Бучковски разкри сценарий: Кирил Петков искал да вкара в НС решение за вдигане на ветото над РСМ

Бучковски разкри сценарий: Кирил Петков искал да вкара в НС решение за вдигане на ветото над РСМ

Ако въпросът за вдигане на ветото за преговорите на Република Северна Македония с ЕС стигне до българския парламент, той ще получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ и ДПС, „но това са изчисления, които ще направят следващата седмица." Скандални договорки между премиера Кирил Петков и кръгове от ЕС за вдигане на ветото над РСМ разкри Владо Бучковски.

"Ако не се беше случило излизането от българското правителство на „Има такъв народ”, се очакваше през тази седмица да има предложение от страна на българския премиер Кирил Петков пред депутатите в българския парламент за разрешаване на въпроса със Северна Македония.

Петков да поиска мандат, евентуално около предложението на Макрон, ако има възможност за договор в последния момент това да се случи в Париж.

Имаше инициативи – Макрон, Шолц. Румен Радев сега прехвърля топката към европейците, те да дадат гаранции. В онази фаза, когато се подготвяше евентуално решение, според мен колкото бяхме близо, толкова бяхме и далеч от решение, но мисля, че Петков беше подготвен да излезе с компромисното предложение и да потърси подкрепа в парламента.”

Това каза в интервю за македонската телевизия Телма Владо Бучковски, бивш премиер на Република Северна Македония и представител на правителството на Зоран Заев в преговорите с България.

По думите му, обаче „няколко хода, които Петков направи през последния месец, оставят резерви дали е готов на такава решителна стъпка”.

Според Бучковски, ако въпросът за вдигане на ветото за преговорите на Република Северна Македония с ЕС стигне до българския парламент, той ще получи подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ и ДПС, „но това са други изчисления, които ще направят следващата седмица”.

„Мисля, че Кирил Петков ще има мнозинство, но няма много време до срещата на върха на ЕС. Времето също не е съюзник за него, а у нас изглежда вече има умора от това очакване“, каза Бучковски относно възможността да се премахне българското вето върху европейската интеграция на Македония.

Междувременно вчера плъзна слухът, че Кирил Петков имал намерение в сряда, 15 юни, да поиска от народните представители разрешение България да вдигне ветото за старт на преговорите на Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС. Като мотив за промяна на българската позция ще се изтъкне, че правителството се е договорило Европейския съюз да стане гарант за изпълнение на българските условия. Щяло да се създаде специална комисия, включваща евродепутати от всички държави, които да съблюдават за това Северна Македония да изпълни ангажимента си към България и да спре да ни провокира.

Това обаче е абсурдно, защото ЕС не може да е страна в двустранен договор. Дори самата Елена Поптодорова заяви, че ЕС не може да бъде гарант за нищо, може да е само посредник.

Източници от ДПС разкриха пред Епицентър. бг, че схемата е точно такава - Макрон и Шулц поемат ангажимент, че ще са гарант за това българското малцинство в РСМ да бъде включено като държавотворен народ в конституцията на Северна Македония и управляващите там да бъдат принудени да изпълняват стриктно договора за приятелство и добросъседство.

Това ще даде възможност по всяко време България да блокира хода на преговорите между Скопие и Брюксел - нещо, което Кирил Петков щял да изтъкне пред депутатите в сряда.

Вероятно заради това снощи президентът проведе телефонен разговор Шарл Мишел, от който стана ясно, че България няма да вдигне ветото до предстоящото на 23 юни заседание на  Европейския съвет.

"Интеграцията на Република Северна Македония в ЕС трябва да бъде устойчив и необратим процес и да се гради на реални резултати в изпълнение на критериите за членство", казва Радев и подчертава, че такива резултати няма как да се констатират до 23 юни, когато е заседанието на ЕС. 

"България е открита за диалог и очаква конкретни резултати, които няма как да бъдат отчетени в оставащите дни до предстоящото този месец заседание на Европейския съвет", отбеляза още президентът.

В същото време от дипломатическите среди и от президентството непрекъснато се повтаря, че "натискът от страна на ЕС към България прекалено силен и няма как правителството да откаже да вдигне ветото".

Притеснението си да не би премиерът Кирил Петков еднолично да вдигне ветото на България за старт на преговорите на Северна Македония в ЕС изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в „Панорама”. 

Българското правителство е подготвило решение, с което да пусне Северна Македония за начало на преговорния процес, разкри преди седмица лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Парламентаристи обясняват, че пред България неофициално е поставено условието -  29-те милиарда евро по Плана за възстановяване ще дойдат в България срещу вдигане на ветото над РСМ. Затова Кирил Петков и Асен Василев са решили вдигането на ветото да стане чрез гласуване в Народното събрание - така, както бяха обещали преди време, заявиха народни представители от опозицията.

Очаква се вдигането на ветото за присъединяването на Република Северна Македония в ЕС да бъде подкрепено от всички депутати от "Продължаваме промяната" и ДСБ (общо 83-ма), както и от повечето депутати от ГЕРБ, които са 59 души общо.

Категорично "против" ще са народните представители на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Предполага се, че идеята ще получи подкрепа от ДПС, както и току-що отцепилите се от ИТН 5-има народни представители.

"Така съдбата на ветото ще е в ръцете на Народното събрание. Това е капан за ГЕРБ, които на думи са категорично за присъединяването на Северна Македония, но реално ще претърпят щети и отлив на електорат, ако гласуван "за". По тази причина най-вероятно лидера Бойко Борисов ще ги призове да гласуват по съвест.  В същото време ще се окаже, че депутатите на ГЕРБ ще трябва да гласуват заедно с ПП, което Борисов беше заявил, че никога няма да се случи.

В четвъртък, ден след като Трифонов обяви, че излиза от коалицията, външният министър Теодора Генчовка каза, че в министерството има налични паметни записки за срещи, които Петков е водил с европейски дипломати за Северна Македония. Тя каза още, че от разговори с „представители на европейски институции“ е станало ясно, че премиерът е давал „други сигнали“, различни от официалната позиция на България. Вчера Тошко Йорданов заяви, че ще поиска от председателя на НС да насрочи закрито заседание на парламента, за да се разкрие същността на тези паметни записки. Някои предположиха, че именно на това заседание  Петков ще се опита да прокара решението за вдигане на ветото. Към този момент такова заседание не е насрочено. 


Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • ГАРАНЦИИ ОТ ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ?

  14 Юни 2022 14:58ч.

  Нали Франция и Германия вече бяха гаранти за изпълнение на Минските споразумения. Резултатът - война! Те са просто жалки. Те излагат собственото си население на нищета и глад. Толкова наивно и манипулативно!!!! Просто отвратително!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  14 Юни 2022 15:39ч.

  Имаме правото, имаме задължението (и дълга) да представим, аргументираме и защитим интереса на Родината си. Сега и само и единствено сега притежаваме в ръцете си и инструмента, с който е реалистично да се извърши това. Всеки, който смята, че Гер и Фр се интересуват от нас и ще свършат нещо полезно е или голям глупак или лицемерен предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  14 Юни 2022 15:46ч.

  Вижте и обратната страна на медала! За кого се борят радетелите за защита на висшите европ. ценности. Това е поредният материал, който убедително и нагледно доказва, какво представлява мръсният сърбомански, вардарски елит. Те злепоставят и предават лицето Петков, който е готов да зачеркне бг си биография заради тях. Не става въпрос, че се обичат взаимно, но една ръка ги храни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бактън

  15 Юни 2022 16:57ч.

  С тези гаранции вече станаха смешни. Ние ще разчитаме на сульо и пульо да ни оправят отношенията с Македония. Ще заобикаляме цяла европа, за да стигнем до Македония. Или иначе казано ще обиколим Нептун, за да стигнем до Венера. С такава логика и 5 годишно дете не могат да излъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи