Бивш зам.-министър на Христо Иванов: Петков и Рашков сътвориха правен абсурд. Трагедия

Бивш зам.-министър на Христо Иванов: Петков и Рашков сътвориха правен абсурд. Трагедия

Андрей Янкулов е бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието при Христо Иванов. Старши анализатор в антикорупционния фонд, финансиран от "Америка за България". Негови коментари се публикуват редовно в "Дневник", "Капитал", "Сега", "Свободна Европа", "Медиапул", Клуб "Z". Янкулов напуска Софийска градска прокуратура в деня в който Иван Гешев стана главен прокурор. Ето негови два коментара от Фейсбук по повод задържането и пускането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова:

 

МВР започва при неотложност разследване с предмет изнудване на бизнесмен от бившия министър-председател с разпит като свидетел на настоящия министър-председател, който дори не е очевидец на изнудването... изнудваният не е разпитван... задържани лица... претърсвания... На големи абсурди съм се нагледал за скромните си 15 години работа по наказателни дела, ама това определено влиза в златния фонд на процесуалните бисери. Диамант в полицейската корона. Трагедия...

----

Имам огромен логически проблем след като изслушах брифинга в Министерски съвет. Не мога да разбера: имало ли е достатъчно доказателства за привличането на лицата в качеството на обвиняеми, или тепърва те трябва да се събират, защото това е началото на разследването? Понеже бяха изказани и двете твърдения, а те са взаимно изключващи се. Да се поставя в центъра на правния проблем имало ли е предложения на разследващите до прокурора за привличането на лицата в качеството на обвиняеми просто не е сериозно. И да е имало, и да е нямало, това нищо не променя по същество. Важното е наличието или липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление, а не кой какво предложение направил. Ако доказателства няма и трябва тепърва да се събират, правно основание за задържане във връзка с извършено престъпление няма.

 

 

 

Коментари

 • helleborus

  19 Март 2022 15:38ч.

  Какво право може да има в бой между улични банди? В много неща в политиката няма вече логика и право, има наши и ваши и разчистване на територии. Дори в самите политики липсва логика, ако се гледа интереса на народа, макар че е очевиден определен друг интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хелеборке, пак в точно в целта

  19 Март 2022 19:07ч.

  За себе си не знам, кога в таз страна от 1878 г насам е имало управление от народа и за народа. Щот ний сме свикнали да "делегираме" на родните "елити" управлението без никакъв контрол, дорде не настъпи поредната катастрофа, та да грабнем сопите и вилите и да делегираме на следващите до следващата катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  19 Март 2022 17:00ч.

  Напълно прав е Тиквата да подаде жалба срещу тия двамата за извършено престъпление по служба. Кирето донякъде ми се нрави, понеже изгони още 10 путински шпиони, но бясното куче Рашков е непоносимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласовете не се спират

  19 Март 2022 23:20ч.

  И за дървени рубли ще ти публикуват чужда статия, и за нещичко от чекмеджето на боко ще му избелят физиономията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рада Глибоката

  20 Март 2022 13:23ч.

  Да не се е срутил Гримдр,та КируЛините са се домъкнали тука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  21 Март 2022 9:19ч.

  Тиквата е за затвор!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи