Бивши служители на Иво Прокопиев стават "комисари на истината" във Фейсбук като фактчекъри

Бивши служители на Иво Прокопиев стават "комисари на истината" във Фейсбук като фактчекъри

Автор: Виктор Блъсков, "Труд" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мета, фирмата, която управлява Фейсбук, обяви партньорство с родната factcheck.bg. Това значи, че те вече ще имат право да определят дезинформация във Фейсбук и когато набележат такава, да ѝ лепнат етикет “дезинформация” и така да намалят разпространението ѝ - ефективно да заглушат новината, която решат, че е фалшива. Не само това, ами при достатъчно определения за дезинформация, Фейсбук значително сваля разпространението на конкретна страница и премахва способността да се рекламира.

Фейсбук, разбира се, е най-ползваната медия в България. Депутатът Божидар Божанов от ДБ прави закон за дезинформацията през същото време и дори обявява Фейсбук за толкова голям, че представлява въпрос за националната сигурност на държавата.

Е, factcheck.bg ще имат правото да определят кое остава видимо и кое бива силно “потушено”, без никой да им държи сметка. Според информацията как действат факт чекъри в Мета, ако те решат да заглушат конкретно съдържание и вие се оплаквате, самите факт чекъри преглеждат оплакването ви и решават дали да го коригират. Тоест, те стават абсолютно последна инстанция. Струва си да отбележим, че Мета пише как изисква своите факт чекъри да минат проверка от Международната мрежа от факт чекъри. На този етап на сайта на Мрежата factcheck.bg НЕ фигурира като одобрен факт чекър.

Вече проверихме на няколко пъти статии от factcheck.bg, където има открити лъжи. Те отказаха да поправят своите проверки, въпреки предоставените факти и предвид липсата на действия приемаме, че считат нашите проверки за “фалшиви”, въпреки изобилието от източници, които ги подкрепят. Очакваме следващата седмица вече нашите проверки да не са достъпни във Фейсбук, в този случай.

Проблемът далеч обаче не е само при това, което пишат.

Служителите на factcheck.bg масово имат един и същи бивш работодател.

Ръководителят на проекта factcheck.bg е дългогодишен ръководител на "Дневник", уебсайтът на Иво Прокопиев.

Координаторът на проекта factcheck.bg е дългогодишен журналист от "Дневник", уебсайтът на Иво Прокопиев.

Главният редактор на factcheck.bg е работил в RE:TV, телевизия на Иво Прокопиев.

Зам.-главният редактор на factcheck.bg е работил в "Дневник" и "Капитал", медиите на Иво Прокопиев.

Това са всичките ръководители и хората, които определят политиката на factcheck.bg за проверка на факти. Всички те работили дълги години за един и същи човек. Всички ръководители, до един. България има десетки вестници, няколко телевизии и стотици уебсайтове. Имаме и информационни агенции, както и организации на журналисти. Въпреки това, всеки един ръководен кадър на factcheck.bg е бил дългогодишен служител на един единствен медиен собственик, който има малка част от медиите в България. Това звучи ли разумно?

Мета наясно ли са, че предават правото да се контролира истината във Фейсбук на хора, работили за един и същи човек?

Да, сред журналистите има такъв, работил в Дарик Радио. Както и една жена, аудиовизуалният редактор, която е работила за друга телевизия. Те са единствените, за които е ясно, че не са работили пряко за Иво Прокопиев. Няколко от другите журналисти пък са работили на "свободна практика". Не е посочено обаче коя медия е публикувала техни материали - въпреки че factcheck.bg претендира за прозрачност, не става ясно за какви медии са писали техни журналисти.

Factcheck.bg показва ясни и тежки политически пристрастия

Другият сериозен проблем, за който Мета вероятно не са наясно, са политическите пристрастия на медията.

Мета изисква своите факт чекъри да спазват принципите на Международната мрежа за факт чекъри. Първият от тях е за политическа безпристрастност и втора точка гласи:

“Кандидатът не концентрира своя факт чекинг само към една страна, зачита разпространението и значението на твърденията, които проверява и публикува кратко изявление на своя уебсайт как избира кои твърдения да провери.”

Factcheck.bg НЕ спазва този принцип.

Бърза проверка на техните проверки на политически твърдения показва, че те имат ясно пристрастие. От 42 проверки, някои от които на няколко твърдения в една проверка, factcheck.bg са установили следната бройка неверни твърдения от политически партии:

18 от "Възраждане"

11 от БСП

8 от ГЕРБ

4 от ИТН

2 от ПП

1 от ВМРО

1 от "Български възход"

Забелязвате ли липсата на 2 политически партии? Освен ДПС, което може да се обясни с по-ниската им бройка на публични изяви, например, factcheck.bg никога не е намирала фалшиво твърдение на ДБ. Има само 1 проверено от тях на Ивайло Мирчев от ДБ, което те са определили като "подвеждащо", но не и невярно. Въпреки, че според тях Ивайло Мирчев е направил твърдение, без да има ясно доказателство за него и има доказателство, че не е както той е казал, не било фалшиво, а само подвеждащо.

Друго българско НПО също се е занимавало с проверка на факти - организацията "Лъжеш ли". В нея се проверяват само твърдения преди избори. Там също на първо място е "Възраждане", които бият с много, а ГЕРБ и БСП са плътно зад тях. ИТН също имат редица неверни твърдения. Така че, дотук "Лъжеш ли" установява същите неща като фактчек беге. 

Разликата идва само при ДБ - от "Лъжеш ли" установяват, че от 2021 до 2023, когато и factcheck.bg проверяват фактите, от ПП и ДБ общо са изречени цели 31 лъжи. Всяка тяхна проверка е подкрепена с факти и източници. 

Как е възможно factcheck.bg да не са открили нито една лъжа, докато "Лъжеш ли" намира цели 31? И разлика да има САМО що се отнася до "Да, България" и "Демократична България"?

Божидар Божанов е прав в едно - Фейсбук действително представлява въпрос за националната сигурност на България. Как тогава Мета гарантират, че няма проблем от това, че последна инстанция за разпространението на информация в социалната мрежа ще е организация, при която мнозинството от журналистите или са работили при Иво Прокопиев, или не е ясно къде? Каква гаранция имаме, че политическата пристрастност, при която над ДБ е разпънат чадър от факт чекърите, няма да се пренесе и във Фейсбук?

Чакаме с нетърпение отговорът на Мета и се надяваме те просто да не са били наясно за политическите пристрастия на родните факт чекъри.

Също така с удоволствие бихме чули обяснението и от factcheck.bg защо:

 Всичките им ръководители са работили за един и същи началник и как това демонстрира безпристрастност?
 Защо игнорират проверката на факти на Труд news, която установи сериозни пропуски в тяхната информация и дори няколко открити лъжи - някои от които стоят все още в статиите им?
 Как е възможно да нямат нито едно установено невярно твърдение на ДБ, въпреки, че други НПО-та установяват съществуването на такива?
 Ще гарантират ли, че няма да използват новата си власт, за да цензурират медии като нашата, която реши да им задава неудобни въпроси?

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • Скандално!

  23 Фев 2024 8:07ч.

  Задължение на хората, и в частност журналистите, за които истината е потребност, а цензурата - престъпление, да намерят противодействие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  23 Фев 2024 8:07ч.

  Хората вече масово напускат фейсбук и отиват в алтернативни мрежи без фъкчекъри - Х, Телеграм и други. Фейсбоклук вече не играе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  23 Фев 2024 8:14ч.

  Министерство на истината. Пълен ташак е, обаче. Хората просто напускат фейсбук в търсене на истината по обострените въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  23 Фев 2024 8:27ч.

  Ако искам актуална и достоверна информация, няма да я търся във фейсбук. Там има само глупости. Хората си публикуват манджите, снимките от пиянските купони и си продават старите маратонки. Също така е пълно с тъпизми, прикрити като "китайски мъдрости". Да си го цензурират, колкото искат. Има още поне дузина свободни алтернативи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  23 Фев 2024 8:41ч.

  Не ползвам тия простотии социални мрежи.Но по отношение на лъжите...Гледам от тия дни репортаж на френски селянин -има канал villagerusse в ютуб-в района на Авдеевка...Знаете (или не) но доста французи взеха под аренда земя в Украйна преди десетина години и правят земеделие и животновъдство....Та човека е възмутен от лъжите на френската медия LCI за Авдеевка.Някакъв "специалист" (той го назова по име но го забравих) казвал за 15000 убити руски войника от боевете.А племенник на французина е в армията и му казал-това е долна лъжа-има около 1500 убити и ранени за целият период на боевете около Авдеевка. В Авдеевка, напротив е пълно с трупове на убити украински войници и хиляди изоставени ранени.Ето това е пропагандата и лъжата и дезинформацията.Защото щурм в класическият вид-като щурма на Берлин 1945 не е имало.Артилерията е работила и когато един участък е зачислен от украинска съпротива тогава идва пехотата.И загубите са минимални.Не гледайте никакви колониални и други официални пропагандни лъжльовци.Търсете си алтернативи и сравнявайте данните от тях.Пазете си мозъка от тия изроди нарекли се официални медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То е ясно, че са лъжи.

  23 Фев 2024 13:21ч.

  То друго освен лъжи от Запада и Украйна не сме видяли. Пишете в Гугъл "mediazona Russian casualties" и ще видите потвърдените бройки убити от началото на войната. Около 44600 са към момента. Медиазона са янти-Путин (pussy riot) и работят съвместно с BBC. То е ясно, че няма как да имат тези загуби, които споменахте, защото почти изцяло боевете са с артилерия, а те също пускат и много FABове, защото Украйна няма противовъздушна система, която да има обсег да ги удря. Ама не те лъжат, че сваляли самолетен при положение, че бомбите се пускат от 10км извън обсега на противовъздушните им системи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фейкбук

  23 Фев 2024 8:56ч.

  Какви фейкновини в един по начало фейс източник? Вместо да се вълнуваш от фейкчекъри просто се махни от това прокълнато място, засега поне никой не те връзва там да те облива с фейкпотока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  23 Фев 2024 9:23ч.

  Ще пререфразирам - ако Фейсбук, Тик-Ток и другите "социални" мрежи бяха полезни, нямаше да ги измислят. Аз не знам защо се вълнувате за място, което е от типа "мило дневниче..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полезни са, даже много

  23 Фев 2024 9:30ч.

  Но не за населяващия ги планктон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  23 Фев 2024 9:44ч.

  Спрете да ползвате гугъл и фейсбук... убийте ги както се прави, лесно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  23 Фев 2024 10:10ч.

  Направих си труда да хвърля един поглед в factcheck.bg. Първото и единственото, което разгледах беше публикацията на Мина Киркова от 15.02.2022 г. със заглавие: Има ли НАТО неизпълнено обещание към Русия?. Ето и част от публикацията : Направих си труда да хвърля един поглед в factcheck.bg. Първото и единственото, което разгледах беше публикацията на Мина Киркова от 15.02.2022 г. със заглавие: Има ли НАТО неизпълнено обещание към Русия?. Ето и част от публикацията : "Въпросното обещание е дадено от Джеймс Бейкър – държавен секретар на САЩ по времето на Джордж Буш старши в последните години на Студената война. След падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. започват преговори, които трябва да доведат до обединението на разделената на две след Втората световна война Германия. Един от основните приоритети на администрацията на Буш Старши е Германия да остане член на НАТО след обединението си. На 31 януари 1990 г. в своя реч Ханс-Дитрих Геншер, тогавашният външен министър на Западна Германия, казва, че НАТО няма да “разширява територията си” на изток – по-близо до границите на Съветския съюз. ............................................................................................................................................................... Това, за което той обаче говори е за неразполагане на войски на алианса на територията на Източна Германия, а не за принципно разширяване на НАТО, в които и да е други държави на изток от Берлин. .................................................................................................................................................................. Въпреки че смисълът на думите на Геншер е друг, Джеймс Бейкър използва формулировката, че “НАТО няма да разшири силите или юрисдикцията си и инч на изток” няколко дни по-късно на среща със съветския министър на външните работи Едуард Шеварднадзе. Обещанието е дадено на дипломатите от Съветския съюз като мотив за по-бързото обединяване на Източна и Западна Германия. Според разсекретен меморандум от срещата между американските и съветски дипломати, Бейкър е потвърдил това обещание три пъти при въпросните преговори. Когато информацията за устните уговорки, които Бейкър прави със съветските си колеги, достига до Вашингтон, американският съвет по национална сигурност се свързва с топ-дипломата си и го предупреждава, че думите му могат да бъдат приети по различен начин от това, което той има предвид , а именно че НАТО няма да разполага войски на територията на Източна Германия. .........................................................................................................................................................................След този разговор Бейкър спира да използва думата “юрисдикция” в обещанията си към Съветския съюз. " ......................................................................................................................................................................... Отделените текстове са интерпретация и изключителна манипулация от Мина Киркова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  23 Фев 2024 14:07ч.

  България все още има Конституция и закони - които гарантират свободата на словото и достъпът до информация. Следователно не трябва нито за миг да забравяме,че някакви лeкенца - фактчекърчета, са посегнали на тия наши права - и да им търсим сметка, когато му дойде времето. Смятам,че ако им се наложи да лaпат 2-3 години на рецидивистите в Пазарджишкия, ще им се отрази добре. Но нещата са още по-грозни. Появил се е някакъв сайт под крилото на ЕК, който твърдейки че се "бори с дезинформацията",сам бълва такива отвратителни лъжи и дезинформация, че човек може да се издрaйфа. И тия са платени от НАШИТЕ данъци. Ето, вижте сами: https://euvsdisinfo.eu/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Уй

  23 Фев 2024 18:06ч.

  Бас ловя, че тия идиоти са и педерасти и лесбийки. Имах подобни "отношения" с една смръдла от БНР,която се опита да ме обвини в някакви нейни глупости. Махнах се от шибания еврейски Гейсбук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно правото да се казва истината

  23 Фев 2024 19:51ч.

  Ще бъде платено. Който има пари той ще говори. Ей това е демокрацията. За останалите каторга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизненадан

  23 Фев 2024 21:41ч.

  Никога не съм ползвал и няма да ползвам Фейсбук.... Телеграм ми е достатъчен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИЛ

  24 Фев 2024 1:31ч.

  Факт: Държавата Турция се появява благодарение на болшевиките през 1923 г В Истанбул има паметник на Републиката. На него до Бащата-основател на Турция - Мустафа Кемал (Ататюрк) - са съветските военачалници Клемент Ворошилов и Михаил Фрунзе, както и посланик Семьон Аралов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  24 Фев 2024 3:27ч.

  Платени долни лъжци. Загърбили родината си и слугуват на англосаксонците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  25 Фев 2024 0:35ч.

  Някой да ви натиска да ползвате тия мрежи? Майната им!И на тия цензури също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи