България бави плащания за милиони и към чуждестранни адвокати, които представляват България

България бави плащания за милиони и към чуждестранни адвокати, които представляват България

Министерство на финансите бави плащания за над 15 млн. лв. към чуждестранните адвокатски кантори, които представляват България в международни търговски и инвестиционни спорове. Отказът да се правят плащания обхваща целия период, в който министър е Асен Василев и просрочията растат прогресивно с напредването на времето. Което е по-важно, за външни експертизи, които държавата трябва да покрива, адвокатите плащат за собствена сметка, за да не се съсипят дела за един милиард евро, по които сме ответник към момента. 

В международните спорове, за разлика от тези в българските съдилища, не се наемат вещи лица от предварително създаден регистър, а всяка страна може да привлича колкото и каквито иска експерти за валидиране на тезата си. След това съдиите отсъждат в полза на тези, чиито експертизи са по-качествени и убедителни. Така например, по един от споровете за България експертиза е съставял и бивш подуправител на Bank of England. Именно поради висотата и опита на правните фирми и техните експерти до момента страната ни няма загубено дело. 

В момента обаче страната ни се водят две дела на стойност един милиард евро. Лично с едно от тях се е нагърбила управляваща партньорка в една от фирмите, която е класирана в списъка с 50-те най-влиятелни жени юристки в САЩ. Въпреки големия залог на съдебните спорове, както и въпреки професионалната висота на адвокатите, Министерство на финансите бави плащанията. Излага себе си, излага България и създава риск да загуим спорове, чиято стойност може да покрие пенсиите за един месец, да покрие придобиванто на следващите осем изтребителя, за които правителството преговаря, или да плати разходите на полицаите за две години. 

Абсолютният непукизъм на Министерство на финансите рецидивира в отказа да се платят задължения към пътностроителни фирми. Тук обаче не става дума за Гроздан Караджов и местни компании, по които винаги ще се намери за какво да хвърлиш кал. Имаме отношение с кантори, които водят битки в най-престижните арбитражи и съдилища, които консултират и се борят за интересите на най-големите комании в света. И изведнъж един финансов министър, който заради некометентността си трябваше да състави три бюджта в рамките на година, оплеска политиката по управление на държавня дълг и допусна България да плаща по-високи лихви, пренебрегва договорните ни задължения, рискува да загубим милиарди и собствените ни адвокати един ден да се обърнат срещу нас и да ни осъдят, само защото си е навил на пръста, че няма да плаща, а представителството на България ще се прехвърли като отговорност на правосъдното министерство. 

Вече няколко пъти писах, че прехвърлянето на тази отговорност на правосъдието, след 140 години практика държавата да се представлява от финансите, цели да обслужи български адвокатски кантори, които нямат опита на американските, но смятат да взимат по-малко и да търсят споразумения с ищците.

Това ще стане заради постановлението на Министерски съвет от миналата седмица, което освен противоречащо на поне един закон, е съставено и крайно некомпетентно. 

Заради недомислиците в него, Министерство на финансите ще остане без представители пред Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита от дискриминация. Няма да има кой да изготвя наказателни постановления, когато глобите трябва да се налагат от финансовия министър. Няма да има кой да съставя правни анализи, ксаещи претенции срещу България, както и още няколко важни дейности, които не се прехвърлят към правосъдното министерство, но същевременно за тях няма да отговаря никой и във финансовото. На трупчета е оставено и преразглеждането на отношенията ни с американските електроцентрали. 

Целият този батак не може да се обясни с борба с корупцията. Докато някой, който и да било от правителството не се изправи да аргументира кое налага подобно девиантно поведение, единственото обяснение ще бъдат своеволието и дебилизма.

 

 


 

Коментари

 • ELA RI

  20 Юли 2022 18:49ч.

  просто кирО и педалачето коккорчо да си платят дълговете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  20 Юли 2022 19:03ч.

  кви дългове да платят, ато взимаха по два милиярда/месец, ако са плащали - на ленчето заплатата и толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неграмотността е новата грамотност! Да живей Оруел!

  20 Юли 2022 19:09ч.

  Адвокатите не "представЛЯват". Глаголът "представлявам" е пълен синоним на глагола "съм". Очевидно е, че адвокатите НЕ СА България. Адвокатите "предстаВЯт" България или "предстаВЯт" интересите на България. Защото всички българи станаха толкова неграмотни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото допуснахме да ни съсипят образователната система

  21 Юли 2022 16:44ч.

  Защото една глутница "съветници" от АзБ ни "коригират" учебните програми и ги "осъвременяват" за да заприличат на техните недоклатени програми. Защото нямаме гръбнак да изгоним НПО-тата им от отделите по Просвета на всяко ниво... Защото не слушахме нашите експерти за борба с пЛандемията, а допуснахме децата ни да "учат онлайн" и загубихме 2 години от живота им с това глобално недомислие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джинго Бориславов

  20 Юли 2022 20:47ч.

  Нема страшно - Кирчо ви обясни какви велики кантори знае, те ще вземат и делата, и хонорарите. С тая малка разлика, че на тях ще им платят навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи