Безсмъртният полк срещу смъртните консуматори

Безсмъртният полк срещу смъртните консуматори
Ако на Червения площад днес маршируваха всички съветски войници, участвали във войната, то той щеше да трае 19 дни и нощи без прекъсване. 19 дни безсмъртие. Ако добавим всички човеци, загинали за родина, вяра и правда, колко ли време ще трае това шествие по земят, и спирало ли е изобщо, защото още не е достигнато числото на мъчениците...

 

9 май остана единствената неопорочена дата от съветската история, която преля естествено в руската, остана част и от европейската (макар и като 8 май, макар и с безличното определение “ден на Европа”, нещо като “деня на Земята” – нищо конкретно, всекиму според вкуса), но и част от българската, да не забравяме, че на първия парад на победата от 24 юни 1945 г. марширува ген. Владимир Стойчев, командващ Първа българска армия на Трети украински фронт.

 

Постсъветска Русия на Путин (при Елцин патриотизмът не беше приоритет дори и след Първата чеченска война) добави към своя образ на 9 май два символа: Безсмъртния полк и Георгиевската лентичка, произлезли като идея отдолу, от руски общественици, но грамотно и ловко одържавени от Кремъл поради ирационалната си сила. Св. Георги Победоносец, който е на герба на Руската федерация, пряка връзка с Руската империя, откъдето е и лентичката, възстановена при воинските награди по време на Втората световна война от Сталин, от една страна, и живите лица на безсмъртните победители на нацизма и фашизма в Европа, крачещи редом с наследниците си, от друга.

 

Подходът към 9 май все още е:

 

- или митологичен (официалният култ започва едва при Брежнев с 20-годишнината от Победата с парада от 9 май 1965 г., поставил началото на традицията на милитаристичната естетика, в съчетание с великолепните филми за войната от 60-те и 70-те г., талантливо поетизирали съветските подвизи: “Бащата на войника”, “Иваново детство”, “А утрините тук са тихи”, “Белоруската гара” и мн. др.);

 

- или свръхполитизиран (особено днес с хибридния римейк на Студената война – така е в Русия с мобилизационния тембър на тържествата, така е и в Европа с нихилистичния 8 май, фалцетен към “заплахата” Путин, пропагандна каша със смляна политкоректна хранителна добавка за неизкушени от историческо познание потребители);

 

- само не и исторически (такъв е в пределите на академичната гилдия, не и за обществеността, която не се и възпитава в критично осмисляне, няма готовност за безболезнено възприемане на различни гледни точки, предпочита уюта или на приказния спомен или на консуматорското успиване с въпроса “тва за кво ти е?”, или на застиналата във времето: 10 ноември у нас (1989 г.), 25 декември в Русия (1991 г.), 9 ноември Европа (Берлинската стена, 1989 г.) вражеска категоризация ”свой-чужд”.

 

- тук може да се добави и подходът на политическия кич, онагледен на този 9 май на парада в Крим от прокурора Наталия Поклонская, която шестваше в Безсмъртния полк с икона на Николай II. Последният руски император е канонизиран със семейството си като христостерпци, невинно загинали християни, верни на Бога до последния си час. Мъченическата участ на Николай II не отменя държавническата му безотговорност към Русия, която той предава с абдикацията си, защото ако беше загинал с короната, той щеше да представлява Русия докрай както подобава на император, а не на гражданина Николай Александрович. В преброяването Николай II се записва “хозяин земли русской”, но не понася бремето на това призвание.

 

Разбира се, не може да се идеализира не само Николай II, но и дворяните, чиито наследници сега са активни монархисти, а през с лекота 1917 г. предават императора. Александър Блок талантливо характеризира предателството като характеристика на руските либерали чрез руското дворянство:

 

Дворяне - все родня друг другу,
И приучили их века
Глядеть в лицо другому кругу
Всегда немного свысока.
Но власть тихонько ускользала
Из их изящных белых рук,
И записались в либералы
Честнейшие из царских слуг…


Жестът на Поклонская е много показателен, извън смесването на имперско и съветско, той издава оживяването на един сериозен разлом в руското общество на бели и червени, между тях са “православните сталинисти” ала Проханов, но всички на 9 май празнуват заедно, няма почитатели на Власов – руската еклектика е непостижима за европейското съзнание. Най-добре е описана от Захар Прилепин: “Ние, със всичките ни грехове, с цялата уморена, изкривена, сложна и диковата страна, сме на страната на доброто. Всеки, който споделя с нас вкуса и горчилката, и щастието от тази дата, е наш брат. ...Безсмъртният полк не е карнавал, а демонстрация на нашето достойнство”.

 

9 май се превърна в лакмус за съвест и предизвиква неистова реакция в съвременните неолиберали, евроатлантици и вечни декомунизатори, повечето от прилични комунистически фамилии, но най-яростни са именно руските либерали, руската русофобия в съвременна Русия е специфичен феномен, чакащ своя негнуслив изследовател. Безсмъртният полк бе наречен “масов култ към мъртвите”, от който “изпадаш в ужас”, сравняван некоректно с концлагерите: “фотографиите на загиналите в Аушвиц трябва да останат в стените на Аушвиц”. Само че Безсмъртният полк е на тези, които освобождават Аушвиц, не на жертвите, паметта е на победителя освободител, свещен руски архетип.

 

Аркадий Бабченко, в чието семейство има участници във войната: “защо да окачвам на дъска семейната памет и всички да гледат на фотографията на баба ми и на дядо ми и да знаят, че те вече са умрели?”. Въпросът обаче е за какво са умрели, което показва и за какво са живели. Чингиз Айтматов въведе понятието “манкурт” за изтрилите родовата си памет, “Иваны Непомнящие”, но след 1991 г. се появи нов термин: “вырус” – “извън руското”, руснак, забравил, че е руснак, и оттук патологично агресивен към своите.

 

Характерната дихотомия руско-американско е не само привилегия на патриотите на Кремъл, но и на руските либерали, но в обратен знак. Вчера, на 9 май, беше даден за пример американският Ден на паметта (Memorial Day) с опит за чуждопоклонническо копиране, подобно на Деня на независимостта на 12 юни от Елцин, преименуван от Путин в ден на Русия поради нелепия въпрос “От кого ставате независими? От СССР?”.

 

За пример на “путинското мнозинство” се представят американските ветерани от “Пустинна буря”, които работят като келнери или като life coach – тренинг “по жизнена мотивация”. Консуматорската възхита на руския либерал (в случая Карина Орлова) няма край, става дума за “малък бизнес” (как сладостно звучи – “бизнессс”, а че е получен заради големия бизнес в разрушен Ирак и не само, това е подробност, няма “безсмъртна победа”, няма ценност, има цена, при това ниска, но пък американска, атлантическа, безгрешна.

 

Всъщност денят на ветераните в Донецк също беше част от Безсмъртния полк, но там бяха портретите и на загиналите 2013–2014 г., новото поколение безсмъртни, убити от родната власт в Киев… и тук вече има снимки на деца… но това е извън либералното полезрение.

 

В Донецк се проведе и внушителен парад на 9 май, а опълченецът Моторола вече е генерал. Да, не се чудете, той е новоруският Динко, повечето “ополчи”, сега вече военни от републиките ДНР и ЛНР, са именно като Динко, простовати, мутро-криминална естетика, примитивна лексика, но здрав инстинкт за оцеляване, небезвъзмездно, разбира се. Войната не е офицерски бал, а героите й често са уродливи на пръв поглед. Идейните командири като Мозговой ги отстреляха, за да не пречат.

 

9 май пречи на руските либерали още от нач. на 90-те г., популяризирали идеята, подхваната сега от Михаил Ходорковски, Русия да празнува на 8-и и да забрави 9-и, за да стане част от цивилизованата общност. А с 9 май да забрави и Сталин. Тук избуяват споровете войната е победа на народа въпреки (либералите) или благодарение на Сталин (патриотите).

 

Без да се оправдават сталинските репресии преди и след войната и с риск да прозвучи кощунствено, не може да се премълчава, че Безсмъртният полк си има и безсмъртни пълководци, а също и безсмъртен генералисимус (изличаването на паметта по украински с трошене на паметници само засилва травматичния спомен, докато историческата съвест разпознава всички нюанси), защото именно Сталин носи отговорността за работата на Генералния щаб по време на войната с всички успехи и поражения с безкрайни жертви, довели обаче до победен финал.

 

9 май дълго ще бъде препъникамъкът на десталинизацията, която кампанийно по хрушчовски или по горбачовски временно изтиква тази личност от съветската история, оценките за която са емоционални на безсъзнателно ниво – не може да се спори нито със сталинист, нито с антисталинист. (Впрочем един стилистичен детайл от Горбачов, вчера на парада беше поканен, но не си беше сложил Георгиевска лента на ревера.)

 

Консуматорската памет е смъртна, изчерпва се с “потребителската кошница”, всичко извън нея е излишно. Кремъл не е по-малък консуматор от руските либерали, но се опитва да практикува “суверенна глобализация” (великолепен термин на либералния публицист и гл. редактор на “Независимая газета” Константин Ремчуков). На милитаристичния патос на Кремъл руските либерали с минорен тон проплакват, че 9 май трябва да е “ден на паметта”, да няма тържества, военни “африкански паради с Топол М” (Виктор Шендерович), вкъщи, мълчаливо траурно, с къс черен хляб върху чаша водка (Евгения Албац). Победата обаче е военна, войната – свещена, защото при друг финал славяни, евреи, цигани и просто несъгласни нямаше да имат право на съществуване.

 

За скърбящите днес само ще напомня, че скърбят победените, толерантните към Третия райх или към Четвъртия, радват се и празнуват с благодарност победителите – средно положение няма, 9 май не е 9 септември и не е от въглища и стомана на смъртни консуматори.

 

Коментари

 • Ох,

  10 Май 2016 22:08ч.

  Изпаднах в умиление когато се сетих за "А утрините тук са тихи","Бащата на войника"...Ще си позволя да допълня,"Архипелаг Гулаг","Децата на Арбат"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Edib

  11 Май 2016 5:14ч.

  Вчера публикуваха руските медии снимка от площада пред Зимния дворец в Петербург.Картината е ужасна ,целият площад е пулен с боклуци ,а фотографа е запечатал и проснат на паважа пиян или пияна мъж или жена .Фотографията е озаглавена Безмозъчния полк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александр Минкин

  11 Май 2016 6:50ч.

  Акция прекрасная, то, как она задумывалась. Память каждого. Но , государство туда засунуло своих чиновников с их невероятным рвением. Ну просто смешные вещи происходили. В Дагестане президент Абдулатипов и премьер Гамидов стояли с одинаковым портретом, например. Дагестанские блогеры сказали: они что, родственники. Они стоят с одним и тем же портретом в руках. В фейсбуке это есть. Поклонская прошлась с портретом государя императора. Случилось так, что 9 мая шёл по улице Белграда, искал музей, никакой политики не было в голове. Вдруг долетела советская военная песня, потом другая; всё громче, всё ближе… И вот — на широкой улице показалось шествие. Сотни три людей, у каждого в руке палочка с рамкой, в рамке портрет. Бессмертный полк! В Сербии. Катюша» гремела оглушительно. За колонной ползла машина с динамиками той мощности, которую врубали на передовой во время Великой Отечественной, чтобы агитировать врага через линию фронта. Здорово! Бессмертный полк в Сербии! Пусть не сотни тысяч, но главное ведь — душевный порыв. Жаль, палочки и рамочки были одинаковые (хотя иногда виднелись явные самоделки). Они проходят, смотрю им вслед… Господи, помилуй! Лучше б не смотрел. На оборотной стороне портретов — реклама Лукойла. Была б у меня виолончель, был бы виолончелистом — сыграл бы похоронный марш. А так — включил видеозапись в телефоне и снял документальное кино: под «Прощание славянки» в День Победы портреты героев превращаются в рекламу нефтяной компании. Тот, кто устроил это, кто налепил на Бессмертный полк свою рекламу, — он, конечно, хотел всего лишь заработать. Заработать на том, что дорого всем. И невинность соблюсти, и капитал приобрести. Кого несёшь? Если кто-то несёт портрет своего деда, то может хоть что-нибудь рассказать. Это человек. А если он несёт неведомо кого — то, естественно, ничего не знает, рассказать не может, просто служит ходячей подставкой. На ходячих подставках всегда делают деньги. Любая идея превращается в рекламу. …Эта история хотела стать письмом президенту, но умные люди отсоветовали: не надо огорчать, а главное — не надо обобщать. Не надо про Россию, про то, как возник Бессмертный полк и как стал государственным. Ты журналист: увидел, как это было в Белграде, — вот и пиши про Белград. Ладно. Только вот если вспомнить, что это железное правило «не надо обобщать» знали наизусть все журналисты Советского Союза — это будет обобщение или нет? Смотрите видео по теме «День Победы: вид сзади» на сайте МК. - Московский комсомолец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Максим Кантор

  11 Май 2016 6:54ч.

  Бессмертный полк", марширующий с портретами погибших родственников - зрелище устрашающее. Внуки показывают, что готовы погибнуть как деды, и не спрашивают за что их убьют. Просто идут в славу и смерть. . Чтобы действительно чтить мертвых - надобно чтить живых. Чтобы уважать смерть - надо уважать жизнь. Каждую жизнь. Жизнь, данную Богом заблудившимуся десантнику надо уважать тоже. И если ты, подлец, решил что имеешь право отнять эту жизнь, играя в геополитику, то не смей и заикаться о памяти, не смей говорить об уважении к мертвым. Языческий ритуал в языческом, геополитически трактуемом мире - не имеет отношения к христианству и милосердию.. Культ вуду - отнюдь не уважение к предкам. Предков как раз не уважают, иначе бы уважали пенсионеров, которые получают нищенскую пенсию, дрянное медобслуживание и скоро помрут. Это даже не уважение к смерти, которая не щадит никого. Смертей в России больше чем требуется - но о смерти не думают. Портреты умерших от дурного ухода пенсионеров - не понесут по площадям. Портреты потерявшихся и убитых десантников по площадям не понесут. Смерть приспособлена к идеологическим нуждам сегодняшней воровской власти. Миллиарды украсили масками мертвых. Но они умирали не за современное похабство. А ваш родственник, померший от рака, не менее достоин памяти - кстати, его тоже убила та же власть. Чтите могилы, уважайте живых, не играйте в культ идеологически правильных мертвых.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Басманов

  11 Май 2016 7:01ч.

  "Короткой строкой. Газета "Известия": "На решение квартирного вопроса не хватило семи десятилетий. 10 тыс. ветеранов войны встретят 71-ю годовщину Победы без своего жилья Ежегодно, уже много лет, в канун годовщины Победы в России поднимается вопрос об обеспечении участников Великой Отечественной войны жильем",

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александр

  11 Май 2016 7:08ч.

  Попытка придать дню Победы человеческое измерение началась с характерного для нашего государства действия. Акция "Бессмертный полк", название и идея которой были придуманы в Томске, в легендарной уже телекомпании ТВ2, которая была традиционно отжата у ее создателей, сама телекомпания уничтожена, а акция превратилась местами в нечто непотребное. Вишенкой на торте празднования дня Победы в этом году стала прокурор Крыма Наталья Поклонская, которая встала в колонну "Бессмертного полка" с иконой Николая Второго. Лицо юной крымской прокурорши при этом не омрачала никакая посторонняя мысль. Да, собственно, вообще никакая мысль это лицо не омрачала. Поскольку мысль и бесы Победы в одном человеке одновременно не уживаются. Впрочем, как эти бесы не уживаются с подлинной памятью о трагедии войны. Вот, например, ветерана войны, народного артиста СССР Этуша на прием в честь дня Победы не пригласили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • филофоб

  11 Май 2016 7:53ч.

  Досадно и лишено от чувство за приличие животно е либерастът, ей го и тук от неуважение са оцвъкали форума след прекрасното материалче. Кой автор беше казал, че епохалното им високомерие, изразен в примитивен исторически месианизъм на либерастите е новата (и вече не чак толкова изтънчена) форма на расизъм и дискриминация спрямо всички останали извън пазара и всичко останало извън потребителската кошница, ако трябва да останем верни на епитето-епитафните прозрения на авторката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и.г.

  11 Май 2016 8:32ч.

  обичам да чета Д,Григорова.......защото виждам ,че тя НЕ си вярва много!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смъртен

  11 Май 2016 8:46ч.

  Народът, създал движението "Безсмъртният полк" има историческа памет, уважение към падналите и въобще борилите се за свободата му и чувство за собствено достойнство (някои смешни отклонения като споменатите от авторката митологизация и свръхполитизация вероятно са неизбежни, но може би временни). Този народ ще оцелее. За нашия, който в упоение тъпче народната си памет, не е сигурно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и.г.

  11 Май 2016 9:53ч.

  руския народ ще оцелее,разбира се .............но след като се Депутинизира...........точно както Германия се Денацифицира след 1945................иначе, в момента Русия върви към Самоунищожение,капсулирайки се в свят на отдавна мъртви ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Борко

  11 Май 2016 11:45ч.

  Пълно е с либерастки, грантово премерени и заплатени и откровено тъпашки коментари... Главният тъпак е И.Г. разбира се... заплатените ги оправдавам до някъде - такива са им ценностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демира

  11 Май 2016 12:01ч.

  Да, руският народ ще оцелее ,когато се откаже да усвоява и имитира западният модел на живеене , когато осъзнае че най-голямият враг е продаването на човешките ценности, ще оцелее само когато намери себе си.А за това няма да му помогне нито Путин ,нито материалното благоденствие което така свирепо гони, а ще се спаси само ако съхрани руската си душа а тя е голяма както самата Рус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  11 Май 2016 14:47ч.

  "Ако на Червения площад днес маршируваха всички съветски войници, УЧАСТВАЛИ във войната, то той щеше да трае 19 .дни и нощи без прекъсване." Ако пък прибавим и тези почти ЕДИН МИЛИОН съветски войници (по голямата част от които руснаци), УЧАСТВАЛИ във войната на страната на Германия, то той щеше да трае 20 дни и нощи без прекъсване. "Ако добавим всички човеци, загинали за родина, вяра и правда, колко ли време ще трае това шествие по земят, и спирало ли е изобщо, защото още не е достигнато числото на мъчениците..." Какво иска да каже Григорова с това изречениеБ Кое е това число което още не е достигнато? " ... произлезли като идея отдолу, от руски общественици, но грамотно и ловко одържавени от Кремъл.." Вярно, ловко одържавени! Само че Григорова е забравила да напише от къде е дошла идеята. От журналисти от телевизия ТВ2 в Томск. След като обсеби идеята, властта унищожи телевизията защото била опозиционна. Миналата година бяха публикувани скандални снимки с изхвърлени на улицата плакати със снимки на загинали във войната. В коментарите се задаваше въпросът: кой е този, който ще изхвърли снимка на роднина, участвал във войната? Стана яснo, че идеята се опошлява! Тази година Депутатът Никонов, без да му мигне окото, излезе на шествието със снимка на дядо си, Вячеслав Молотов! Същия този Молотов, чийто подпис стои под позорния пакт, дал начало на Втората световна война! Същия този Молотов, който каза, че били достатъчни само два удара, първо от германска, а после от съветска страна, за да изчезне Полша, това уродливо дете на Версайския договор! Същия този Молотов, който е подписал разстрелни списъци даже повече от Сталин! И той бил в Безсмъртния полк! А това как ви се струва http://echo.msk.ru/blog/echomsk/1763014-echo/ В Казан на шествието носят снимка на..... Берия!!?? Разбира се, със съвсем друго име: Жданов Михаил Сергеевич! Ясно е, че това е една индустрия: вземат се безразборно снимки от къде ли не, уголемяват се, слагат се измислени имена и се дават на наети или задължени граждани да имитират масовост! Ето как властта на Путин омърси и опошли една прекрасна инициатива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  11 Май 2016 16:05ч.

  "9 май се превърна в лакмус за съвест и предизвиква неистова реакция в съвременните неолиберали, евроатлантици и вечни декомунизатори, повечето от прилични комунистически фамилии, но най-яростни са именно руските либерали, руската русофобия в съвременна Русия е специфичен феномен, чакащ своя негнуслив изследовател. Безсмъртният полк бе наречен “масов култ към" Руски либерали и руска русофобия не са съвсем коректни термини - това е либерализъм и русофобия на едно определено национално малцинство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен от материала

  11 Май 2016 17:37ч.

  А нас какво ни вълнува какво честват руснаците и какво се коментира за сакралната за тях дата 9 май. На нас походът на "безсмъртния полк" през 1945 г. ни донесе съветска окупация, ликвидиране на частната собственост, изтребване или съсипване на културния и стопански елит на страната и откъсване на България от нормалния свят, за да ни прати в селенията на руско-съветското варварство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До възмутен от материала

  11 Май 2016 20:42ч.

  като си възмутен какво направи за тези 26-27 години за да намалиш възмущението си? Ти и себеподобните ти лицемери и злобари предприехте ли някакви действия срещу тези, върху които изливате злобата си? Погледни възмутен "умнико" наличните данни, статистики, цифри и информация, за да видиш какво беше постигнала България за тези 26 години в периода 1944-1970 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  11 Май 2016 21:08ч.

  Най- парадоксалното у руските либерали русофоби е, че болшинството от тях (освен, че подобно на нашите НПО деятели произхождат от високите етажи на съветската номенклатура ), но и имат еврейски корени. И ако СССР беше загубил войната, никой от тях днес нямаше да съществува...И вместо благодарност (а евреите са били евакуирани пред настъпващите немци с предимство, а и голяма част от ръкводните кадри са били евреи) - неистова русофобия, впрочем подобно на дядовците им болшевики, борили се с "великоруския шовинизъм" след 1917.... Всъщност, както отбелязват някои коментатори, за руснаците празнуването на 9 май е като празнуването на рожден ден - ти не си допринесъл с нищо за своето рождение, но е естествено да празнуваш рождения си ден. Наистина, поражението щеше да означава геноцид на руския народ, според документираните намерения на нацистите. И цитиранит текст на Захар Прилепин http://news-front.info/2016/05/09/ded-ya-za-tebya-zaxar-prilepin/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ре: Георги

  11 Май 2016 21:31ч.

  "Само че Григорова е забравила да напише от къде е дошла идеята. От журналисти от телевизия ТВ2 в Томск. " Едва ли е забравила, защото очевидно тя следи много плътно всичко ставащо в Русия. Ама Георги не е допрочел нещо ... :) "Да, идею вбросили либералы-грантоеды. Но их перехватили. " Известна е първоначалната реакция на патриот като Н. Стариков против идеята (статията му е от април 2015, преди първия грандиозен по мащаба си "Безсмъртен полк" миналата година на 9 май ) https://nstarikov.ru/blog/50934 А ето какво е написал само месец след това, преосмисляйки позицията си: :Оглядываясь на то, как прошло празднование Дня Победы, хотелось бы особо отметить историю с проходом праздничной колоны «Бессмертного полка». Как всё начиналось? Всё начиналось с неизвестного стране НКО, существующего на иностранные деньги и проповедующего "личную память" о своих предках, участвовавших в Великой Отечественной войне. Эта идея "личной памяти" была настолько "личной", что её всеми силами пытались оторвать от самой Победы. В колоннах того «Бессмертного полка», который организовывали «нкошники», запрещалось использование любой символики Победы: георгиевских ленточек, Знамени Победы, российских триколоров, портретов военачальников, плакатов и транспарантов. Это делалось для того, чтобы превратить акцию «Бессмертного полка» в исключительно траурное шествие. Цель "грантополучателей" была проста: атомизировать общий подвиг всего народа на отдельные подвиги отдельных участников войны, прошедших её или погибших на фронтах. С тем, чтобы в дальнейшем переформатировать сам Дух Победы, триумф победителей и их потомков, "радость со слезами на глазах" превратить в поминальные мероприятия, где будет много места для "слёз" и мало места для "радости". А как всё получилось 9 мая 2015 года? По факту мы увидели, как наш народ стихийно переформатировал идею настолько, что от первоначальной установки на "личную память" в отрыве от Духа Победы не осталось и следа. Мы стали свидетелями всенародного шествия под огромным Знаменем Победы. Пока "Бессмертный полк" был малочисленным, пока идея этой новой формы праздника не овладела массами, первоначальным идеологам Полка удавалось следовать собственным правилам и бессмысленным запретам на использование любой победной символики. И если бы акция не приобрела такого грандиозного масштаба и размаха, то со временем, с большой вероятностью, традиционный смысл и содержание Дня Победы были бы извращены, и вместо Великого Праздника мы отмечали бы Великий день скорби. Но как только в этом году идея «Бессмертного полка», что называется, "ушла в народ", так сразу же массовость этого мероприятия, как река плотину, прорвала все чуждые нам и вздорные запреты. В итоге мы получили новую грань в старом и привычном нам формате Праздника, где, в первую очередь, мы примеряем на себя роль Победителей в войне." http://nstarikov.livejournal.com/1586348.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • илюстрация към статията

  11 Май 2016 21:42ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=BlDzYz4K1Bg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и.г.

  11 Май 2016 22:20ч.

  някой да знае факта ,че "Ехо Москвы" е собственост на Газпром??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  11 Май 2016 22:28ч.

  Жалко, че изчетох всичко и материала икоментарите. Вече разбирам, защо грешките на миналото се повтарят. Толкова тъпизъм и само 1,2 коментара са учили история и имат памет. 9 май- това е ден,който хората,които не са били преки участници насилствено въведи във война - не могат да разберат. Скоро ще дойде и това вреем- тогава ще е късно -За мен 9 май - е много специален ден- ден в който един кошмар на глупавите германци и западняци, убили милиони са победени. Русия не е водила агресивна война - а ОТЕЧЕСТВЕНА,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Л Димов

  11 Май 2016 23:17ч.

  Доста едностранчиво и напълно некоректно есе. Присъства само остра критика на либералната теза, вероятно защото патриотичната е приемлива, макар и отбелязани най-големия кич с обичливи уговорки. Не става ясно защо да се марширува с безсмърния генералсимус е ОК. Значи може и с Берия и то под неговото си име. Той е бил най-ефективния ръководител в ръководстовото. Е, тогава до тях може да се сложи и чичко Адолф - Да си спомним стихотоворението на Д. Дебелянов. Хората скърбят за близките си, затова е ден на скръб и памет, а не цирково представление. Затова и хората с близки, оставили костите си на бойното поле са скръбни. Тези от тила (по български 10 Септемврийци да ме разбере г-жа Дарина) и лумпените сега са на площадите и улиците на помощ и в услуга на текущата власт и това няма нищо общо с либерализма :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  11 Май 2016 23:31ч.

  И какво не съм допрочел? Тъпотийте на Стариков? Знаете ли защо си е променил мнението за "Безсмъртния полк"? Защото в шествието през 2015г участва неговият кумир Путлер! Не случайно "Газета «Коммерсантъ» номинировала Н. Старикова на конкурс изречений «Лизость к телу-2010» из-за его высказываний о Владимире Путине"http://www.kommersant.ru/doc/1557133 Стариков е яростен противник на либералите. Един от създателите на движението «Антимайдан», модерните черносотници, които възнамеряват да провалят акциите на опозицията, каквото и да означава това. Автор е на идеята за "национализация" на Централната банка на Рф. Ето някои от отзивите за трудовете му: "Публицист В. Хачатуров, в рецензии на работу Н. Старикова «Кто добил Россию? Мифы и правда о Гражданской войне», уличил автора в некомпетентности и/или игнорировании очевидных исторических фактов. Книги Н. Старикова (в частности, «Сталин» и «Кто добил Россию?») стали предметом большой критической статьи Р. Водченко «Мещанин во писательстве», опубликованной под тегами «Фальсификация истории» и «Лженаука»[37]. Военный историк К. Жуков в критической статье "Стариковская история" описывает методы исторического исследования Н. Старикова на примере Первой Русской революции и русско-японской войны и приходит к выводу: изложение истории Революции 1905-1907 гг. и русско-японской войны 1904-1905 гг. Стариковым не является исторической работой вообще – это ангажированный, крайне тенденциозный продукт, призванный запутать читателя, несведущего в тематикеhttps://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87. Аз писах, че властта опошлява инициативата като я прави задължителна и фалшива: някои снимки нямат нищо общо с носещите ги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яка мека американска

  12 Май 2016 9:59ч.

  Няма такова нещо като "либерална правда". В статията правилно се каза, че либералите имат само "пазар" и "потребителска кошница". За какво друго претендират тогава, бегом марш там, където им е мястото - на бунището с развалената и овехтяла стока, тяхното място е при цената/консумацията, ценностите, включително тъдявашните критични интерпретации, са за по-изтънчените натури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безсмъртният полк в Украйна

  13 Май 2016 10:23ч.

  По официални сведения на украинското МВР, на 9 мая по улиците на градовете са излезли да почетат паметта на дедите си около един милион жители на УКрайна. http://vz.ru/opinions/2016/5/12/810136.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Л. Димов

  13 Май 2016 10:43ч.

  Какво му е едностранчивото на есето, много обективно е даже. "Хората скърбят за близките си, затова е ден на скръб и памет" - да такъв е бил първоначалният замисъл на финансираното от чужбина томско НПО. Но освен, че е ден на скръб и памет, очевидно е и ден, в който се помни и чества победата във Великата Отечествена война, победа, спасила руския народ (и не само него) от готвения му нацистки геноцид. Затова и хората вървят усмихнати, като на празник - на всичките десетки шествия и в РФ и извън границите и. "Да, идею вбросили либералы-грантоеды. Но их перехватили. " И да, и победата и водачите на страната по това време, като Сталин и Берия, са част от историята на този народ. http://vz.ru//politics/2016/5/12/810240.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  13 Май 2016 21:02ч.

  А защо тогава снимката на Берия е с друго име? Не е ли ясно, че тези, които фабрикуват плакатите, не знаят нищо за Берия, нито могат да го познаят на снимка? Попаднал им е от някъде портрет, уголемили са го, измислили са име и.... готово! А нали замисълът е хората да носят портрети на роднини! Ето това опорочава тази, иначе прекрасна, инициатива. "Хората скърбят за близките си, затова е ден на скръб и памет" - да такъв е бил първоначалният замисъл на финансираното от чужбина томско НПО." Да бе коварните американци чрез "финансираното от чужбина томско НПО" са решили да накарат руснаците само да скърбят и току виж, забравили, че СССР е победил във войната:) Тъпотийте на Стариков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  13 Май 2016 22:17ч.

  Препоръчвам на авторката да прегледа сайта на Московски комсомолец и да намери статията посветена на ругатните и оплюването на чуждестранните туристи в Москва. Интересно ще и бъде да прочете за какво зомбиране става въпрос и за какво излага също.Гидовете от Интурист полагат неимоверни усилия да отстраняват хора и да ме допускат контакт с месното московско население .Представяте ли си какво е в провинцията .Путин е направил населението си Скот !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  14 Май 2016 11:46ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=OgnjfUqKQHA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светлан Бонев

  18 Май 2016 9:28ч.

  О свещенна простота. До къде може да стигне безумието на петопоклониците https://www.youtube.com/watch?v=Nza4y97G7RE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи