БНБ опроверга хвалбите на правителството. Икономиката се влошава

БНБ опроверга хвалбите на правителството. Икономиката се влошава

Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката и депутат от ГЕРБ във Фейсбук:

БНБ, чрез макроикономическата си прогноза, потвърди мотивите по гласувания от Народното събрание вот на недоверие на Министерския съвет заради икономическата политика.

За пореден път БНБ влоши макроикономическата си прогноза за развитието на страната през 2022 г., с което показа, че и прогнозата на Министерството на финансите към приетата актуализация на държавния бюджет не е точна. Макроикономическата прогноза на БНБ реално е и оценка за случващото се в страната и показва капацитета на управлението по отношение на справянето с икономическите предизвикателства.

- Според БНБ икономическият растеж през годината ще е 1.9%, а не 2.9%, колкото предвижда Министерство на финансите, с което се потвърждава моята прогноза за растеж клонящ към 1%.

- Понижението на прогнозата на БНБ за икономическия растеж е пряко доказателство за неправилно прогнозираната инфлация и подцененият дефлатор на БВП.

- Според БНБ инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени ще бъде 14.7% в края на годината, което потвърждава моята прогноза, че в края на годината инфлацията ще бъде над 20% при база април 2021 г.

- Инфлацията при цените на храните се очаква да бъде почти 23% в края на годината, като най-засегнати ще останат нискодоходните групи, които използват доходите си основно за прехрана.

- Според прогнозата, енергийните продукти ще поскъпнат с нови 26% до края на 2022 г., което означава че инфлацията при тях ще надвиши 70% при база пролетта на 2021 г.

- БНБ потвърждава забавянето на реалния растеж на износа и влошаването на текущата сметка по платежния баланс, което сочи ръст на изтичането на средства от българската икономика.

- Приносът на нетния износ в структурата на БВП се влошава.

Чрез актуализацията на държавния бюджет правителството намали в макрорамката си реалния растеж на инвестициите в структурата на БВП от 11.5% на 5.5%. БНБ допълнително намалява растежа на инвестиции до 3.5% от БВП, което е резултат от спрените инфраструктурните проекти и липсата на инвестирани средства по Плана за възстановяване и устойчивост. За съжаление инвестиции в полза на обществото няма, а ако има в бъдеще ще бъдат плащани на много по-високи цени.

Поради сериозно забавяне от страна на Министерството на иновациите и растежа са под риск средствата за българския бизнес за технологична модернизация, които са ключови за икономиката ни и са част от Плана за възстановяване и устойчивост.

Чрез прогнозата си за понижаване на икономическия растеж БНБ постави под въпрос и големите хвалби за рекордния растеж на индустриалното производство. Изхождайки от ниската прогноза за растеж би следвало и индустриалното производство да претърпи крах.

В действителност ръстът в индустриалното производство е провокиран от високите цени в сектор енергетика, където компаниите, генериращи електроенергия създават високи нива на добавена стойност. За съжаление този потенциал не е използван напълно, защото например по решение на гръцкото правителство въглищните централи работят на много по-висок капацитет, а тази възможност в България не се използва.

Индексът на индустриалното производство в България в момента генерира ръст и поради най-независещия от правителството бизнес, а именно производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, както и от работата на ишлеме при производството на текстил и изделия от текстил, поради евтината работна ръка в този бранш.

Ръст е реализиран и в графа производство некласифицирано другаде, което предполага твърде вероятно производството и износа на оръжие, а уж официално България не изнася оръжие за най-конфликтната точка в света в момента.

За съжаление БНБ за пореден път показа безпомощността на управлението! Все пак трябва да благодарим на народните представители, които предложиха и реализираха в актуализацията на бюджета по-добри условия за работещите, пенсионерите и компенсации за електроенергията за бизнеса. За съжаление доставките на природен газ и то на крайно високи цени не са потвърдени, а огромни средства от високите цени на бензина и дизела отиват към Нидерландия и Швейцария и след това в неясна посока. За съжаление, според прогнозата на БНБ, ние българите ще продължим да плащаме висок инфлационен данък поне до края на годината!

 

Коментари

 • марто

  14 Юли 2022 19:00ч.

  А нима е имало галфони, които вярват, че икономиката ни расте:)))))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Юли 2022 22:54ч.

  След извършената шокова терапия от СДС, приемането на ДДС, фалита на банките, ръста на цените, ковид истерията, властниците е време да опитат и с забравеното ДДТ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИЯ НАЙ_ПОСЛЕ ЗАХАПА КОКАЛА НА ВОЕННАТА ИКОНОМИКА НА ЕС. ПОЗОР!!!!!

  14 Юли 2022 20:51ч.

  Ръста на индустриалното производство за цалата година май 21 - май 22 е около 4%. Пр-вото за Май 22 сравнено с това през Май22 е 20% +. Но, това идва вкл. от увеличен добив на въглища. Най-бързо растящата преработващата пр-ст, 96% от който ръст се дължи на "производство некласифицирано другаде". Тези 96% пр-во са в оръжейния сектор????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  15 Юли 2022 16:21ч.

  Ядагева,канцеларските плъфче се появи?!А при теб как беше бе плъфче??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи