Фарма-мафията се обиди. Прехвърля вината на гърба на магистър-фармацевтите

Фарма-мафията се обиди. Прехвърля вината на гърба на магистър-фармацевтите
Фарма-олигарсите успяха да бламират действащия до тогава принцип „един фармацевт – една аптека“, да създадат една изключително висока степен на вертикална интеграция между производител-търговец на едро-верига от аптеки, като не на последно място постигнаха и почти пълно „заробване“ на фармацевтичното съсловие. В резултат на това печалбите им нарастнаха неимоверно и който професионално следи сектора може да потвърди анализът ми, че за 10 годишен период, примерно, ръста не е в проценти, а в пъти. Ще дам конкретни числа и няма да започвам от 2001 г. (която ще покаже наистина драстични числа), за да не бъда обвинен в пристрастия – по консолидирани данни за сектора през 2009 г. частните разходи за лекарства от прескрипторни медикаменти и медикаменти без рецепта са били в размер на 1.7 млрд.лв., а през 2019 г. нарастват до 3.9 млрд.лв. според докладите на ЕС, което представлява 230% ръст при 61% ръст на БВП за България през същия период – 3.8 пъти повече в полза на корпоративния фарма-сектор при това само на свободния пазар. Отделно от цитираните числа корпоративния фарма-сектор черпи ресурси и от публични източници, които през 2009 г. са били в размер на 674 млн.лв., а през 2019 г. вече са нараснали на 1.9 млрд.лв. (2.8 пъти увеличение).

 

 

 

След публикацията в сайта на ЦЗПЗ и в сайта „Гласове“, а в последствие и във в-к „Труд“ на мои споделени във Фейсбук рекапитулации на разходите за здравеопазване през 2019 г. породени от докладите по темата на ЕС за страните-членки вкл. България, фарма-лобистите решиха, че трябва веднага да отвърнат на „удара“.

 

Изявиха се своевременно с несериозни твърдения проф. Илко Гетов – председател на БФС (всъщност представител на „академичната аристокрация“, а не точно на аптекарите в РБ) и г-н Деян Денев – изпълнителен директор на Асоциацията на Научноизследователските фармацевтични производители (ArPharM). На първо място решиха, че за пореден път трябва да се скрият зад нечий гръб и да набедят за колосалните частни доплащания (46.6%) медицинския и денталния сектор за сметка на фарма-сектора, който е всъщност черната дупка, през която се засмукват парите на хората.

 

Като казвам това въобще не визирам магистър-фармацевтите, които са поели тежкия кръст да бъдат аптекари в собствени аптеки – става въпрос предимно за търговци на едро, производители и техните представителства, като и техните вериги от аптеки, които станаха факт в България чрез пробойни в законодателството или чрез безнаказаното му заобикаляне през 2002 и следващите години. Така фарма-олигарсите успяха да бламират действащия до тогава принцип „един фармацевт – една аптека“, да създадат една изключително висока степен на вертикална интеграция между производител-търговец на едро-верига от аптеки, като не на последно място постигнаха и почти пълно „заробване“ на фармацевтичното съсловие.

 

В резултат на това печалбите им нарастнаха неимоверно и който професионално следи сектора може да потвърди анализът ми, че за 10 годишен период, примерно, ръста не е в проценти, а в пъти. Ще дам конкретни числа и няма да започвам от 2001 г. (която ще покаже наистина драстични числа), за да не бъда обвинен в пристрастия – по консолидирани данни за сектора през 2009 г. частните разходи за лекарства от прескрипторни медикаменти и медикаменти без рецепта са били в размер на 1.7 млрд.лв., а през 2019 г. нарастват до 3.9 млрд.лв. според докладите на ЕС, което представлява 230% ръст при 61% ръст на БВП за България през същия период – 3.8 пъти повече в полза на корпоративния фарма-сектор при това само на свободния пазар.

 

Отделно от цитираните числа корпоративния фарма-сектор черпи ресурси и от публични източници, които през 2009 г. са били в размер на 674 млн.лв., а през 2019 г. вече са нараснали на 1.9 млрд.лв. (2.8 пъти увеличение).

 

Нали никой не се съмнява, че от тези колосални приходи не са се облагодетелствали точно магистър-фармацевтите, които са работили в собствени аптеки или тези, които са били наети в корпоративните вериги от аптеки – печалбите потъват в едни други джобове, косвен знак за което дават, примерно, рекламните разходи на фарма-корпорациите, но не само. Засега ще дам само един от многото налични примери и ако фарма-лобистите не започнат да дават отговори (вместо да ме атакуват по най-различни начини) ще започна да подготвям и представям публична дисертация по темата, от която се обогатяват свръхмерно на гърба на всички българи, но най-много на гърба на болните.

 

По-долу представям една тяхна собствена информация за размера на рекламния им бюджет, който инвестират, забележете, само за телевизионна реклама – наричат се най-общо и достатъчно манипулативно „фармация“ и са №1 от всички останали сектори, но така показват желанието си отново да се скрият този път не само зад гърба на медицината и денталната медицина, но и зад този на магистър-фармацевтите. Публикацията на представената таблица е във в-к „Капитал“ и касае 2018 г. през която са хвърлили за реклама 301.3 млн.лв. Отделно от тези пари се плаща допълнително за реклама във вестници, специализирани списания, общи списания и други издания, сайтове, конгреси, конференции, кръгли маси и т.н., но нали никой не се съмнява кой всъщност плаща.

 

Само подсказвам – не са аптекарите.

 

 


Подсказвам и още нещо, питам и чакам съответния отговор на първо място от МЗ – специализираната институция за контрол върху фарма-сектора в лицето на ИАЛ дали си е вършила междувременно работата и дали нещо общо с това има нейният бивш директор Асена Стоименова, която днес е съветник в политическия кабинет на министър Кирил Ананиев, а на 07-09 февруари 2020 г. се готви да става и председател на БФС.

 

Завършвам и с въпрос – специализираните институции и служби дали се интересуват от тази тема, защото МЗ нехае или нещо по-лошо, нашите парите си изтичат, някои лекарства пак са залипсвали, а някои лобисти пак са заели изходни позиции за бъдещи печалби?

 

Апропо, чакам отговори, а не поредната полюция, че мнението ми е непрофесионално и "излиза извън рамките на експертността".

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Правилни изводи от грешни предпоставки

  30 Яну 2020 3:08ч.

  За Фарма мафията е прав. А принципът един фармацевт-една аптека е напълно грешен и отживелица от западноевропейското средновековие. Заради този принцип никой фармацевт не ще да отвори аптека в малък град, камо ли село. Да не е будала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  30 Яну 2020 6:45ч.

  Добре прави , че ни показва истината на и това задкулисие, което с помощта на държавата и народните ни избраници ни ограбва, безмилостно. А Будалата е ясен, а "колега" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до горния

  30 Яну 2020 8:35ч.

  "Да не е будала"...да се чуди човек защо аджеба полагате Хипократова клетва. След разсъждението ти, човек се пита не е ли та "една отживелица от западноевропейското средновековие", даже и отживелица от древността. При соца не се полагаше, завършваха, разпределяха ги, работеха, изкорениха детския паралич, петнистиятиф, маларията, ограничиха до минимумкоремния тиф и тиберкулозата, та се наложи санаториумите за туберкулозни, да се превърнат в такива за хронично белодробни болни, намалиха детската смъртност от около 30% дооколо 10-на % иоще и още.Щом медицината е пазар, болните стока, а лечението им пари, полагането на Хипократовата клетва клетва е подла демагогия за бъдещите ЕТ-та, ООД-та, АД-та. Пари-Стока-пари = Пари-болен-Пари. Капиталистическа. ценностна система, сър. Другата ценностна система е социалистическа, но днес изравнена с "мрачно средновековив". Два свята- две ценностни с-ми.Едните се покланят на Мамон,а, другите на Хипократ.!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До по-горния

  30 Яну 2020 11:38ч.

  Детската смъртност в момента е три пъти по-ниска от соца, продължителността на живота с няколко години повече, почти всички болни от хепатит Це (много от тях заразени по време на преливания на кръв при соца) се лекува, трансплантациите на органи са много повече и какво от това!? Статистики бол. Аз Хипократова клетва не съм давал. Но е нормално един млад фармацевт (каквито вече стават и по-малко) ако има право на избор само на една аптека, да избере да обслужва повече пациенти - тоест в големия град. А защо само фармацевтите да са ограничени!? Всеки бакал с по едно сергия, всеки работник с не по-голяма заплата от 300 лева. Каквото каже Боко това да става. И хората бягат където има свобода, личен избор после.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аптека или дрогерия?

  30 Яну 2020 13:09ч.

  Етичният принцип "Един фармацевт - една аптека" трябва да се разбира по отношение на собствеността, т.е. САМО фармацевти да имат право на собственост на аптеки. Още през 2008 г. Европейският съд потвърждава правилото "Един фармацевт - една аптека" по повод на промени в законодателствата в Германия и Италия, които дават право за откриване на аптеки САМО на магистър-фармацевти, както и на дружества, в които всички съдружници са фармацевти, както и законовата забрана за търговци на едро да придобиват участия в общински аптеки. Съдът е заключил, че правото на свободно установяване и свободно движение на капитали не е в противоречие с националното законодателство, което забранява на лица, които не са магистър-фармацевти, да притежават аптека или да извършват аптечна дейност. От решението на съда е видно, че няма изискване за либерализация на собствеността върху аптеките на общностно ниво и забраната за дистрибутори и производители да притежават аптеки също е оправдана. Това е въпрос на самостоятелна преценка на националното законодателство на всяка държава, гласи още решението. То потвърждава съществуващия в 65% от страните в ЕС етичен модел – „един фармацевт – една аптека”. А как е в България? "Проблем е, че в България не говорим за аптечна дейност, а законът говори за търговия с лекарства. Лекарите могат да бъдат еднолични търговци, защото те са свободна професия, докато фармацевтът не може да регистрира аптеката си като фармацевтична практика“, поясни Антон Вълев. От името на Националната аптечна камара той заяви, че фармацевтичната дейност, която е по-правилно да се нарича аптечна, е елемент на държавната политика по здравеопазване и профилактика на населението и трябва да бъде регулирана по правилото на регулираните професии. „Това означава само фармацевти да имат право да отварят аптеки и да са мажоритарни собственици. Такъв е примерът в Унгария. 100% собственост на фармацевта пък са аптеките във Франция, Холандия, Дания. Там нефармацевт няма право да притежава и 1% дял от аптечна фирма. И в тези държави ценообразуването не е основано на надценка от стойността на лекарството, а на потребителска такса, защото фармацевта извършва едно и също количество труд, независимо дали вашето лекарство е по-скъпо или по-евтино. И така лекарствата се продават на една цена навсякъде“, каза Вълев. Въпросът е има ли политическа воля за противопоставяне на монополни вериги ала'Марешки, които доведоха до изкупване и закриване на малки аптеки в редица населени места? Или на монополно развитие по вертикала производител - дистрибутор - собственик на аптеки и болници, работещи с обществения осигурителен фонд НЗОК? И до кога под понятието производител ще се определят и такива, които сортират, опаковат и търгуват субстанции, произведени някъде другаде? Въобще фармацевтите трябва да вземат отношение до кога ще се съгласяват да ги принизяват до търговци и ще се подиграват с тяхната професия. Това е и в интерес и на пациентите, защото тогава фармацевтите ще се стремят да се снабдяват и продават лекарства с най-добър терапевтичен ефект за здравето на клиента, а не такива с най-висок процент печалба. Името ще работи за фармацевта, когато законът не го принуждава да бъде търговец. За целта Законът трябва да развърже възела на вертикалната верига и диктатурата на търговците над лекари и фармацевти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "по горния

  30 Яну 2020 16:14ч.

  дет. смъртност : 1940 г. над 120/хил - 1989 г. около 10/хил. - 2015 г.- около 14/хил. Първото лекарство в света се появява през 1991 , т.е. след соца, а за повишаване годините на живот основна роля играе, че от 9 млн жители, при соца, спаднахме на около 6 млн и реално поради бягството от страната средно всяка година с около 50 хил души, останаха възрастни и стари хора и няма как на 1000 д. повечето да са с по-висока възраст.!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • допълн.

  30 Яну 2020 16:18ч.

  става дума за първото лекарство за хепатит С

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доп. 2

  30 Яну 2020 16:32ч.

  А първите трансплантации по света стават след годините на соца. И "много от тях заразени от кръвопреливания при соца" Амиако не се правили кръвопреливания колко деца и големи са щели да измрат, не е имало тигава лекарства за хепатит. Даже след соца медицината го обявява за хепатит С, преди това е обозначаван от световната медицина ка като "хепатит НЕ А" и "хепатит Не Б" Но от гладуване, недхранване, не лекуване, недолекуване никой не е умирал, както сега при капитализма ви проклет-строй за макс на 80% от населението !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боравиш с данни които не знаеш какво означават

  30 Яну 2020 16:51ч.

  Детската смъртност е 7 промила през 2015 и 5.8 през 2018 - НСИ. Продължителността на живота няма общо с това кой избягал кой не; освен ако не приемеш, че са избягали по-болните. Болестите, които се изредил най-горе също изчезват основно след Втората Световна в Европа. Какво общо има соца към откриването на пеницилина, производните му и масовото му производство след 1940те, с което почват да се лекуват почти всички бактериални инфекции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а ти хал хабер си нямаш

  30 Яну 2020 23:16ч.

  с пеницилин ли се лекуват маларията и видовете тифове, да не говорим за ТБС, и дет.паралич, както и за глупавите ти разсъждения за дет.смъртност.Ами да напредъкът в медицината е страхотен, важното е , че се използва правилно и при соца, а не да се плюе и не съм казал, че слдващия капиталистически строй не ги е използвал. Но важното е да се плюе по соца и труда на хилядите лекари във всяко село и град- това е важното,нали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още

  30 Яну 2020 23:36ч.

  дет.смъртност около 120 промила в 1944 г пада на около 14 за 1989 г т.е.около 9 пъти и естествено в слерващите години пада, но щеше да пада и при соца,ако не го унищожихте., а не че защото бил капитализъм та паднал 3 пъти, а че е паднал 9 пъти при соца плюнки и храчки. Тъпанари ще си умрете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КЗК поддържа фарма-мафията

  01 Фев 2020 11:57ч.

  http://iconomist.bg/101836-%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD-%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи