Битката за сърцата и умовете в арабския свят се печели изцяло от Русия

Битката за сърцата и умовете в арабския свят се печели изцяло от Русия

Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не подкрепи санкциите срещу Русия и не скъса връзките с нея. Близкият изток повярва в многополюсния свят, съгласно версията на Владимир Путин дори след демонстративната война в Сирия, а сега само засили убеждението си, че Русия воюва със Запада на страната на всички, които не харесват Америка, анализира Руската служба на Би Би Си.

В условията, когато Западният свят губи информационната война в арабоезичното пространство, страните от региона, свикнали на войни, се опитват да останат неутрални по отношение на войната в Европа, отприщена от Кремъл. Някои са хладни, други мълчат. Никой не иска да ядоса САЩ или да се скара с Русия.

"Много страни осъзнаха, че трябва да диверсифицират връзките си и да поставят яйцата си в различни кошници, Русия е една от тези кошници", казва Мериса Хурма, директор на програмата за Близкия изток на Центъра "Удроу Уилсън".

Този подход е характерен за страните от арабския свят.

Сирия е безусловен съюзник на Русия във всичко. Тя беше първата и засега единствената страна в региона, признала след Русия самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Тя гласува и против мартенската резолюция на ООН, осъждаща руската агресия в Украйна.

Някои страни от Близкия изток и Северна Африка, включително Алжир, Ирак, Иран и Обединените арабски емирства, се въздържаха. Други, като Мароко, избраха да не гласуват изобщо.

"Въпреки факта, че много страни в региона имат исторически по-тесни връзки със Съединените щати, в последно време Русия се превърна в много по-важен партньор както в търговско, така и във военно отношение", каза координаторът на програмата за Близкия изток и Северна Африка на Европейския съвет за външни отношения , Кели Петило.

Тактиката на изчакване е следвана от повечето страни в региона както преди, така и след нахлуването в Украйна, казва Мериса Хурма. Много страни от Близкия изток в крайна сметка гласуваха за резолюция на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна, но не надхвърлиха този символичен жест.

"Ние не вземаме страна, ние действаме в рамките на нашите бизнес интереси", каза катарският министър на енергетиката Саад ал Кааби в интервю за Си Ен Ен на международна конференция в Доха в края на юни.

Съединените щати отдавна показаха ясно, че искат да сведат до минимум влиянието си в региона и преди няколко години започнаха постепенно оттегляне. Русия се стреми да заеме празното място.

През последните години дори традиционните съюзници на САЩ се опитаха да диверсифицират връзките чрез изграждане на отношения с други страни, включително Русия, особено след като американците постепенно се оттеглят от региона. Затова сега е важно за тях да не пропиляват натрупания капитал.

Освен това "за много арабски страни Русия всъщност е във война с целия НАТО, а не само с Украйна", подчертава Кирил Семьонов, експерт в Руския съвет по международни въпроси (организация с нестопанска цел, основана по заповед на президента Дмитрий Медведев през 2011).

Битка за умовете и сърцата

След атаките от 11 септември 2001 г. американските политици и военни лидери се стремят да "спечелят сърцата и умовете" в Ирак и други страни от Близкия изток, което означава опит за идеологическа победа, а не на бойното поле.

Битката за сърцата и умовете в арабския свят сега се печели изцяло от Русия, докато Западът губи информационната война, казва експертът Надя Овейдат, доцент в Университета на Канзас и сътрудник в Програмата за Близкия изток към Международния център "Удроу Уилсън". Тя изучава по-специално как се отразява темата за войната в Украйна в арабския свят.

Младите хора , които преобладават в арабските страни, където 60% от населението е под 25 години - са в социалните мрежи, четат "Фейсбук" и "Туитър", а информацията на арабски за украинския конфликт идва главно от канали, свързани с Русия.

Това означава, че младите араби четат интерпретацията на събитията, която им предлага Русия, а не Украйна и Западния свят. Почти няма алтернативна гледна точка и малкото, което се появява от независими канали, се дави в хилядите съобщения от руски арабскоезични медии.

Към момента, според последното проучване на младежките настроения в арабските страни, арабските младежи гравитират повече към Русия, отколкото към Съединените щати - 70% наричат ​​Русия съюзник (26% - враг), Съединените щати са наричани съюзник от 57% ( и от 41% - враг).

В арабоговорящия интернет редовно се подхранват антизападни настроения и се повтарят тезите за колониализма и двойните стандарти на Запада. Един от честите рефрени е разликата в отношение към бежанците от Украйна, които бяха радушно приети в Европа, и към бежанците от Йемен, Сирия и Афганистан, от които Западът се "огражда с огради".

"Не се защитават демократичните принципи, не се представя алтернативна гледна точка", оплаква се експертът Надя Овейдат.

Руските медии, излъчващи на арабски, бомбардират публиката с огромно количество съобщения, за да получат по-голямо отразяване от противоположния лагер, потвърждава колумнистът на Би Би Си Ахмед Нур.

Арабските потребители на новини са критикували западния подход и преди настоящто обостряне и с радост са приемали това, което им предлагат руските медии, добавя колумнистът.

Изместването на дискусията от войната в Украйна, твърденията за двойните стандарти на Запада и сравняването на настоящата ситуация с предишни войни в Близкия изток са част от триковете, използвани от руските медии в арабскоговорящото пространство.

В крайна сметка - Русия е представена като Давид, убиващ Голиат, в своята справедлива война със Западния свят, въплъщение на колониалното зло, добавя Овейдат.

"Аз не виждам абсолютно никаква разлика между нахлуването на Джордж Буш в Ирак през 2003 г. и нахлуването на Путин в Украйна. Рияд не участва в този конфликт", описва професорът по политически науки и директор на Центъра за стратегически изследвания "Сауд ал-Фейсал" Мансур Алмарзоки в интервю за "Шпигел"

"Сама по себе си постановката на въпроса за украинската криза, която САЩ и Европа се опитват да наложат на арабския свят, не е близка за арабските страни", съгласен е Кирил Семьонов, експерт от Руския съвет по външни работи.

Според него войната в Йемен е много по-важна за арабския свят и в очите на много страни от региона тя е като две капки вода подобна на украинската: "Затова позицията на Русия за много страни не е неразбираема и необяснима, както е например в Европа".

Новият смел свят или какво общо има Сирия с него

Победата на Русия ще добави аргументи към онези, които търсят алтернативен модел на управление на демокрацията, промяна в геополитиката, нов поглед към международното право и различен модел на сигурност.

Кървавите протести от 2011 г., останали в историята като "Арабската пролет", не доведоха до демократични промени, а имаха обратен ефект в арабския свят - почти всички страни оттогава се върнаха към авторитаризъм и загубиха последните зрънца от вяра в демокрацията.

Последното проучване на общественото мнение показа, че гражданите на Арабския свят губят вяра, че демокрацията може да донесе стабилност на Близкия изток и Северна Африка.

"Успехът на Русия само ще засили авторитаризма в Близкия изток, много държави от Арабския свят ще искат да направят мини копие на Русия у дома", каза Анисе Ван Енгеланд, експерт от катедрата по международна сигурност и право в университета "Кранфийлд".

Русия се възползва от факта, че САЩ са загубили интерес към Близкия изток и отдавна се опитва да запълни създалия се вакуум. Повратният момент, който промени баланса на силите и отношението към Русия и света, според много експерти е войната в Сирия и особено намесата на Русия към конфликта.

"Русия показа какво може да направи в Сирия, демонстрира твърда сила, а Арабският свят уважава силата и се отнася към Русия по същия начин", казва преподавателят от университета Лион-2 и директор на изследователската група за Средиземноморието и Близкия изток във Вашингтонския институт за близкоизточна политика Фабрис Баланш.

Съединените щати не изпълниха собственото си обещание и не наказаха режима на сирийския президент за използването на химически оръжия, което развърза ръцете на Башар Асад и основния му съюзник Русия.

Оттогава, смята експертът, арабските страни смятат, че колективният Запад не е толкова всемогъщ и страшен, колкото Русия, и не може да използва сила, както го прави Путин.

"Те вече не се страхуват от Съединените щати, не се страхуват от западните санкции. В края на крайщата - те могат да се обърнат към Русия", казва Баланш. "Войната в Сирия бележи края на западната хегемония в света. Защото за първи път след разпадането на СССР Русия предотврати свалянето на режим. Кадафи беше последният лидер, който беше свален. През 2011-2016 г. настъпи промяна"

"Те разбират, че Русия се превръща в нещо като нов полюс, нова сила в новия многополюсен свят, за който Путин толкова често говори, а арабските лидери повтарят(след него) ", каза Баланш.

Арабските лидери след сирийската война добиха усещането, че Русия "не изоставя своите", включително, докато САЩ не подкрепиха нито Мубарак в Египет, нито Зина ал-Абидин Бен Али в Тунис, които избягаха след протестите от Арабската пролет.

Нефт, газ, зърно

Войната в Украйна вече засегна няколко важни сектора за икономиката на Арабския свят - от нефт и газ до вноса на селскостопански продукти, търговията с оръжия и туризма.

Петролните монархии от Персийския залив се облагодетелстват от настоящата ситуация, нарастващите цени на енергията ще им позволят да печелят повече и да увеличат доставките на газ за Европа.

Ливан, Тунис и Египет са зависими от руското зърно, руски бизнесмени се местят в ОАЕ, а Египет, заедно с Русия, подкрепя една от воюващите страни в съседна Либия.

Алжир купува оръжия от Русия, Мароко се надява на гласа на Русия в Съвета за сигурност в спора със Западна Сахара, а Иран и Русия са съюзници в Сирия.

Страните от Персийския залив комуникират с Русия в рамките на ОПЕК + и все още не са се вслушали в призивите на САЩ и Европа да увеличат производството на петрол.

Тази седмица американският президент Джо Байдън, който ще дойде на среща на върха в саудитския град Джеда, ще се опита да ги убеди да увеличат добива на черно злато. Той за първи път ще се срещне със саудитския престолонаследник и фактически владетел на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Отношенията между Мохамед бин Салман и САЩ са напрегнати след убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция. Американските разузнавателни агенции лично посочиха с пръст престолонаследника, твърдейки, че именно той е одобрил убийството на Хашоги - постоянен критик на саудитските власти , избягал в САЩ именно заради политическите си възгледи. Байдън обеща още през 2019 г., че Саудитска Арабия ще плати за убийството на журналиста.

"Много страни в Близкия изток се опитват да намерят баланс в отношенията със САЩ и Русия, но те могат да станат заложници на конфликта, в зависимост от развитието му", пише Маргарет Дийн, научен сътрудник във Вашингтонския институт.

Общественото недоволство от начина, по който властите се справят с поредната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, може да доведе до протести и допълнително да увеличи нестабилността в Близкия изток и извън него.

По-нататъшното отношение на Арабския свят към войната в Украйна ще зависи от успеха или неуспеха на Русия, смятат експерти.

Арабските държави са прагматични и ще наблюдават как се държат САЩ, тъй като Вашингтон остава важен съюзник за много страни в региона, казва Мериса Персимън от Центъра "Удроу Уилсън".

"Влиянието на Русия в региона ще остане непроменено. Русия ще успее да запази всички позиции. Засега нищо не показва отслабване", е убеден руският експерт Кирил Семьонов.

Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  14 Юли 2022 12:43ч.

  Напълно нормално и закономерно е да бъдат спечелени от Русия. След десетилетия на мародерство, грабежи, прецаквания, войни, преврати и куп други идиотии, западът е тотално мразен в тия държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  14 Юли 2022 12:43ч.

  Напълно нормално и закономерно е да бъдат спечелени от Русия. След десетилетия на мародерство, грабежи, прецаквания, войни, преврати и куп други идиотии, западът е тотално мразен в тия държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белое солнце пустыни

  14 Юли 2022 12:59ч.

  Восток - дело тонкое...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  14 Юли 2022 13:19ч.

  Всеки мислещ човещ подкрепя борбата на Русия със световното зло олицетворявано от ФАЩ! Успех Русия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берлинският конгрес 1878 г.

  14 Юли 2022 13:24ч.

  Русия е единствената, която може да освобождава. Всичко останало е опиумна клоунада тип Бо Джо, която доказано само поробва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  14 Юли 2022 15:14ч.

  Да, видно е че теб те е освободила от гръбнака и мозъка ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт 14 Юли 2022 15:14ч.

  14 Юли 2022 15:23ч.

  Безполезен идиот?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за - 14 Юли 2022 15:14ч.

  14 Юли 2022 17:01ч.

  Чудна работа, ако не беше Русия да ни върне държавата на картата на света 19 век, на каква база щяхме да се ровим в миналата история, да заявим гордо че поне от 681 имаме държава? Че си трол е ясно, но поне не си ли българин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • признателна Сирия

  14 Юли 2022 13:27ч.

  Това не се забравя никога - https://www.youtube.com/watch?v=KRl1LdqCW-0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Юли 2022 13:35ч.

  То бива фейк, ама чак толкова не бива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шведска тролка

  14 Юли 2022 13:38ч.

  Троле, пак ли си просиш руска тройка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Юли 2022 14:09ч.

  За съжаление не е голям наплива от арабски младежи да следват в Русия. Все към "гнилия Запад" се стремят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уинт

  14 Юли 2022 14:21ч.

  От де я чу тая глупост бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уимт

  14 Юли 2022 15:15ч.

  Тази глупост е известен факт, русофилистико

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уишфъл тх-нг

  14 Юли 2022 15:24ч.

  Дей го тоя факт бе, това са празни приказки на още по-празни изкопаеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт 14 Юли 2022 14:09ч. За съжаление не е голям наплива от арабски младежи да следват в Русия. Все към "гнилия Запад" се стремят.

  14 Юли 2022 15:24ч.

  Добре дошли в Еврабия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колективният запад и САЩ правят всичко възможо да докарат другите до просяшка тояга

  14 Юли 2022 17:05ч.

  Така се утвържава англосаксоннската демокрация, основана на това, едни имат и са дъ бест, демек демократи, а другите са колонии. Демокрация без колинии няма. В сферата на демокрацията, на нас е определена ролята на колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  16 Юли 2022 12:39ч.

  Съвършено вярно. Оригиналните древни демокрации са признавали и ползвали робството. Днешните модерни демокрации правят същото, но .... с цели народи и държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това с арабските чувства на обич не ме трогва изобщо

  14 Юли 2022 14:59ч.

  А и фактът, че източникът е руски също. Интересно, какви ли чувства на любов към Русия изпитват вълните от мигранти, заляли вражеска Европа? А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  14 Юли 2022 15:25ч.

  Каквито топли чувства котката изпитва към мишката, и роякът скакалци към зелената английска морава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Юли 2022 14:59ч. А и фактът, че източникът е руски също. Интересно, какви ли чувства на любов към Русия изпитват вълните от мигранти, заляли вражеска Европа? А?

  14 Юли 2022 15:25ч.

  Интересно, какви ли чувства на любов към Европа изпитват вълните от мигранти, заляли вражеска Европа от страните на Близкия Изток, Афганистан, Пакистан и околията им? А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горделивост и самодоволство

  14 Юли 2022 16:00ч.

  Толкова е тъп, че даже си е въобразил, че тия друговерни мигранти отиват там зарад черните очи на св. Петър, а не за да му гепят елека, елката и елмазите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Юли 2022 15:17ч.

  Статията е абсолютна глупост,но пък има забавни части - ето че се разбира,че в Русия Медведев заповядва да се създават НПО-та! Колкото до арабите,те не са забравили агресията на СССР срещу Афганистан както и тоталния бой който ядоха мужиците там! Арабите презират Русия и с право - това е страна завладяна от повсеместен алкохолизъм и наркомания

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателю

  14 Юли 2022 15:26ч.

  В този форум пишат умни и просветени хора, поне повечето. Изказвай се с някаква статистика, напр. в така напредналата страна САЩ миналата година от свръхдоза или изобщо от употребата на наркотици са починали около 100 000 млади хора. Виж официалното инфо на "Джон Хопкинс". Виж и тази статистика на РОССТАТ, ако знаеш руски. Плянкането тип Арестович не върви в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Юли 2022 15:27ч.

  Афганистан има много малко общо с арабския свят. Но Афганистан има повече зъб на атлантическия аскер, когото изгони позорно, не на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехехехехе...

  14 Юли 2022 15:31ч.

  Наблюдателят може да се похвали с мозък като топка за кегли - идеално полиран и гладък. Съвсем както ги харесвали в ПУЦ-овете на Шваб, Шорош, а хайли лайкли и на острова на Епщайн, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пентагоненка

  14 Юли 2022 15:45ч.

  С толкоз преизобилен кофти материал, изкарван от англоамериканските пуц-ове, кой знае защо представяни за университети, нямат проблем с осигуряването на нужната маса тролетарии в полза на тъпоъгълника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом евроатлантиците плачат

  14 Юли 2022 15:21ч.

  значи е вярно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евровизия

  14 Юли 2022 15:22ч.

  Интересно как точно Западът смята да върне арабите на своя страна, след като изби милиони, разори и окраде половината арабски държави, а сега щедро им предлага единствено миграция, фалшиви мултикултурни ценности и полово многообразие? No way!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  14 Юли 2022 15:47ч.

  много силно се надявам, тези глупости да не са толкова категорични, ония разбират само от лобут, предлаган от сошуа, юк и гранцата в последните 100 години, ако има балък в Москва да им се върже на глупостите, значи е идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мамут

  14 Юли 2022 16:58ч.

  Интересно как ще убеди да дигнат добива Суадитска арабия и ОАЕ, ако вдигнат добива им увеличават експлотационните разходи по добива и печалбата която ще получават е по -малка от това което е сега.В момента са в най -доброто съотношение печалба-експл.разходи.то Катараеца в статията го е казал "Ние не вземаме страна, ние действаме в рамките на нашите бизнес интереси",.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock – „поредната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна“

  14 Юли 2022 17:29ч.

  Многократно повтаряне на мантрата как Следствието е "причина", не прави лъжата по приемлива и правдоподобна. На нея се ловят вакумни междуушия или печелещите тролския надник. Срутването на плакатната "демокрация", нагла измама, е естествено последствие със сочене на истинските виновни за Фиаското на "Запада" в лицето на САЩисаните и отан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  14 Юли 2022 17:29ч.

  Да питат Алла Пугачова и Галкин колко е хубаво в Русия. А също и Машина времени, аквариум и Little big.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  14 Юли 2022 18:05ч.

  а ако искат може и Депардјо да питат, и тој се изнесе доста бързо след като продаде подаренија му апартамент

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Юли 2022 18:08ч.

  То чунким руснаците не се изнасят, ако могат. --- https://zen.yandex.ru/media/saraew/esli-v-germanii-i-ssha-vse-ploho-pochemu-oni-ne-edut-v-rossiiu-62ba17cdfc912e0efaa1197d?&

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  14 Юли 2022 19:04ч.

  Не само - Иран тоже. Да не говорим за Столипиново. Там са на 98% за. Въобще може да се каже - всички гаджали по света, съединявайте се. За Путину !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  14 Юли 2022 22:20ч.

  онвново разпространява руска пропагандал На ЯД много му иска да е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От коя амбасада?

  15 Юли 2022 10:18ч.

  Кво ти пука бе, умиргай си трудно и бавно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви чувства изпитва любимият ни мюсулмански арабски свят към Русия

  15 Юли 2022 9:36ч.

  едва ли ще разберем точно от тук. Но е вярно, че именно западната цивилизация прониква и налага ценностите си там. И това предизвиква ответна реакция. Навремето СССР се опитваше да наложи комунизъм, днес Русия се е ограничила в доставката на оръжия, които са добре дошли, също като здравите японски пикапи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но какво чувстват оцелелите от бомбардировките на руските ВКС в Сирия

  15 Юли 2022 9:38ч.

  ние не знаем. Асад със сигурност обаче е признателен,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  15 Юли 2022 18:42ч.

  Можеш да питаш самите сирийци дали предпочитат да живеят при Асад или при "Ал-Кайда"(1). ---- (1) със сменено име

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо Западът нивга няма да спечели войната?

  16 Юли 2022 18:32ч.

  Как мислите, защо арабите и всички мюсюлмани никога няма да харесат това? - https://politikus.info/events/145212-prazdnovanie-godovschiny-vzyatiya-bastilii-v-posolstve-francii-v-ssha.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Юли 2022 7:17ч.

  Популярността на Русия в Арабския свят се дължи на гениалното решение на Кукурузника да "продава" комунизъм кат национално-освободителна и антиколониална война.Отделно още от времето на Царя Русия има добри отношения с Исляма, който е основополагаща религия в Империята...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи