Боян Чуков: Започва глобалното информационно шоу "Кой загуби войната в Украйна?"

Боян Чуков: Започва глобалното информационно шоу "Кой загуби войната в Украйна?"

Автор: Боян Чуков, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

Започва глобалното информационно шоу „Кой загуби войната в Украйна?“. В този план се отличи коментарът на Washington Post. Според бившия старши анализатор на ЦРУ Лари Джонсън „анализът е повърхностен и повтаря много неверни твърдения, направени от украински служители“. По-ясно казано, войната е загубена и се търси кой да опере пешкира. Кой да поеме вината? Без мезетата. Дали американският военен министър Остин и генерал Мили реално са вярвали, че ВСУ има шанс да пробие руските отбранителни линии? Американската разузнавателна общност още в самото начало бе песимистично настроена по отношение на украинския контранаступ. Западът подцени способностите на Русия да се самовъзстанови след техническите отстъпления в Харковска и Херсонска област миналата година.

Натовците не вярваха, че за съвсем кратък срок руският ВПК ще заработи на ускорени обороти. За протокола: руският ВПК произвежда месечно 7-пъти повече боеприпаси от този на колективния Запад. Нещо повече. Южна Корея произвежда повече боеприпаси от всички европейци взети заедно. В действителност истината е, че военните от НАТО нямат победа в конвенционален военен конфликт вече повече от 70 години. Според Washington Post, генерал Мили е направил коментар достоен за холивудския герой Рамбо: „Не трябва да има руснак, който да заспи, без да се чуди дали ще му прережат гърлото посред нощ“. Сигурно генералът е прекалил с гледането на холивудска продукция, която е формирала неговия начин на мислене. По този повод Лари Джонсън нарича „клоун“ генерал Мили. Типичното за янките високомерие в днешно време се превръща в една от най-големите им слабости. Най-вече, когато не е подплатено от адекватни ресурси, отговарящи на тeхните претенции. Лари Джонсън обвинява американските военни, че „са поели инициативата да изготвят план за битка, в чието изпълнение нямат НУЛЕВ опит“. Обучението на ВСУ от НАТО е било ограничено и преди всичко неадекватно. Лари Джонсън обвинява в „безумие“ администрацията на Байдън... „особено по отношение на затлъстелите клоуни като SecDef Austin и бившия CJCS Milley“.

Реално какво се случва зад кадър в Украйна?

Компании като BlackRock вече са изкупили първокласни недвижими имоти и земеделска земя. Други вече са подписали споразумения с Киев за съхраняване на химически отпадъци на украинска територия. Сега усилията са да се замрази фронтовата линия и Русия да не заема повече нови територии... за да могат транснационалните компании да си запазят бизнеса и печалбите. Това е причината да бъде активизирана руската „партия на мира“ начело с олигарха Абрамович и неговата компания от себеподобни притежатели на недвижими имоти, преди всичко на Лазурния бряг и Албиона. Какво мисли Кремъл по тези въпроси не е съвсем ясно. Ще постави ли под свой контрол Кремъл градовете Одеса, Харков, Николаев...? Ще има ли още „жестове на добра воля“ или „нас опять кинули“? Не е ясно. Путин продължава със своята прословута „стратегическа мъглявина“ и динамично геостратегиране. В нашето информационно пространство продължават да се сервират нискокачествени компостирани пропагандни клишета, които пудрят изпържените мозъци на родната биомаса. Сегашното правителство и политическа класа на статуквото ги ретранслира непрестанно защото тази „технология“ пълни гарантирано собствените им джобове. Изпълнителната и законодателна власт в България действат като колективен Остап Бендер. Без НИКАКВИ изключения. Нали така? Или все още има наивници? Колкото по-бързо излезем от новинарския виртуално-пропаганден балон, толкова по-бързо ще разберем реалния свят, в който живеем. И какво ни чака в бъдеще. 

Коя е далечната стратегическа цел на САЩ? Не е Украйна. Тя е само бонус със своя чернозем, газови находища и полезни изкопаеми. Далечната и крайна стратегическа цел на „дълбочинната държава“ (ДД) е Арктика, която е голямото бъдещо икономическо бойно поле. САЩ ще търсят максимално изтощаване на Русия в Украйна. За да нямат руснаците остатъчен ресурс да защитят своите жизнени интереси по отношение на Северния морски път. Това е причината войната на украинска територия да се води до последния украинец. За Зеленски спирането на сраженията е равносилно на политическа и всякаква друга смърт. Анализът на войната в Украйна през „арктическа оптика“ позволява да се осмисли провалът на готовото споразумение между Киев и Москва през април 2022 г. Тогава британският премиер Борис Джонсън и шефът на американския Пентагон Лойд Остин успяха да разубедят Зеленски да не подписва вече парафиран проект на мирно споразумение с Руската федерация. Въпросният документ бе коментиран и показан публично от Путин. Украйна е само стъпка към желания контрол на Арктика, която засега е зорко „попечителствана“ от Русия със съдействието на Китай. В този план на разсъждения... България заедно с Прибалтика, Полша и Румъния е във втората партида съчки, които се подготвят да бъдат хвърлени на кладата в името на стратегическите цели на „дълбочинната държава“.


 

 

 

Коментари

 • мда

  10 Дек 2023 9:17ч.

  полша вече дава заден, но прибалтика и румъния са докрай на фронта, както с хитлеристка германия навремето, за България не знам, управляващите непрекъснато се оправдават, особено тагарев, всичко което изпращаме на украйна било негодно и кой ще го ремонтира, украйна ли? а борисов е готов на всичко за да запази кожата си, няма никакъв свян, нито достойнство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Che

  10 Дек 2023 11:06ч.

  Лъже, БА да не е пункт за събиране на вторични суровини, от къде ще са неизправни?Тия БТР, дето ги харизахме на Украйна нямаше ли да ни вършат идеална работа в тия тежки зимни условия?Не ги слушайте, продали са се, предадоха и България...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  10 Дек 2023 9:28ч.

  И при двата случая на пръв поглед Западът изглежда нищо не губи, доколкото за него основната цел е да сблъска помежду им руснаци и да попречи на обединението на руския свят, което би направило последния недостижим във всяка една област. Ревността на западащите е просто безкрайно натраплива и истерична - в това отношение са диви и отмъстителни като типични женчовци. Ако покрай тая цел евентуално би станало чудо - а то не стана! - да се унизи руската съпротива, би било добре дошло... Разбира се, в дългосрочен план и откъм невидимата страна Западът сам отсече клона, на който стоеше, защото покрай тая война Русия стана независима от западните влияния в икономиката и търговията и най-после пое по пътеката на всестранна самодостатъчност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  10 Дек 2023 12:25ч.

  губи престиж, реваншистите от германия, франция и най-вече англия не могат да се примирят, че не само не можаха да победят Русия, но ѝ харизаха нови територии, остава им единствената радост, че умирали руснаци? най-добре вложената инвестиция? Русия си остава империя с тежест дори в бившите републики, дори армения провежда учения с американски войници на своя територия, а иска помощ от Русия, или Израел, въпреки руската позиция против израелските действия в Газа, продължава да контактува с Путин и не е обявила никакви антируски санкции, а нашите се престарават само и само някой да ги забележи, ами не ги забелязва, отбелязаха ветото на президента, но тяхната отдаденост на украйна и израел не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Текстът е буламач

  10 Дек 2023 9:35ч.

  Чели сме и по-стойностни неща на Чуков. Няма никаква загуба на терен за ВСУ към момента, напротив. Укрите подготвят НОВО НАСТЪПЛЕНИЕ. Дори руските пропутински медии са по-адекватни в анализите си --------Будут ли наступать ВСУ? (КАРТА) 09.12.2023 - 8:00 Будут ли наступать ВСУ? (КАРТА) | Русская весна Проведенный анализ военно-полититической и оперативной обстановки показал, что ВСУ активно готовятся наступать. Во-первых, принятые меры по дезинформации вкупе с пропагандой создали образ для ВСУ как в январе-феврале 2022 года. Информационный шум вокруг Украины очень сильно разбавлен политикой. Мировая общественность уверена в том, что вся помощь скоро закончится и Украина будет представлена на растерзание Армии России. Во-вторых, Украине очень нужен успех, причем любой. Необходимо убедить западный электорат в приближающейся победе и вернуть повестку дня о неограниченной помощи ВСУ в нужное русло. Остальное сделают подконтрольные СМИ, в том числе мировые. Они превратят любое продвижение в масштабный успех. В третьих, достичь внезапности при современном развитии средств разведки довольно трудно. Скопление ударной группировки, вероятно, будет выявлено довольно скоро, несмотря на все меры секретности, маскировки и дезинформации. Поэтому будет принято нестандартное решение, а именно — переход через замерзшее русло Днепра и Каховского водохранилища. Вместе с тем существуют другие явные признаки, которые свидетельствуют о подготовке противника к наступлению: ► В Великобритании завершили подготовку и уже прибыли в свои воинские части более шести тысяч морских пехотинцев; ► Активных боевых действий не ведется, ВСУ действуют от обороны, при этом проводится ротация подразделений; ► Наращивается доставка военных грузов, кроме того, создан большой запас патронов и снарядов различного калибра, которые доставляются и рассредотачиваются в непосредственной близости от линии боевого соприкосновения; ► Значительно активизировалась разведка всех видов; ► Изменился режим действий противника, особенно характер ведения огня артиллерии. Как правило, признаком готовящегося начала наступления являются удары по целям в глубоком тылу, серии ударов по аэродромам и другим объектам. Такие удары заставят ВС РФ принимать организационные меры, рассредоточивать авиацию, изменять систему снабжения, перемещать командные пункты и так далее; ► Увеличилась поставка спецтехники (тягачей, инженерно-саперной техники), которая говорит о подготовке наступления даже больше, чем когда в пакетах помощи фигурируют боевые машины. Также о близости украинского наступления свидетельствует и решение администрации временно оккупированной Запорожской области депортировать мирное население из населенных пунктов вблизи линии боевого соприкосновения. В свою очередь, российские власти объявили об эвакуации в Новой Каховке. Перед началом наступления активные бои могут начаться на самых разных участках фронта — украинская сторона будет прощупывать оборону российских войск, выявляя наиболее слабые места. Само начало наступления также не будет сводиться к какому-то одному мощному удару. Интенсивность боев будет нарастать постепенно, по мере переброски тяжелой техники на левый берег Днепра. Таким образом наступление будет проходить не на одном участке, а на двух и даже более, причем место основного удара не обязательно будет очевидным сразу. В данном случае направление сосредоточения основных усилий ВСУ будет заключаться в блокировании (захвате) Армянска и Мелитополя с целью перекрытия сухопутных коридоров и блокаде Крыма с севера. Проведя наступательную операцию на данном участке, командование ВСУ выполнит рекомендации США о сосредоточении главного удара на одном направлении. На херсонском направлении силы ОГВ «Херсон» (численность более 42,2 тыс. чел.) переправляются через Днепр в районе Олешки, а также с ранее захваченных плацдармов в районе Крынки с ближайшей задачей нанести огневое поражение ВС РФ далее выйти к Армянску. ВСУ на запорожском направлении силами ОГВ «Запорожье» (численность более 52,2 тыс. чел.) переправляются через замерзшее Каховское водохранилище с ближайшей задачей блокировать Энергодар, далее выйти к Мелитополю. Отвлекающий удар будет наноситься силами ОТГ «Донецк» (более 51,4 тыс. чел.) в направлении Васильевка — Мелитополь, кроме того, это обезопасит левый фланг наступающей ОГВ «Запорожье» от контрударов ВС РФ. По нашим прогнозам, наступление начнется не ранее католического Рождества — 25 декабря. Это символично, поскольку от празднования Нового года на Украине отказались, а правящий режим любит подарки. ......... https://rusvesna.su/news/1702038596

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  10 Дек 2023 9:46ч.

  Гнусна укро-подлого, никой никога не е победил Русия и скоро ще подмокриш гащите, като смачкат и последната гад като тебе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 9:48ч.

  Текстът си е правдив, и е точно това, което аз тук съм писала в насипно. Не смятам, че Б.Чуков мене е чел, а че следим едни и същи анализатори. Липсата на знания у четящия не прави даден текст автоматично невалиден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Госпожо, успокойте се

  10 Дек 2023 9:53ч.

  Копи-пастът е на анализ от хард-патриотичната про-путинска медия Русвесна ! Това не е украинска пропаганда, а РУСКИ АНАЛИЗ, в руска проправителствена медия. Между другото доста аргументиран и обективно изглеждащ. Вие обвинявате Русская весна, че са "украински гадове" ? Пийте 2 ксанакса и пак заповядайте в дискусията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 10:12ч.

  А кой ти е казал, че Путин е ПРО хард патриотичен. И ако Русвесна е проправителствена, както твърдиш, либералното правителство на Мишустин, /съставено от арменци и евреи/, няма нищо общо общо с президентството и Путин. Не пробутвай лъжи, и груба пропаганда. Русвесна е сара известна пролетарска либерална левашка агенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде алиско

  10 Дек 2023 10:37ч.

  ДПС гюбеците да ги мяткаш някъде другаде. НалЕ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kombat #5

  10 Дек 2023 10:47ч.

  дежа вю

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Дек 2023 11:37ч.

  Какво нова настъпление, бе - циркaджия - укpoпите вече нямат войници, зеленски мобилизира жени и инвалиди. Нямат и оръжие, западът вече няма какво да дава !!! С армия от призраци ли ще атакуват, това да не ти е Властелинът на пръстените? Неслучайно западът натиска укрите да преговарят, защото всички вече са наясно, че укропия свърши - и единственото неясно все още е дали ще оцелее на картата със силно орязана територия, или ще бъде заличена напълно. А руснаците от година и половина не са правили на фронта нито един редовен войник, воюват само с доброволци и запасняци... а ако пратят редовната армия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 11:46ч.

  Лидийке, СССР не е губил война, но Руската федерация е губила поне една - 1992 г. в Чечня. Ако говорим за руската империя тя е губила поне няколко войни. Но за щастие Руската империя е приключила в края 1917 г. и по тази причина не влиза в статистиката. Брест - Литовския мирен договор, подписан от Троцки, е в следствие на действията на загиналата малко преди това Руска империя и поради това няма да я включим в статистиката на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прибиране на вересии

  10 Дек 2023 15:34ч.

  Как и с какви резултати през 2001 г. са приключили войните със съставна на РФ Чечения ве, тъпак!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 21:57ч.

  Дидирамбите бяха по повод кой какво печелил и дали губи! Т.е. ГУБИЛ е! После може и да е спечели, може си е купил и да продължава да плаща. Без да е спечелил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костадин

  12 Дек 2023 16:18ч.

  нищо не загуби в Чечня.просто спечели войната,с това примирие от 1992г.получи се тъка че чеченките се разбонтуваха срещу свойте,особено след Беслан кадето загинаха невинни деца в училището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 9:36ч.

  Този две години няма уцелна прогноза, дано сега е прав, че войната е към края си. А че западът няма спечелана война... Двете войни в залива? Там Садам победи, нали? А в тази един победител е известен - Китай! Който вдигна знамето си над два острова, собственост на РФ, а от 01.01.2025 г. ще му бъдат предадени територии в Сибир в размера на 3 /три/ Българии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 10:02ч.

  Не, не е към края си. Тя сега започва. „Коя е далечната стратегическа цел на САЩ? Не е Украйна. Тя е само бонус със своя чернозем, газови находища и полезни изкопаеми. Далечната и крайна стратегическа цел на „дълбочинната държава“ (ДД) е Арктика, която е голямото бъдещо икономическо бойно поле. „ Кому е нужна Арктика, и северен морски път? На Китай. При реализация на проектираният АУКУС, излазът на Китай към Индийски океан се блокира, затова трябва да се търси друг път към Европа . Китайците вече работят в това направление. Строят се ледоразбивачи, кораби, дори вече карти са напечатани, където Владивосток е китайски град. Целта на цялата тази демократична операция в Украйна е само и единствено да се загони Русия в обятията на Китай. Неща, писани още с първата съпротива на киевската власт в Донецк и Луганск 14та година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай печели дълго желаната роля в Арктика, докато Русия отстъпва

  10 Дек 2023 21:17ч.

  https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/123328-kitay-pecheli-dalgo-zhelanata-rolya-v-arktika-dokato-rusiya-otstapva

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин продължава със своята прословута „стратегическа мъглявина“

  10 Дек 2023 9:49ч.

  Мъглявина е за тези, които отказват да приемат случващото се за реално. Путин е в непрекъснат ДОГОВОРНЯК със световната Дълбока Държава, ерго - с нейният лидер САЩ. Т.н. СВО не е нищо повече от договорняк, преследващ няколко цели едновременно. Първо и най-важно, това е етап от Адженда 2030 , установяване на Новия Световен Ред , планомерна ДЕПОПУЛАЦИЯ . Второ войната способства за издигането на новата Желязна Завеса Европа/Русия , желязна завеса за обикновените хора разбира се. Не за бандитите. Светът се води към регионализация. Регионализацията е замислен етап от Адженда 2030 за да се контролират хората по региони, по цивилизационни общности. Така ТЕ смятат, че намалят риска от избухване на глобален бунт. Между отделните региони трябва да има прегради и по възможност да се водят въоръжени конфликти. Трябва да цари враждебност /моделът 1984 на Оруел/. Световната популация преди да се намали, трябва да се раздели на части, общо взето това е замисъла на Сатанистите. Е ли Путин /или там каквото стои зад образа "Путин"/ - алтернатива ? Стиснете зъби, отворете широко очите си и погледнете реалността. За огромно съжаление - НЕ Е АЛТЕРНАТИВАТА. Спасението на хората преминава през тях самите в тяхната глобална общност, а не през управляващите на една определена държава. Пък било то и Суперсила...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се добави разбира се...

  10 Дек 2023 10:04ч.

  Че освен изброеното, СВО е и огромна далавера за олигарсите от двете страни на войната. Фактите като цифри бият по главата всеки, който още срича за "Родина мать зовет" или "Слава Украине" . От западната страна на фронта нацистката шайка краде като за последно - милиардни сметки зад граница, контрабанда на оръжия, органи, накупуване на дворци и яхти, докато редовите украинци загиват с хиляди... От източната част - руските олигарси увеличават милиардите си със забережително темпо ! Русия чупи рекорди по приходи от въглеводороди. Изнася храни, внася през Средна Азия и Китай всичко, което преди си внасяше директно от Европа. Вкарва в Европа същото, което и преди , но сега по обиколни пътища , в пъти по-скъпо /втечнен газ, вместо тръбен, "индийски" петрол, вместо "Урал" и т.н./ Само закапачен фанатик няма да разбере, че това са милиарди печалби за прекупвачи и посредници, които преди не са имали тези възможности за печалба ! За едни Брадва - за други Сватба, това е т.н. СВО и "сватбарите" са и от двете страни на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • симулация на криза и криза

  10 Дек 2023 10:07ч.

  Когато не достигат ресурси, само с такъв глобален маскарад се задвижва и крепи икономика. Капитализмът издиша и това е ясно за всички... само дето на никого не е ясно (поне в конвенционален план) каква ще е алтернативата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 10:21ч.

  Е, ти нали си САЩ, прави там революция бе, тъпчо керпеденски, кво си дошъл да пишеш глупости тъдява. Или все с нещо трябва да се живее, а парите не миришат, дори изкарани с говняна пропаганда за договорняци и ала бала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • планомерна ДЕПОПУЛАЦИЯ

  10 Дек 2023 10:43ч.

  Общото население в момента на Русия и Украина е някъде между 170-180 милиона човека. Досега от двете страни на фронта са загинали със сигурност над милион РУСКОГОВОРЯЩИ /руснаци, русини.../ скоро ще станат над милион и половина. Т.е. само за година и десет месеца общия руски генофонд е намалял с близо 1% само от този касаплък ! От тази идотска братоубийствена война ! От тази война в която "русские рубят русские" ! И това ако не е ДЕПОПУЛАЦИЯ ,кое ли ще е ? И разбира се - виновен е ... Мишустин, "Путин" нямал нищо общо с тази гражданска война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • къш !

  10 Дек 2023 10:45ч.

  Депесарке неумна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • депесарската мисирка

  10 Дек 2023 11:21ч.

  Всеки път като ме хванат че съм мисирка, отвръщам ! Може да съм мисирка, но на вас са ви платили, за да го съобщите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави,точен и

  10 Дек 2023 14:19ч.

  смислен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой загуби войната в Украйна, ли? Москалите и само москалите.

  10 Дек 2023 9:52ч.

  Предстои победен щурм на украинските бойци и освобождаване на заграбените от кремълските кървави агресори Крим и Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако нямаш 35 годинки

  10 Дек 2023 10:04ч.

  Подготвяй се да си съчка! Така си се "запалил" от предстоящата победа, че вече си пепел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на гол гъз чифте пищовье

  10 Дек 2023 10:04ч.

  Ведь ты мечтатель... perhaps because you are gay.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тате каза 25та ще ми купи колело

  10 Дек 2023 10:24ч.

  Ъ хъ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започва глобалното дезинформационно шоу. Поредното.

  10 Дек 2023 10:18ч.

  Информационно не се предвижда. Информацията не е за стадото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  10 Дек 2023 10:24ч.

  Това, което се вижда с просто око е превръщането на Русия в една голяма С. Корея. Още по- жалкото е, че С. Корея все пак прави опит да се модернизира - вече имат по 2 кандидати на изборите, докато Русийката бързо се срива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  11 Дек 2023 19:25ч.

  ... "В нашето информационно пространство продължават да се сервират нискокачествени компостирани пропагандни клишета, които пудрят изпържените мозъци на родната биомаса." ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още една заблуда

  10 Дек 2023 10:36ч.

  И тя се търкаля не само в руското информационно пространство /там е нормално, все пак те са воюваща страна/, а дори сред българските русофили, мнозинството от българите - е мантрата за "Русия печели войната бранейки се". Това е уникална глупост. Всеки офицер с базови знания по военно дело, а дори и цивилен с прилична интелигентност, ще схване че това е нелипица. Как ще се печелиш война със съседа си, като в същото време се браниш /не особено добре/ и отстъпваш територии ? Кога по-бързо, като Киев, Чернигов, Сумска област ... през пролетта на 2022. Кога катастрофично зле - като Изюм, Лиман, Купянск , Харковска област - есента на 2022. Кога с очевиден акт на капитулантство - "трудното решение" на Суровикин и сдаването на Западния бряг и Херсон есента на 2022 ? Че дори бездарното и кърваво "контранаступление" на ВСУ от това лято все пак доведе до ново леко отстъпление на Руската Армия !! ВСУ отрязаха Времеевския издатък, вклиниха се 20 км на юг при Работино, установиха плацдарми на левия бряг на Днепър ! И след всички тези факти да се твърди че "колкото повече отстъпва територии, толкова повече Русия печели войната" - е дебилна неадекватност ! Как печели Русия като се връща бавно към старите си граници ? Намаля риска от ракетен обстрел на своите територии ? Ни най-малко. Рискът нараства и такъв обстрел укрите водят постоянно. От Днепър могат да обстрелват Крим с всички видове западни ракетни системи, дори с оперативните "Хаймърс" могат да удрят по Перекоп ! Дори да загубят Авдеевка, което е едно голямо СЕЛО , укрите по никакъв начин няма да бъдат възпрепяствани все така да тероризират ДНР и ЛНР , техните М777 бият на над 40 км. и могат да продължават да удрят Донецк. Със специални боеприпаси и Луганск ! И цялата тази територия е под обстрел на ВСУ и те я обстрелват, сега и в момента ! И някакви алабалевци, не хващали оръжие в ръка през живота си, уверено твърдят - "Русия отстъпва територии, но печели !" , или "Русия унищожава живата сила на 404"... Унищожава. А руската жива сила не се ли унищожава в същото време ? Какви са загубите на Русия при Авдеевка ? Отговор - ужасяващо големи ! Задавате ли си въпроса /изисква военно-щабна компетентност/ - а защо Русия дава също големи загуби, защо Авдеевка е месорубка и за руската пехота ? Не могат ли руснаците просто да я смажат с артилерия, ракетни удари, и авиация ? А после да пуснат пехотата ? Не могат ! Именно защото са се върнали много назад в собствените си територии - не могат ! Не могат лесно и без загуби да държат тила, понасят удари от западната артилерия и ракети по лигистиката. Не могат да съсредоточат големи огневи сили /гаубична артилерия, РСЗО , не говорим за огнеметни системи ТОС, които бият само на 6-7 км./ именно защото има мощно артилерийско и ракетно противодействие от ВСУ. Имат целеуказване, спътниково и въздушно в реално време ! Никакво руско съсредоточаване на техника не е възможно без ВСУ да го разбере /разбира се и обратното е валидно/. Затова руснаците са принудени да правят същото , което прави и ВСУ при настъпление - мясние щурмовие атаки ! Само пехотата може да стигне до предната линия без да бъде предварително напълно поразена. Войната е на изтощение и ако Русия има по-големи ресурси /жива сила/, то укрите компенсират все още с мотивация + потока от западни оръжия. В такава ситуация да твърдиш че "отстъпвайки печелиш войната" има смисъл само ако ТИ САМИЯТ подготвяш голямо настъпление. После ! Какво четем горе от самите руснаци ? Никакво настъпление не подготвя Русия, ново настъпление подготвят от ВСУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия не воюва с Украйна, а с целия Запад

  10 Дек 2023 10:43ч.

  Цялото ти писание е излишно, защото е една тавтология. "Не може, защото не може." Получава се като с капитализма - алтернативата му не се знае от никого, ама Путин не бил предлагал алтернатива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 13:18ч.

  Ако войната се позиционира като такава срещо Запада, би следвало да се попитаме кой воюва срещу Запада? И отговорът би бил - Китай! Защото, ако сте обърнали внимание никой не преговаря, освен Украйна по някое време, с РФ по повод войната. Всички разговори са по оста Вашингтон - Пекин. В какъвто и да е формат. В такъв случай Украйна би била прокси на Запада, а РФ... ПРОКСИ на Китай! Каква роля само!? Русийската федерация води война като прокси на някой си?! Като вектор в многовекторната чия политика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия е единственият суверенен държавен играч в света

  10 Дек 2023 15:39ч.

  Именно защото са намесени множество политически и икономически играчи и по хоризонтална, и по вертикална линия, Путин не води войната за бърза победа, а много внимателно си преценява ходовете според козовете. По същото това време Западът бъхти урките, изпращайки ги на масово умъртвяване, а освен това разоръжи източноевропейските си васали и те никога повече няма да бъдат въоръжени, ако и да дават милиарди долари на вересия за скъпи и непрактични ам. оръжия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 21:59ч.

  За това как да се води една война може да започнеш от Сун Дзъ. За да ти е ясно какво означава да планираш дълга война. И колко трябва да имаш под шапката, за да планираш подобно нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има една стара сентенция - генералите винаги са годови за МИНАЛАТА война, а не за днешната!

  10 Дек 2023 23:15ч.

  същото нажи и за кръчмарските коментатори - затова и разправят за "месни" пехотни щурмове на руснаците А когато знаещите са в етапа на подмяна на новата тактига, и чакат още по-новата - тогава и коментаторите говорят глупости! щото "месен " щурм не се води от половин отделение щурмова група ... А времето на роевете дронове още не е дошло - тогава ще изчезнат и щурмовите групи останалото е просто текушо ниво на автоматизация във военното дело

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  11 Дек 2023 9:31ч.

  Коментарът ви издава непознаване на материята като цяло. От друга страна да си служиш с лозонги, прочетени някъде е добре познато от едно близко минало. А ако искате да анализирате как се води в момента следва да се познава опита не от миналата война, а опита от още по-минала война. Нещо, което специалиститите по военно дело си мислеха, че няма как да се случи в бъдеще. Е на - случва се. Само "сопите" са различни. А технологиите не позволяват да се ползва в пълен обем опита от миналата война. Всъщност миналата година, преди да се даде време на русийската армия да минира всичко по начин, по който да няма проходимост в която и да е посока, опита от миналата война беше използван повече от успешно. При Изюм украинскита армия изпълни по плана на Вермахта операция, която даде същия резултат. Какъвто в миналата война. Та - за подобни коментари са нужни повече знания и повече информация, драги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 10:39ч.

  Писах го в началото на седмицата - заливат ни всеки ден с пораженческа информация з Украйна. Въпросът е, КОЙ ще седне на масата за преговори, след като Путин заяви лятото, че в Украйна няма с кого да се преговаря.Усилията, които положи САЩ положиха неимоверни усилия да вкарат европейските „партньори„ в украинският конфликт, като същевременно си прибраха и това, което, което бяха вложили в Европа. Ще принудят ли НАТО да седне на масата за преговори с Путин, и да подпише капитулацията си. И тук се връщаме точно две години назад, когато Рябков им връчи УлтиматумЪТ, който ЕВРОПЕЙЦИТЕ осмяха, потриха се между кълките, и подръчнаха Украйна да се хвърли на амбразурата да защитава тяхната плячка - страните от Източна Европа. Както се изрази Зеленски - Украйна защитава на фронта СВОБОДАТА на източноевропейците. Но както се казва, първото предложение винаги се предлага с вазелин. Второто... е без. Кой ще седне на масата за преговори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писах го в началото...

  10 Дек 2023 10:52ч.

  Ти изобщо знаеш ли какво пишеш ? Пост след пост се мяткаш в обратни посоки. Или задачата ти е да снасяш алисковщини тук, да трупаш СВ пред партийния актив на ДПС . Мисирка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  10 Дек 2023 13:23ч.

  Алисия, написал съм ви го по нагоре кой ще седне - другаря Си ще седне. И Байдън. Путин дълго време не приемаше ролята, която му се отрежда и може би и за това започн тази война - САЩ да седнат да разговарят с него. Дори по повод война. Но не би. Няма и да бъде. В едно сте права - САЩ не желаят сами да носят цялата тежест и искат ангажимент и от други, за които резултатът от тази война има значение. Поради което - като искаш печалба, вложи в нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Дек 2023 10:41ч.

  Анализът е добър, но фокусът е стеснен. И за Русия, и за Запада, Украйна е "дело последное". Целите на Русия са по-сериозни, а Украйна е спирка по пътя. Така се случи, че Западът заложи на Украйна много, най-важното - бъдещето си. Накратко - Западът няма бъдеще, няма ресурс да има бъдеще. Няма човешки ресурс, няма материален ресурс (енергия, суровини), няма морален ресурс, няма интелектуален ресурс. Просра ги. Разбира се, западането му ще е завяхване - не много бързо, но и не много бавно. Няма да е сгромолясване, както беше Хитлеровият райх, няма да е вълнуващо и феерично. Ще бъде досадно и дементно, непрекъснато ще заемат менторски пози: "Вий знайте ли кои сме ний" и ще издуват бузи. И ще ядат щурчета. И толкоз. Нямат нито кураж, нито акъл да направят нещо изненадващо позитивно в своя полза. Което е логично. Русия също има проблеми, но тя има тренинг да се справя с много по-трудни ситуации. Украйна ... Бедната Украйна. Такъв е животът. А на нас нищо не ни се е разминало, и няма да ни се размине. Сепак, нали сме Запад...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Дек 2023 10:46ч.

  "ново настъпление подготвят от ВСУ." Уффф...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ще ядат щурчета

  10 Дек 2023 10:55ч.

  Очертава се щурчетата да ги ядете вие, булгаристанските дървени философи --- https://glasove.com/novini/toshko-yordanov-na-tayno-zasedanie-prestapnitsite-ot-pp-db-sa-reshli-zabranata-za-gmo-hrani-da-otpadne

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Дек 2023 11:09ч.

  Демек, Ваша милост ми казва: "Колко хубаво ви се изсрах на главите"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на главите ви се ...раха вашите хора

  10 Дек 2023 11:18ч.

  Денковци, Кирчовци, Кокорчовци, Дилянчовци - моля, моля... Ваш избор ! Нямам нищо общо от 20 години. Вие си ги избрахте, вие си брахте гъбите. Да ви е сладко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  11 Дек 2023 9:24ч.

  Постът не струва, защото не се познава значението на използваните термини. Например - фокусът е винаги едно и също нещо за да "стеснен" или не. Той винаги е нещо конкретни се намира на едно и също място. Нещо друго може да бъде изместено спрямо фокуса, но това касае другото нещо, а не фокуса. И т.н. Сълзите за Запада са същата "бира". Коментира се без да се познава за правилата на този Запад, как функционира. Поради което собствената преценка как следва да се действа при определени обстоятелства не следва да се вменява на друг. Та - по отношение нечия гибел следва да си припомним какво е казал Марк Твен. По отношение на неговата, която някой преценявал по определен начин. Сходен на този, под който споделям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  10 Дек 2023 10:46ч.

  Май е имало наскоро нов транш към "борците с дезинформацията", не бях виждал такъв ентусиазъм наскоро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Дек 2023 10:49ч.

  Понякога си мисля, колко е хубаво, че пишат по дисплеите, а не на хартия. Колко ли дървета биха били нужни за глупостите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • повелята на бг-чугуня

  10 Дек 2023 11:00ч.

  Да бием империалистите, да бием Запада. Правилно. А когато Русия напише нещо което не ни харесва, да бием дори Русия ! Да бием Русия , за да помагаме на самата Русия ! Путин е сълза, виновен е Мишустин. Русвесна са получили нов транш от Запада ...Блин. Хрен.Чужь и ярунда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Дек 2023 11:06ч.

  Тоест?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Директно от Конгреса... Сенатор О’Брайън излага целите на САЩ във войната в Украйна: Отслабване на Русия, блокиране на достъпа й до европейския пазар! ... и още

  10 Дек 2023 11:27ч.

  Стенограма от заседанието на комисията по външни отношения на Сената на САЩ от 25 октомври. Тъй като ще трябва да се премине по заобиколен път до самия уебсайт на Сената, за да проверите какво е написано, и след това да прекарате време в търсене на съответните тези с часове, редакторите предлагат да се съсредоточите върху този запис: ............ Материалът е важен с това, че сенатор О’Брайън всъщност излага целите на Съединените щати във войната в Украйна:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целите на Съединените щати във войната в Украйна:

  10 Дек 2023 11:31ч.

  1) – отслабване на Русия, блокиране на достъпа й до европейския пазар; ... 2) – да откъсне Украйна (и други територии) от сферата на руското влияние, преди всичко в енергийната сфера; .... 3) – пълно икономическо подчинение на Европейския съюз и на тези, които Европейският съюз обещава да приеме в редиците си; ... 4) – получаване на преференциален достъп до ресурсите на Черноморския регион, предимно въглеводороди и селскостопански продукти; ... 5) – увеличаване на присъствието на НАТО в региона – по суша, във вода, във въздуха, като цяло, ПРЕВРЪЩАНЕ на ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН в “ДОМАШЕН” регион ЗА АЛИАНСА; >> за Русия регионът трябва да се превърне в зона с ограничен достъп! ... 6) – реализиране на дългогодишни енергийни проекти, свързващи Централна Азия (предимно Казахстан) и Кавказ с Европа – отново, за да ги изтръгне от влиянието от руската орбита! ................ Крайните победители трябва да бъдат ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайните победители трябва да бъдат!

  10 Дек 2023 11:34ч.

  Крайните победители трябва да бъдат АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ на ЕНЕРГИЯ и ОРЪЖИЯ. Украинците са просто евтин инструмент за постигане на целите на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То на изслушванията те казаха открито: „Ние преследваме нашите геополитически цели за преразпределение на пазарите и унищожаване на Русия!"

  10 Дек 2023 11:35ч.

  Ако по-рано имаше предпазливи изявления: „САЩ подкрепят украинската демокрация и правото на самозащита срещу непредизвикана брутална инвазия“, ....... то на изслушванията те казаха открито: „ние преследваме нашите геополитически цели за преразпределение на пазарите и унищожаване на Русия“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куц кон

  10 Дек 2023 11:37ч.

  Ама хегемонът имал цели? Значи все пак хегемонизмът му куца...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На въпроса “какво да правя?” само политическото ръководство на Русия може да отговори!

  10 Дек 2023 11:40ч.

  Коментар: Разбира се, никой няма да отрезви самонадеяните господари на света с ядрения бутон. Това означава, че според „теорията на игрите“ и икономическата теория за „РАЗХОДИ-ПОЛЗИ“ противникът може да загуби, само когато разходите за постигане на целта са по-високи от очакваната печалба. Пример, който ясно обяснява кой е започнал конфликта в Украйна, какво е причинило 24 февруари 2022 г. и за какво/срещу какво се бори Русия. Безполезно е да се обяснява на тези, които не са разбрали това преди и особено не са го осъзнали от 20 месеца. Източник: Информационна Защита на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повече ето тук

  10 Дек 2023 11:41ч.

  Ето от тук: .... https://trakiaworld.com/2023/12/04/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%8A%D0%BD-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 12:10ч.

  Надявай се ти на ОБрайън. В САЩ започна оплюването на Байдън. се някой трябва да излезе виновен за фиаското в Украйна. Та и този другар, назначен миналата година в екипа на Байдън ще трябва да отговаря за неуспехът на санкциите срещу Русия, които всъщност я направиха по силна. Не разчитайте на американските дружбани. Те имат по важни задачи сега - да се изнесат в Индо-тихоокеанският регион по най бързият начин. И на колесник не разчитайте, щото може да ви посеят някъде в океана. Ина англичаните не разчитайте. Това е за тези, почитателите на сегашното правителство. На тях главата им е изпушила от сривът на икономиката на Острова, и спешно са се заели да заджобят Заадните покрайнини на Европа с цел създаване на своя собствена икономическа зона. Де факто, разпадането на досегашният свят започна, и борбата за свои икономически зони върви с пълна сила. Англичаните гледат да гушнат Заадна Евопа, а Средна и Източна остават безпризорни. Квото грабиха, грабиха. То и не остана нищо за грабене. От Унгария на изток, страните отиват към Евразия. Русия има интерес от създаване на своя икономическа зона. Икономиката и се развива и е в растеж. Има нужда от разширяване. Путин заяви Не можете да ни спрете. И точно това имаше предвид. Така че, ако някой все още се надява на западните партньори, време е да спре сомата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои американски производители на енергия и оръжие? които ги НЯМА ли???

  10 Дек 2023 23:22ч.

  Та нали даже днес Южна корея произвожда повече оръжие от колкото САЩ? Не гледай доларовото му изражение, а реалното, материалното - което гърми и се движи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  10 Дек 2023 11:34ч.

  Хахахах, тия "изтощиха" Русия в украйна сега ще я изтощават в Арктика? Че то там - на север - е СТУДЕНО, бе - на геювете ще из измръзнат г*зовете !!!! Студът и земата са стихиите на руснака. Смешници, които при 10 см сняг обявяват извънредно положение, щели да вземат крайния север на народ, който при минус 45 градуса кърти леда с кирки, за да се топне за кеф в ледената вода на местната река? Това някакъв майтап ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BTW, мема върви от повече от 10 години насам, как английската морска пехота съкратила учения в Норвегия...

  12 Дек 2023 11:04ч.

  Щото им замръзвали памперсите при външна температура под -5 градуса... А вие си мечтаете за завоюване на Арктика :-) С войска в памперси??! Можеби следващия век след Климатичното затопляне и измиране на Homo LGBTIQ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  10 Дек 2023 11:35ч.

  Абе защо така загадъчно тоя път не се коментира посещението на двамата големи на евроколхоза в Китай? (Забележете, успоредно с куртоазното посрещане на Путин в Меката на арабския свят). Да не би някой пак да е настъпил Фашингтон по мазола, та така млъкнаха медиите? Кака ви Янка да не остане пак грубо изненадана, че някой прави безконтролни далавери зад гърба й?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скептичен

  10 Дек 2023 11:41ч.

  Само да попитам, колко ледоразбивача има САЩ и васали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играят игра на изтощение, точно като преди разпада на СССР

  10 Дек 2023 11:44ч.

  Важно е за САЩ да се тероризира врагът Русия! Кисинджър преди година определи Русия и Китай за врагове на САЩ, без коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  10 Дек 2023 12:16ч.

  Кисинджър умря. Нетаняху го загроби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доскоро твърдяха

  11 Дек 2023 8:15ч.

  САЩ имат само един арктически ледоразбивач. А Русия имала двадесетина. Сега може да са заложили на стапел нови кораби... Но факт е че САЩ са доста изостанали в тази сфера. Ако Тръмп се завърне със сигурност реиндустриализацията на Америка ще потръгне .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  10 Дек 2023 12:08ч.

  Съчки станахме още с влизането си в НАТО.То така си е от освобожденкето.Да влизаме във военни блокове само за да изгорим.ЕС беше бонуса който наркотизира биомасата.Обаче кой го стори?Не бяха ли съпартийците на Чуков.А той мълчеше ли?Основният губещ във всяка война е цвилното население То е без шанс.И за да не Ви изпържат ядрено разни академици,буди и кокорци трябва да бъдат въдворени веднага.ВЕДНАГА и до живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой да свърши тази работа,

  10 Дек 2023 12:23ч.

  като всички са едно педера.. пАрдон, либерално котило?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  10 Дек 2023 12:31ч.

  една малка страна винаги има нужда от съюзник, Русия ни изостави, за да свалим живков лично горбачов дойде в България да се договаря с луканов и младенов, дори стигна дотам да спре доставките на донбаски въглища за тецовете, минахме на режим на тока и режимът падна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми въдвориш оная работа доживот

  10 Дек 2023 12:36ч.

  ваща кунистическата дето въдворяваше свърши преди 35 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  10 Дек 2023 15:25ч.

  Колега стратегическата отбрана,е такова състояние на войските при което се решават много и различни по важност и съдържание задачи.Основните цели най общо казано са : Спиране на настъплението на противника по целия фронт и принуждаването му към действия които разходват материалният му и човешки ресурс. Печелене на време за подготовка на собствените сили,подвоз и натрупване на материални средства и въоръжение.Допълнително изтощаване на противника с активни настъпателни действия в отделни направления и т.н. Не случайно няколко пъти при подобни анализи и коментари съм споменавал Курската операция, лятото на 1943.От друга страна въпроса за Арктика е актуален но проблема там е,че ще трудно,да не кажа невъзможно да се намерят проксита които да умират за интересите на някой друг. Това предполага пряк сблъсък на които и да било сили с руската армия. Не мисля,че това ще се случи имайки предвид последствията които могат да настъпят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Винету

  10 Дек 2023 15:54ч.

  генерал Мили: „Не трябва да има руснак, който да заспи, без да се чуди дали ще му прережат гърлото посред нощ“. Този да не е завършил заедно с Про100Киро Харвард?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От руско еврейски форум

  10 Дек 2023 17:29ч.

  asparagus66 7 дек, 2023 15:46 (UTC) Американский сенатор Линдси Грэм заявил, что «россияне умирают» и это «самая удачная трата денег властями США». В разговоре с пранкерами Вованом и Лексусом Джордж Буш ровно так и сказал, полагая, что общается с киевским режимом: „Ваша задача — убить как можно больше русских“...военный эксперт Fox News Роберт Скейлз, в прямом эфире призвал начать убивать русских... Генерал США Милли: «Каждый русский должен просыпаться с мыслью, что ему могут перерезать глотку»05 Декабря 2023 ПС: "Лет 5(20) назад на израильском сайте статью прочитал, она меня очень впечатлила и сейчас к слову вспомнилась. Там речь шла о том, что узники концлагерей встречались с местными школьниками и рассказывали о холокосте. Ну как у нас ветераны встречаются. В общем рассказали, потом учитель школьников поднимает и их спрашивает какие они выводы сделали. Те грамотно так отвечают, что мол надо уважать людей, которые такие испытания пережили, ценить мир на земле и все такое. Седенькая старушка, пережившая то ли Освенцим то ли Майданек, вежливо кивала головой, а потом с горечью улыбнулась и сказала, что это все правильно конечно, но главный вывод должен быть совсем другой. ЗАПОМНИТЕ НАВСЕГДА, сказала она, - что если кто-нибудь где-нибудь обещает вас убить - ПОВЕРЬТЕ ИМ. Не рассуждайте как мы тогда, перед холокостом, что это у них политика такая, а сами они хорошие и милые люди, что они это просто так говорят. Когда они перейдут от слов к делу СТАНЕТ ПОЗДНО. Верьте тем, кто обещает вас убить. И, если у вас есть силы, берите в руки оружие и убейте их первыми, чтобы защитить себя и свои семьи, если нет - хватайте детей, что можете взять и бегите оттуда, но только не рассуждайте о том, что говорят плохое, а думают хорошее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  10 Дек 2023 18:14ч.

  САЩ не са подготвени за война в Арктика. И много добре го знаят. За разлика от Русия, която няма равна там. Също и Китай, който от години вече произвежда военна техника, специализирана за заход на Север. От 2 години в крайния Североизток руската и китайската армии провеждат широкомащабни учения с участието от над милион БЕ. В сравнение силите, които са хвърлени от Русия в Украйна са едва 2/5-ти от цялата войска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  10 Дек 2023 21:38ч.

  каквото и шоу да направят все ще бъде банално и скучно... Друго си беше с епруветката в ООН...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия стана единствената арктическа сила извън НАТО

  10 Дек 2023 22:14ч.

  В Арктика започна новата Студена война, но с друг балансьор на САЩ, а именно Китай, а не Русия на Путлер. Китай печели дълго желаната роля в Арктика, докато Русия отстъпва, защото отслабва в резултат на войната в Украйна и никой не обменя технологии с нея. Както руските войски, така и войските на НАТО редовно провеждат учения в Арктика. . Русия държи някои от най-важните си стратегически активи в Арктика. Приблизително две трети от плавателните съдове с ядрени двигатели - включително подводници, носещи ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети - са причислени към Северния флот на Колския полуостров. Като се има предвид повишеното напрежение, съюзниците от НАТО са загрижени за възможността руски кораби да получат достъп до Атлантическия океан през зоната между Гренландия-Исландия-Обединеното кралство (GIUK). Веднъж преминали, те биха могли да саботират подводни трансатлантически кабели за данни, да прекъснат линиите за военни доставки от САЩ и да нарушат търговското корабоплаване. Непосредствено след нахлуването в Украйна срещите на Арктическия съвет бяха прекратени. Създаден през 1996 г., членовете му включват всички нации, граничещи с Арктика: САЩ, Канада, Исландия, Дания (от името на Гренландия), Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Представени са и шест местни групи. През годините тринадесет неарктически държави, включително Китай, бяха добавени като наблюдатели. Отделните държави управляват своите собствени арктически юрисдикции, а съветът няма правомощия за прилагане и не обсъжда военни въпроси. Все пак той предостави неутрален форум за сътрудничество по въпроси в споделената глобална Арктика. Неговите работни групи обсъждат общи предизвикателства като правата на коренното население и устойчивото икономическо развитие. На Съвета бяха договорени правно обвързващи споразумения за сътрудничество при извънредни ситуации - например големи нефтени разливи или операции по търсене и спасяване. И работните групи управляват огромно количество изследвания в региона. След като Норвегия пое ротационното председателство от Русия през май 2023 г., работата беше възобновена по приблизително половината от 130-те научни проекта, които бяха спрени поради войната, като изследванията, включващи руски учени, останаха в застой. Руските учени бяха ограничени от Кремъл за обмен в изследванията, а пък технологичния поток към руснаците също спря поради санкционирането от натовските държави. В долната част на Арктическия кръг Русия добива петрол в морето от десетилетие и имаше за цел да увеличи производството до 2035 г., но санкциите провалиха амбициозните ѝ планове. Без резервни части от Запада няма ефективен и ефикасен петролодобив. Търговските пътища през върха на планетата са друг вид ресурс. Русия превозва нарастващи количества петрол и други товари през Североизточния проход, който минава главно по северното крайбрежие на Сибир, а туризмът се увеличава в Северозападния проход. Преди нахлуването в Украйна трафикът през Северния морски път - част от Североизточния проход - непрекъснато нарастваше в полза на Русия. Поради санкциите срещу Русия и потенциалът за по-нататъшно геополитическо напрежение правят Северозападния проход, въпреки коварността му по-привлекателен от Северният. Маршрутът над Канада става все по-жизнеспособен, тъй като изменението на климата топи летния морски лед. Има и трети, засега хипотетичен морски път, ако Северният полюс някога стане напълно свободен от лед поне за част от годината, както сега изглежда вероятно преди средата на века. Потенциалният трансарктически транспортен маршрут ще позволи на корабите да пътуват над върха на планетата през международни води. Маршрутът е част от така наречения план на Китай за Полярен път на коприната, част от стратегията му за разширяване на търговските връзки на страната чрез подкрепа на инфраструктурни проекти по целия свят. Загубата на морски лед отваря морски пътища за по-дълги периоди, увеличавайки морския трафик и потенциала за икономическо развитие в Арктика, по-специално проучване на нефт, газ и минерали. Екологично отговорният растеж се разглежда като предимство от някои арктически общности, много от които са местни, но създава допълнителни рискове за климата. Русия, Канада и Дания - от името на Гренландия - спорят за по-широки икономически права върху огромен участък от дъното на Арктика. И трите твърдят, че хребетът Ломоносов - подводен хребет, пресичащ Северния полюс - е продължение на техния континентален шелф. Съгласно Конвенцията на ООН по морско право това би им позволило да претендират за изключителни суверенни права върху всякакви природни ресурси на или под морското дъно извън обичайното ограничение от 200 морски мили на техните изключителни икономически зони. През 2001 г. Русия стана първата страна, която настоя за нови граници. Последните версии на претенциите и на трите страни имат общ знаменател: парче замръзнало море над Северния полюс, което се оценява на около 283 000 квадратни мили, приблизително колкото Чили. Междувременно САЩ събират свои собствени данни, които предполагат, че могат да предявят претенции в бъдеще. През февруари 2023 г. Комисията за границите на континенталния шелф (CLCS) определи, че значителна част от декларацията на Русия е подкрепено от геология. Все пак може да отнеме десетилетия, за да разберем каква част от нейния шелф се споделя с другите страни. Ако има припокриване - както е вероятно - държавите може да се наложи да преговарят за границите помежду си или чрез трибунал на трета страна.... ---> https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/121730-voynata-v-ukrayna-i-izmenenieto-na-klimata-veshtayat-problemi-za-arktika

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  11 Дек 2023 13:39ч.

  А, бе, Чуков, Бая яко си се изтресал с фамилията си по главата, бе, пич! 'от се не Фанете с Волгин, Енчев, Баева, Дърева, Пиргова... па, да се гръмнете, бе?! 'баси червендалестите папуняци сте, 'баси!!!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  15 Дек 2023 12:42ч.

  Спорът за състоянието на Русия в хода на СВО и наложени 12000 санкции е следния: 680 000 армия в 404, снабдена с всичко необходимо за водене на война, дълга или къса, все тая. Пред военкоматите опашки от желаещи за контракт с армията, а държавата е осигурила невероятна социална програма за воюващи и семействата им, и то по време на война. За 2023г. очакваният ръст в икономиката на РФ е 3,5% за разлика от страните от ЕС и главно Германия която е на минус от три тримесечия и с дупка в бюджета. Златните резерво на РФ нарастнаха за година с 2,2% , или по пазарни цени са 159,7 млрд дол. Северния морски път се използва активно от желаещите , а РФ пуска ежегодно поне един нов ледоразбивач. Са сведение САЩ нямат нито един действащ ледоразбивач. /Смешно но е факт/За Тихоокеанския флат през годината бяха пуснати 2 нови атомни подводници които вече са на дежурство. Пред годината РФ е на първо място в света по добив на зърно и неговия износ. Петрола и продуктите от него се продават като топъл хляб, наред с газа- тръбен или втечнен вкл. и в ЕС. Бюджета на Путин е балансиран, а дълговете почнти занулени. РФ има вземания за около 29-30 млрд. дол. от различни държави. Путин обяви че Одеса е руски град, а руснаците незабавно реагираха:"Значит будем брать" ! Толкова за илюзиите на колективния запад,че РФ ще клекне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи