото имаше такава сложна и абсурдна система за сдобиването с тази банална литература. Много се смях, когато се юрнаха да цензурират филма сега в Щатите. Или май беше за "Птиците умират сами" и "Шогун" - бестселърите на късния соц.

 

Тук ще направя разграничение между личните си емоционални спомени, които са прекрасни от онези години, но нямат нищо общо с политическото и социално устройство на България тогава. Живеехме щастливо, въпреки него, както го правим и сега. Всички готини хора, които познавах, които бяха умни, образовани и с характер, бяха маргинали. Политическата върхушка се беше разкапала в морално и всякакво отношение - Иван Славков (който е истинският антропологичен предобраз на Борисов) и цялата кадесарско номенклатурна кохорта, която играеше тенис (западен снобизъм на фона на масовите спартакиади), напиваше се с уиски в Японския хотел и ръководеше Националната телевизия (единствената).

 

Тогавашните Пеевски, Черепа, Домусчиев и Валентин Златев бяха Огнян Дойнов, Андрей Луканов и подобни “будни” пичове от Първо главно, Кинтекс и външнотърговските дружества. България беше домодерна страна, управлявана от малък, корумпиран елит, който вземаше самолета, за да вечеря във Виена, докато границите се пазеха с ток, тел и автомати. България и сега до голяма степен е домодерна страна, но с разширен корумпиран елит, който отскача до Дубай или Куршевел, само дето няма тел и автомати по границата.

 

Тоталитаризмът държеше хората в дисциплина и затова нямаше изцепки на повърхността. Мнозина бъркат това с морал. Имаше страх, а не вътрешни задръжки на съвестта и категоричния императив на Кант. Когато страхът отпадна след 1989 г., паднаха и задръжките. Мутрите и всички изроди от началото на прехода бяха възпитани през социализма. Там те получиха своите първи седем години, че и висшето си образование. Истината е, че разложението на прехода бе заченато в развитото социалистическо общество, което си беше разбито социалистическо такова, а най-отвратителните мутри бяха продукт на социалистическите спортни училища.

 

Да не говоря за големите играчи, които бяха завършили в Москва и партийните школи. Нямаше истински обществен морал, а само пропаганда и строга цензура, която не позволяваше на безобразията да излизат наяве за разлика от сега - тогава беше невъзможно да излязат снимки с парите на Живков. Впрочем по свидетелства на Бойко Борисов (който му беше бодигард) в неформален кръг - Тодор Живков се е “пенсионирал” с около 500 млн. тогавашни лева, които ги е въртяла Лора Виденлиева след 1990 г. Човекът се е погрижил за безпроблемното си слизане от властта. И умря на свобода и от естествена смърт, въпреки огромните си престъпления.

 

Социализмът фалира и затова приключи, няма заговор, нито предателство, както мислят левите днес. Умря, защото беше глупава идея, реализирана от посредствени и алчни хора, които не дадоха свобода на други идеи и други по-интелигентни хора. Живков беше олицетворение на това малоумие. Той бе същински срам за нацията, а в края на управлението си се държеше като днешния Борисов - разпасан, самодоволен и прост в чист вид. Има негови записи в Златния фонд на БНР. Не са тайна. Тодор Живков не го свали улицата, нито липсващите български дисиденти, а го свалиха СССР и комунистическата олигархия, за които той се превърна в бреме със своята сенилност, разпасаност и самомнение, подхранвани от 30-годишна неограничена власт.

 

Същото под друга форма наблюдаваме и сега. Само че Борисов ще го свали американското посолство и олигархията, на които той започна да пречи със своята сенилност, разпасаност и самозабрава от дългото си пребиваване във властта. След Живков нямаше истинска алтернатива. Дойдоха смешници като Филип Димитров, Седесето и "Подкрепа" с всякакви идиоти и мошеници вътре, които крещяха глупости по площадите. Въпреки че нямаше алтернатива, Живков все пак си отиде, защото му свърши времето и историята го затисна като свлачище. Както засипва и Бойко Борисов в момента.

 

Проблемът за мен е в това дежа̀ вю и в абосолютната инертност на българското общество. То не може само да реализира промяната и да бъде господар на историята си, а се носи по течението. Все пак е радостно, че социалистите днес се отвращават от аватара Живков в лицето на своя бодигард и днешна реинкарнация Борисов. Добре е, макар и с 30-годишно закъснение.

 

Сега искам да им кажа какво ми е било, когато масово гласуваха за БСП през 1990 г. Все едно днес масово да гласуваш за ГЕРБ след всичката разруха, която оставя след себе си. Дежа̀ вю са ми и десните (наследници на "Екогласност", клубовете за демокрация, "Подкрепа", СДС, СДС с тирета и т.н.) с техните циркаджийски изпълнения и гламави лидери, жадни да вземат най-после властта без въобще да знаят какво да правят с нея.

 

Смея се, когато чувам “десни” да казват, че Тодор Живков/Борисов няма алтернатива и се грижат за стабилността, която неговата сенилност произвежда. Мисля, че на това се дължи и общото чувство за безпътица, което е лайтмотив на цялата ни следосвобожденска история, между другото. Във в. “Щурец” от началото на миналия век е пълно с днешна публицистика и сатира. По-възрастните сме живели в този филм няколко пъти през последните 30 години. Никаква промяна на Конституцията няма да оправи това, докато ние самите не излезем от него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Махмут

  28 Юли 2020 10:53ч.

  Г-н Дачков, дълбоко и почти глупаво твърдите, че социалистическата идея била глупава идея. Жалко! Но сте прав, че тя беше реализирана от посредствени хора. Затова бъдете по-прецизен, не слизайте на нивото на днешните допотопни антикомунисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Татяна Стоева

  28 Юли 2020 10:54ч.

  Браво! Без изричането на тази очевидна истина не може да има "алтернатива". Дано повече хора в страната ни разбират вече това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Brad Pitt's brother

  28 Юли 2020 10:56ч.

  Господин Дачков, на 62 години съм. Не живях зле при Живков, но не мога и с една една дума да възразя на казаното от Вас. Кратък и точен анализ. Надеждата ме напуска. Наистина ли ще си отидем като много други изчезнали народи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луй XIV

  28 Юли 2020 11:03ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерос

  28 Юли 2020 11:05ч.

  Много точен коментар! Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Колев

  28 Юли 2020 11:13ч.

  Социализмът е прекрасна идея, но може да се реализира само в силно развита икономика, каквато България скоро няма как да стане. Съвсем спокойно мога да кажа, че РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ, има само в скандинавските държави. Българския Развит социализъм е една ПАРОДИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знамги.

  28 Юли 2020 11:16ч.

  Тодор Живков въобще не беше "корумпиран простак, диктатор и примитив". Да го обявяваме за такъв означава: 1. Че не познаваме историческата истина и 2. Че поддържаме руско-съветската клеветническа легенда за българите и България. Тодор Живков беше опитен и силно интуитивен политик, несравним артист и работохолик, работещ вкл. и върху себе си. Че не ни е харесвал лично, вкл. и на мен, не означава, че не е бил един автентичен български отговор на съветско-руската окупация, която полека лека - цели 45 години!, България разкриваше за себе си и за света. В един момент Западът прозря това и скрито му подаде ръка, което успя да вбеси лузъра Горбачов. Проблемът беше, че като поддържаше играта за българо-съветската дружба, Тодор Живков нямаше как да не стане част от лъжата в действителност. Той лично си плати и надплати за това реално. Споменът за неговата несравнимост е поучителен. България е имала и ще има и други несравними водачи, затова е жива през хилядолетията. Опитайте се да разграничите личната неприязън (напълно разбираема), от обективността на обстоятелствата, които раждат тодорживковци. Оставете Тодор Живков да почива в мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • време за поезия

  28 Юли 2020 11:19ч.

  абосолютната инертност на българското общество - няма общество, Вие халюцинирате. Има архитектура на сигурността, изнесен суверенитет, тайни служби, банки в арабски държави, офшорни фирми, търговска тайна, неприкосновеност на частната собственост, договори за реклама в политическите предавания по частните телевизии чрез които се купува време за участие, Айн Ранд, хибридни действия, повече морал и справедливост по Хонг-Конгски, фондове по програми и т.н. Накратко казано, със съюзници като Израел, Великобритания, САЩ, Германия, Франция и подобни - не ни трябват врагове. Всъщност това са нашите врагове и врагове на славянството, и Борисов и мафиотизирането на българската държава са пряко следствие от тяхната политика. Какво би могло да направи българското общество, за да се защити от корупционния натиск, идващ отвън? Имаме светлия пример на Милошевич, Саддам, Кадафи, Янукович, Асад и т.н. и пр. Мутрите решиха, че най-важното е сигурността и че те могат да я гарантират - как ли, ами като се предадат без бой на врага. И това е цената която плащаме, и която ще плащаме, докато Русия не бъде разбита, или докато Запада не бъде разбит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живяхме скромно, но спокойно

  28 Юли 2020 11:20ч.

  при Живков. Анализът е точен, простотията във властта бе огромна, но и да е имало кражби, сегашните са несравними. Тогава нямаше мафия. А ако амбасадата на "Козяк" реши да свали тулупа най-после, дай Боже! Алтернатива все ще се намери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  28 Юли 2020 11:25ч.

  понеже гледам, че Тиквата по цял ден повтаря, че нямало кой да го смени по време на криза. Бай Тошо наистина нямаше кой да го смени, но никога не се оплака, че са го свалили от власт с преврат. Ама от бодигарда му - толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vitory

  28 Юли 2020 11:41ч.

  Дачков, ще дам още два примера. Кошлуков с неговото фамозно "Ново време" и днешното му обслужване на властта. Това е манталитетът на "трансформиращия" се постоянно "нов човек" в българското политическо пространство. Той е там, където му плащат добре. И с цялото си политическо лицемерие се прави на редовно четящ Библията. Другият фрапиращ пример е този на простака Вежди Рашидов- от соца досега, преминал през всички управлаяващи партии. Председател на комисията по култура, допреди известно време- Министър на културата. Тия двамцата: Кошлуков и Рашидов, със сигурност ще гласуват пак за ГЕРБ и мутрата. Нищо ново под слънцето. Положението е отчайващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк Аврелий

  28 Юли 2020 11:44ч.

  Човекът не е обществено и политическо животно, както им се иска на някои интуитивно изповядващи Аристотел. Когато прекалено много се подобри обществото (както става на Запад), животът става лигав, а хората - дебили. С това не искам да кажа, че не трябва да се борим за осигурено общество със силна суверенна държава. Но и не искам да заемаме изцяло западното гледище, че социалната промяна едва ли не символизирала човешко подобрение. Човекът, правейки една крачка в експанзионизма си навън, трябва заедно с това да прави две крачки навътре, към себе си. В този смисъл, социализмът само привидно изглеждаше толкова лош, колкото е описан. Спомням си усмихнати хора, с морал, училища, предлагащи знания и народ с достойнството на суверен, въпреки липсата на крещящи белези на модернизация. Уви, всичкото това го загубихме безвъзвратно, защото предпочетохме да познаваме жена си, вместо себе си. Който не е схванал стратегическата дилема пред човека, всякога ще въздиша по призраци. Жената (външното) - във всичките й привлекателни измерения - винаги ще бъде олицетворение на измамата. Неслучайно философът Дугин нарича западните демокрации "женски режими".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  28 Юли 2020 11:44ч.

  Хубава ретроспекция на изминалите години със съответният Извод направени от г-н Дачков. Но както най-често се случва в координатите, действителността не оставя поле за отбелязване на някаква алтернатива, още по-малко за начертаване на път извън сегашното ТРЕСАВИЩЕ. И финала като сентенция на ретроспекцията тук - цитат: "Проблемът за мен е в това дежа̀ вю и в абсолютната инертност на българското общество.", както и последните абзаци, отбелязват безпросветната мъгла загърнала социума тук. Ясно е, че разделението му по талвега "фили" - "фоби" и (уж) "леви" - "десни" докарва до една патова ситуация с продължаващо давене в блатото! * Тогава нека се запитаме: - Къде е корена на циреят покрил страната и отравящ бъдещето 'и? Не е ли той този, избуял след Освобождението, подхранван от заразното политиканство и ненаситна алчност - характерни за бедните духом и непомерно амбициозните, излизащи от криминалните среди на обществото? Тогава, както и сега, не са ли политическите партии тези, отравящи самата държава и водещи я към нейната окончателна разруха и ликвидация? При сегашната обстановка и гангреньозното състояние на "политическите партии", клонящи даже към криминални сдружения и шайки, не е ли говоренето за "избори" (дали веднага или чак напролет) пътят към окончателното самоубийство и крах на държавата? ** В такъв случай, след като в голяма степен корена на злото е в политическите партии, НПО-та и други подобни, не е ли ясно, че само и единствено едно ЕКСПЕРТНО УПРАВЛЕНИЕ за по-дълъг период, да кажем пет (5) години, би могло да оздрави държавата, да синхронизира механизмите 'и и да разчисти авгиевите обори оставени от разни проходимци (рус.) на криминалния "преход" тук? *** През това време на абстиненция самите партии трябва да изживеят своето генерално прочистване, оздравяване и консолидиране. Освободени от жаждата за власт, така или иначе не могат да я притежават за споменатият срок или с още отгоре, то те тогава ще могат да се пречистят за една нормална парламентарна дейност в бъдеще. Президентската институция трябва да остане в сегашната 'и роля, а един Държавен консултативен и контролиращ съвет от изтъкнати личности, с професионални и морални достойнства ще са надзорника над правителството. **** Ясно е, че една такава идея е смъртоносна за непочтените политици, антуражите им, кръговете за влияние - още повече, за извън-държавните ментори и "началници" играещи си със съдбините на народа и държавата. Но ако се желае една коренна промяна, оздравяване и надежда България да оцелее в идващите години на световни смутове, само една нова посока, кардинална промяна и твърдост в следването на държавният Интерес може да въздигне и подсигури оцеляването на всички за един по-дълъг период от време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  28 Юли 2020 12:05ч.

  Истинската нищета на някои български и повечето от световните интелектуалци е, че мислят прекалено модерно, затова и оценките, които раздават за близкото (ни) минало, са исторически конюнктурни. И тук не визирам единствено автора на статията, всеки от нас по едно или друго време е минавал и продължава да минава през такива увлечения. Догонващата ни модернизация не следва да бъде тълкувана през едностранно разбиране на термина "криза" - непълноценната модернизация именно при европейски условия е рядък шанс да видиш кризата не само като ненормалност или проклятие, но и като друга възможност пред човешкото, шанс за пребиваване другояче от конюнктурата, сиреч прочетена вече през китайския йероглиф за криза. Модернизацията на света е прекалено отскоро, за да й даваме правото да изземва и възсяда историческия мащаб на цялата човешка история. Винаги съм считал, че българската догонваща модернизация не е болестен симптом, а провокация спрямо безкритичното модернизиране, което по парадоксален начин от 16-и век насам се възползва от духа на християнството в аспекта на формирането на масовата либерална европейска личност, но и твърде бързо тръгна по талвега да я форматира грешно, материалистично предвзето, изпускайки контрола върху сакрализации и опредметявания, идещи от мъдрата древност, които и доведоха съвременната хуманност до жалкото й извратено състояние, с което някои от интелектуалците се сблъскваме при условията на Западна Европа и Северна Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живот ли бе да го опишеш - искрици радост,

  28 Юли 2020 12:09ч.

  океан от мъка! Ежедневната горчилка се смесваше с малки ручейчета. сладост! Явно не може да е само истина и сладост в живота! И днес е същото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 12:21ч.

  Прекрасен анализ на тов.Дачков. Соца наистина нямаше бъдеще.Имаше сигурност и спокойствие, но на каква цена? Всичко се крепеше на глупостта на аграрите от КПСС, които разточително даваха евтин петрол и газ. След кат Горби почна да иска долари за петрола и всичко рухна.. Цялата икономическа система беше тотално сбъркана. Бланк се усети още през 1920г и почна да строи капитализъм, но се спомина рано.. Социализма е една красива илюзия, която може да се роди само в главите на един народ страдалец, като еврейския.Руснаците се полъгаха и сбъркаха.Китайците,кат по-умни оставиха само опаковката.... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Юли 2020 12:30ч.

  Напротив, много верен образ на социализма на Живков. Могат да се кажат и хубави неща обаче, пенсиите бяха две трети от заплатите и стигаха за приличен живот, основните продукти и комуналните разходи бяха достъпни за всички. Корупция имаше, по-често в натурален вид - услуга за услуга, тази ѝ форма обхващаше всичко, нискоквалифицираните, които имаха работа с пари, бяха най-добре. Сервитьори, бармани, продавачи, безиностанджии, таксиджии. Тираджиите, по правило под контрола на ДС също. Не всички чакаха с години за скъпоценната Лада, ЦК издаваще бележки, по тази линия се получаваха и апартаменти в монолитни блокове в центъра. Народът покорно строеше развитото социалистическо общество, работниците крадяха каквото им е под ръка, манифестираха, разказваха се политически вицове, а интелигенцията слушаше вражески радиостанции. Когато дойде Перестройката, всички започнаха да четат руска преса, защото в нея се говореше свободно против социализма и престъпленията на Сталин. Когато даваха американски филм, салоните бяха препълнени. И на първите свободни избори народът гласува за Младенов, Лилов и Луканов. Седесарите не повярваха, решиха, че това е фалшификация. Не беше. Просто имаше едно мълчаливо мнозинство, за което тогава и не подозираха. И днес е така. Déjà vu.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  28 Юли 2020 12:32ч.

  Цинизмът от пиедестала на мутренската задоволеност на Дачков, чрез Трактора/Доган директно от Кремъл, е най-характерната им черта. Дали ще е Райчев, Дачков, Блъсков, Бор и цялата им плеада, няма пряко значение. Те "проглеждат" през призмата на материалната задоволеност, дадена им от най-големите бандити на прехода. На които и служат, естествено, най-примитивно - за тях няма чест, лоялност, традиции - те са единствените в собствените си очи - съответно непрекъснато ни разкриват болни очевидностите, за които само довчера се бореха като гладни псета на синджир. Когато се видя, че ББ и Герб потъват скоропостижно, надигат и те глави - да, няма да ги свали народът. Той и никога не е искал директно да сваля някого. Но изразеното отношение ги сваля и дали някой накрая натиска спусъка или дърпа въженцето/мангизите - това е детайл. Но за тях е смяна на посоката от невидимия диригент - именно по негова воля. Сякаш ако си траем още година две, три олигархията/Кремъл/Американското посолство ( все тая ) би направил нещо по въпроса. ВИнаги ги имало Дачковците/Райчевците/Блъсковците - това е истинското Déjà vu.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  28 Юли 2020 12:47ч.

  Господин Дачков позволете ми да не се съглася със вас за социализма че бил примитивен .Социализма си беше добър но беше разрушен не само от тулупа Горбачов а от вътрешните ни врагове . И сега ще цитирам част от книгата на Богомил Райнов Ченге втора употреба и там колегата на Емил Боев Борислав му казва Емиле ние построихме една не лоша сграда която вършеше някаква работа ,само че докато ние я пазим тази сграда от външни врагове да не я рушат .Те вътрешните врагове я рушали от вътре . Това е истината за социализма и никой не може да я отрече .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  28 Юли 2020 12:48ч.

  На фона на сегашната управляваша върхушка, Тодор Живков ми изглежда титан на мисълта и твърде скромен човек. Колкото до описания битовизъм и неговия напредък сега, сматам че се дължи на равитието на технологиите и намаляване на средствата за въоръжение и поддръжката на армията ( тогава беше 110 000 души и 350 самолета ....). Бойко Борисов няма да бъде свален от САЩ. Този му страх мина преди 10 дни, когато от Козек изказаха подкрепа на Протеста, после се оказа, че била по принцип и Бойко на другия ден се наежи като боен петел. Европа го търпи, защото иска умерено, не разира нищо от политиката и', най-важното не прави "грешни" външно-политически ходове. Слуша човекът и си знае мястото в задния двор.Колкото до мястото на България в световната икономика, мисля, че тогава бяхме по интегрирани и по напреднали. През последните 30 години България загуби 3 000 000 от населението си, заминало да работи за други икономики. Източна Европа загуби 30 000 000 човека по същата причина. Не е важен социално- икономическият строй, важна е държавата и нейните хора. Бойко е по- долен човек от Тодор Живков, природно по-прост и неук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Юли 2020 12:48ч.

  Имаше един Атанас Москов, от рода Москови, пълен с известни хора. Та този Москов, почетен председател на БСДП, съден след Девети като враг, интерниран в провинцията, изживял живота си в мизерия, заедно с жена си, потомствена аристократка, не каза и дума против “мръсните комунисти”, какъвто беше изразът след Десети ноември. Москов не беше получил уважение и почит от народната власт като Кимон Георгиев, фашизоиден политик и превратаджия, и първи премиер след Девети септември, нито пък се уреди като Стефан Савов, бъдещ антикомунист, а тогава син на осъден на смърт от Народния съд, но получил правото да завърши висше образование в СУ и да работи в столицата, можем да предположим срещу какво, досиетата на починалите агенти не бяха отворени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  28 Юли 2020 12:52ч.

  Майка ми, изкарала детството си по време на бирниците, живяла по времето на Живков и умряла по времето на дивия капитализъм ми каза така: " ние успяхме да поживеем добре, но вие няма да имате този късмет" - визираше Живковото време, тогава, когато си се изграждал като човек, докато си пътувал по 12 часа, защото характер се изгражда когато ти е трудно, а не когато ти е лесно ;) Огледай се, какво имаш сега? Лъскави опаковки, а в тях л.й.о ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • социализъм

  28 Юли 2020 12:53ч.

  Приятелите със самочувствие се обиждат вербално, но заради самочувствието си, че знаят - че са равно обичани, възприемат това за готин майтап. Гледам, така е и в американските семейства, скандинавските, с повече средна класа. В бедните общества, децата нямат избор и всички се научават на тирания и послушание. На запад където тръгва марксизмът, отдавна си задават всякакви психологически въпроси, и се стремят да не мислят в клишета, а разгледат и видят причината - чисто научно, реалните причини. Не знам колко ще ме разберат, аз разбирам - че на запад ни водят с векове мислене и интелигентност. В краят на 1980те се наблюдаваше развитие на такава култура и мислене, за отношенията в семейство, деца родители, общество. Най близко бяхме тогава до САЩ и западът, като общество и мислене. (за да да ви стане ясно, вижте трудът на западните психолози и психиатри марксисти)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА

  28 Юли 2020 12:54ч.

  СССР побеждава благодарение на комунизмът идея, и социализмът държава. Източна Европа е взета и дадена по една и съща причина, СИГУРНОСТ. Буфер срещу танкове от към запад, а заради ядреният потенциал вече е излишен буфер. А когато слагат в Турция ракети със среден обсег, се споразумяват да дадат Източна Европа срещу договор за ракетите със среден обсег. Комунистическата идея е нужна и продължена за СИГУРНОСТ, до 1964 г., когато ядреният потенциал е достатъчен. Потенциалът в ядреното въоръжаване и технологии, Хрушчов го прави, но това го сваля от власт, свалят и соц. планът към комунизъм - всеки да е цар. (Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество.) ( Най-добрите умове на Запада, докато работеха по проблемите на демонтажа на социализма в СССР, придаваха изключително значение на развенчаването на Сталин. Един от разработчиците на програмата за разлагане на съветското общество отвътре го казва така: "Очернянето на Сталин е опора, за да можем да обърнем комунистическия свят." https://kprf.ru/history/soviet/186885.html ... Гей-културата бракове, филми..., е опорната точка за обръщане на религиите, и на антизападната култура. А може ли Русия и Китай да използват "Луната" за опорна точка, и да обърнат САЩ и империята им НАТО? https://www.youtube.com/watch?v=whV0kZN2K88 ..)Без комунизма, РУСИЯ губи всички битки, и дори това довежда комунизмът. Ето защо сега елитите политически и парични разчитат на технологии, не на народът. Ето защо Франция не воюва срещу Хитлер. Пазарната икономика загива, при война, банките се сриват, валутата се срива, данъците се сриват. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА

  28 Юли 2020 13:02ч.

  В последната си реч, Живков казва, че социализмът е недоносче, зощото тоъ може да възникне само в най-капиталистическата страна. Вероятно, има предвид, че капитализмът ще изгради всичко плюс перпето мобиле, и парите ще отпаднат, и експлоатацията. Всъщност Маркс е смятал - че повече капитализъм е повече пролетариат и повече кризи и противоречия, ТОЕСТ ПОВЕЧЕ РЕВОЛЮЦИОННО ПОЛОЖЕНИЕ. Но и Маркс е сбъркал. Първата и Втората световни войни, пораждат нужда от леви блага. Голямата криза срива класите и наложеният ред. Голямата война е такава криза. Ето защо в Русия възниква соц. държава, а на запад имат благодентстваща работническа класа. Трябва и достатъчно образовани, за да сменят дясното, и да има либерални и прогресивни промени и правозащитници. Но колкото по-често падат глави на елитът властови и чорбаджийски, толкова повече прогрес. Ураганът, пожарът, войната, изравнява всички, и те се прегръщат изтрезнели от илюзии и гордост. Всяка криза без надежда, ни кара да тръгнем по друг път, и да въведем най ефективното. Дясното е чорбаджииството, лявото е опозицията му. БКП станаха и се изживяваха като чорбаджии. Буржоазна диктатура, ЧОРБАДЖИИ=БУРЖОА. Маркс е искал да има държавен капитализъм. КАПИТАЛ=ИНВЕСТИЦИЯ. КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. ... Разбира се, марксистките прависти и държави, се налагат в реалността, заради Маркс, поради неговият УСТАВ, организация. Само това прави Маркс и Ленин да станат популярни. https://chitanka.info/text/26841/16#textstart ДПС и Доган са прокси на НАТО и евреите. Бисеров, Ментата, Пеевски, Златев, Ананиев, Горанов, са евреи. Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА

  28 Юли 2020 13:05ч.

  В последната реч на Тодор Живков от 1 ноември 89-а, Тодор Живков казва - че Унгария го послушала, Унгария прави демокрация 23 октомври 1989 г. Събитията в Полша и Унгария се развили по техен сценарии. 4-18 юни 1989 г. - "Солидарност" победи на изборите в Полша. Тогава Вагенщайн има сдс-плакати на балконът си. https://www.youtube.com/watch?v=4jmrb7AVCD8 Тодор Живков 1988 г.: "Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд." Курс инфлация и покупателна способност: нрб лев 1=5 сегашни, 1,7 милиарда по 5, е 8,5 милиарда сега за здравеопазване. 2018г.:Разходите за здравеопазване достигат 5,2 млрд. лева"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Юли 2020 13:05ч.

  Живков беше свален от онова новосъздало се крило в БКП, което искаше да прави перестройка и в което бяха внедрени външни интереси, които са търсили събаряне на режима и преминаване към форма на държавен капитализъм, какъвто се установи в Китай. Т.е. да се позволи частната собственост, но парите да преминат в ръцете на комунистическата върхушка, а народът да се ползва като евтина работна ръка и да остане в големи зависимости от държавата, включително културни. С този протест търсят абсолютно същото, което и тогава, да си продължат с перестройката, с изваждане на България от ЕС, при което старата комунистическа мафия, която не иска твърде много европеизация и правила, да може да продължи да се занимава със сенчест бизнес и да се облагодетелства от управление, проруско и проазиатско, (по моделите на Русия и Китай), което ще им позволи да си живеят като руските и китайските олигарси. Разликата между Живков и Борисов е в това, че независимо, че са правени опити да се свалят от една и съща задкулисна олигархия, Живков теглеше към статуквото на комунизма, пречейки им да си капитализират положението и да си вземат червените куфарчета, а Борисов тегли към правилата на Европа, с което им пречи да живеят на сянка и да имат по-голяма власт през държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА

  28 Юли 2020 13:08ч.

  Георги Андреев 1995г: "По-голямата част от обработваемите площи пустеят, а дългогодишните насаждения подивяват или се изкореняват. Избирайки сложна процедура за връщане на земята, Мафията иска да откаже" от земеделие и скотовъдство тези, Които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), Където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане от само себе си", а засега е строго охранявана тайна.Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически Живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) - негова е Мултигруп" и др. - и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) - негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни Кадри на едрия Капитал" са бивши офицери от ДС." Студената война е спечелена от Червената олигархия - днес капиталистическа върхушка. https://www.facebook.com/notes/ivan-kostov/никаква-отсрочка-вработническо-дело-30111989г/10150371976389538/ http://otzvuk.com/Knigi/New%20books/Revolutsia%20mente.htm https://chitanka.info/text/2795-bylgarija-ili-mafijatay Не сме искали да ги унищожаваме, това е тяхна лъжа. Източна Европа беше буфер срещу западно нападение срещу СССР. Сега пак сме буфер срещу Русия обаче. Само територията свързана пряко с началниците се държи с доволно население, пак буфер, но за лична сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 13:14ч.

  " ЗИП на 28.07.2020 в 12:21 Прекрасен анализ на тов.Дачков. Соца наистина нямаше бъдеще." И ти ли бе дрисльо. Я виж какво става в Китай. И знаеш ли изобщо какво е това социализъм? Знаеш ли, че дори по времето на Т. Живков в Скандинавия имаше повече социализъм отколкото в България? И сега го имат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 13:19ч.

  Знаете ли, в конституцията на коя държава от ЕС е залегнало, че се стреми да бъде социалистическа държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Déjà vu, но не съвсем!

  28 Юли 2020 13:20ч.

  Господин Дачков, аз съм малко по-възрастна от вас. Живях достатъчно дълго и тогава, и след това, за да мога да направя сравнение, както следва: 1. Никога моите родители и аз не сме били членове на БКП. 2. Родителите ми са сираци от сиропиталища, после работници. 3. Не е вярно, както много хора казват, че тогава не се пътувало - Ако сте чували, преди 30 години на мода беше езикът Есперанто, с този език 5 човека в една малка фирмичка (към кооперациите) изкарахме половин България да обиколи света, даже и в Китай замъкнахме групи, аз не ходих, защото ми писна от пътуване и ми беше дошло до гуша. Вярно, с общ паспорт, но какво от това. Също така на бартерна основа разхождахме чужденци по България. Аз лично развеждах канадци, австралийци, американци по Родопите. Вскчки ме питаха дали могат да дойдат да свирят, да пеят и да живеят в България, на Пампорово и т.н. За сведение, жената на шефа на есперантската малка туристическа фирмичка имаше първи братовчеди, емигланти в Канада - архитектите Данаджиеви, по-късно построили някакъв град в Калифорния. След 80-те години България изнасяше електричество, торове, тухли, и какво ли не за балканските страни! Бяхме на по 20-30 години, не излизахме от операта, театрите, книжарниците и кръчмите, сауните. Знаех хиляди вицове за Тодор Живков, за Толупа не знам нито един, що така!? Моето отношение към това лице е черно на бяло отпреди 15 години, когато се кандидатира за кмет. Та тезата ми е, че нещата се различават, доста, и това не е Дежа ву, въобще не е. 9 млн - 5 млн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 13:24ч.

  Гласове, МОЛЯ Ви, НИКОГА не публикувайте мнения на тийнеджъри живяли по време на социализма в България. НИЩО не би могъл да знае от живота по онова време, някой, който е бил само ученик. Всичко което е написал Явор Дачков са пълни идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  28 Юли 2020 13:27ч.

  Ми пет милиона шот кат отвориха вратите на концлагера и народа моментално се разбяга. Ако утре Северна Корея разреши пътуванията одма ще се стопи от 25 милиона на 10.... :)) Никой не бега от хубавото... Първата работа на доста българи след 1989г беше да хванат самолет до Куба с презареждане в Канада.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Юли 2020 13:36ч.

  Няма нужда да правите сравнителен анализ, борбата е за геополитическата ни ориентация. Единствено като част от Европа, ние можем да сме сигурни, че няма с България да се случват някакви експерименти, особено с руско турско китайски и изобщо азиатски привкус. Където там олигархията е създала нещо като държавен капитализъм, който изключително много напомня на стария комунизъм, разликата е, че управляващата партия вече има право да печели и да бъдат милионери и милиардери, а народите остават в същите зависимости, както и преди това, по времето на соца. Животът им се диктува до запетайката и са индоктринирани в послушание на управляващите. Всеки човек знае, че повечето европейски държави никога не са преминавали през такива катаклизми, каквито на нас са ни били причинявани от нашите съседи, през цялата ни история, в която сме били владени от кого ли не, от римляни, византийци, османци, руснаци. Неща, които не са се случвали по този варварски начин на други европейски народи. Затова е дошъл момента да станем част от тази общност, която през годините е била много по-добре от нас и с надеждата, че така и ще остане занапред, че ще блъдем по-добре. България не може да понесе нови експерименти с геополитическата си ориентация, където в компанията на нашите мили съседи, ние просто ще изчезнем за два дни. Колкото до това, че някой е живял добре през комунизма, може и да има такива, въпросът е, че заради тях сега ние плащаме сметката, техните деца и внуци. Един такъв комунизъм може временно да даде усещане за просперитет, след като току що е заграбил всички частни бизнеси и борави с парите на всички хора и временно преразпределя, но в дългосрочен план, изроденото мислене и нрави изваждат съответния народ от картата на цивилизования свят, а обществото, подобно всяко същество, отглеждано в клетка, става непригодно към свободен живот и оцеляване. Затова сега свободата не им понася, понеже са живели в затвор, всички бивши затворници имат проблем с адаптацията към свободния живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 13:41ч.

  "Ми пет милиона шот кат отвориха вратите на концлагера и народа моментално се разбяга. " Престанете с тези глупости. Който искаше МОЖЕШЕ да напусне България и по времето на Живков. Аз го направих. Много хора не знаят, но ако имаш долари в банката, получаваш задграничен паспорт. Имах около 200, получих паспорт, излязох от България и не се върнах. Вече в бежански лагер в чужбина срещнах МНОГО българи, които бяха избягали. Имаше и един който ДВА пъти бе бягал и се връщал в България. Живота в България бе такъв, че малко хора я напускаха. Почти всички мои колеги от фирма в София бяха ходили на специализация в САЩ и ВСИЧКИ се бяха върнали. Много други познати ходиха на екскурзия с кораб в Западна Европа и ВСИЧКИ се върнаха. Когато живота в Българи стана непоносим след промените, почти ВСИЧКИ мои колеги напуснаха България. Най-много отидоха в Австралия, Канада и САЩ. Що се отнася до Северна Корея, ХИЛЯДИ севернокорейци работят в чужбина и се връщат у дома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перник

  28 Юли 2020 13:45ч.

  До Марк Аврелий Софизми на комунисти, пълна мимикрия. Не мислете, че сте избили всички!!!!!! Лошото е, ние сме малко и на фона на пост социалистическата простотия сме безсилни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  28 Юли 2020 13:48ч.

  Можело е грънци. Беше си концлагер. Дори взимаха заложници, кат старите болшевики.Ако не се върнеш и почва тормоз на роднините. Класическа тоталитарна държава в която правата на човека бяха тотално смачкани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  28 Юли 2020 13:53ч.

  Ретроспекциите и проекциите са хлъзгав бизнес, защото са винаги субективни. Аз съм се редил на опашка за цветен телевизор, правили сме списъци и 24 часа списъка се пазеше от един от опашката за който събирахме по 5 стотинки. Сега телевизия почти не гледам и не ми е важно какъв телевизор имам. По никакъв начин не съм се чувствал "домодерен". Това беше усещането на парвенютата и типажите миро севлиевски, кошлука, патологичните "антикомунисти". Същите изведнъж станаха много, а до 1989 ги нямаше - факт. Когато след някоя и друга година стигнах лелеяният Запад бях потресен от това колко много умения, знания ми е доставило нашето си образование. Бях уплашен да не изстина или разболея, защото това фалираше месечният ми бюджет, безусловно. И това на фона на БГ поликлиниките, участъковите лекари, домашните посещения и пр. и пр. Паралелите между бойчето и бай Тошо са неумели и лишени от смисъл. Добра или лоша, в България до 1989г., работеше СИСТЕМА. Опитите да се сочи бай Тошо като диктатор, от гледна точка на фактическата държавност, предоставяните обществени услуги са смокиново листо за срамотиите, които донесе пазара и дивашкото трупане на капитал. Никакъв смисъл в това да се играе със "социализъм", "капитализъм" и пр. Българската държава преразпределяше 100% от националният доход и го правеше вероятно неефективно. Някой смее ли да твърди днес, че "пазарното стопанство" (70% частно, пазарно, адамсмитово преразпределение) го прави по-ефективно ?! Кофти проблем, а?!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 13:54ч.

  Апропо култово беше, че соцпропагандистите беха толкова тъпи парчета, че беха кръстили нашите държави "Социалистически лагер" а Запада беше "Капиталистически свят".. Което си беше самата истина. Ние бехме "лагер" а ония бяха "свят"..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  28 Юли 2020 13:57ч.

  Яворе, цялата ти статия се сведе до това : "Никаква промяна на Конституцията няма да оправи това, докато ние самите не излезем от него" . Точно, точно, точно. И докато промяната не се роди в нас , Борисов/Живкове/Пеевски/Доган/Алексей Петров/Черепа ще е само поредният главен и лъжлив антагонист в приказката. А всъщност проблемът ще си е в нас. Това го разбрах, след като ходих 40 дни да протестирам срещу Орешарски, дразнех са на теб и на такива като теб и накрая Пеевски и Борисов се взеха тайно. Нямаше правосъдие за ктб, нямаше разлследване на министри и гуверньора на бнб. Всико се потули Т.е промяната от избраните и подкрепени чрез протести политици не може да се очаква. За да се промени животът на човек към по-добро, решението е личната промяна в него. Само целукупна промяна на множество хората, ще промени обществото и държавата. Останалото е само смяна на имена .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 13:57ч.

  " Зип на 28.07.2020 в 13:48 " Не е лошо да престанеш с глупостите. НИКАКЪВ тормоз на роднините нямаше. Вземаха ти имуществото, но престанаха да го правят през 80-те. Роднините на избягалите живееха МНОГО ДОБРЕ, ако избягалият им изпращаше валута. Пазаруваха от Кореком и се обзавеждаха с луксозна стока. Ако избягали мъж и жена бяха оставили децата си в България, успяваха, чрез Червен кръст да ги изтеглят при себе си. Може всичко да е било, но България бе подписала всички международни конвенции и ги спазваше. В краят на 80-те, когато имаше бунтове на прекръстените турци, най-активните ги ГОНЕХА в чужбина. Запознах се с такива на Запад. Един го бяха качили на самолет за Австрия, а там, защото иска да е турчин, го качили на самолет за Турция. В Турция разбрал, че е повече българин отколкото турчин и бе отпътувал за държавата в която аз живеех. В тази държава има много етнически турци, но той не можеше да се приравни с тях. Затова продължаваше и все още е с българското име, заради което бе се бунтувал в България и не помисля да си върне турското име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 13:59ч.

  Тва с телевизорите е слаба ракия. А редил ли си се за "персийски килим" в един магазин за килими в началото на днешната улица "Стефан Стамболов" малко над Женския пазар ? Пак списък, пак се чака с дни. Тотален сюреализъм ! За килим , да се редиш по списък за КИЛИМ ! :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Юли 2020 14:04ч.

  Недоволствахме, че в България нямаше луксозни стоки. Но когато отидох в много богата скандинавска държава, много се учудих, че и там много хора нямат достъп до луксозни стоки. Имаха израз за мечтата на всеки за трите В. Волово, Вила и Видео. Да, видео бе луксозна стока и за тях. В България се редяха хората за много неща, но задавате ли си въпроса ЗАЩО? Защото ВСЕКИ можеше да си позволи да си ги купи. Защо на Запад НЯМА редици за Бентли или Ферари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беше си хубаво през социализма в България

  28 Юли 2020 14:13ч.

  Лошото е, че повечето разбраха това, едва когато го загубиха! Килими, телевизори, автомобили, банани... все глупости! :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да видим

  28 Юли 2020 14:19ч.

  България си беше добре защитена, развита република, имаше работа за всички, енергийно независима, самоизхранваща се държава със суверенитет! Нещо, с което може би никога повече няма да се похвали! Всичко, което ви е липсвало, са стоки от вторична необходимост... важното е, че всички я знаеха и държавата имаше самочувствие! Никой не се подиграваше с българите и никой не я свързваше с наркокартели и мафията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 14:21ч.

  Един голф двойка ли е бил луксозна стока" ? Или пък видео Акай ? :)) По същото време когато тук се чакаше за култовата Лада 1500 в САЩ си купуваш кола на старо с първата двуседмична заплата шот ако немаш автомобил там те смятат за "даун".... Некфа смешна Италия произвеждаше повече автомобили от целия соц взет заедно. Жалка история...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До г-н ЗИП

  28 Юли 2020 14:27ч.

  Много добре знаете, че нещата нямаше да останат такива, каквито бяха - всичко щеше да си навлезе по ред на номерата, както стана с Китай. Макар, че в Китай по-изкуствен начин да бяха наляти средства със стратегически цели от САЩ срещу Русия, те запазиха правилата си и не се поддадоха на разврата идващ от Запада. Спрямо България, Китай беше като бебе в пеленки, но българите винаги са мили алчни и никога не са мислели за УТРЕ! Както и да е, където е текло, пак ще тече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  28 Юли 2020 14:35ч.

  п.с: Яворе и си оправи формата на форума. Има толкова по-модерни платформи. Да нямаш нов ред, да нямаш таб, да е на страници с по 10 коментара е слабо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Зип на 28.07.2020 в 13:27

  28 Юли 2020 14:37ч.

  Приятелю, аз съм екскурзоводката отпреди няколко поста с есперанто. Половин България се разхождаше по Европа, вярно с общ паспорт и с декларации за по 27 лв. едната. Това обаче не беше проблем, защото се договаряхме с чужденците (унгарци, чехи, поляци, германци, шведи, фини и т.н) Те ни даваха пари, колкото ни трябват там, ние тук, като дойдат на морето и на Пампорово, и така. През 80-90 те години съм била на 22-30. Освен есперанто знаех и други езици, естествено. Тогава се отвратих от западняшкия манталитет. Веднъж се връщахме от екскурзия в ГДР, доста готина - Берлин, Лайпциг, Дрезден (Цвингера, ако си чувал). В групата имаше много жени от провинцията, бяха накупили за дечицата си малки обувчици, дрешки и кукли. На митницата във влака швабите им взеха всичко, до последната играчка. Молила съм ги със сълзи на очи да не вземат подаръците за децата, взеха всичко, всичко! Такъв им бил заонът! А тука по морето плюскаха като невидели. Отврат! Никога през ум не ми е минало да отида да живея на Запад, ама никога. по-гадни са от Толупа с кюлчетата! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lindentown

  28 Юли 2020 14:38ч.

  Т.н. рицар на българската демокрация Филип Димитров в дейността си на конституционен съдия подкрепя безприкословно на ниво КС престъпното сдружение ГЕРБ- ДПС. Примери за това какви позиции е заемал могат да се изброят много, само ще посоча най-скандалната - гласува в полза на промените на НПК през 2017, които разшириха "обхвата" на т.н. ОПГ ( организирана престъпна група), както и на дефиницията на "търговия с влияние", които масово се изпозлват в ударните практика на Цацаров, а в последствие и на Гешев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  28 Юли 2020 14:40ч.

  „Тайната на промяната е да съсредоточите цялата си енергия не върху борбата със старото, а за изграждането на новото.“ – Сократ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Юли 2020 14:57ч.

  Ако говорим за споменатото от някои свободно пътуване на Запад по време на социализма, то се извършваше по няколко различни начина. Първият беше, ако твои близки работеха на Запад, тогава посещението там беше без проблеми. Някои като Евгений Дайнов дори завършиха там с пари от народната власт тук. Другият начин беше, ако работиш във външнотърговско предприятие или си журналист. Затова и тези специалности, журналистика и външна търговия бяха най-желаните от кандидатстудентите. Разбира се, налагаше се да си под контрола на ДС. Така беше и с шофьорите на тирове. Можеше да отидеш и на екскурзия, след проверка от службите, персонална и на близките ти, като в туристическата група те съпровождаха техни представители. Някои, най-закъсалите, бягаха през граница. Това си беше рисковано, имаше и застреляни. Така правеха и някои туристи от ГДР. В случай, че ги заловяха, ги предаваха на източногерманските представители у нас. За арменци и евреи беше по-лесно. Въпреки интернационализма ни, държавата сравнително охотно се освобождаваше от тях. Така направи и с турците, няколко месеца преди Живков да падне от власт. На хората в СССР и ГДР беше най-трудно, те дори ни завиждаха малко, а унгарци и поляци пътуваха почти свободно. Най-свободни бяха югославяните, което тогавашните телезрители видяха в сериала Горещ вятър с незабравимия Любица Самарджич в главната роля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков!

  28 Юли 2020 15:01ч.

  Това е най-доброто, което някога си писал. За което поздравления! Що се отнася до гласуването през 90-та - да изумителна беше глупостта на българите да гласуват за БСП. НО за кого трябваше да се гласува? БКП беше една партия пълна с престъпници, убийци кариеристи и мижитурки. Но каква беше опозицията? Тя беше рожба на същата тази БКП/БСП. Българите нямаха традициите на унгарци, чехи и поляци в борбата срещу комунизма и Москва. Концлагерът България дори не даваше възможност да се разбере какво се случва в другите соц. страни или ако се говореше - то единствено в посока как ПАК смазахме контрареволюцията и комунизма победи! Та алтернатива тогава НЯМАШЕ. Лошото е, че алтернатива няма и сега. Няма каво да коментираме БСП - тя далеч не се е разделила с комунистическото си минало, с апетитите си и желанието да ни води към светлото бъдеще - така както ТЕ го разбират. Има още доста да бълбукаме в блатото. Надеждата ми е в днешните млади хора, които не помнят какво е комунизъм и са доста по-мислещи отколкото бяха младите навремето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 15:02ч.

  За соца красноречиво говори един единствен факт. Русия внасяше ЖИТО !!!! Тва е все едно Либия да внася пясък. Те и затова през 1974г почнаха да пускат евреите . Щот за Никсън и Форд това беше условие за продажба на пшеница....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  28 Юли 2020 15:10ч.

  И друг път съм го писала и пак под статия на Дачков- четох, че според едно изследване, за промяна на манталитета на една нация са необходими 60 години. Ние сме на половината път.Оставете хората да протестира, даже и да не постигнат по-добро. Това е натрупване на опит. Г-н Дачков, преди 2 или 3 години тук беше публикувана статия-жалко, че не запомних заглавието или автора, в която се говореше може ли един народ да предизвика промяна. Ако се сетите коя е, моля да я публикувате отново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обсервър, искам леко да те поправя

  28 Юли 2020 15:11ч.

  КАК българите пътуваха по света. Да се каже, че ако имаш роднини на запад и затова те пускаха не е истина. То беше само възможност да напишеш молба и да се МОТИВИРАШ защо искаш да пътуваш. След тавя следваха проверките, кой си, какъв си, имаш ли антидържавни изказвания и пастъпки? И пр. и пр. Много беше важно кои са хората, при които се каниш да ходиш. А за груповите пътувания с един паспорт, с ченге прикрепено към групата, който да слухти какво се говори и дали някой не се кани да остане, за цялостната тягостна атмосфера на екскурзията - не ми се коментира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето моето име - задължително

  28 Юли 2020 15:15ч.

  Няма социално-икономическа система без негативи. Но, социализмът в СССР и Източна Европа не изчезна, защото беше прогнил. Това е една от многото измислици, измислени за да се оправдае преврата на 10-ти ноември у нас и грандиозното предателство към народ и държава по принцип. Като потвърждение на това може да бъде посочен днешен Китай. Соц държава, управлявана от комунистическа партия на власт. Соца в СССР, както и у нас, беше изкуствено, съзнателно демонтиран отгоре, от елита. Защо и как точно стана това е друга, обширна тема, но да кажем, че започна някъде в началото на 70-те. Бавно, много внимателно и интелигентно подработване на соц-елита от страна на западните служби и в края на 80-те операцията бе завършена успешно. Със завист може да се каже - брилянтно замислена и изпълнена! Иначе, когато говорим за нас, винаги трябва да имаме пред вид, че какъвто ни беше капитализма след освобождението, такъв ни бе и социализма, такъв ни е и днес капитализма /ако въобще може да говорим за такъв/. Бедата ни е в това, че все трябва да догонваме, без да се питаме защо, по дяволите, трябва да го правим? За това и все имитираме, все гледаме дали ще ни харесат, какво ще кажат за нас от Брюксел, Вашингтон или Москва .... До сега, през тия 143 години, никога не сме били "себе си", както сега е модерно да се казва. За това и все още не знаем какво точно искаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудесно време

  28 Юли 2020 15:17ч.

  За жалост, само в бившите соц страни все още се намира умствена дейност сред населението: Президентът на Беларус: Световната банка подпомага единствено при налагане на екстремно блокиране! https://greatgameindia.com/belarus-world-bank-coronavirus-conditions/ Толкоз за социализъм, капитализъм, демокрация и прочие... да ви имам бананите дето седите на тях! ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Юли 2020 15:23ч.

  Тоже е верно, че решението е взето отгоре. Но то е взето шот умни хора, кат Андропов видяха цялата несъстоятелност на соца... Докато една част от нас се плицикаха на Златните или Слънчев бряг още през 1967г ( !!!!) зетят на Косигин Гвишиани отива на заседание на Римския клуб за да договаря "конвергенцията" ( разбирай капитулацията). Колко от вас са чували за сий факт ? Ако не сте, прочете това .https://history.wikireading.ru/234535

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  28 Юли 2020 15:23ч.

  ми БГ и сега си е овчарник с уфсе, какво друго да добавја? Сравнјаването с други държави по отношение на нешто-стандарт на живота/коли/банани/соц идеи обикновено пропуска нај-важното, заштото свободата е състојание на духа и не се измерва с бананите на масата или дали чакаш 15 г за Лада 1200(родителите ми не ја дочакаха, и аз ја купих , когато им дојде реда). И понеже управлјаваштите на запад го знајат, снимки/видео с банкноти или записани компрометирашти разговори водјат до незабавна оставка. В БГ овчарника отношенијата са други, баш овчарјат се чувства незаменим и знае от опит, че номерът му може и този път да мине, и се ослушва като прасе сред тикви. Дачков не е прав, че сега социалистите виждали какво е и днес се отвращават от аватара Живков в лицето на своя бодигард и днешна реинкарнация Борисов-да, но нали баш социалистите се снимат с цветја пред паметника на съштија този Живков и нјамат никакви проблеми да са по-десни и от десните в политиката си(с милионери, с далавери, с плоски данъци и т.н.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Юли 2020 15:27ч.

  Много "небрежен", текст. Вероятно е от Врачанският период на авторът. Не е от седесарският, категорично. Метаморфози! Големият ни Христо Смирненски има едно творение, "Маскарад". Сякаш за днес е писано. ".......... А над всичко с нова маска стар диктатор пак седи, трима вече той изтласка и за други двама бди. А народа сред прозявки гледа циркови оставки… Думба-лумба, иха-ха — сам да си бере греха!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вав

  28 Юли 2020 15:41ч.

  Разумен текст, бях останал с впечатление, че авторът е поредния социалистически психопат, но не, мисли критично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Никой не бега от хубавото..."

  28 Юли 2020 15:43ч.

  Тов. ЗИП, с удоволствие Ви чета и затова нямам голямо желание да влизам в полемика с някои от тезите, които представяте. Но прочитайки това, веднага ми дойде наум контратеза по тоя Ваш пункт: мивка на село, в нея недоизмити чинии от обяда с останки от мазнинка, и до два часа от поставянето им върху чинийките много, много (хиляди) малки мравки, впили се в мазнинката (опусът не е повлиян от последни изхвъргации на ББ, споко!). Отивам да мия и се чудя на наркоманското им опиянение, с което лекомислено жертват живота си. Разбира се, след измиването на чиниите не остава нито една жива мравчица, но ей го след следващото ханене и поставяне на чиниите в мивката, отново след час-два ще видим с хиляди отправили се към "хубавото", защото, както казахте, "никой не бега от хубавото". Ала съдбата им е предопредлена - като на всеки лекомисленик, подгонил едното голо удоволствие. Та така и с хората, които не са по-различни от мравките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баф

  28 Юли 2020 15:46ч.

  Да живей халтурата! https://www.youtube.com/watch?v=2zEuf6a7uGI&feature=emb_logo https://www.segabg.com/hot/category-culture/ostavka-za-bulgarskata-estrada

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е, макар и с 30-годишно закъснение. Сега искам да им кажа какво ми е било, когато масово гласуваха за БСП през 1990 г.

  28 Юли 2020 15:52ч.

  Хората са знаели какъв бурцоазен кур ги чакапри капитализма: 'ПРОФ. ИВАН АНГЕЛОВ: БЪЛГАРИНЪТ ДНЕС ЖИВЕЕ 3.5 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ ОТКОЛКОТО ПРЕЗ 1988 Г. https://bgr.news-front.info/2016/09/11/prof-ivan-angelov-blgarint-dnes-zhivee-3-5-pti-po-zle-otkolkoto-prez-1988-g-2/ Като икономист, за мен беше ясно, че икономиката ни е в много тежко положение, че е на дъното. Но в началото на тази година реших да направя сравнителен анализ- изследване на периодите преди и след десети ноември, което да е базирано на най-точните показатели за една икономика, а именно- натуралните. Само да уточня, че натуралните показатели не подлежат на волна интерпретация, те не могат да бъдат манипулирани. А данните съм взел от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Казано с други думи, аз сравних количеството производство, износ и консумация в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014-та година. Трябва да ви кажа, че въпреки не особено оптимистичните ми очаквания, крайния резултат от изследването ми потресе! Ето и фактите: ПРОИЗВОДСТВО: Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014-та г. И ето какъв е резултата по отрасли: Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя. Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр. Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр. Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр. Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр. Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м. Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м. Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!! Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона. И накрая нека сравним двата периода по показател „Потребление“. То разкрива една ужасяваща, бедствена картина на населението в съвременна България: Консумация на: Прясно мляко – литри на човек за 1 година: През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг. Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв. Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг. Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг. Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  28 Юли 2020 15:58ч.

  Режимът на Бай Тошо не го свалиха СССР и комунистическите олигарси, те само бързо се ориентираха и организираха бърза трансформация, възползваха с еот международните събития, падането на Берлинската стена, разграбиха и преразпределиха активите на народа, а му оставиха загубите и дълговете към чужди банки от 12 милиарда лева. Тоталитарният соц. режим падна поради несъстоятелността на така наречената соц. планова икономика, петилетни планове се приемаха и изпълняваха "пет за четри", с некадърно управление от партийни "калинки" и "парашутисти", крадящи стари технологии и патенти в задгранични командировки на Запад, подтискащи българите иноватори, изобретатели, инженери, архитекти и т.н., истинския български технически елит, за да не бъдат изместени от властта. И като следствие българската икономика беше неконкурентоспособна с някои изключения, а стопанските ръководители управляваха мениджираха безстопанствено, крадяха, съсипваха от некомпетентност и алчност, зароди се корупция на всяко едно ниво по йерархията. В селското стопанство след 9-ти протече колективизация, а в индустрията екпропиация на частната собственост. Така селяните се отчуждиха от слекското стопанство, а фабрикантите и занаятчиите - от частната собственост. Наложената соц. пропаганда се опита да отчужди целия народ от традициите, българщината, религията, традиционния български патриархален морал, наложи се разделението между града и селото, между интелигенция и пролетариат, между червения "елит" и малкия човек, между мъжа и жената, между труда на мъжа и жената, извратената пропаганда за жената соц. труженичка, ударничка, майка, общественичка и отчуждаването й от семейството, като се пропагандираше отглеждане, възпитание на децата от държавата в така наречените социалистически ценности още от детските ясли и т.н. На новите поколения сега, особено ако са с неолиберално, неокомунистическо възпитание и мироглед последното може да им изглежда прогресистко, но всъщност това е инструмент за овладяване на масите, който сега се трансформира и опитва да навлезне с Истанбулската конвенция и пропагандиране на свобода на половите идентичности, защита и налагане на свръхпривилегии за малцинствени общности, политкоректност, заличаване и унищожаване/подмяна на историческото минало, паметници, произведения на изкуството, филми, литературни произведения и т.н. Така че, важното сега е какъв цивилизационен път ще избере българската нация, отново ли да бъдем "роби" в услуга на този или онзи световен "спасител", като много добре знаем, че така ще повтаряме миналото? Или благодарение на горчивия си опит и здравите български корени и култура да защитим достойно националните си интереси, да продължим да се развиваме и балансираме в международните отношения ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пюр

  28 Юли 2020 16:07ч.

  Борците за комунизъм, марксистите, трябва да се разстрелват без съд и присъда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капанът на злото

  28 Юли 2020 16:10ч.

  Съдбоносната геополитическа грешка бе, че не поехме по китайския път, а се хванахме на западната въдица. В тоя смисъл оня форумец, който постави дилемата е прав. Повярвахме като невръстни юноши на неустоима женска хубост, вярвайки си, че възторжено добиране до такива външно хубави неща остават без последствия. Постъпихме много непрозорливо като народ, защото принадлежахме към лагера на добрите. Добрите са доверчиви и не те движат историята, а злите. Навсякъде все злите замислят интригите - то затова и модернизацията е тяхно дело. Човек с помъдряването и опита си трябва да става зъл, но да не изявява злото външно, както правят западняците, а само да бди и да умее да се брани. Тоест, не сме си сбъркали пътя в крайна сметка, щом сме обречени да бъдем догонващи - винаги ще има такива, дето да са по-опитни в злото от нас и по-хитри в капаните и примамките си; ала за сметка на това, имаме шанса да се окажем сред мъдрите, оставайки верни на себе си. А няма нищо по-хитро и по-непобедимо от човек, който умее да различава злото и да се пази от козните му, но все пак не го използва като оръжие. Ето защо не вярвам, че сме изтеглили късата клечка, каквото е трябвало да научим, ще го научим и ще си продължим към грядущето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-възрастен от Дачков

  28 Юли 2020 16:10ч.

  Като по-възрастен от г-н Дачков смея да твърдя, че вижда по-малка част от цялата мозайка, от някои като мен, на моята възраст. Такава е закономерността на упадъка на контрареволюцията - по-младите, все още не толкова сенилни, каквито предстои да станат, са с все по-тесен мироглед, което не е защото са по-глупави, а защото са част от матрицата на кабалата. Не виждат извън нея. Затова всяка нова част от мозайката на спиралата надолу им изглежда като стар филм, но е само част от целия филм, показващ обратното движение - деволюцията и контрареволюцията. Все пак ми се ще да похваля г-н Дачков за онази вярна част от неговото заключение, което е, че американското посолство ще свали Борисов (нещо набиващо се в очи), независимо от повърхностно-емоционалния анализ на социализма, който той като по-млад е изпитал в неговия късен стадий на разпад. Тогава, когато за да спази договора с Турция за износ на електроенергия от една страна, поради нуждата от западна валута за реновиране на промишлеността и в условията на спрян от Горбачов годишен износ от СССР на 2 милиона тона нефт за рубли, специално за реекспорта му в полза на България за долари, се спираше тока на българските граждани, за да не се спира промишленото производство. Другите опции бяха да се платят неустойки на Турция и да се претърпят загуби на западна валута за преоборудване на промишлените предприятия или просто да се спрат някои промишлени предприятия, с което да се предизвика неизпълнение на други договори, дисбаланс на цялата икономика, икономическа криза, а от там - безработица и нежна контрареволюция. Тя се сбъдна все пак. А Горбачов и да не е имал мозък и злия гении да замисли този план, все пак е имал такива съветници като Яковлев, на които определено им е било подсказано как да съветват Горбачов по линия на породената дружба между ЦРУ и КГБ, при това КГБ като младши партньор./////////////" Когато Горбачов станал генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз през 1985 г., Яковлев получил титлата старши съветник, помагайки за формиране на съветската външна политика, като се застъпва за съветската неинтервенция в Източна Европа и придружавал Горбачов на петте срещи на върха с президента на САЩ Роналд Рейгън. През лятото на 1985 г. Яковлев става началник на отдела за пропаганда на ЦК на КПСС., в страната той подкрепил програмите за реформи, станали известни като гласност и перестройка, и изиграл ключова роля в провеждането на тези политики. През 1987 г. руската националистическа организация „Памят: изпраща писмо, озаглавено „Спрете Яковлев!“ до пленума на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, определящ Яковлев като основен подбудител на ход на действията, който били довели до „капитулация пред империалистите“. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B2_(%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA) Интересно защо г-н Дачков забравя, че по времето на "лошия социализъм" бяхме все пак в състояние на война с империалистическия блок, наречена "студена", но с последствията на загубена "гореща" война. А г-н Дачков дали си спомня как подкрепяше СДС в неговата злорада истерия по времето на натовските бомбардировки над мирните жители на остатъчна Югославия през март, април и май 1999 г.? Помните ли, г-н Дачков, какво беше изписано със спрей на стената на къщата в която работехте по онова време? - "НАТО убива! СДС - съучаства." Чак след това започна да ви идва втория акъл на българина...ама има още за получаване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Апропо култово беше, че соцпропагандистите беха толкова тъпи парчета..."

  28 Юли 2020 16:15ч.

  ...за разлика от сегашните са социални-антроплози, социолози и всичките им аналози, които са свръх интелектуалци... Драги, ЗИП-е, не ставайте смешен. Съвременните наследници на професията пропагандист са смешни на фона на предшествениците си. Особено нелепи и гротескни са появилите в последните няколко години в провесиите окончаващи на "-лози" миленалии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пюр на 28.07.2020 в 16:07

  28 Юли 2020 16:16ч.

  Няма ли да се засрамиш, че двугънкови злобари като тебе убиха варварски колоси като Гео Милев, Хербст, Вапцаров, жалък нищожнико?... Марш от форума, фашистка отрепко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мирните жители на остатъчна Югославия през март, ап

  28 Юли 2020 16:19ч.

  Единственото добро , което някога направи костов, беше да пусне американците бомбардировачи да вразумят неразумните сърби, не че е имал друга опция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слабичко, Дачков, слабичко!

  28 Юли 2020 16:21ч.

  Нивото на писаницата е неочаквано ниско за способностите на автора? Париците ли са малко? Музата ли избяга? Поздрав от Бардът, на 25/07 се навършиха 40 години от деня, в който съдбата ни го отне: "Я с(ей)час взорвусь, как триста тонн тротила, - Во мне заряд нетворческого зла. Меня сегодня Муза посетила, Посетила, так, немного посидела и ушла."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да вразумят неразумните сърби

  28 Юли 2020 16:25ч.

  Да бе, единствените, които дръзнаха - като достойни хора - да опазят родината си от ограбване и разпарчетосване, били неразумни. И съвсем неслучайно единствено те на Балканите се противопоставиха на Хитлер през ВСВ. Много са си разумни даже, защото за разлика от такива подайгъзовци като тебе, те се борят за себе си, а не за някаква мнима демокрация или модернизация. Явно добре вдяват, че и демокрация, и модернизация са само съпътстващи условия на световния процес, а не предусловия, за каквито ги считаш ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И съвсем неслучайно единствено те на Балканите се противопоставиха на Хитлер през ВСВ."

  28 Юли 2020 16:29ч.

  Да не би според новия брюкселски прочит на историята на ВСВ гърците да са били съюзници на Тристранния пакт или Гърция не е на Балканите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Юли 2020 16:30ч.

  само не разбрах защо и вие почнахте да изтривате коментари или не давате достъп до излъчването им мислех че сте по различен от пик но и вие сте като тях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе, единствените, които дръзнаха - като достойни хора -

  28 Юли 2020 16:30ч.

  Дебели кратуни дето само боя ги оправя, нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 28.07.2020 в 16:19 Потвърждаваш значи

  28 Юли 2020 16:45ч.

  Разбрах, че подвърждаваш, че Костов е бил на 100% американска марионетка без право на избор. Единственият му избор, според теб, е бил да пусне американските самолети да избиват беззащитни деца, жени и старци, при това с каквото американците намерят за добре. А те намериха за добре да избиват балканските ни съседи с обеднен уран, така че да има в излишък и за нас - другите туземци на Балканите. Голям командир е бил тоя Костов, бе, голям син патладжан, вождът на племето ДСБ в съюз с племето СДС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американските самолети да избиват беззащитн

  28 Юли 2020 16:48ч.

  Биха поддръжниците на сатрапа милошевич, това избиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  28 Юли 2020 16:48ч.

  Костов поне не пусна шиптърите в България. Общо взето както казват великорусите - чума на оба ваши дома..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sorry, но...

  28 Юли 2020 17:06ч.

  на 28.07.2020 в 16:48./////// По-тъпо парче от теб няма във форума... Не си човек, парче си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  28 Юли 2020 17:14ч.

  Материалът на Дачков не е особено впечатляващ, той има доста по-добри писания, но за сметка на това явно е настъпил много жестоко соцносталгиците. Забавно ми беше да ги чета :))) Добре, че има някои като ЗИП-а да им възразяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко Семов

  28 Юли 2020 17:17ч.

  Г-н Дачков, Споделям казаното от вас с изключение на едно. Борисов няма да бъде свален от САЩ. За тях е важно да се купува от американските фирми. Това е държава-фирма. На последната среща с посланик Мустафа той е обещал, че ще купи още 16 самолета и друга военна техника за не по-малко от 8-10 милиарда долара. И други неща е обещал, вкл. да ограничи руското влияние тук. Легнал е по корем за газопровода, щял да го спира, въпреки че това ще е доста по-трудно от покупките. Така обещава и бизнес за ЕНП. Юнкер имаше голям бизнес в България. Няма кой да пипне Борисов - за противници в България не му пука, а чужденците имат интерес от него. За нашата опозиция той има компромати, които събираха с Цветанов. Затова критиките към него са по-скоро другарски, "конструктивни", спират до определена граница. Толкова негови мръсотии се знаят, но ако някой виден бесепар/бесепарка или какъвто и да е опозиционер ги покаже, веднага ще му покажат такива интимни компромати за него или близките му, че направо ще се гръмне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • негови мръсотии се знаят, но ако някой виден бесепар/бесепарка или какъвто и да е опозиционер

  28 Юли 2020 17:20ч.

  Абсолютно верно. Всички са оплетени, иде ред на децата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов, , Дачков настъпи соцносталгиците

  28 Юли 2020 17:34ч.

  и даже много закъсня. Вече бях почнал да се питам, да не би Дачков да мина на другия бряг? А крайно време беше не само да бъдат настъпени, а и завряни в кучи ..... Тия 45 години, през които сме били "хранени добре"- както казват другарите са най-мрачната история на България. Защото през Турско със всичките кошмари на робството никой не е могълда спре българина да си събере семейството и ако не срещне на пътя си разбойници да се изсели където му видят очите. Това е причината днес в Унгария, Молдова и на други места по света да има български общности. Български общности основани през социализма няма - или не ги пускаха или ги избиваха по границите. За това се чудя хора ли са тези носталгици или отрепки, които не се интересуват от хилядите българи избити по концлагери или извеждани по нощите и за които никога близките им не научават дори къде е гроба им? А ми разтягат лукуми колко хладилници сме имали "на глава от населението. И слава богу, че това са предимно стари хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За това се чудя хора ли са тези носталгици или отрепки,

  28 Юли 2020 17:39ч.

  Отрепки, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лев Главинчев

  28 Юли 2020 18:06ч.

  След 1945г бяха избити 30 000 фашисти.Малко ли беше ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно така

  28 Юли 2020 18:20ч.

  @Sorry, но... на 28.07.2020 в 17:18 //////// Точно така. Затова не разбирам защо тъпите парчета като теб реват, че е имало Народен съд. Народният съд е бил напълно справедливо възмездие за фашистките главорези - все тъпи парчета - и за техните политически и административни началници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След 1945г бяха избити 30 000 фашисти.Малко ли беше ?

  28 Юли 2020 18:26ч.

  Не са били фашисти, фашисти са комунистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народният съд е бил напълно справедливо възмездие за фашистките

  28 Юли 2020 18:28ч.

  "Народния съд" е отменен и поддръжниците му справедливо са обявени за престъпници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Точно така

  28 Юли 2020 18:29ч.

  Ма ти освен тъп си и исторически неграмотен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Юли 2020 18:31ч.

  Никой не обича комунистите, и руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Окопава се

  28 Юли 2020 18:32ч.

  28.07.2020 в 17:17. Най-тревожният сигнал за национално предателство от страна на Борисов дойде наскоро от Брюксел. ЕК ни давала няколко десетки милиона евро за закриване на АЕЦ Козлодуй. Гробарите обясняват, че парите били само за блокове 1-4, вече закрити, но е важно, че това не е отбелязано в документа на ЕК. Там е казано, че се дават за закриване на АЕЦ Козлодуй. Може и след 10 години от ЕК да си поискат верисийте - пикливите евра. А 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй имат още 30 г. живот, според експерти... Само за това предателство Борисов трябва да си замине. Става изключително вреден със своята продажност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой не обича комунистите, и руснаците.

  28 Юли 2020 18:33ч.

  Не съм сигурен, че руснаците обичат комунисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закриване на АЕЦ Козлодуй.

  28 Юли 2020 18:35ч.

  Да го затварят. Продават ни скъпо тока, земат огромни заплати и са екологичен риск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха!

  28 Юли 2020 18:39ч.

  на 28.07.2020 в 18:28. Идиотите утре могат да отменят и изгрева на слънцето с абсолютно същия успех. По същия начин Джордано Бруно е бил обявен за престъпник и изгорен на клада от католическата инквизиция, която е постановила, че Земята не е кръгла!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Юли 2020 18:41ч.

  Личните качества на хората са изключително важни, когато влизат в политиката, обаче не са всичко. Има основни пътища, които следват партиите, като магистрали, по които се движат с точно определена крайна цел, а пътьом хората успяват да вкарат някакъв личен елемент, за добро или за зло. Така по живково време, Живков със сигурност е вкарал такъв личен елемент, обаче не това е най-важното, по-важното е магистралата, по която се движехме идеологически и влиянието от гелемите братушки, тази магистрала, по която се движеха и останалите соц лидери, с техните различни особености. Мисълта ми е, че личните качества не биха могли да променят из основи хода на събитията, това дали лидерът е събрал милиони или не, дали е бил прост селянин или интелигент, който съзнателно и интелигентно е следвал грешната посока, аз не мога да преценя, кое е по-опасно. Защото има изключително начетени и умни като потенциал човеци, които са лишени от нравственост и могат да вкарат народите си в национална катастрофа. Основното и критично важно нещо е съвестта, а не начетеността, прегоряла ли е съвестта, другите качества служат с обратен знак. Но мисълта ми е друга, че и днес говорим за такива идеологически магистрали. Аз смятам, че без значение личните качества на актьорите, ГЕРБ е единствената голяма проевропейска партия, която не отива в Европа като троянски кон или за да прокарва там руски, турски, американски интереси и да я разбива отвътре. Нашата градска десница е свързана силно с американците, които навремето доста се подвизаваха като лидери на нашето демократизиране и до днес смятат, че демокрацията, това са самите те. И само службата на тях ни прави демократични. Американците вече не искат федерализиране на Европа. От другата страна имаме русофилите, които се борят за геополитическа преориентация и зад тях стоят всички онези, които са споменати в статията като произлезли от старите комунистически кръгове. Които са навикнали да печелят лесно, така, както се случва днес в Русия или Китай, с олигархичните кръгове. Затова смятам, че протестът против Борисов е протест за промяна на геополитическата ни ориентация, като скрита цел. Борисов със сигурност има качества и добри, но и такива, които позволяват да бъде осмиван, но той не може да бъде толкова опасен, поради това, че с влизането в Европа и напредването на интеграционния процес, той самият непрестанно се освобождава от неприемливи практики, партията им се чисти и както виждаме средата се променя. Реакцията спрямо действията на прокуратурата е реакция на хора, които не желаят тази среда да се променя, при Радев се засегнаха русофилите и водачите на готвения преврат, с разследването на Божков и Василев се засегнаха и всички сенчести бизнеси. Но това, което се случва, с явен лидер Радев има всички белези на преврат. И фигурата на Борисов, с неговите особености и всичките му грешки, няма как да бъде извинение, за да се направи такъв преврат. Защото никакво извинение няма за това, да се потъпква демократичния процес и геополитическия ни избор. Като цяло частните грешки (и в християнството е така), не могат да бъдат основание за коренни промени в отношението ни към самия път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха!

  28 Юли 2020 18:41ч.

  28.07.2020 в 18:35. Пазиш ли газените лампи на баба си? Ако ги пазиш, завещай ги на децата си:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазиш ли газените лампи на баба си?

  28 Юли 2020 18:47ч.

  Преди 9ти септември 44 страната цъфти и има ток навсякъде, я след 45 години комунизъм ни докараха до режим на тока - час има, час няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха!!!

  28 Юли 2020 19:02ч.

  на 28.07.2020 в 18:47. (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F) През 1944 г. в България е имало 117 предимно малки, местни електроцентрали, с общ капацитет 130,5 МВт и общо годишно производство 310 800 МВтч. От тях, най-мощната централа е ТЕЦ Курило с капацитет 15 МВт. (Най-мощният ВЕЦ е бил на р. Въча, с капацитет 7 МВт, а най-големият дизелов генератор: Мадан – 1,2 МВт.) Тези електроцентрали са снабдявали 13% от всичките населени места в страната или 40% от населението. През 1938 – 39 г., потреблението на глава на населението е било 42 кВт (сравнено с 230 кВт средно в света, и 500 – 800 кВт в „най-развитите европейски държави“ [2]). ТЕЦ София се строи през 1949 г., за да снабдява столицата с електроенергия; през 1955 г., той започва да снабдява и топлинна енергия. През 1982 г. в страната има в изправност 234 електроцентрали с общ капацитет 9499 МВт и общо годишно производство 40 135 000 МВтч (152 пъти повече отколкото през 1939 г. [2]). От тези, 140 са ТЕЦ-ове (с общ капацитет 5844 МВт и годишно производство 26 660 000 МВтч), 87 – ВЕЦ-ове (1895 МВт – 3 049 000 МВтч) и един АЕЦ – Козлодуй (1700 МВт – 18 746 000 МВтч). Общото производство се равнява на 4.5 МВтч на глава от населението. От общата произведена електроенергия, 2 711 000 МВтч се изнасят общо през 1982 г. за Турция, Югославия и Гърция. :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Юли 2020 19:13ч.

  “ Обсервър, искам леко да те поправя на 28.07.2020 в 15:11”, не съм бил съвсем ясен. Имах предвид близки на Запад, които са на длъжност към българската държава, не емигранти. Например бащата на споменатия Евгений Дайнов, кореспондент на Работническо дело в Лондон. Познавам такива хора, пътуваха си на воля. Но при толкова много мнения може и да не ме прочетеш. Пък и дискусията се разводни с какво ли не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ха-ха-ха!!!

  28 Юли 2020 19:17ч.

  Можеш ли да си представиш колко повече ел енергия щеше да има ако не беше комунизма? И малкото дето е постигнато през комунизма още го плащаме и е направено с грабеж/ ограбване на населението / т.нар. национализация? И всичкото комунизъм свърши с режим на тока щото няма безплатен обяд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бой се!

  28 Юли 2020 19:19ч.

  на 28.07.2020 в 18:53. Теб ще те чипират, ваксинират и ликвидират твоите ментални господари неофашисти и сатанисти - все капиталисти. И те не са хора, а парчета, но не и толкова тъпи като теб. Не забравяй да си купиш 5G сматртфон и да им благодариш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Например бащата на споменатия Евгений Дайнов, кореспондент на Работническо дело в Лондон.

  28 Юли 2020 19:21ч.

  Еми то затова нищо не се промени след 89та щото спряха да проучват произхода на властимащите. Едно време противниците на комунистите по произход не можеха да заемат длъжности, трябваше същото да важи да комунистите сега при победата на капитализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви "материални постижения"

  28 Юли 2020 19:26ч.

  на социализма не могат да бъдат мерило за смазването на един народ. "Материалните постижения", които тук се превъзнасят са смеши и жалки на фона на непрекъснатите проблеми със снабдяване на населението от основни продукти. Няма нужда толкова да превъзнасяте социализма. Помним магазините, които бяха полурпразни. Помним липсата на плодове и зеленчуци посред лято. Помним как за да се снабдим с телевизори, коли, хладилници трябваше да чакаме ред или да търсим връзки. Докога ще ни пеете колко ни е било хубаво? Е нека повторя за кой ли път изкизването на самия Генерален секретар на БКП и Пръв държавен ръководител - другаря Тодор Живков на пленум пред ръководството на БКП през май-юни 1989та година "Социализмът беше едно недоносче". Спрете вече и като се има предвид възрастта на поклонниците на социализма - време ви е вече да помислите малко за грешните си души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евроджендарин

  28 Юли 2020 19:28ч.

  Модераторът има много работа. Трябва да се изтрие всичката плява от озлобения антикомунистически трол. А него самата му злоба ще го довърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дерьмокрад

  28 Юли 2020 19:39ч.

  Виновното кречетало веднага изпълзя от дупката да претендира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съветският гей

  28 Юли 2020 19:48ч.

  всеки комунистически престъпник трябва да се води на регистрациониен режим, едно време срещу такива елементи провеждаха нощта на дългите ножове .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  28 Юли 2020 19:55ч.

  Комунистите не са падали от власт под една или друга форма от 9.9.1944 година насам. След 9 Септември ограбиха състоятелните българи, а след 10 Ноември - всички останали. Грабежът продължава и сега, но вече преразпределят заграбеното. Децата и внуците на бившите величия и сега се по горните етажи на държавата и банките. Това което става сега е продължение на комунизма с други средства, но по същество крадат и убиват като преди. Упорито смятат, че държавата им е бащиния. Разграбиха държавната собственост, но не пускат държавното управление защото им дава инструментите да крадат фондовете на ЕС и да притискат и ограбват други бизнеси. В България няма демокрация и свободен пазар, а пародия и на двете. И аз съм живял при "развития социализъм" - беше същинска отврат. Това сегашното е още по-отвратително защото ни правят на луди и ни пробутват пунти мари. Преди откровено си му викаха диктатура на пролетариата и не се криеха, а сега ни порбутват квази демокрация. Но са си същите разбойници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но са си същите разбойници

  28 Юли 2020 20:00ч.

  Абсолютно. Затова лустрация и проучване произхода на всеки мискинин кандидат за политик и държавен пост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  28 Юли 2020 20:03ч.

  Четох до някъде постовете, но тъпаците са или рояк или ботове, наети от еднокнижници.Или от козяк, което , ... . Явно , нивото на наетите за десни или усещащи се за такива е в дъното, по примера на Спас гърнето от филибето. Дето по дясното им управленско време, остана само с шест тепета. И няма право след 7-8000 години, да се нарича жив град, и гръдът на седемте тепета . На шесте става, пък това число / цифра си е на Момона. Доста първосигнално, но такъв е останалият , тук , в мнозинство / болшинство / -: )) /така наречен " суверен ". Плеяда от търтеи. Бог да благослови , гибелта на страната на Аспарух, вече не е необходимо. Тя си умира от племето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Язеко Янесум

  28 Юли 2020 20:14ч.

  Не се казва "домодерно", а "предмодерно" на български, "Рускиня" от училище (на Водката майка му, той ти е набор май) яко ти се е впила сякаш :) понеже на руски "до" значи "преди" наред с останалите значения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @OLD

  28 Юли 2020 20:25ч.

  Абе та теб от едно известно време ти зачитам писарущините, какво заемаш поза все едно си пръв умник и титан на мисълта и словото, ми не си, по-скромно го давай кой какъв бил, да не те обиждам повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  28 Юли 2020 20:35ч.

  "След Живков нямаше истинска алтернатива. Дойдоха смешници като Филип Димитров, Седесето и "Подкрепа" с всякакви идиоти и мошеници вътре, които крещяха глупости по площадите... Сега искам да им кажа какво ми е било, когато масово гласуваха за БСП през 1990 г. Все едно днес масово да гласуваш за ГЕРБ след всичката разруха, която оставя след себе си." *** Само аз ли виждам противоречието? И за кого да гласуват през 1990? За "всякакви идиоти и мошеници вътре, които крещяха глупости по площадите" ли? Сравнението между БКП и ГЕРБ ми звучи като сравнил хрен с палцем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @OLD на 28.07.2020 в 20:25

  28 Юли 2020 20:45ч.

  Мутраген, можеш да четеш ? Добре ! Но с мисленето е като при амебите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @OLD на 28.07.2020 в 20:52

  28 Юли 2020 21:05ч.

  АргументЪТ е сериозен ! Иначе, пак същото ! Протестант- евангелист ? Като Горанчо Благоев - доцент Янакиев ? Дето Вашият човек в БНТ, прояви съвест и ги разкара ? - : )) Приятелю , на" Буридан", гледай си самара ! Има , да знаеш , онова нещо , дето мислите, че Данте го е написал .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Той па тоя руски мангал, бягал е в европа"

  28 Юли 2020 21:18ч.

  Сравнете нивото на постовете от началото и към края. Затова всичко и всички свършваме в крайна сметка в септичната яма. Друг път да не се чудите кой и защо докарва отечеството и всички ни дотам, въпреки усилията ни и добрите намерения. Тежко и горко на племе, което се оставя на лудите и тъпите кряскачи да го лустрират. Затова одобрявам санитарните мероприятия на народната власт в Белене по пресушаване на тамошните блата, засилвайки на работа такива безделници. А жалко, че след 89-а г. жабарите от Европа на такива изперкали мутрафонски отрепки вместо да сушат блата - им дадоха блага. Шибана Европо, блуднице Вавилонска! Докога ще ни мамиш с лъстивостите на разкапващите ти се телеса!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @@OLD на 28.07.2020 в 20:52 на 28.07.2020 в 21:05

  28 Юли 2020 21:20ч.

  Ей, като някоя стара интелектуалка се разписа, да не смее човек да те обиди повече:))) и нещо ме бъркаш с някой , кои са ваши-наши не ти е ясно. Данте може и да е написал нещо , но дали го има , никой няма спомен :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛГБТ флага пред американското посолство

  28 Юли 2020 21:37ч.

  Само дъртаци у нас останаха антикомунисти, младите даже не знаят какво е комунизъм, пък и не ги интересува. Това че си дърт реститут не ти дава никакво право да тровиш форума с тролските си простотии. Ако беше млад, щеше да разбереш младите. Но явно освен че си дърт седедрист, си и завистлив към младите, които изобщо не ги интересуват обсесиите ти. Аре у лево!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че имаше нужда 90та година от лустрация

  28 Юли 2020 21:49ч.

  не ще и дума. Ама се питам - кой трябваше да я извърши тая лустрация? Понеже БКП по конституция имаше управляваща роля в държавата. Ми на тях ли трябваше да разчитаме да се лустрират сами? Видяхме ги какво направиха - смениха си името и веднага забравиха, че са били комунисти. Даже днес /ще умра от смях/ имат претенциите да оценяват кой е ляв и кой е десен. България нямаше нормална опозиция. Тези няколко формирования като "Клуб за гласност и преустройство" и "Екогласност"" Ми те горките си бяха целите комунистически отгоре до долу. Обявиха Горбачов за Господ и че България трябва да се съобразява с руската "перестройка". Това беше опозицията. После Луканов, като по-умен се досети, че на България и трябва опозиция и като истински комунист се запретна да я създава. После се сети, че на България и трябват капиталисти и започна на наши хора да раздава куфарчета с пари. Бъдещите поколения, които се заровят в историята на прехода трябва да са с маски, ама не маски против ковида - истински маски против отровни газове. Пак казвам - младите, младите, които не помнят кошмара на комунизма са ни единствената надежда и както една колежка по-горе спомена 60 години са нужни да се промени съзнанието на един народ. Значи още 30 години.Това е положението дами и господа, другарки и другари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • младите даже не знаят какво е комунизъм, пък и не ги интересува

  28 Юли 2020 22:01ч.

  Значи са тъпи младите. Трябва да се знае. Проблема е че възрастта не играе роля. На младини млад глупак, после стар глупак. Народиха се в страната поколения от деца на бивши пролетарии и подобни , ниско ниво обслужващ персонал на бившите хора, които не са могли на нищо да научат децата си, щото сами са били тъпаци дресирани от бившия режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да,

  28 Юли 2020 22:24ч.

  Изчезнаха некои конструктивни коментари, но не сме в древен Рим, където единствено някога е имало реална свобода на словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нина Колева

  29 Юли 2020 0:17ч.

  Благодаря за статията!..Ако не излезем от този филм,ще продължим да живеем в нескончаем сериал на сенилност и разпасаност..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  29 Юли 2020 4:11ч.

  Че имаше нужда 90та година от лустрация на 28.07.2020 в 21:49 "Пак казвам - младите, младите, които не помнят кошмара на комунизма са ни единствената надежда и както една колежка по-горе спомена 60 години са нужни да се промени съзнанието на един народ. Значи още 30 години.Това е положението дами и господа, другарки и другари." *** Ха сега да си представим лустрацията "а ла Бюлгар" - гореупоменатия Луканов, както и други пишман бунтари барабар с зетьовете и снахите реститутки подгонват редовите партийни членове към Белене или ги зариват живи барабар с Мавзолея. Имаше един професор Поповски навремето дето копнееше за дискотека с комунисти в Искърското дефиле. Пък в младите дето не знаели що е Парижка Комуна била надеждата?! С тези млади славна България подмива из Европа заслужили пенсионерски задници и бачка по 12-14 часа из кланниците. И как да очакваш друго след като 130 години след Освобождението домораслите антикомунета още не са свалили потурите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антикомунета още не са свалили потурите?!

  29 Юли 2020 8:25ч.

  Комунизма е престъпление, организирана престъпност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако те сграбчи Ботев

  29 Юли 2020 9:45ч.

  Няма идеални, той е поет, не е бил умник, такъв като тебе също не е, за гънките ти изобщо не може да се говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха!!! на 28.07.2020 в 19:17 Можеш ли да си представиш колко повече ел енергия щеше да има ако не беше комунизма?

  29 Юли 2020 9:50ч.

  Алтернативно умният от 28.07.2020 в 19:17, ако беше с нормално средно образование нямаше да задава кухи въпроси, а щеше да разбере отговора още преди да е задал въпроса. Човекът "Ха-ха-ха!!! на 28.07.2020 в 19:02" е цитирал ясно и разбрано, е, за хора с нормално мислене: "През 1938 – 39 г., потреблението на глава на населението е било 42 кВт (сравнено с 230 кВт средно в света, и 500 – 800 кВт в „най-развитите европейски държави“)". Тоест в света средно потреблението, а това значи и производството на енергия е било почти 5,5 пъти по-голямо в сравнение с това в Царство България. Обяснявам за алтернативно умния от от 28.07.2020 в 19:17 - ако в Царство България имаше възможност и потребност, то държавата ни щеше да се равнява дори не по европейските стандарти, а по средно световните по потребление и производство на енергия. Сега още по-просто съждение за алтернативния умник - след като преди 9.IX.1944 без комунистическите АЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове не сме били в състояние да се сравняваме със средно световния еталон по производство на енергия, как ти, умнико, стигаш до извода, че видиш ли без промяна на социалното устройство щяхме да си представяме "...колко повече ел енергия щеше да има ако не беше комунизма?". Всички, лаещи по периода 1944 - 1989, един от малкото градивни в социален план периоди в нашата история трябва да са безмерно благодарни на "случилата" се промяна. Без нея за над 75% от българското население социалният асансьор щеше да е непостижима химера, тоест родителите на КрасививитеУспелитеРеализираните щяха да си останат обикновени пейзани наследници на още по-обикновени колибари и безкнижници без образование и възпитание. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "антикомунета още не са свалили потурите?! на 29.07.2020 в 08:25 Комунизма е престъпление, организирана престъпност."

  29 Юли 2020 9:55ч.

  Абе, еднозначно не е доказано кое е по-голямо престъпление, дали комунизма или капитализма, но видно от написаното на 29.07.2020 в 08:25 ще да е доказано, че капитализмът е неграмотност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извън матрицата на кабала

  29 Юли 2020 9:58ч.

  на 28.07.2020 в 19:26. Писал си: "Е нека повторя за кой ли път изкизването на самия Генерален секретар на БКП и Пръв държавен ръководител - другаря Тодор Живков на пленум пред ръководството на БКП през май-юни 1989та година "Социализмът беше едно недоносче". "Социализмът беше едно недоносче." - казано от политическия лумпен и агент на полицая Гешев, др. Тодор Живков.//////// Ако беше вярно това, че социализмът бил недоносче, днес социалистически Китай нямаше да оспорва лидерството на най-силната капиталистическа икономика и държава - САЩ. По-скоро капитализмът е една дърта и осрана проститутка потънала в собствените си фекалий. Да, прав е Дачков. Наистина Борисов е новото издание на Т. Живков, но в по-грозен и гнусен вариант - продава всичко и всички, за да оцелее. Пълзим назад и надолу по спиралата на деволюцията и контрареволюцията, започнала с предателството на Хрушчов, Берия, Маленков, Каганович, с отравянето на Сталин; продължила с предателството от Хелзинки през 1975 г., където Брежнев капитулира, подписвайки Хелзинския документ за мирно съвместно съществуване между социализъм и капитализъм; между агнета и вълци; после по пързалката на предателството ни пързаляха КГБ на Андропов и Андропов с неговия избраник Горбачов... Всякакви маймунщини са оправдани от тази гледна точка. Както маймунщината на Т. Живков с неговото нелепо изказване, опровергано от историята на социалистическата Китайска народна република, която беше значително по-назад в своето икономическо развитие от социалистическата Българска народна република; така и маймунщините на нашия капиталистически премиер Бойко Борисов, изтекли в медиите под формата аудио и видео записи и снимки на чекмеджета пълни с 500 еврови банкноти и кюлчета със злато.///////// Затова и ти, и онова тъпо парче (което не разбра, че социалистическа България само за 30-тина години изпревари по производство на ел. енергия такива развити капиталистически държави като Белгия) ще тънете в клоаката на капитализма, докато ви чипират и окончателно ви терминират. Тъпаци не са нужни на бъдещите робовладелци и фараони – днешните мега капиталисти – финансово-корпоративни мафиоти, деца на дявола и фактически стопани на планетата. Те не искат излишни човешки същества да им дишат ТЕХНИЯ ВЪЗДУХ, да им замърсяват ТЯХНАТА ПРИРОДА. А колкото за грижата за грешните ни души, това си е лично дело на грешниците. Вие като безгрешни идиоти продължавайте да хвърляте камъни по другите и да се въргаляте в клоаката на осрания капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дени камнов

  29 Юли 2020 10:42ч.

  Дачсов ти си един мърморещ безполезен интелектуалец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  29 Юли 2020 10:46ч.

  Внимателно да се четат постовете от 09:50 и 09:58 - това е самата истина за онова и днешното време, всичко останало е от Лукаваго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наследници на още по-обикновени колибари и безкнижници без об

  29 Юли 2020 10:49ч.

  Ти като си с колибарски произход не значи всички идват от колибите, само цървулани като теб. Как се пеняват завряните в гъза на историята пролетарски джендъри, забавно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Captain Morgan

  29 Юли 2020 16:39ч.

  Ivan Stoyanov, Народът при социализма живее многократно по-добре, отколкото при евромутрокапитализма: Като икономист, за мен беше ясно, че икономиката ни е в много тежко положение, че е на дъното. Но в началото на тази година реших да направя сравнителен анализ- изследване на периодите преди и след десети ноември, което да е базирано на най-точните показатели за една икономика, а именно- натуралните. Само да уточня, че натуралните показатели не подлежат на волна интерпретация, те не могат да бъдат манипулирани. А данните съм взел от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Казано с други думи, аз сравних количеството производство, износ и консумация в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014-та година. Трябва да ви кажа, че въпреки не особено оптимистичните ми очаквания, крайния резултат от изследването ми потресе! Ето и фактите: ПРОИЗВОДСТВО: Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014-та г. И ето какъв е резултата по отрасли: Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя. Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр. Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр. Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр. Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр. Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м. Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м. Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!! Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона. ... И накрая нека сравним двата периода по показател „Потребление“. То разкрива една ужасяваща, бедствена картина на населението в съвременна България: Консумация на: Прясно мляко – литри на човек за 1 година: През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг. Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв. Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг. Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг. Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо. Рода ми е от село Българин, Харманлийско. Там имаше огромна ферма за елитни биволи, плод на дългогодишна селекция. Ликвидационната комисия най-варварски изкла добитъка. А на бременните животни бяха разпаряни коремите, за да извадят плода. С тази история само илюстрирам какво се случи с икономиката ни от 89-та до 96-та година – беше разграбена и унищожена. ... ПРОФ. ИВАН АНГЕЛОВ: БЪЛГАРИНЪТ ДНЕС ЖИВЕЕ 3.5 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ ОТКОЛКОТО ПРЕЗ 1988 Г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • . ... ПРОФ. ИВАН АНГЕЛОВ: БЪЛГАРИНЪТ ДНЕС ЖИВЕЕ 3.5 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ

  29 Юли 2020 17:22ч.

  Не знам ква дизайнерска дрога ли е този, само мързеливците живеят днес по-зле отколкото при суциализмъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дени каменов

  29 Юли 2020 17:38ч.

  както винаги звоалиран лицемерен интелектуалиц Дачков сега става дума за Бойко Тиквата разбираш ли или се правиш на ни лук ул н лук мирисал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alienvv

  29 Юли 2020 19:07ч.

  интересни разсъждения на Дачков...и много много хубав коментар от Марк Аврелий!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои продължават да препостват измишльотините на Иван Ангелов

  29 Юли 2020 19:53ч.

  Тоя човек е професор, представете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  29 Юли 2020 23:45ч.

  Капитализмът е 80 % крещяща реклама плюс лъскава опаковка и не е за всеки. Социализмът е за всеки , но е сив и скучен. Най доброто е абсолютната монархия плюс много нефт, поданиците се радват на пари, които в другите държави се изкарват с кръв и пот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  30 Юли 2020 8:41ч.

  Не мога да възразя на Дачков за това, че по време на социализма имаше големи извращения. Но като човек с леви разбирания не мога да се съглася с тезата, че няма разлика между "тогава" и "сега". Все пак има някои статистически показатели, които вероятно нееднократно са посочвани, но с които не може да се спори. По данни НА СВЕТОВНАТА СТАТИСТИКА за 1987 г., преди края на социализма, по ИНДЕКС НА ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ България с индекс 0,918 е на 27-о място измежду 130 държави в света. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място и после още един спад до 59-то, а днес (по данни за 2018 г.) сме се "придвижили напред" до 51-во. Да не говорим за съсипването на икономиката, образованието, науката и културата, за демографската катастрофа и индекса Джини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не говорим за съсипването на икономиката, образованието, науката и културата

  30 Юли 2020 11:42ч.

  Днес живеем много по-добре, културата е свободна от цензура, а ако не се развива , то е защото опростачването е продукт на социализма, сегашните деца са възпитавани от престъпното аморално комунистическо поколение на социализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чевенгур

  30 Юли 2020 11:49ч.

  Тук истината е някъде около 50%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хулиган

  30 Юли 2020 11:52ч.

  Бай Ганьо е тук и за винаги. И той ще наследи Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инженер

  30 Юли 2020 12:12ч.

  Който не е работил в завод преди 10 трудно ще приеме тезата, че държавният капитализъм беше обречен. Например един струг имаше "натоварване 120%", което ще рече, че стругарят за 8 часа работен ден не може да си изпълни нормата. Или абсурдът "насрещен план".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чевенгур на 30.07.2020 в 11:49

  30 Юли 2020 13:09ч.

  Синьо говедо, заради такива като теб, сме без икономика и суверинитет. Алчни за лъскавото и прости за същественото ! Майка ти е била ниска на ръста нали ! А при теб продуктите на " монсантото-байер" е дало резултат. Стерилност !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Юли 2020 15:47ч.

  За почитателите на отминалите соц времена да напомня, че в Китай и Русия комунизмът отдавна се изроди в държавен капитализъм, при който печеленето на пари съществува, но държавата прави така, че да се облагодетелства комунистическата олигархия. В Китай целият китайски народ работи за тамошните олигарси, едва ли има случаи обикновен работник да е станал бизнесмен, всички те са партийци комунисти. Т.е. от комунизъм към американската мечта (възможности за всички предприемчиви) няма как да се мине, защото комунистите един път са събрали всичко от всички и са ги направили бедни като църковни мишки и втори път са си го разпределили в червените куфарчета. (а вие облажавайте този режим) Но няма и връщане към стария тип комунизъм, тъй като в момента парите са точно в ръцете на комунистическата мафия от преди, в техни наследници или приближени и те няма да си направят на себе си национализация. Затова няма смисъл да гледате носталгично, има процеси, които са необратими (надявам се) и единственото, което може да се направи е да препятстваме евразийския модел, при който ще се заздрави същата тази върхушка. Защото или ще бъдем европейци и ще се надяваме да се явят в поколенията някакви съдби и промени, които да възстановят някаква относителна справедливост (няма как незабавно да се случи) или ще станем евразийци и окончателно тия хора ще се опитат с насилие да доминират, те и фамилиите им, до края на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До господина, който днес живее много по-добре

  30 Юли 2020 23:24ч.

  Ако обичате, говорете за себе си. Питайте тези 1,6 милиона българи, които живеят под линията на бедността, дали живеят по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  31 Юли 2020 8:17ч.

  Г-н Дачков очевидно скоро не е пътувал из България с друго, освен с автомобил! Преди може да е било бавно пътуването, но сега е невъзможно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Helleborus

  31 Юли 2020 8:39ч.

  Кукуряк, отдавна си доказал, че нямаш никакво историческо мислене. Но не се опитвай да изопачаваш думите на тези, които не са съгласни с теб. Тук никой не е агитирал за връщане на това, което някои наричат комунизъм, нито е агитирал за някакъв евразийски модел. Въпросът е в това, изкривяването на историческата истина не помага. Историята е учителка на живота, но само ако се оценява обективно, за да могат да се извлекат всички поуки - не само за грешките, но и за положителните неща. Какво печелите, като си затваряте очите за огромните неравенства, корупция и изпростяване, които ни докара криворазбраната ни демокрация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  31 Юли 2020 15:11ч.

  Дано най-после , ние свалим един тирананин, а не да чакаме някоя външна сила да му бие шута... Иначе, статията много ми хареса, и я прочетох с удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  31 Юли 2020 18:11ч.

  на 31.07.2020 в 08:39 Не ти ги е докарала демокрацията, тези неща са вързани за сърцето на човека, той сам ги избира. Репресивните режими не правят човека по-добрър, а по-страхлив и лицемерен. Не случайно мутрите се появиха точно в началото на демокрацията, а не по-късно. Понеже те са били такива и през соца. Най-тъпата чалга и най-жестоките събития се случиха когато бяхме с комунистическия морал, тъй като човек не се променя за един ден. Демокрацията дава възможност човек сам да отговаря за себе си (което е и Божията воля), добрите да стават добри, злите да стават зли, всеки да кове съдбата си, да бъде истинско и да се отстоява, добрият да си отстоява доброто (дори в агресивна среда), а злият да си гони злото (и да си натрупа жар на главата, за да може и да бъде осъден после). Този избор е даден отгоре и никой човек няма правото да го отнема, нали всички хора се раждат свободни и равни и способни на решения за живота си, това е девиза на свободния свят. Никой не е казал, че всички ще стават добри, това е утопия. Тук идва индивидуалния избор на семейството, ти си възпитавай децата и сам ги учи на ценности, (не чакай на държавата и на репресивен натиск), а другите да правят каквото искат. Може да не ми вярваш, но по този начин, в тази свобода, доброто ще завладее много повече територии, понеже ще го носят хора, които знаят какво правят и какъв е техния житейски избор. Ще се появи здрава и читава класа, но всичко с времето. Насилието деморализира и точно присъствието на комунисти от миналия режим и техните деца, прави трудно да се запише вярно истината за онези времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пепе неро

  31 Юли 2020 19:32ч.

  Вярно в написаното е, че евентуално! американците могат да свалят Борисов предсрочно. Само да му намекнат и той сам ще си тръгне. Засега не се забелязват такива знаци, не изключвам да ги има. Сравненията м/у ТЖ и ББ са изсмукани от пръста. Протестерите и особено напинящите да са водачи в "триото" не чинят повече от 5 пари. И Радев не чини. Нито БСП. ГЕРБ ще се стопи както СДС и НДСВ, може би малко по-бавно, ако играят по-хитро. Иначе са клиентелистка банда хайдуци. о образ и подобие западен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  01 Авг 2020 8:32ч.

  Донякъде съм съгласен с коментара . Интересно как ще коментира китайския "умрял" социализъм който все още прогресира , ами кубинския които въпреки санкциите и предателството на изменника Горбачов съхраниха култура,икономика,достойнство . Изобщо не ми се вярва в тези държави да има безработни а да не говорим за клошари или наркомани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо по-различно

  01 Авг 2020 10:17ч.

  Re: Helleborus. Имаш си работа със сектант. Подмолен пропагандатор на дуализма е. Привърженик на Сатанаил и протокомунистите. Вълк в овча кожа. Нищо по-различно от предоядисаните за една нощ БКП-ейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  01 Авг 2020 10:55ч.

  Някой живял ли е в Китай сега , че да дрънка че там бил раят на земята ? Никъде, дори и в Швейцария , няма 100% доволни и богати. Никъде на Земята. На Марс може би - като хвръкнат с маршолетите на мъск :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов Боклук

  01 Авг 2020 18:14ч.

  Тотален боклук.Карикатура.Срам за родината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  02 Авг 2020 14:14ч.

  Helleborus: "Не случайно мутрите се появиха точно в началото на демокрацията, а не по-късно. Понеже те са били такива и през соца. Най-тъпата чалга и най-жестоките събития се случиха когато бяхме с комунистическия морал,..." Една устойчива антикомунистическа опорна точка, която непрекъснато се повтаря. Мутри в истинския смисъ на понятието при соца нямаше поради естеството на обществения строй и режима. Мутри-ембриони въобще е нонсенс. Мутрите бяха рожба на набиращата сила мафия през 90-те години - време на опиянение от неочакваната свобода в условията на разградената държава и обществен ред. С Чалгата също - емблематичен чалгар е Слави, а не Емил Димитров. Въобще теорията е безсилна пред реалността и фактите при днешното добре информирано общество. Все пак Хеле ми е интересен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: trasporter на 02.08.2020 в 14:14

  03 Авг 2020 13:30ч.

  Не си разбрал същността на явлението Helleborus. Той мрази комунистите най-вече за това, че конкурират Божието царство тук на земята. Но нямам отговор дали мрази християн-комунистите - онези които следват Христовото учение тук на земята. Но Helleborus е многоизмерен. Той обяснява че Христовото царство е едновременно трансцедентно и тук на земята. Затова нямам отговор смята ли Helleborus християн-комунистите за конкуренти на християнското учение тук на земята, след като го следват? Може би християн-комунистите няма да са лоши за Helleborus само ако позволяват на поповете анти-комунисти да са техни предводители!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китайският комунизъм си е чист капитализъм, комунистическата партия управлява като императорска администрация,

  04 Авг 2020 19:35ч.

  а за Куба очевидно си нямате и най-малката представа, каква латиномизерия с всичките там далавери, проституция и безизходност е там. Само престъпността е в нормални граници, за разлика от една Венецуела. Поне да бяха работливи като северокорейците, ама не са. Мързеливи са, силата им е в песните и танците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  06 Авг 2020 14:41ч.

  Няма вселена, в която социализмът да може да бъде "прекрасна идея". Всичко останало, за което споменава г-н дачков също така е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Краят на капитализма. Робовладелската вселена, така желана от идиотите и мазохистите

  06 Авг 2020 16:23ч.

  читател на 06.08.2020 в 14:41. А има ли вселена, в която капитализмът да не може така прекрасно да се самоубие, както го прави чрез своята биологична и икономическа covid-19 автоимунна атака, за да се превърне отново в робовладелска система. Господинът Дачков и ти, ако нямате късмета да бъдете умъртвени като излишни, ще бъдете от онзи 5% биологичен придатък на робовладелците, които ще ви ползват като биороботи. За мазохистите и идиотите това със сигурност е по-прекрасната идея от идеята за социализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунист

  07 Sep 2020 16:03ч.

  Попски глупотевини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи