Русия показа, че не е „бензоколонка”, както я нарече Маккейн

Русия показа, че не е „бензоколонка”, както я нарече Маккейн
Твърди се, че на срещата американският президент е поискал Русия да не напада Украйна, на което Владимир Путин се е съгласил. По този случай руският политолог Ф. Лукянов отбелязва : защо да не се съгласи, след като изобщо няма намерение да напада тази страна. Погледнато от Европа, повече от чийто страни са членове на НАТО, е видно, че срещу тях се изправя не „бензоколонка”, както беше казал през 2014 г. Джон Маккейн, а сила, способна да нанесе неприемливи загуби, при това само с конвенционални оръжия, а ако се използват и ядрени, за всички ще бъде много, много зле.

 

Информационната атмосфера преди срещата на президентите на САЩ и Русия, проведена на 7 декември 2021 г., беше твърде напрегната. На Запад правеха всичко възможно да наложат на световното обществено мнение, че на Русия ще бъде даден твърд и безкомпромисен отговор, ако навлезе на украинска територия - за това те съдеха по дислоцираната крупна войскова групировка на 100-150 км от руската западна граница.

 

В Русия, за изненада, политически вяло отговаряха на следващите една след друга информационни операции на Запада, но за сметка на това започнаха явна военна демонстрация на сила, доказваща реалността на съсредоточаването на войските. Сигурен съм, че ако Русия реши да започне евентуална настъпателна операция, това ще се разбере тогава, когато украинската групировка пред Донец и Луганск вече бъде обкръжена.

 

Какво демонстрира Русия?

 

След като Украйна започна предислокация на половината от около 250-хилядната си армия на изток до границите на непризнатите републики, Русия направи същото на своя територия. Само за по-малко от месец, в близост до източната украинска граница, вече беше развърната 100-хилядна войскова групировка, включваща, което е характерно, и поделения за дистанционно разминиране, инженерни части за бързо изграждане на мостове и звена за пълно тилово и техническо осигуряване, – без тези елементи на бойния ред никой не би повярвал, че се готви мащабна настъпателна операция.

 

На 15 ноември т.г. с противоракета от комплекс „Нудол”, на височина 500 км, беше унищожен с пряко попадение отработил ресурса си спътник от системата за ранно оповестяване за изстреляни ракети „Тундра”, което беше ясен сигнал за САЩ. Например, като че ли им беше казано: на вашата минисовалка Х-37Б, която има и военно предназначение, и на вашите разузнавателни сптници КН-11, които летят на височина около 300 км, успешно може да се въздейства. Този сигнал се подчертава и от бойните лазери „Пересвет”, развърнати в позиционните райони на стратегическите ракети - заслепяват разузнавателните спътници на Пентагона, само когато прелитат над споменатите райони, за да не функционира разузнавателната им апаратура, но при по-мощен импулс тя може да бъде и повредена.

 

Едновремено с тези действия се извършва пореден успешен опит с хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон” и се получава информация, че тя може да се модифицира във вариант „Циркон-К”, т.е. да се изстрелва от контейнери, установени на товарни кораби, както такава модификация вече имат крилатите „Калибър-К” – корабите могат да плават на съответно разстояние от бреговата ивица на дадена страна. Наскоро беше оповестено, че на вода е пусната първата подводница, носител на подводната ядрена роботоризирана система „Посейдон”.

 

Освен това стана известно, че всички атомни ракетоносци неочаквано са изведени от постоянните бази и заемат заповяданите им райони в океанските простори, от които ударните средства могат да достигнат до стратегически обекти на САЩ, че бомбардировачи МиГ-31 са пребазирани на летицето на Анадир, т.е. по-близо до крупната противоракетна база на Аляска и че покрай тихоокеанското крайбрежие летят стратегическите бомбардировачи Ту-95. Всички тези действия се извършват явно – показват се ешалоните с бойна техника, полевите лагери на войските, а това, което не можеше да се покаже, широко е оповестявано.

 

Защо Русия така явно извърши тези дейстия?

 

Обяснението, според мен, без претенция на изчерпателност, има два аспекта – локален и глобален. Глобален дотолкова, че се отнасят до САЩ, от които зависи разрешаването на такива важни въпроси, свързани със стратегическата стабилност, кибернетичното пространството, изкуственият интелект в бойните системи, милитаризирането на околоземното космическо пространство, противодействието на тероризма, климатичните проблеми, т.е.на САЩ беше демонстриран потенциал, директно отнасящ се до тях.

 

Локалният също има два аспекта – европейски и украински. Погледнато от Европа, повече от чийто страни са членове на НАТО, е видно, че срещу тях се изправя не „бензоколонка”, както беше казал през 2014 г. Дж. Макейн, а сила, способна да нанесе неприемливи загуби, при това само с конвенционални оръжия, а ако се използват и ядрени, за всички ще бъде много, много зле.

 

Затова на Европа се демонстрира възможност и решителност, за да разбере, че НАТО повече не може да използва украинското острие срещу Русия. Защото един конфликт между двете славянски държави няма да остане само между тях и на Запада трябва да е ясно, че конфликтът сериозно ще ги засегне. Тогава какво ще стане с добре уредения живот на европейците и как ще продължи той на фона на все по-разрастващата се китайска икономическа и военна мощ? Нали за нейното сдържане и същевременно като противовес на китайския „един пояс-един път” е насочен и 300-милиардният проект на ЕС „Глобални врати” – при една война на европейския ТВД не само този, но и много други проекти на ЕС ще бъдат погребани. Всичко това няма да се случи, ако красноречивото руско напомняне „не прекрачвайте обявените червени линии” се осъзнае и като смисл, и като последствия.

 

Какви са тези линии?

 

Русия обозначи две – спиране на разширяването на НАТО на изток до руската западна граница и неразполагане на ударни средства на територията на съседните страни, от Прибалтика до  България, но основно на Украйна и Грузия. Приемането на последните две две страни в НАТО не е особен проблем за Русия, ако на тяхната територия не се разполагат американски ударни средства с обхват 1500-2000 км и не се усвоява територията им за настъпление срещу Русия. Опасението идва от това, че такива средства могат да се разположат в тези страни и без да са членове на НАТО. Пример за това са Япония и Южна Корея. Ако се преминат посочените червени линии, ще се отговори така, че същата заплаха ще получат виновниците за това и преди всичко европейските членове на НАТО.

 

Твърди се, че на срещата американският президент е поискал Русия да не напада Украйна, на което Владимир Путин се е съгласил. По този случай руският политолог Ф. Лукянов отбелязва : защо да не се съгласи, след като изобщо няма намерение да напада тази страна.

 

В замяна на съгласието си руският президент иска „юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток" и НАТО да не „прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници”. От изказванията на двамата президенти, направени на следващия ден, става ясно, че е постигнато съгласие „да продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност”. За целта е решено в най-скоро време да се сформира група от САЩ, четири водещи европейски страни и Русия за обсъждане на руските опасения.

 

Положително е и това, че САЩ и Русия ще приложат усилия за разрешаване на конфликта в Украйна със средствата на дипломацията, а засега това единствено е възможно на основата на Минските споразумения.

 

За сериозността на намерението на САЩ говори фактът, че от бюджета на Пентагона е премахната точката, налагаща забрана за сертифициране на „Северен поток-2”.

 

Същността на украинския локален аспект на руската демонстрация на сила е съвршено ясна – ако украинските войските тръгнат срещу Донец и Луганск, чиито няколкостотин граждани са с руски паспорти, те ще срещнат унищожителен отпор. Как това ще стане и какви ще бъдат последствията от него не е необходимо да се анализира, но за днешното ръководство на Украйна това никак няма да е добре. Още повече, че тези дни  началникът на руския ГЩ беше пределно ясен – всички опити да се развърне нападение срещу двете републики ще бъде незабавно пресечен. Мисля, че това руските въоръжени сили могат да направят и без да навлизат на украинска територия.

 

Важни са и думите на Солтенберг, който беше заявил, че чл. 5 от Вашингтонския договор не може да се приложи към страни, които не са членове на НАТО, макар и да са дружески. Това означава, че Украйна няма да получи военна помощ при евентуален конфликт, което би трябвало да подейства отрезяващо на радикалите в Киев и да ги подтикне да запазят целостта на страната си на основата на Минските споразумения.

 

Получава се нещо много интересно. Преди години Барак Обама определи Русия като регионална сила, а след него последваха думите на Джон Маккейн за бензоколонката. След събитията през ноември и декември т. г. се оказа, че великите САЩ обсъждат „международната сигурност и стабилност” с Русия. Такъв въпрос обаче може да се обсъжда само със силен събеседник, способен решително да защитава своите интереси и да нанася неприемливи загуби, ако се наложи.

 

Нима на Запад вече считат Русия за сериозна световна сила?

 

Изглежда, че я считат, макар и с неохота. В икономически аспект няма как тя да бъде световна сила, но във военен е точно такава. Освен това Западът добре разбира, че без Русия не могат да се решат редица международни и специфични европейски проблеми. Накратко, Владимир Путин с невероятни усилия, завиден тактически усет и верен стратегически поглед успя да изведе страната си на ниво, далеч над това на регионална сила, с която вече трябва да се съобразяват и в САЩ, и в Европа.

 

Възможно ли е разглежданите събития да са игра на САЩ с цел отделяне на Русия от Китай? Напълно възможно е, защото стратегическата им цел остава непроменена – сдържане развитието на Русия и отделянето ѝ от Китай. Поради това срещата на двамата президенти за САЩ е тактически ход на европейската шахматна дъска, докато за Русия тя има стратегически характер, защото целта е да се осигури колкото е възможно по-висока степен на национална безопасност на страната. Дали този ход ще допринесе за намаляване на създалото се напрежениеи ще проличи в недалечно бъдеще по отношението на Запада към посочените от Русия червени линии.

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  10 Дек 2021 11:44ч.

  В текста има малка грешка: в Донецката и Луганската републики има не "няколкостотин", а "няколкостотин хиляди", по-точно 700 хиляди граждани на Руската федерация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Блъд

  10 Дек 2021 11:44ч.

  Баба Меца задейства за миг фуражките и Западът изтръпна! Резултатът Пат или Реми от разговорите, очевидно прилича на текущо предимство за РФ, не само на европейската шахматна дъска но и в Далечния Изток, където и г-н Си има своите поднебесни щения за обединение с Тайван и приобщаване на Южнокитайско море към Империята. Неутрална Индия, въпреки проблемите с Китай, се очертава гадже на РФ поне до 2030г. купувайки оръжия в т.ч. С-400 и СУ-35. Еднополюсният свят отдавна е променен и изключителните очевидно бавно осъзнават този факт. И това личи по отношението на Франция и Италия към Олимпиадата в Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  10 Дек 2021 11:45ч.

  Вчера руските СМИ съобщаваха за 1 млн. руски паспорти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия показа, че не е „бензоколонка”

  10 Дек 2021 11:48ч.

  А какво? Велика империя, която завладява чужди земи с огън и меч? Прекрасно. Нека всички застанем на колене и почетем този факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  10 Дек 2021 12:08ч.

  А кои чужди земи е завладяла ? Би ли ги посочил поименно ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами първо всичко около Московското княжество

  10 Дек 2021 12:17ч.

  А поименно си ги посочи сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  10 Дек 2021 12:39ч.

  и двете страни спечелиха още време. на англо-саксите не трябва да се вярва грам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече

  10 Дек 2021 12:41ч.

  минахме на историческа тема, след като нямаме факти за сегашната действителност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 12:53ч.

  "американският президент е поискал Русия да не напада Украйна, на което Владимир Путин се е съгласил" Смешки. Това, че Русия има намерение да напада Украйна се роди в болните глави на американците. Стар номер. Същият както преди да нападнат и унищожат Ирак, Либия, Афганистан и много други държави, "Те се готват да нападат, затова ще ги бомбардираме".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво иска да ни каже другарят със сталинската рубашка по-горе?

  10 Дек 2021 12:54ч.

  От цялата статия излиза, че Украйна е приготвила 250 000 на армия с цел да нападне горката Русия. А ангелът Путин се чуди как да си опази държавата. Фактите са, че не Украйна е до Урал, а Русия е в Донецк и Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 13:06ч.

  ВСЯКА държава раздава паспорти на свои етнически сънародници в други държави. България дава паспорти на македонци, които се обявяват, че са българи, също така и на етнически българи в Украйна. Украйна удари дъното и затова всеки украинец се спасява както може, като взема паспорт от друга държава. Румъния, Полша и Унгария раздадоха много паспорти на украинци. Но с унгарските паспорти стана нещо по-сложно. Малко украинци говорят унгарски и след проверка дали знаят езика, Унгария започна да им отнема вече раздадените паспорти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  10 Дек 2021 13:10ч.

  "В икономически аспект няма как тя да бъде световна сила, но във военен е точно такава." - Русия владее глобално т.нар. стратегическа (инфраструктурна) икономика чрез грижлива експлоатация на огромния си ресурсен потенциал в енергетиката, неподражаеми способности в ядрената енергетика, както и с активно присъствие в събитията около Персийския залив и във Венецуела. В това отношение западната икономика е лишена от подобни инфраструктурни предимства - тя е изцяло вторично ориентирана, без пряк контрол върху енергийните ресурси и ноу-хау. Ето защо подобен израз е клише, включително и доколкото данните се подават от западзни пропагандни централи, които не отчитат нито структурата, нито балансите на повечето икономики, а представляват чисто количествен показател за БВП, отнесен към долар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 13:11ч.

  "Фактите са, че не Украйна е до Урал, а Русия е в Донецк и Крим" Фактите са, че и Варшава е била част от Руската империя. И ... което е най-интересно и неизвестно за теб, Русия не я е завладявала, както не е завладявала Финландия и много други държави. Те са се молели на Русия да бъдат част от империята. Благодарение на това, че Руската империя се е съгласила да приеме Армения и Грузия в империята си, тези народи са продължили да съществуват и сега са свободни държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  10 Дек 2021 13:18ч.

  Приказки, маневриране и позициониране в глобалното обществено мнение, като преди война. Не съм фен на Путин, но искрено се надявам, да не е наивен , като иска писмени юридически и железни гаранции от Запада и НАТО. Западът ще подпише каквото и да е и, но щом няма принуда силова, няма да го спазва. За колективния Запад самото съществуване на Русия е екзистенциална заплаха, т.е. заплаха за самото му елфическо съществуване и това е независимо от режима, строя, идеологията в Русия, дали е червена, бяла или либерално синя - каквато и да е, тя не устройва Запада. Наполеон нали подписа Тилзитския мир с Александър, Хитлер нали подписа пакта Молотов-Рибентроп с всичките му анекси, 1974-5та нали се подписаха Хелзинкските споразумения ,които признаваха следвоенните граници в Европа и ги обявиха за ненарушими, и какво? Вижте картата на Европа през 1975 и днес, в рамките на един живот е това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 10.12.2021 в 11:48 А какво? Велика империя, която завладява чужди земи с огън и меч? Прекрасно. Нека всички застанем на колене и почетем този факт.

  10 Дек 2021 13:18ч.

  Темата е Русия, а не Великобритания. Не е сложно човек да се ориентира, след като внимателно прочете статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е била на три морета.

  10 Дек 2021 13:20ч.

  Белгия доста време е била френска. Турция е владяла не само Мала Азия, но и Египет. Предлагам да направим Трета световна война та Русия и всички претендиращи да си върнат изгубените територии. Голем кеф ще бъде. Особено за Путин.Вече ще притежава не само една шеста от Земното, кълбо ами може би половината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Дек 2021 13:22ч.

  За Армения и Грузия е така. Заплахата от Османската империя е бил факторът за това. За Полша и Финландия просто не е вярно. Народите там са били с осъзната национална идентичност, а в случая с Полша и с дълга история. Що се отнася до малките народи в Сибир и тези в бившите азиатски републики, там нещата са по-сложни. Сибирските народи щяха да си стоят в първобитното си общество без Русия, а азиатските републики ги видяхме. Придобили независимост, повечето се върнаха обратно във феодализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво иска да ни каже другарят със сталинската рубашка по-горе?

  10 Дек 2021 13:29ч.

  Каквото и да казва, за теб няма значение. Това е очевидно. Що се касае до текста, там пише, че Украйна подготвила настъпление не към Русия, а към Руганск и Донецк. Никъде не се казва, че е ангел, а че Русия ще защити Донецк и Луганск при евентуално нападение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 13:32ч.

  "За Полша и Финландия просто не е вярно" Вярно е, но ти не си осведомен. За Полша е дълга приказка, която няма да разказвам, но е ФАКТ. Сейма е гласувал да се присъединят към Руската империя. Финландия е била окупирана от Швеция. След руско-шведската война е освободена и руснаците са казали на финландците: Избирайте как да устроите държавата в бъдеще, но само при едно условие, на финландска територия да няма шведска войска. Финланците са избрали да са част от Руската империя и Финландия е била с особен статус. Като благодарност, в центъра на Хелзинки има статуя на Цар Освободител, също както в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 10.12.2021 в 13:22

  10 Дек 2021 13:33ч.

  Полша е имала исторически грехове спрямо Русия от 17. век, така че сама се е натресла. Финландия не е възразявала да влезе в границите на империята, а и това е било въпрос на продължителни договорки с останалите велики сили, разбира се, срещу руски отстъпки. Така че националното осъзнаване през 19. век не е достатъчно - трябва друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неслучайно Димитър Благоев - Дядото казва, че русофилството е невежество. Относно Киевска Рус и Русия.

  10 Дек 2021 13:37ч.

  Ростовско-Суздалското княжество-9-11 в./по-късно Владимиро-Суздалското 11-13 век/ е било васално и в периферията на Киевската Рус . Земите на Владимиро-Суздалското княжество след време влизат в състава Московското княжество, което в съюз с монголо-татарите от Златната орда съумява да се наложи впоследствие над другите угрофински, балтски и др. местни племена. Волжка България, Новгородското княжество са завладени. През 1327 г. Московското княжество е подчинено на монголо-татарите и участва в разбиването на Тверското въстание, насочено срещу тяхната тирания. Нашествието на източните номади съсипва Киевската Рус. Но това пък е шанс Московското княжество да се откъсне и да бъде поставено под властта на Златната орда, която му възлага да събира данъците от подчинените християнски племена. На тази основа то издига своята значимост и влияние. Чак през 1480 г. при Иван Трети Велики, Златната орда е победена и елитът й е инкорпориран в Московското княжество. Така васалното княжество на Киевска Рус става център на бъдещата руска империя, включваща бившата метрополия в себе си и я нарича Покрайна/Украйна/, а после и Малорусия. Това е отчасти официалната история, сътворена от руските историци. Едва през 1721 г. Петър Първи открадва името на Рус/Киевска/ за да обозначи своята имприя. А тук можете да прочетете и друга версия за „татаро-монголското иго“: http://ru-an.info/news/268/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно за Путин няма значение кой какво мисли.

  10 Дек 2021 13:38ч.

  Още по-малко за разни недорасляци като мен. Кой ще каже Днецк и Луканск части от Русия ли са или са части от Украйна? Путин ли ще прокарва нови граници в Европа? Само да кажа, че вече Западът и САЩ не са настроени толкова благосклоно към Русия както бяха преди ВСВ. Тогава материалната и финансова помощ за Сталин и СССР беше на стойност 180 милиарда долара плюс Втория фронт, в който участваха 6000 западни самолети и11 000 кораба. Сега другарят Путин е САМ срещу света. Както сам той каза, ако умрем поне сме сигурни, че ще идем в рая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето ви разликата между Киевската Рус и Русия според един руснак:

  10 Дек 2021 13:41ч.

  Алексей Толстой: „Има две Русии. Първата – Киевската е с корени в световната и в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта тази Русия ги разбира така, както ги разбира и целия Западен свят. А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от тайгата, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е заклет враг на Европа!” Алек­сей Толс­той: „Есть две Ру­си. Пер­вая — Ки­евс­кая — име­ет свои кор­ни в ми­ровой, а ми­нимум в ев­ро­пей­ской куль­ту­ре. Идеи доб­ра, чес­ти, сво­боды, спра­вед­ли­вос­ти по­нима­ла эта Русь так, как по­нимал их весь за­пад­ный мир. А есть вто­рая Русь — Мос­ковс­кая. Это Русь тай­ги, мон­голь­ская, ди­кая, зве­риная. Эта Русь сде­лала сво­им на­ци­ональ­ным иде­алом кро­вавую дес­по­тию и ди­кую ярость. Эта Мос­ковс­кая Русь из­давна бы­ла, есть и бу­дет пол­ным от­ри­цани­ем все­го ев­ро­пей­ско­го и зак­ля­тым вра­гом Ев­ро­пы”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 13:45ч.

  Руската империя е наследник на Велика Татария. Велика Татария е била конфедерация с демократично управление и свобода за гражданите си. Принципите на управление на Велика Татария се запазват в Руската империя. Това е причината да бъде привлекателна за много народи. Много хиляди народ от Западна Европа се преселват да живеят в Русия. Сега нещата са по-други, но Русия остава привлекателна за живот и много хора от Западна Европа се преселват за да започнат бизнес в Русия. Получаване на разрешение за живеене в Русия е много трудно, но го правят. Англичани основаха ферми. Датчаните, които изнасяха огромно количество свинско месо за Русия се преселиха и сега имат свинеферми там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "така, както ги разбира и целия Западен свят"

  10 Дек 2021 13:53ч.

  Заложиш ли на ето този принцип, то отдалечаването ти от корените, респ. хазарското присъствие довека, ти е със сигурност вързано в кърпа. Няма предтекст за живот на славянска и православна идея за дълго време при такива условия. винаги ще се намерят по-хитри и по-брутални от твоя психотип откъм западняшката общност и делото ти е обречено. Слаб две по кроскултурна народопсихология и перспективна геостратегия на Алексей Толстой, ако - в качеството му на руснак - това изобщо са негови думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лев Толстой

  10 Дек 2021 13:57ч.

  "Питат ме къде бих искал да се родя. Ще отговоря - във всяка друга страна по света само не в Русия"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Онзи от на 10.12.2021 в 13:38

  10 Дек 2021 13:57ч.

  Я по-леко с лъжите и манипулациите. Ленд-лийзът е на обща стойност 55 милиарда долара, като 30 млрд. е получила Англия, 11 млрд. СССР и останалите - всички останали държави. Данните са публични, в т.ч. и по чужди източници. Това за "6000 западни самолети и11 000 кораба." са пълни глупости, защото вторият фронт се открива чак когато руснаците са на западната си граница. Над 75 % от бойните действия като ресурси /материални човешки/, загубите от тях и разрушенията са на източния фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 14:01ч.

  След разпада на СССР, всяка новообразувана държава пострада икономически, така както пострада България след промените. За да се подсигури работа, ВСЯКО комплексно производство бе разпределено. В България, в малки села, имаше цехове в които произвеждаха части, които влизаха в машини сглобявани в големите заводи. В СССР в Ташкент произвеждаха огромни самолети Ил-76 и АН-22. В Украйна бе 1/3 от индустриалното производство на СССР, но зависимо от части и възли произвеждани в други републики. Украйна вече НЯМА индустриално производство, защото се скараха с Русия. Русия трябваше да започне да произвежда всичко сама. Отне дълги години, но вече успя. Сега произвежда всичко или почти всичко. Докато Русия бе все още слаба и зависима от чуждо производство бе добра за Запада, но дойде Путин и стана лош, защото индустриалното производство на Русия се възроди. Що се отнася до добив на нефт и газ, това е индустрия с най-висока наситеност от специалисти с висше образование. Не като да гребат нефт и газ от реките в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарю от 13,57

  10 Дек 2021 14:10ч.

  Колко е била стойността на Ленд-лайзът го пише в ГУГЪЛ. Там имаше и интервю с директора на руския музей за ВСВ, някакъв професор. Статията съм чел преди месеци, и след като Путин сложи мораториум върху всички исторически факти за ВСВ до 2025та година може статиите за Зпадната помощ да са изчезнали. За да сме политкорктни с Путин. Имаше и още много статии. Така, че когато пишеш "пълни глупости" трябва да се съобразяваш с фактите. Ако твоите факти идат от руското посолство е разбираем ентусиазма ти. Между другото известната ескадлрила "Нормандия Неман", която се е била срещу немците в северната част на СССР е ФРЕНСКА, с френски летци и е участвала във войната много преди откриването на Втория фронт. А, и още нещо. Руснацте трябвало според договора да си върнат помощта от Запада за 10 години. До сега са върнали само 1/3та от помощта и нямат намерение да се издължат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 14:16ч.

  До коментар на 10.12.2021 в 13:57. Полученото от СССТ от американците е изплатено. Имало е т.н. обратен ленд-лиз. Но още преди да отпускат каквато и да е "помощ" за СССР, американците са се застраховали, че ще им бъде платено. Посланника на САЩ посещава златно находище в Русия за да се убеди, че СССР имат достатъчно злато за да си платят. Много краби със злато и платина са пътували от СССР за Англия и САЩ. Някои от тях са потънали, Има такъв кораб във водите на Финландия. Финландците не дават на никой да го вади, защото трябва да дадат по-голямата част на собственика - Русия. Чакат да изминат 100 години, след което кораба и съдържанието му става тяхна собственост. Има и друг потънал кораб, натоварен с платина. Него не искат да вадят за да не се срути цената на платината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак според ГУГЪЛ

  10 Дек 2021 14:22ч.

  Последната среща между Русия е САЩ за връщане на сумата, която дължи Русия е била през 2003та година. Предишната е била през 1992ра година. Тя естествено както и срещата през 2003та година е завършила без никакво обещание от страна на Русия, че нещо ще върнат. Връщането е отложено до 2030та година. Мисля, че американците отдавна са вдигнали ръце и не очакват Русия да се издължи. Вземете и изчегъртайте всичко, което е писано в ГУГЪЛ по въпроса. Та да се успокоите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Дек 2021 14:27ч.

  "До сега са върнали само 1/3та от помощта и нямат намерение да се издължат." Дължимите пари на САЩ по договора ленд-лиз окончателно е изплатен на 21 август 2006г и сметката е закрита. Според условието на договора ленд-лиз, само ОЦЕЛЯЛОТО след войната трябва да се плаща и то САМО ако е останало в СССР. СССР предава на САЩ много от оцелялите камиони, които американците унищожават. Предават и много друга оцеляла техника. НИКОГА не е ставало дума СССР да плаща за всичко получено от САЩ, защото тогава НЯМА да е ПОМОЩ а обикновена търговия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжецо от 10.12.2021 в 14:10

  10 Дек 2021 14:38ч.

  Обем на доставките Ето това пише в Гуглето: Стоки и услуги на обща стойност 51,1 млрд. тогавашни долара (около 610 млрд. в съпоставими цени към днешно време[7]), са били изпратени на получателите, както следва: Държава-получател Обща сума по цени за 1941 – 1945 г., млрд. дол. При цени за 2008 г., млрд. дол. Великобритания 31,4 ~380 СССР 11,3 ~140 Франция 3,2 ~40 Китай 1,6 ~20

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко данни от руския военен историк М.Супрун:

  10 Дек 2021 14:39ч.

  По данным российского историка Михаила Супруна, все поставленные в СССР грузы, включая и те, что не дошли до пункта назначения, были оценены в 13,253 млрд долларов, в том числе поставки из США составили 11,36 млрд долларов, из Великобритании – 1,693 млрд (420 млн фунтов стерлингов) и из Канады – 200 млн долларов. Обратный ленд-лиз из СССР американцы оценили в мизерную сумму 2,1 млн долларов, что было в несколько раз меньше помощи Советскому Союзу со стороны одного только американского Красного Креста, которая только в 1941 году составила 5 млн долларов. Согласно нашей оценке, основанной на принципе, сколько бы стоил в США товар, произведенный в СССР, и на приравнивании военных расходов двух стран друг к другу, в 1984 году ВВП США был больше ВВП СССР в 6 раз. Если предположить, что в 1940 году соотношение ВВП двух стран было примерно таким же, то объем советского ВВП в тот момент можно оценить примерно в 16,9 млрд долларов. Тогда общий объем ленд-лиза, отправленного в СССР, составил около 78,4% от годового объема советского ВВП. Если же взять советский ВВП за все четыре военных года, то объем ленд-лиза составит от него около 19,6%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  10 Дек 2021 14:47ч.

  Всяка войно се води заради дълга който създава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Эта Мос­ковс­кая Русь из­давна бы­ла, есть и бу­дет пол­ным от­ри­цани­ем все­го ев­ро­пей­ско­го и зак­ля­тым вра­гом Ев­ро­пы”.

  10 Дек 2021 14:47ч.

  И слава Богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  10 Дек 2021 14:52ч.

  Факт е, че англичаните получават почти три пъти повече от СССР, при това без да воюват на собствена територия, изключвайки бомбардировките през 1940 г. Тази сума е значително по-голяма от приноса им във войната. Да не забравяме, че Англия е подкрепена напълно от Британската общност /Канада, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия.../ и разполага с материалните и човешки ресурси на своите колонии. Само Индия тогава има население повече от Германия и всичките и съюзници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето ви ви на руски доставките по ленд-лиз според вашите хора от Москва - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B4-%D0%BB%D0%B8%D0%B7

  10 Дек 2021 14:53ч.

  В своих мемуарах Н. С. Хрущёв прямо затронул тему важности ленд-лиза[ Khrushchev, Nikita Sergeevich, 1894-1971. Memoirs of Nikita Khrushchev. Volume 1, Commissar, 1918-1945. — University Park, Pa.: Pennsylvania State University, 2005. — 1 online resource (1 volume) с. — ISBN 0271032170, 9780271032177.]: Хочу откровенно высказать своё мнение о взглядах Сталина на способность РККА и СССР справиться с нацистской Германией и выдержать войну без американской и английской помощи. Во-первых, хочу сказать о некоторых замечаниях, сделанных Сталиным и неоднократно повторённых им во время «непринуждённых» разговоров между нами. Он прямо сказал, что если бы США нам не помогли, мы бы войну не выиграли. Если бы нам пришлось сражаться с нацистской Германией один на один, то такого давления мы бы не выдержали и войну проиграли бы. Никто никогда эту тему официально не обсуждал, и я не думаю, что Сталин когда-либо письменно излагал своё мнение по данному вопросу, но я все же утверждаю, что в нескольких разговорах со мной он отмечал, что дело обстояло именно так. Он никогда не заводил разговор именно об этом, но когда мы просто беседовали, обсуждая вопросы международной политики в настоящем и в прошлом и переходя к теме того, через что нам пришлось пройти во время войны, он говорил именно так. Когда я слышал такие его замечания, я был с ним полностью согласен, а сейчас я с ним согласен ещё больше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мемоарите на Хрушчов струват колкото тези на др. Тодор Живков

  10 Дек 2021 15:32ч.

  всеки свален от власт с удоволствие пише мемоари, а в случая Хрушчов е записвал на магнетофон. Който иска да вярва. Аз стигнах само до първите глави на хрушчовите мемоари и се отказах. Като говорим за Хелзинкските споразумения за ненарушимост на следвоенните граници в Европа, за не забравяме че тогава Крим е руски, защото е бил в РСФСР. Чак след смъртта на Сталин Хрушчов го дава на УССР без никакъв референдум или други демократични глезотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Дек 2021 15:38ч.

  Лендлийзът е изплатен само частично, стойността му в долари по онази покупателна способност не е това, което изглежда сега. Има достатъчно материали по темата, много от тях руски. Значението на американската помощ се е променяло според политиката на Кремъл, която е като ветропоказател, от незначителна до решаваща. Навремето в киноепопеята “Освобождение” беше онагледена с една малка консерва и войник, който подхвърля ехидна забележка, а на кадрите от посрещането на Червената армия в България всички камиони са американски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е държавник за пример

  10 Дек 2021 15:44ч.

  защото първото задължение е да опази държавата си, поне чрез възпираща сила срещу чужди завоеватели. Развитието на индустрията разбира много спомага за това, но ако нямаш свое можеш да купиш чуждо производство. Болшевиките са нямали особен избор защото не са имали своя индустрия, нито как да купят чуждо производство. Докарали са народите си до глад и мизерия, но са успели да опазят държавата си. Сега такива не са на мода, опазването на държавите също, само глобалния капитал е важен, той е и контролиран от неколцина. Само отделни големи и старомодни народи могат да си позволят независимост, затова са и трън в очите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лендлизът и проектът Манхатън са цената на победата на САЩ

  10 Дек 2021 16:00ч.

  и тя е наистина малка, ако въобще може да се брои за разход впредвид следващите от тях ползи. С Лендлиза те са изчаквали чак до първото поражение на нацистите при Москва за да са сигурни че не си хвърлят парите на вятъра, а за да бъде счупен гръбнака на Вермахта, макар че Сталин поискал помощ още от лятото на 1941 г. Само че след падането на Киев, доверието им в неговата победа изчезнало. Единствено нападението на Япония над Пърл Харбър и успоредното обявяване на война на САЩ от Германия от Хитлер показало че нещата опират до техния задник, не само до чуждите. Тогава и спирането на германците до Москва вече показало кой може да опере пешкира и заради тях. А съвременни руски филми за лендлиза има, например един нов за трансфера на американски самолети от Аляска в Чукотка, получаването на злато срещу тях, има и задължителните любовни истории на руски летци с американки летци и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  10 Дек 2021 16:02ч.

  За различните знаещи тук: Вижте написаното от Халфорд Макиндер. Хартленд. Руснаците и китайците го изучават и са наясно с англосаксите. Затова си модернизираха армиите и работят за добри отношения с Индия. Англосаксите си спретнаха нов свой съюз без Европа. Великите британци неслучайно си организираха излизане от Евросъюза. Историята си е история. Събитията в нея се повтарят на все по-високо качествено ниво в спиралата на времето. Историята на Евразия започва с действията на морските и степните народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другари, путинисти, откъде ги засмуквате

  10 Дек 2021 16:15ч.

  тези дивотии ? Какво лошо има да признаеш, че без американците и СССР и Русия нямаше да ги има. А пък ние щяхме да сме България - на три морета. Ама не, за вас е по-важна Русия, а не бившата ви Родина. Защото вие се правите на по-големи руснаци от руснаците, които ви цитирах по-горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хрушчов е мислил за Русия колкото Сталин за Грузия

  10 Дек 2021 16:25ч.

  всеки избира къде да сложи сърцето си, там където е роден или там където му харесва повече. Само че само с емоции далече не се стига, трябва трезв анализ. Ако Хрушчов беше разумен човек, сега нямаше да има тези трагедии за Крим и световната безопасност. Станалото станало, но най-малко преценките на Хрушчов за станалото може да са дават като меродавни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо общо няма Хрушчов. Просто Путин си направи добре сметката.

  10 Дек 2021 16:48ч.

  В период, когато популярността му започна да пада, завладя знакова територия - Крим. И народът, приучен да се гордее с кроежите на обитаващите друг свят велможи, оцени това по достоинство. Така някога се е прекланял пред царете си, които дори не са разговаряли с близките си на езика му, така се е прекланял и пред Сталин, не от страх, че грузинецът с оцапани до лактите ръце с кръв ще го накаже, а защото от рабдането си е приучен да си знае мястото. Ако Хрушчов не беше харизал Крим на Украйна, което в рамките на СССР не означаваше абсолютно нищо, Путин щеше да завладее нещо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин толкова си беше направил сметката за Крим

  10 Дек 2021 17:02ч.

  че Русия предплати немалко милиарди за наем на своите бази там години напред. След независимостта на Крим тя си поиска парите обратно, ама познайте колко ги получи. Путин се беше фокусирал върху независимостта на Русия и не се занимаваше с Украйна, за разлика от САЩ с техните пет милиарда долара за целта, а които Нюланд се похвали след преврата през 2014 г. Тогава Путин допусна друга грешка с признаването на свалянето на Янукович и на новото правителство на превратаджиите с Яценюк. Не беше готов за тези събития, сега нещата се изясниха, а и Европа му помогна че се простреля енергийно, ама нали някои трябва да се направят едни пари от добре звучащи каузи. Капитализмът никога не се е отличавал със стратегическо мислене, Тръмп не можа да стане Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агирре

  10 Дек 2021 17:11ч.

  Текст от един русофил. Не, че се възхищавам на Байдънова Америка или пък ще допусна, че европлужеците могат да дадат "решителен и не помня още какъв отговор" на Русия, ако нападне Украйна. Като класически безродник или както тук викаме "русофил", докторът не може да вдене, че анализът все пак се прави от задължителна дистанция и изчистване на всякакви емоции. От всяко изречение лъха наслада от това, че любимата му Русия може да смаже и унижи когото си поиска. Тя и го прави - като с речта за Климент Охридски онзи ден. Бедна и раздвоена е душата на русофила - цял живот се чуди коя е родината му и обикновено все избира Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Дек 2021 18:22ч.

  Наистина, сме нация от 7 000 000, единични царе. И като при ловците: " ни пуха, ни пера". Или просто болни "царе"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дъртия анонимър

  10 Дек 2021 18:41ч.

  ги разбира нещата по същество и в дълбочина. Жълтопаветните кирякстефчовци, както винаги хвърлят цялата пара в свирката и толкова се радват на лъскавите опаковки, че са готови да пишат дитирамби за вкусовите качества на говната дето съдържат. Наздраве, колега, от друг дърт анонимър.:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копролалията, тоест омирисването на форума, драги дрът анонимъре,

  10 Дек 2021 19:06ч.

  е белег за неспособност да се изровят някакви аргументи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  10 Дек 2021 19:18ч.

  до колегата "Дъртия анонимър" Наздраве! Истината винаги съдържа чаша вино! Който разбира от истинско вино, де!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копролалията

  10 Дек 2021 19:37ч.

  Ти що се възпаляваш толкоз, да не се разпозна нейде, случайно? Аргументи за какво искаш да ти изровя, че не схванах нещо? Задай конкретика, щъ заринъ... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  10 Дек 2021 19:40ч.

  Винаги ми е било странно това деление на "русофили" и "русофоби". Просто трябва във всеки БЪЛГАРИН да има поне малко уважение към Руската империя за усилията й през 1877-1878г., към обикновените войници в императорската армия дали кръв и живот да има България, възможността Българското опълчение да покаже чудеса от храброст при Нова и Стара Загора и най-вече на ШИПКА! Иначе фесът щеше още да ни е главата! Простичко е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  10 Дек 2021 20:23ч.

  не бензоколонка, а бензоколонка с ракети, дедо Маккејн се беше объркАл. От възрастта беше, не му вързвајте кусур... А иначе довечера ште пија едно питие в чест на Аспарух, че ни измести от онова мјасто, където граничи с брацкија савецки СССР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър на 10.12.2021 в 19:40

  10 Дек 2021 21:10ч.

  Е как да има, след като древнобългарското сред така наречените днешни българи е незначително или изобщо липсва. Такива са последиците от гръцко, турско и еврейско потисничество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  10 Дек 2021 21:45ч.

  Преди години Барак Обама определи Русия като регионална сила, а след него последваха думите на Джон Маккейн за бензоколонката. Интересно е да видим къде са тези две фигури сега и какво мислят за Русия: Обама вероятно чете лекции на тема "Защо регионалната сила взе да страхува глобалната суперсила?" в треторазрядни, предимно южняшки университети. Предимно южняшки, защото там събира най-много слушатели-на всички им е интересно да видят негро, което чете лекции в университет, това не се вижда често в американския Юг. Изкопаемото Маккейн не знам какво точно прави, но предполагам, че е оглозган до кокал от червеите, след като се превърна в закопаемо, поради което точно сега не е в състояние е да сподели мисли относно мрежата от бензиностанции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маккейн не е нарекъл Русия с руската дума бензоколонка, най-малкото, защото не се е изказал на руски.

  10 Дек 2021 22:06ч.

  Авторът също би било добре да се порови и да открие българската дума за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил Иванов

  11 Дек 2021 9:35ч.

  Да направим едни леки корекции. Полша е била територия на съперничество между Руската империя и Австро- Унгария. Каквото и да говорим е факт,че от времето на Екатерина Велика с интелигентни ходове ( поставяне на полския трон на руски фаворити), Полша е била зависима от руснаците. Финландците са друга водка. Те издигат паметник на император Александър 2 , защото той им дава независимост ( заради това има участие на финландци в Руско-Турската Освободителна война). Това е една от причините ( другата за руското селячество я знаем), да носи прозвището "Освободител".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полша е била зависима от руснаците.

  11 Дек 2021 10:28ч.

  Но преди това е било и обратното. А в един момент поляците са владеели и Кремъл... Днешната РФ няма много общо нито с великата суперсила СССР , нито с предшестващата империя на Петър Велики и Екатерина. Днешните руски управляващи избягват всячески сравненията с тези две империи ! И докато избягването на сравненията със СССР е разбиремо - това беше социалистическа империя, а днешните руски управляващи са добре охранени "капиталисти" , то буди недоумение - защо се пазят като дявол от тамян от сравнения с Руската Империя ? Все пак това е била империя на дворянството и крепостните , а по-късно и на капиталисти и работници - нещо което те поддържат в днешната РФ ? За доказателство че ги е страх от исторически сравнения - факт. Неотдавна /02.11.2021/ в пълно медийно затъмнени в Русия премина 300 годишнината от основаването на славната Руска Импария ! Нямаше нито тържества, нито паради, нито исторически възстановки, нито медийна кампания - НИЩО ! Тишина ! Защо така ? Може би Путин и "партия власти" нямат интерес от такива исторически сравнения, че не са в тяхна полза ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Империите не са на мода, за който не е разбрал

  11 Дек 2021 10:39ч.

  От 50 години например не се говори за Британска империя, а за Британска общност (commonwealth звучи още по-добре на английски). Дори хотелите Imperial по перифериите на общността ги преименуваха. Както при нас махалите станаха ромски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дърт анонимър

  11 Дек 2021 22:21ч.

  До Империите не са на мода, за който не е разбрал на 11.12.2021 в 10:39 Вие драги, не сте разбрали, че империите и имперското мислене ще го има защото има историческо наследство, което няма да изчезне докато има книги (думите отлитат написаното остава). Книгите са тези, които управляват миналото, настоящето и бъдещето! Представете си само какво става с информацията записана на ел. носител, ако изчезне електричеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Ето ви разликата между Киевската Рус и Русия според един руснак: на 10.12.2021 в 13:41

  15 Дек 2021 19:10ч.

  по-полека с цитатите и "източниците" - живеем във времена на виртуални (не)истини https://labas.livejournal.com/1075557.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи