Brexit: непредсказуема Европа и предсказуема Русия?

Brexit: непредсказуема Европа и предсказуема Русия?
Въпросът е парадоксален на пръв поглед, традиционно Русия е непредсказуема в критични ситуации, а руският хаос винаги изненадва с умението си да продължи “приемствеността през разрива” [“преемственность через разрыв”, А. Фурсов], както се случва след 1917-а и след 1991-ва.

Снимка: Антоанета Киселинчева 

 

Европа, Стара, Западна, дори Централна, но не и Източна, е рационално прагматична и в мира, и във войната, оттук и предсказуема, бдяща за тишината на парите.

 

Brexit предизвика у нас поредната креслива доза антидемократичност сред истинските демократи [“какви са тези референдуми, що за кретения?”]. Родните атлантици вече легитимно се изживяват като европейско малцинство, застрашено от азиатски путинофили. 

 

Плебисцитът е за плебса [английското село, работническата класа, изкуфели пенсионери, миналото], не за елитарни индивидуалисти [Ситито, Лондон, младите, бъдещето]. От това схематично драматизирано противопоставяне може би е вярно наблюдението, че с brexit промишлена Британия победи финансова, защото глобализацията деиндустриализира националната промишленост. Друг е въпросът, че Ситито е било преди ЕС и ще остане и след него, дългата му история доказва адаптивните качества на финансовата му издържливост при всякакви катаклизми.

 

Източноевропейците платиха цената на деиндустриализацията с членството си в ЕС, британците не искат да я плащат с предстоящото ТTIP. Не случайно Обама ги заплашваше по Би Би Си, че с brexit преговорите за трансатлантическото партньорство ще се проточат 10 г., за разлика от тези с Брюксел, че “ще останат последни на опашката”, с което само наля масло в огъня – ексколония да дава акъл на своята метрополия е лош вкус.

 

Защо brexit показва, че Европа е станала непредсказуема?

 

Еуфоричните евроскептици сравняват brexit с разпада на СССР, но това е прибързан извод. Липсата на доверие на значителна част от гражданите към еврократите, умората от политкоректния натиск на идеологията (неолиберална, мултикултурна, мултиполова, антинационална, дехристиянизаторска, хиперпозитивна до инфантилност, съчетана с хиперагресивност към традицията) имитират сходство с настроенията на разочарование от късната перестройка. Съветският елит обаче е против СССР, докато референдумът от март 1991 г. е просъветски като резултат. Европейският елит е за ЕС в този му вид, но при допитване до народа в страните членки резултатите ще са непредсказуеми.

 

Военнополитически ЕС се представлява от НАТО, пактът не е застрашен от brexit особено с хибридния образ на новия стар враг – историческа Русия. Варшавският договор се разпада преди СССР и след оттеглянето на съветската армия от Източна Европа. Сега мястото й е заето от НАТО и този процес е възходящ.

 

Идеята за единна Европа не е дискредитирана както социалистическата идея преди 1991 г. Разочарованието е от подмяната на европейската мечта (единство на многообразието) с атлантическа глобалистка идеология (многообразие на разединението). За французина да е едновременно и европеец не е противоречие, нито за българина, нито за британеца (европеец от Острова, разбира се, не от Континента). 

 

Brexit няма да доведе до разпад, но може да предизвика трансформация на ЕС, да го завърне към “Европа на нациите”, интеграционен проект с европейски, не с глобалистки фундамент. Дали ЕС има интелектуален потенциал и политическа дързост на комисарско равнище за смяна на стратегията, е въпросът. В противен случай ще си останем провинция на трансатлантическите корпорации, а центробежните сили ще изродят националното чувство в националистически страхове и оттук агресия, която неизбежно ще доведе до маргинални, локални, но въоръжени конфликти.

 

Защо Русия да е предсказуема за разлика от Европа?

 

Защото Русия, макар и набедена за brexit [“знает каждый демократ, это Путин виноват”], се ориентира трайно на Изток. Исторически инстинкт, сработващ  винаги при изолация откъм Запад. Идеята за “голяма Европа” се замени официално с тази за “голяма Евразия”. На петербургския международен икономически форум този месец Путин официално заяви за създаването на “голямо евразийско партньорство” на Евразийския икономически съюз с Китай, Индия, Пакистан, Иран и всички заинтересовани от евразийска зона на свободна търговия (нещо като алтернатива на TTIP). Перспективата е да се направи свръзка, руснаците използват термина “сопряжение”, с ШОС [Шанхайската организация за сътрудничество] чрез “икономическия пояс на пътя на коприната”.

 

Тук, разбира се, може да се повтори грешката на ЕС – политическият проект да изпревари икономическата интеграция [честите обвинения за brexit са към прибързаното присъединяване на Източна Европа по геополитически причини]. Не може да се повтори обаче грешката с десуверенизацията, защото Евразийският икономически съюз запазва идентичността на националните икономики, което е привлекателно и за Азия, и за европейските десни, и за европейските нови леви.

 

Русия не е предсказуема, когато я нападнат. Оттук и изненадата с Крим. Оттук и активизирането на т.нар. Източно партньорство, т.е. санитарен кордон между Русия и Европа, който потенциално може да бъде “украинизиран” в смисъла на сива територия с тлеещи граждански военни конфликти – въпрос на натиск отвън и на зависими олигарси отвътре. Директно с Русия никой няма да воюва, тя е ядрена държава, но “прокси” може да бъде оградена от нестабилна гранична полоса, която да забави икономическите й интеграционни проекти, които са глобална конкуренция на атлантическите й партньори.

 

Русия има своето огромно пространство и се нуждае от спокойно време, за да го усвои и модернизира като един от бъдещите глобални центрове, както иронично Путин изтъкна “ние признаваме, че САЩ е свръхдържава, само не ни се бъркайте”.

 

Европа непредсказуемо засилва истерията около “агресията” на Русия, демонизацията на Путин, отказвайки да види причината за brexit в слабостта си, потвърдена от неадекватната политика с т.нар. бежански вълни, с Ердоган, със засекретения преговорен процес за TTIP, с политическото решение за санкции срещу Русия с антиевропейски ефект, с препарирането на европейската идея от еврократите в Брюксел и Страсбург, с тоталитарната политкоректност.

 

Brexit беше описан като протест от Брендън Симс, ирландски историк, професор в Кеймбридж: “на нас ни беше нужна британска Европа, а не европейска Британия”.

 

На нас каква Европа ни е нужна: атлантическа, брюкселска, европейска? Само не питайте Нюланд, отговорът е предсказуем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • скептик

  27 Юни 2016 7:51ч.

  профанско е да смяташ, че вотът на британците и ТТИП имат общо. точно обратното, кралството най-вече настоява за това. Но дамата трябва да отстоява чужди каузи, аз това няма значение какво си измисля

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Priest до скептик

  27 Юни 2016 10:21ч.

  Профанско е да смятате, че политическите решения не се диктуват от икономически реалности! Вотът на британците има огромна връзка с TTIP макар и самите гласоподаватели да не я схващат. Смятате ли, че в новосъздалата се ситуация няма да има някои промени и предоговаряния на клаузи от този договор конкретно и индивидуално за Обединеното Кралство ? Ако не смятате така, вие не сте профан, а инфантил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олга

  27 Юни 2016 10:33ч.

  Блестящ, дълбок анализ! Брилянтно, интелигентно остроумие!!! БРАВО, доц.Дарина Григорова!....(май скептикът е профан, с извинение - ако малко повечко е проучил ТТИП, щеше да знае, че англичаните не биха спечелили от него...)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Watmark

  27 Юни 2016 20:02ч.

  Леле.... Авторката би получила Путинова награда за пропаганда и агитация на идеята за Новата империя. Все пак е по добре от ровене в кофите нали? Русия която бе извергната от Европа, поради системен провал в модернизацията, се е насочила към Азия. Вървейки на там Русия изпита страх от китайския тигър. Страхува се да не бъде храносмляна но върви защото знае че няма къде да отиде. Русия зачеркна 4 вековен опит да сатане цивилизована. Енергично започнат от Петър и следващите императори които купуваха моженето на италиянци и немци в началото, продължено с трофеите от войните като задигнати заводи и технологи както и откраднати идеологии като нацизма и социализма и сетне мъдростта на разнознаването от студената война. Но цивилизоваността не идеше. Отчаян Дугин постулира че русиянина е особьi человек, който демокрация не го лови и заключи че Русия е за Азия защото там не искат невъзможни неща като върховенство на закона, демокрация и ниска корупция... Дори православието което по своята същност е европейско наследство на великия класически свят, в руския му вариянт започна да става азиятско... Вазятстването на Русия показва че тя не може да се отърве от исконната си същност да бъде продължение на Златната орда. Политически наследник и претенции за надскачане. И целият този велик провал някак излиза като постижение че и мъдрост емитирана от Кремъл, в разказа на нашата путинка. Разбира се ние бихме се присмяли на наперения преразказ на опорните точки от Центъра но тази дивотия има за цел да притегли нашенеца към руския провал и да го запокити в Азия там от където сме избягали преди 13 века. Не плачи за Европа путинко, тя е недостижима. Брой червонците и се радвай на великата щедрост на българина към предателите му.... Редакцията, I'll be back.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клишета и щампи

  28 Юни 2016 5:53ч.

  Другарю Watmark, вие нямате изглежда нито адекватна мисъл, нито въображение да знаете, че има такива гледни точки, според които цивилизацията ви е диагноза, болест. Хората нямат нужда да четат възхвалите ви на западната чума. Както виждате, дори и самите западняци (в Меката не само на модернизацията, но и на Модерността) вече ви контрят - на примера на Brexit.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неверния Тома

  28 Юни 2016 7:13ч.

  "е такива кат таа Даринка, неврастеничка и психопатка, да ги държи в подчинение да пишат глупости на търкалета докат крета още джуджето щот рашънете вече немат кво да ядът и месат тебешир, картон и свинска маса да напраат меко сирини "Красний Октябрь" ФАФАФАФ имаймуни съветски!!" Удивителни аргументи! Абе нещо по-пиперлия нямате ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • udjs

  28 Юни 2016 8:31ч.

  Наизлязоха бесните кучета,като"Путин третира с плутоний , Watmark " и тъй като се страхуват все още да лаят по Великобритания,решиха че пак е по-безопасно да се разпенват срещу Русия.Но нали знаете в последна сметка ,бесните кучета ги трепят,не е далеч времето когато и с тези ще се случи същото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът е дали Европа ще продължи да се пържи

  28 Юни 2016 9:13ч.

  в незавидната си ситуация на франк-масонско «опитно поле», в което йудео-масоните отглеждат нови и странни — вероятно силно токсични — бурени и дроги. Но над Европа взе да витае нов ПРИЗРАК. Призракът на една инак стара като света антиробовладелска революция. В Англия, на предела на новите времена тази революция беше поведена от Кромуел и беше погрешно квалифицирана като някакв си буржоазна революция. Погрешно рисуват и Кромуел като франк-масон. Не, не е бил такъв. Бил е наистина буржоа, но и това не е най-същественото. Напротив, именно Кромуел е бил сграбчил с яка ръка юздите на франк-масоните и еврейските банкери. Призракът на Кромуел днес броди не само над Великобритания, но и над цяла Европа. В Русия «Кромуел» дори не е призрак — там той се нарича Владимир Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  28 Юни 2016 9:55ч.

  Много добър анализ за Брекзита. Браво. Втората част, тази за Русия, малко размива нещата, поне за мен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Юни 2016 11:41ч.

  Не съм съгласен, но да не изреждам точка по точка. Русия не може да бъде предсказуема поради силното влияние на субективизма в едно централизирано по традиция управление. Пример - разката промяна в отношенията със Запада. "Плебсът" може да създава материалните ценности, но не изгражда цивилизациите. Това фаворизиране на значението на народните маси има стар революционен произход, но е дело на новите елити, заменили предишните. Никъде и никога народът не е управлявал. Но от времето на Великата френска революция върхушките решават от негово име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станински

  28 Юни 2016 11:54ч.

  Елементарно Уатмарк, елементарно! Дори и нещо повече, тъпо! Да не би да си самият Плевньо, доста голямо сходство ,ми се чини, има в разсъжденията ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непримир

  28 Юни 2016 14:20ч.

  До observer: Да, съгласен съм, че „плебсът“ може и да създава материални ценности, но не изгражда цивилизации, ала не бива да забравяме и това, гдето досега на света е имало множество цивилизации и — с изключение комай само на четирихилядолетната Китайска (Поднебесна) Цивилизация — всички те са загинали, оставяйки къде повече, къде по-малко, а често и никакви спомени за себе си. А ето — плебсът (особено плебсът, който живее тъй, че хич не го е еня за екстравагантностите на вечно търсещата нови форми на разгул цивилизация над себе си), същият този плебс все си е чоплил земята и е оцелявал някак си. Пишейки това, пред очите ми изникват телевизионните репортажи, на които показваха онези малки, но горди престарели хорица, които вече толкова десетилетия не се интересуват от Голямата Политическа Перверзия на съвременната цивилизация и не са напуснали очевидно фатално-рисковата зона около Чернобил. Копаят си градинките и чакат да ги помете Цивилизаторската Ядрена Смърт, но все така става, че мъничките им плебейски животчета не се огъват, а продължават да мъждукат, плюейки на всичката Цивилизационна Смрад на нашето време. Ето — това съображение може да подхрани всеки анархизъм на Земята, който ни учи, че бездарниците, които „се раждат с мисията“ да творят цивилизации, са напълно излишни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  28 Юни 2016 14:26ч.

  Народът никога и никъде не е управлявал,но има общества в които,ако и да не се съобразяват винаги с него,постоянно си имат едно на ум.И се стараят да не изпитват докрай търпението му.Помнят не само Кромуел,но и Робеспиер,че и Ленин,Троцки и Сталин.Великобритания,например,никога не пропуска да се възползва от революционните катаклизми у геополитическите си конкуренти,но много внимава да не допусне създаването на условия за подобни у дома си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Watmark

  28 Юни 2016 16:25ч.

  Пак леле... Дамата която се крие зад ника "клишета и щампи" е във владение на джихадистка бяс - западната чума, диагностицира дамата, е болест наречена цивилизация. Разбира се дефицитен съм на въображение и адекватна мисъл. Адекватна в смисъл успоредна на кремълската мисъл? Признавам си страдам от недостатъчности. Залюченията на русифицираната са взети от помагалата на Даеш. Винаги съм се чудел защо производителките на петрол толкова много си приличат не зависимо от изповеданията си. Сатанински е безпощаден - тъпо и президентски. Седя и се чудя дали да се зарадвам или да се жегна защото само руската пета колна у нас смята Президента за провал. От друга страна русофил да ме нарече тъп си е гордост... мернах франк масонство ... аха Охранка.... има едни такива гледни точки, нарежда дамата... За бога няма гледни точки. Има развитие, провал и лисица която казва че гриздето е кисело когато не може да го достигне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  29 Юни 2016 6:22ч.

  'Русия има своето огромно пространство и се нуждае от спокойно време, за да го усвои и модернизира като един от бъдещите глобални центрове,..' Глупости на търкалета! Русия го има това пространство повече от 200 години и не можа да намери спокойно време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • olga

  29 Юни 2016 12:22ч.

  Невежеството не може да бъде съдник, Георги! Бъркаш САЩ с Русия - първата е от 200 години, а втората-от близо 1200 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олга, вярно е, че от гледна точка на всемирната история САЩ имат смешна продължителност на съществуване,

  30 Юни 2016 7:31ч.

  но цифрата 200 не е неуместна и за Русия. Горе-долу от 200 години насам Русия има напълно разкрит проспект за напредване в посока — Изток. Към Сибир! Преди това е било невъзможно — заради монголците и заради макар и вече жалките остатъци от тяхната мощна преди това империя, Златната Орда. Така че и янките и руснаците по едно и също време започват своята «конкиста»: едните — към дивите прерийни простори на Дивия Запад, а другите — към не по-малко размирните простори на Централно-азиатските степи, към относително спокойната, но неизбродна тайга на Север, както и към вечно будещия японските апетити Далечен Изток: покрай Тихоокеанското крайбрежие. Че даже по едно време руснаци и американци са си размешали шапките и някъде из Северна Калифорния (фортът Росс). Да не забравяме, че и Аляска е била земя, усвоявана отначало от руснаците, а сетне глупашки пренебрегната заради нелепите страхове на Самодържавието, че на Американска Земя руснаците ще повторят опита на янките и ще създадат Руска Република — либерален антипод на Петербургската монархия. А дали някой е пречел на Русия да върши всичко това, което са правели американските заселници, заливайки като цунами целия материк от Атлантика до Пасифика? Русия си е пречела сама, заради християнските си скрупули, че не бива да се подлага на геноцид местното население: спънка, която не е съществувала за янките с тяхното убеждение, че «добър индианец е само мъртвият индианец».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  01 Юли 2016 11:43ч.

  Наистина, невежеството не може да бъде съдник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър анализ, браво!

  02 Юли 2016 23:02ч.

  Разбира се, и авторката има своите пристрастия, но е на светлинни години от глутницата сороски "анализатори", пълнещи подхранваните от "Америка за България" пещерно-русофобски медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи