Да събудим лунатиците

Да събудим лунатиците

Иво Христов е член на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

 

През 2012 г., в навечерието на стогодишнината от атентата в Сараево, Кристофър Кларк публикува „Лунатиците“. Историческият бестселър разказва в подробности неумолимото стечение на обстоятелствата, което довежда до избухването на Първата световна война. Разказва го не като предопределеност, а като сбор от множество обективни предпоставки и субективни възприятия и действия: страхове, амбиции, изкушения, мнителност, заблуди, а много често и злополучни грешки. Резултата го знаем: 19 милиона убити (застреляни, разпокъсани от снаряди, обгазени, погребани живи в калните окопи край Дойран, издавени в Мазурските блата или жертви на обикновени окопни простуди), десетки милиони осакатени и обезобразени. Плюс още една световна война, пряко следствие от първата.

Да четем книгата на Кларк е вече късно. В Донбас се водят артилерийски престрелки. Умират хора. Лъже се онзи, който мисли, че е наясно със ситуацията. Тя няма прости обяснения, а е сбор от безброй фактори.

Дезинформацията, пиарът и търговията със страх изцяло са превзели медиите и от двете страни и те са сведени до пропагандни рупори. Да избереш кому да вярваш е избор на психологически комфорт, но не и гаранция за добра информираност.

Което не пречи в социалните мрежи едни да величаят руската мощ, а други да вярват в непорочния Запад и злия Путин. Впрочем, през 1914 г. във всички страни ешелоните за фронта са изпращани с музика и възторжени скандирания. Тогава ни Фейсбук, ни Туитър.

Заблуда е да мислим, че съвременните лунатици са по-прозорливи от своите колеги преди век. Всички ние, човеците, в частност европейците, дори държавните лидери, анализаторите от специалните служби, генералите и борсовите играчи, виждаме само части от картината. Какво остава за обикновения гражданин, подложен на истински уотърбординг с дезинформация, вместо с обикновена вода.

Всеки от нас, лунатиците, формира мнение според личните си симпатии и антипатии, културните си предпочитания, по-често според емоционалните си импулси, отколкото след рационален анализ. Често под натиска на обстоятелствата. Това важи за всички политически елити, за нациите също. Разбира се, марксисткият анализ, според който историята е подвластна на обективни закони, е сериозен инструмент за анализ, но човешкият фактор, сборът от индивидуални мисли и воли е често подценяван елемент.

В момента в ход е екзалтация на разрушителни стихии: национализъм, страх, ксенофобия, русофобия, еврофобия, американофобия. В страните, където наближават избори, политически шарлатани гълтат огън като панаирджийски фокусници. Световните лидери разиграват своето шоу. Путин наблюдава маневри. Байдън обявява дата за начало на войната. Зеленски се снима в окопите. Борис Джонсън позира в кабината на изтребител. Дори нашенските проскубани ястреби парадират с решимост. С други думи вихри се бесовщина.

Нищо не може да оправдае милитаристката пропаганда, независимо дали се крие зад грижа за сигурността на Русия или на Украйна, на Европа или на САЩ. Всяка проповед с насочен пръст в момента е в ущърб на мира, без значение кой и за какво пледира. Нищо по-вредно от инфлуенсърския бяс и претенцията, че знаеш. Нищо по-пагубно от упорството да си прав. На етапа, на който сме, никой не може да докаже, само да натрапи правотата си. Всички имат своите аргументи, но какво от това? Всеки сценарий е за предпочитане пред войната.

Единственият критерий, по който трябва да оценяваме ситуацията, е дали думата или действието са крачка към война или стъпка назад. Мълчанието, въздържанието, изслушването днес струват повече от всеки ултиматум, заплаха или предупреждение.

Днес лагерите не са Изток-Запад, демокрация-авторитаризъм. Има два лагера: на мира и на войната.

Лунатици сме. Дано го осъзнаем, преди да полетим от покрива.

Знам, че статусът ми ще подразни мнозина. Той не взема страна. Не предлага манихейски прочит на ситуацията. Но такъв няма. И не това е целта ми. Достатъчно е да свалим градуса на напрежение в общуването. Политическото, медийното и човешкото. Да отпратим търговците на страх и заклинателите. Да не скандираме с агитките.

Често си спомням Отто фон Хабсбург, великият европеец, последният наследник на австро-унгарската корона. През 2004 г. той ми каза: „Войната избухва тогава, когато умрат последните свидетели на предходната“.

Време е да разбудим лунатиците. Първо себе си. Сега.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментари

 • Doksan Dokuz

  21 Фев 2022 13:23ч.

  Брей, колко съм велик! Познавам самия оТТо фон Хапсбрък! И съм неутрален, а не манихейтър! Какво знаете вие, керата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  21 Фев 2022 13:25ч.

  Със сигурност ще подразни мнозина. Защото е балансиран. Това футболните агитки не го приемат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Фев 2022 13:31ч.

  Oхлювът е супер балансиран.Докато го настъпи .........крава.Или.................А отвътре какъв прекрасен свят.А този даже безплатно на брюкселското.........зеле!И умничи!Не смешите меня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейският ви съюз ще ни затрие

  21 Фев 2022 13:42ч.

  Спешно трябва да се махаме от тази организация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  21 Фев 2022 13:45ч.

  Класиката, господа! (Другата дума ще премълча.) Прочетете поне онази глава във "Война и мир", където след битката при Бородино Наполеон и маршал Кутузов стоят от двете страни на полето, осеяно с мъртви човешки тела. И двамата мислят едно и също за войната! Големите писатели ви го казват, евродепутати с големи заплати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя го хвана отново

  21 Фев 2022 13:49ч.

  логореята де не го е изпуснала!Жалко време,жалки хора,жалък тип!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страдивариус

  21 Фев 2022 13:51ч.

  Първо предаде президента. После предаде Корнела. Сега прави усилие да се присламчи отново към Радев. Този хамелеон няма ли умора? Не му ли стигат спестените милиони евро от заплатата в Брюксел? Какво още иска?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • udu

  21 Фев 2022 14:48ч.

  За съжаление човека е прав, нищо, че цитира марксистки /хегелиански/ недомислици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За всяка война има поне един военолюбец на висок пост

  21 Фев 2022 14:54ч.

  през ПСВ беше германския император Вилхелм с пропагандата че 40 мир развалят хората. През ВСВ беше германския канцлер Хитлер и налагането на немското превъзходство. Сега Байдън иска да излезе от инфлацията и предстоящата загуба на изборите с удобна и далечна война в и за сметка на Украйна. Толкова е просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един българин

  21 Фев 2022 15:10ч.

  ЖАЛЪК !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  21 Фев 2022 15:48ч.

  Колко разумна, човеколюбива и удобна позиция! Безобидна като Омикронче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  21 Фев 2022 17:09ч.

  Аз не, но на посочения в края на коментираната статия адрес, ако не самият Иво Христов, то неговите съотборници с радост биха откликнали на желанието ви, така мисля: За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  21 Фев 2022 16:27ч.

  Войната избухва тогава, когато умрат последните свидетели на предходната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато умрат последните свидетели на предходната

  21 Фев 2022 16:40ч.

  Новите издигат лозунга Можем повторить и обличат бебенцата си във войнишки униформички в танкчетата бебешки колички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  22 Фев 2022 10:50ч.

  Щатските ястреби и тъпите западняци няма да се вдигнат срещу Русия - с нашите тела ще искат да я превземат...Галфони! Русия отново ще е победител , а Украйна винаги е била руска...Каквито и глупости да говори актьора Зеленски, впрочем доказа, че е зелен с жълто около устата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  22 Фев 2022 12:51ч.

  Поредният презобил с безсмислено образование некадърник, който живее на наш гръб, но има наглостта да ни поучава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Break the Fast

  22 Фев 2022 22:58ч.

  E, събудихте ли се?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи