БРИКС вече е самостоятелен играч, а за Запада остана пенсионерско хленчене

БРИКС вече е самостоятелен играч, а за Запада остана пенсионерско хленчене

Автор: Владислав Наков Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-добрият начин да оцените реалните постижения на структура, лице или организация е да видите какво мислят и казват конкурентите или опонентите за тях.

Малко история

Терминът БРИК (без Южна Африка - буквата "С") бе въведен от анализатора на Goldman Sachs Джим О'Нийл през 2001 г. Най-общо проблемите на най-големите развиващи се икономики, след кризата от 1998 г., се свеждаха до едно - пари няма, а тези, които ги има, са “много скъпи” и като банкови лихви, и политически. („Ние ще ви дадем пари за развитие само ако нашите хора седят в бордовете на директорите на вашите компании. И компаниите ще правят това, което ние кажем, според нашите правила. Е, вие все пак трябва да платите за тези пари“ - така звучеше позицията).

Минаха години и нещата се промениха. През 2006 г. се проведе първата среща на външните министри, през 2009 г. - първата среща на върха на държавните глави, а през 2010 г. - беше добавена буквата С (South Africa - Южна Африка). Сега, през 2023 г. - още 6 държави се присъединиха и бяха приети правила за членство за още около 30 държави.

И през всичките тези години Джим О'Нийл ни се представяше, от западната преса, като "бащата на БРИКС". Първо се говореше за лоялност. „Ето ние – Западът – им наредихме да се обединят около решението на институционалните си проблеми и те с удоволствие се съгласиха и се старят. Колко хубаво.“ 

След това обаче, О'Нийл започна да става скептичен и раздразнен. „Тези хора са способни само да се събират на приеми и да обсъждат неприязънта си към Запада. БРИКС не е изпълнен с истинско икономическо съдържание и не може да бъде изпълнен, защото тези момчета все още са обречени да живеят по правилата, които съществуват.“

Е, сега ситуацията се промени коренно. Критиките станаха много по-интензивни в сравнение с пенсионерското хленчене на О'Нийл:

Китай "внезапно" се оказа икономическият център на БРИКС, в който на останалите държави уж е отредена ролята на сателити. Използвайки „недоволството и разочарованието“ на Глобалния юг от Запада, Китай изгражда мрежа от клиентела, което противоречи (по някаква причина) на „основните интереси на народите от БРИКС“;

„Меката сила“ на Китай се оказа проблем: основните световни медии публикуваха доста материали наведнъж за това как съюзниците на Китай на Запад организират мрежи за влияние, които обединяват мозъчни тръстове, медии и политици . (Явно това е разрешено само на някои страни);

Банката на БРИКС, която все още не е имала време наистина да започне да работи, вече получи превантивни санкции. Президентът на банката Дилма Русеф каза, че въпреки че изпълнява задълженията си към всички държави, включително към Русия, не може да пренебрегне западните санкции, за да не стане самата банка обект на американски и европейски санкции. По тази причина сега не се разглеждат нови проекти с Русия;

Бразилските медии, които активно работеха за Лула, преди и по време на президентските избори, внезапно го обвиняват, че е забравил за „демократичните ценности“, съгласявайки се да се присъедини към съюза на „недемократичните страни“. Пишат директно: „Предаде ценностите на Бразилия и нейните исторически задължения към Запада“. "Бразилия може да води глобалния юг дори и без БРИКС";

Десните кандидат- президенти в Аржентина Хавиер Милей и Патрисия Булрич обявиха едновременно, че ако някой от тях бъде избран за президент, страната ще напусне БРИКС. Милей твърди, че целта му е да защити свободната търговия и "няма да се присъедини към комунистите". Очевидно основните комунисти в момента са шейховете на Обединените арабски емирства и кралят на Саудитска Арабия;

Макрон се опита да вземе участие в срещата на върха на БРИКС - въпросът за възможното му присъствие се разработваше от Париж от края на юни. В резултат на това той така и не получи покана. Си Дзинпин каза, че няма нищо против „малка френска делегация, водена от представител от по-нисък ранг“. В такъв вид и с благоволението на Китай французите не отидоха.

Така че предстоят още много интересни неща. Истинската история на БРИКС тепърва започва и едва ли по пътя ще има само цветя и розови илюзии.

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

Коментари

 • Абе Наков, абе мекере руско,

  27 Авг 2023 12:12ч.

  Каква е тая икономическа организация без обща данъчна и митническа политика, без обща валута и управление, с държави, които редовно се бият по границите, с различни религии и пр. Напъни се и сравни Ес и Брикс и може да военен нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спи спокойно

  27 Авг 2023 12:21ч.

  БРИКС нищо не може да направи, САЩ да номер едно, ЕС процъфтява, в Москва цари глад, а Китай и Индия са икономически джуджета. Само спокойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе и ти си

  27 Авг 2023 12:52ч.

  Изцяло неграмотен ,щото иначе щеше да знаеш ,челта на брикс е държавите да търгуват за сега със националните си валути . ВЪВ последствие ще се мисли за обща валута на блока .Вие това гръм ви тресе ,при новината че вашият сатанински англосаксонски свят умира и бъдещото е на мнополюсният свят и брикс и шос .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Будинов

  27 Авг 2023 21:51ч.

  Как да вдене като така му е наредено да бръщолеви глупости ни в клин,ни в ръкав.Единствените с пари са арабите от СА.Останалото колоси на глинени крака.Иначе страховит съюз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Папагалът Будинов и напечатаните пари

  28 Авг 2023 21:01ч.

  ясно е, че никой от ТЯХ не му трябва вмирисаната зелена хартия без покритие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  27 Авг 2023 12:23ч.

  Безсмислен материал със силно пожелателно и пропагандно заглавие. Засега БРИКС имат незавидния коефициент 0.57 за икономическа ефективност (БВП на глава от населението) т.е. - на половината от средносветовната ефективност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А судьи кто?"

  27 Авг 2023 12:59ч.

  За определящите коефициента питам. Чак си разлях кафето от кикот, като го прочетох. Благодарности за шегичката в неделната утрин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • IBAN e

  27 Авг 2023 12:59ч.

  Точно по този показател тъкмо Западът е около нулата. Дава много пари за нищо. На Украйна изсипаха за една година само пари колкото два годишни руски военни бюджета. Резултатът - плачевен, страна без бъдеще. Само печатат, а инфлацията е в трицифрени размери, а инфраструктурата в США - на нивото на началото на ХХ век. Цялото реално производство и суровините са в БРИКС. Свиквай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях без сълзи

  27 Авг 2023 13:01ч.

  Абре Костов, пукнах се от смях с чифтето пищовье на гол тумбак при твойте бре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си тъп

  27 Авг 2023 13:11ч.

  бе костов , БВП на брикс е 33.5 трилиона долара ,а на г-7 31 трилиона долара .БВП продукт на брикс ,ще продължава да расте и до 2028 година трябва да бъде във размер на 37 трилиона долара ,а на г-7 ще спадне до 28 трилиона долара. Във момента делут на световната търговия на брикс е малко на една четвърт от световният дял и ще продължава да расте , понеже и населението на държавите от брикс е на 46 процента от световното .А от догодина населиението на брикс ще наброява над 50% от световното след приемкането на нови 6 държави . средната възраст на населението на държавите от брикс е 25 години , ана държавите от г-7 е на 46 години .така че прави си сметката коя икономика ще се развива и коя щеумира безвъзратно . Между впрочем ,персийският залив и суецкият канал ,стават вътрешни морета на брикс .това говори ли ти нещо .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубаво ги смяташ,

  27 Авг 2023 14:34ч.

  Ама между тия държави няма нищо общо освен, че вождовете им се събират от време на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е твоите

  27 Авг 2023 18:42ч.

  Вождове като се събират всеки ден ,т го забелиха два пръста . Между другото некатвоуит вождове да се събират всеки ден ,на заупокоина молитва ,че техният - вашият англосаксонски свят си отива беззъвратно и няма спасение за него .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моето име

  27 Авг 2023 20:33ч.

  Да, да ама не. В голямата икономика САЩ 10 000 000 на купони и гладни, мизерстващи по улиците, бездомни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  27 Авг 2023 12:56ч.

  Разплетох си чорапите от притеснение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иде ЕС НЕ с

  27 Авг 2023 13:03ч.

  За кво да се притесняваш, предстои ти умиргане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  27 Авг 2023 14:40ч.

  Притеснен съм единствено, че няма да доживея появата на вашите братушки отново на Дунав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англосаксонските сатанисти

  27 Авг 2023 13:25ч.

  Страх ги тресе от това че брикс е техен опонент вече и ще продължава да се развива възходящо . А след приемането на саудитска арабия и оае във брикс г-7 вече са бедняците на света ,а бедната на природни ресурси джендърска европа ще се превърне във просякиня ,на която животът ще зависи изсцяло от подаянията на брикс и шос .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кольо

  27 Авг 2023 15:07ч.

  Айде сега, аржентинските "десни" не били комунисти. Те са не комунисти, а направо троцкисти или крайни либертарианци. Определено политиците използват лявото и дясното за да заблуждават хората кой е комунист и кой не е. Всъщност борбата е между либерали и консерватори. Либералите могат да бъдат десните в България или левите в Америка. В Европа е още по-объркано, защото там и леви и десни могат (и са) либерали, а консерваторите масово са обявявани за екстремисти, нацисти, фашисти... А реално нацистки и фашистки идеи тип "ако не сте с нас, сте срещу нас" са проповядвани точно от либералите. Същите тези либерали са либералглобалисти. Те са за безкрайното харчене на държавни средства с цел подтискане на недоволните, смачкваме на неверните и "грешно мислещите" и капдулация на властта в удобните за тях хора. Ако се абстрахираме от Запада, виждаме обаче, че в "източния лагер" се правят подобни неща, изкючая джендър идеологията и не с такъв глобалистки размах. Там много повече се държи на федерализацията на властта в отделните държави, а не налагането на едно глобално правителство. На изток властта се държи основно от държавата и не се делегират толкова много права на частния бизнес да изгражда държава в държавата. И двата блока използват технологиите за налагане на пълен контрол. Мога да продължа да ги сравнявам, но границата не е нито напълно ясна, нито може да се направи съпоставка само по едно измерение. Всички са лоши по своему.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър

  27 Авг 2023 16:42ч.

  Под каквато и да е форма тъй света се стреми към откъсване от американското икономическо и военно превъзходство, доминиращо положение и ще го постигне. Само гледайте какво ще се случи през следващите 20 години. Монопола на Запада си отива. Изгряват нови звезди на небосклона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаещ

  27 Авг 2023 16:47ч.

  Дойде краят на долара и най-после САЩ ще бъдат натикани в ъгъла Лошото е че ние сме отново на грешната страна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо

  27 Авг 2023 16:53ч.

  Борбата ще е дълга и продължителна. Първо ще е за Африка, което в действителност вече започна. След това ще е за Латинса Америка като заден двор на САЩ. Чак след това ако всичко е нормално везните ще започнат да клонят в полза на БРИКС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поръча ли си

  27 Авг 2023 17:34ч.

  новия електрически ИЖ, дето ще съсипе пазара на Тесла?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сребролюб Мангизлиев

  27 Авг 2023 17:45ч.

  БРИКС спокойно може да се нарече иБРИКСчиите на Россия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е ти като

  27 Авг 2023 18:49ч.

  Си ибрикчията на джендър европаа и на англосаксонският свят ,си цъфнал и завързал . Я беж към хранителните банки и се нареди на опашката пред гюма занякой и друг къшей хляб и не се обаждай от коневръза .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  27 Авг 2023 18:57ч.

  Само така! До края на Големия Сатана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махалото

  28 Авг 2023 15:22ч.

  тръгна в обратна посока

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи