Борисов разиграва „кукувича“ дипломация

Борисов разиграва „кукувича“ дипломация
Друг ти плете гнездото, а ти снасяш наготово в него. Това, накратко, е номерът на кукувицата. Същата „кукувича“ хитрост прилага и премиерът Бойко Борисов във външната си политика, представяйки я за висша дипломация. Други му дърпат конците, а той изпълнява поръчките с апломб. Фанфаронщина, която претендира за талант.

 

 

 

Да вземем за пример Македония. Тема особено фанфарна, предвид подписването днес на прословутия договор за сътрудничество между двете страни. Внезапното „сближуванье“ между двата народа бе продиктувано от чужди геополитически интереси, но това не пречи на Борисов да си приписва заслугата. За никого не е тайна, че този процес протича под натиска на Съединените щати, а България и Македония са техни покорни слуги. Същият натиск, маскиран като протести на „гражданското общество“, принуди бившия министър-председател на Македония Никола Груевски да подаде оставка. Пак американци посредничиха за включването на албанските партии във властта в Скопие. Благодарение на силния западен шантаж Зоран Заев стана премиер. Лично върховният представител на ЕС за външните отношения и политиката за сигурност Федерика Могерини влезе в ролята на ходатай пред македонския президент Георге Иванов, само и само да бъде даден мандатът на Заев.

 

Откъде произтича нездравият интерес на „международната заедница“ към западната ни съседка?

 

Целта на Вашингтон е да разчисти терена за членството на Македония в НАТО, а на Европа – за членство в ЕС. Двете цели са залегнали като приоритети в програмата на новото македонско правителство. Скритата цел, обаче, е чрез впримчването на Скопие в двете наднационални структури, да се сложи прът в колелата на Русия и да бъде спънат проекта за продължение на газопровода „Турски поток“ през Македония. За осъществяването на плана, обаче, е нужно да бъдат отстранени противоречията на Скопие със съседните България и Гърция. И така стигаме до оспорвания двустранен договор за сътрудничество, който Скопие и София подписват под чужда диктовка, но у нас се представя едва ли не като лично постижение на Борисов. Представянето на раболепието като геройство, е чисто и просто фалшива новина.

 

Истината е, че българският премиер просто мъти яйца в чужд полог.

 

 

Бойко Борисов посреща Зоран Заев в София.

 

В "кукувича" дипломация рискува да се обърне и предстоящото на 25 август посещение на френския президент Еманюел Макрон в България. Официално държавният глава на Франция бе поканен от президента Румен Радев. Няколко седмици по-късно Борисов бе приет от Макрон в Елисейския дворец и потвърди отправената му вече покана да посети страната ни. Подопечните на властта медии веднага разтръбиха как Бойко „води“ Макрон в България. Яйцето отново бе снесено в чуждо гнездо. Нещо повече – за да приватизира изцяло визитата на френския президент, Борисов на своя глава определи за място на срещата Евксиноград, където, не щеш ли, си бе резервирал почивка по същото време. За да е сигурен, че ще бъде пълновластен господар на двореца.

 

Колкото по-далече от „Дондуков“ 2 – толкова по-добре.

 

Колкото по-ограничен е достъпът на Радев до „престижния“ гост – толкова по-добре. Тази трофейна хитрост бе подпомогната и от българския посланик в Париж – Ангел Чолаков, лично предан на премиера като негов бивш външнополитически съветник. Така визитата на Макрон в България ще мине изцяло под знака на Борисов, независимо че протоколен домакин се води Радев. Френската страна нехае за тукашните крамоли, тъй като преследва конкретна цел. Франция има желание да вземе своя пай от т.нар. модернизация на армията с оферти за фрегати и бронирана техника. Така че зад сърдечните потупвания по рамото и патетичните слова за „по-тясна интеграция“ Макрон гони прагматичен интерес. А кой по-добре от Борисов може да свърши тая работа? В негови ръце е и властта, и бюджетът. Така с мълчаливото съгласие на Франция се поощрява „кукувичата“ дипломация на едно разядено от скандали управление. Външната подкрепа е от ключово значение за съхраняването на властта и Борисов го знае.

 

Колкото и „суджуци“ да изруча вътре, харесват ли го навън – работата му е опечена.

 

Но за да го харесват – трябва да даде, каквото трябва. Кръгът се затваря.

 

 

Борисов на посещение в Елисейския дворец.

 

Кукувича, но вече в смисъл на безумна, е и дипломатическата свалка между Борисов и Ердоган. Нашият баш бакан сам влезе в ролята на пощенски гълъб между Анкара и Брюксел, без някой да му е искал услугата. Германия няма нужда от посредник в отношенията си с Турция. Още по-малко Ердоган се нуждае от пощальон. Но Борисов не престава да се пъчи като самозван миротворец, а придворните медии му държат исото.

 

 

 

 

Коментари

 • Каква беше...

  01 Авг 2017 14:06ч.

  ...култовата реплика от "Синьо лято"??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?,dlf

  01 Авг 2017 16:52ч.

  Не зная култовата реплика от "синьо лято" но заглавието на статията наистина "кърти мивките" на нашата дипломация.100% попадение на автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  01 Авг 2017 20:31ч.

  "100% попадение на автора." или падение на автора. Завист, завист на червените циреи. Радев кога бе в Елисейския и покани Макрон??? Нека автора ми опресни паметта. Язък за купчините "дипломи" и академични титли на червената пастмина, но един прост пожарникар се справя по-добре от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПросД пожарникар

  01 Авг 2017 21:51ч.

  Ирина Бокова с нов пост, поема управлението на "Колизеума". Мандатът й начело на ЮНЕСКО изтича до края на годината. Всички пътища водят накъм царевичака у бостаня в Банки със суджука който не консумираме заради високото кръвно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се!

  01 Авг 2017 22:53ч.

  Къде съм им преводачите на тия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  02 Авг 2017 0:10ч.

  Добрите отношения между България и Македония били пъклен план на Америка. Следва похвала към Никола Груевски, чиито хора нападнаха парламента на страната си. Дотук сме в орбитата на Москва, която в последно време внимава да прави точно обратното на Вашингтон. После Макрон бил "престижен" гост, кавичките са на автора, все едно да си президент на Франция е нещо срамно. Накрая сближаването на Борисов с Ердоган също се оказва лошо, което пък ни премества в орбитата на Вашингтон, все пак Ердоган е съюзник с Путин, поне засега. Е, не е ли малко объркано? Кукувицата Борисов е друг въпрос, тук авторът е уцелил десятката. Трябваше да се ограничи със заглавието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тафофф

  02 Авг 2017 11:17ч.

  Ако каже Великия бял баща , може и да си легнат, а ако се налага от ЕАценностите може и да се вземат, к'во им е!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Висок!

  02 Авг 2017 11:38ч.

  Да, добре се справя ,,един прост пожарникар" и неук , но печен в лъжите , интригите, чуждопоклоничеството, корупцията и кукувичата дипломация! Никога едно НИЩО не може да направи НЕЩО полезно за хората, а само за собствения си дебел задник краде! Гнус ме е от почитателя на това НИЩО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мирчо

  02 Авг 2017 11:39ч.

  За съжаление няма да се отървем лесно от тоя Мунчо. За мен вече няма държава България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойка Симитлийка

  02 Авг 2017 12:45ч.

  Бе при тия прегръдки Поли не ревнува ли бре???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • koicho

  02 Авг 2017 14:42ч.

  Браво бе добрев! Всичко ти е ясно под шапката, като твоите другари дето управляват и всичко им е на шест в държавата, а все сме на последно място в Европа по каквото се сетиш. Де го оня с голямата тояга!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутрофъков

  03 Авг 2017 8:52ч.

  Много точно описание на фактическата ситуация. Ясно и кратко. Мутрата е един агент на чужди интереси , и заради тези интереси големите сили го държат да дерибейства на територията. Но кой е виновен за това ? Тръмп , Макрон , Меркел ...? Ни най-малко. Виновна е овчавата глупост на българското население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  03 Авг 2017 19:57ч.

  По критериите на автора, абсолютно всяка дипломация е кукувича. Нещо повече, дипломацията е кукувича по своята същност, изначално. И няма как да е иначе - процесите са дълги, а мандатите - кратки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи