Асен Василев иска кабинетът да наруши два закона и да рискува 1 млрд. евро на данъкоплатците

Асен Василев иска кабинетът да наруши два закона и да рискува 1 млрд. евро на данъкоплатците

Четвърти опит да осигурят работа на български адвокатски кантори с риск България да загуби дела за 1.01 млрд. евро в международни арбитражни дела предприемат министърът на финансите Асен Василев и на правосъдието Надежда Йорданова. 

Схемата е проста. Закрива се Дирекция „Съдебна защита“ в министерство на финансите, която организира държавното представителство по търговски и инвеститорски дела срещу България в международни арбитражни съдилища (най-често в САЩ). Това става в момент, който срещу страната ни се водят два процеса на стойност 1.01 млрд. евро. Едно от делата – за 153 млн. евро този месец навлиза в заключителната си част, която изисква най-добра концентрация и адекватна стиковка между държавна администрация и адвокати. Въпреки това, и въпреки, че си отива, кабинетът бърза в последните си дни да разбърка системата и заплашва делото със загуба.

Защо се случва 

Официалният мотив на правителството е, че така изпълнява коалиционното споразумение. Съдебното представителство на България по всички типове дела ще се събере на едно място, както и, че ще се намалят няколко щатни бройки в дъжавната администрация. Реалният мотив обаче е скрит. 

В момента, за да си гарантира най-голям шанс за успех Дирекция „Съдебна защита“ наема две елитни адвокатски фирми да ни представляват в процесите. Те не са подбрани случайно. Имат дял от 81% и 72% победи спрямо всички дела, които водят. Получават седемцифрени хонорари, но възнагражденията им са едноцифрен процент спрямо сумите, за които водят битки от името на България. И досега нямат нито една загуба.

Възлагането на представителство ще се прехвърли като отговорност на министерство на правосъдието, което отчита над 700 загубени дела в Европейския съд по правата на човека. Администрирането на съдебните битки и изборът на представител, ще падне върху хора, които нямат опит с търговски инвесиционни спорове, а в това, за което имат опит, загубата е ежедневие и никому не прави впечатление. 

Според министерство на правосъдието обаче хонорарите все пак са твърде голям разход и ще опита да го намали. Планът е елитните американски кантори да се заменят с български, които са близо до властта. Аргументът ще е, че взимат много по-ниски хонорари. Стратегията също ще се промени от това да отхвърляме претенциите и да печелим битките в защита, към подписване на споразумения с ищците. Така всяка страна може да твърди, че е победител, родните кантори ще се хвалят, че нямат загуба, министерство на правосъдието ще се хвали, че има и незагубени дела. Реално спестеното от адвокатски хонорари, ще се плати в пъти повече за извънсъдебно уреждане на споровете, а няколко местни кантори, които нямат нужния международен опит, ще се си го припишат без да са водили реални битки. 

Неизгодно и незаконно

Промяната, както се подготвя обаче е незаконна. Формално Дирекция „Съдебна защита“ се закрива, заради създаването на нов Институт за стратегически анализи и прогнози. Той трябва да анализира публичните политики, да оценява тяхната полезност, да ги класира, когато става дума за разходи и да посочва най-полезните за страната. Институтът ще е нещо като закритата през 2010 г. Агенция за икономически анализи и прогнози. Съкращаването на някои звена, сред които и Дирекция „Съдебна защита“ трябва да прелее щатни бройки за самия институт, а всичко ще се случи с промяна в устройствените правилници на министерство на финансите и на правосъдието.

Предлагат се и промени и в Гражданския процесуален кодекс, които да регламентират прехвърлянето на прерогативи от финансовото към правосъдното минисерство. Освен източниците на „Гласове“, именно становищата, относно подготвяните промени, показват интересите на адвокатски лобита към представителство в международни арбитражи, след като за тях почне да отговаря правосъдното министерство. 

Според източници на „Гласове“, постановлението за изменение на устройствените правилници във финансовото и правосъдното министерства ще се разгледа още на утрешното заседание на правителството. Това е в нарушение на поне два закона. Първо, не е изтекъл задължителният едномесечен срок на обществено обсъждане (според Закона за нормативните актове) и второ, с окончателното гласуване на бюджетната актуализация, всички партии освен ПП гласуваха на това правителство да се забранят промени в устройствените правилници на министерства. 

Самият проект за изменение на ГПК влиза за обсъждане в правната комисия на парламента също утре без доклад за становищата по него.

Вратичка да се оправдае нарушаването на Закона за нормативните актове е допускането такива все пак да се предлагат, ако са стояли за обсъждане поне 14 дни и едномесечният срок да се съкрати поради извънредни обстоятелства. В случая, единственото извънредно обстоятелство е, че правителството си отива и иска да обслужи партиите зад себе с като за последно. 

Личен мотив да се освободи от Дирекция „Съдебна защита“ има финансовият минитър Асен Василев. Както преди 12 години Симеон Дянков не харесваше, че Агенцията за икономически анализи и прогнози изобличава инициативите му като безумни и я закри, днес Асен Василев се дразни, че дирекцията показва правната несъстоятелност на едни от най-важните му решения. Закриването й всъщност води до хрехвърляне на половината служители в министерство на правосъдието, а другата половина остават в министертво на финансите, но в друга дирекция Закрива се единствено бройката за ръководител на дирекцията, което си е поредното жертване на експертността пред политическите съображения и лоялност. 

В следваща статия очаквайте и останалите делби между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", направени по принципа „като за последно“. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иван

  05 Юли 2022 14:33ч.

  Идеята е делата да се прехвърлят към кантората на Ленчето. Когато си завършил помощното училище към Харвард, схемите ти са елементарни, като на треторазрядна мутра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К'ви победи, К'ви загуби бре,

  05 Юли 2022 15:14ч.

  това да не ви е футболен мач...то верно, че някои "съществени" дела са предварително свирени, ама има нЕкакъв морал в изказа поне...няма нищо по-лесно от "спечелването" на предварително спечелени дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев иска кабинетът да наруши два закона и да рискува 1 млрд. евро на данъкоплатците

  05 Юли 2022 16:10ч.

  Това не би трябвало да е новина, след като философията на Асанчо Фалита е да го духат бедните, сиреч данъкоплатците, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  05 Юли 2022 17:47ч.

  няКОЙ ще му дръпнат хранилката и за това пищи......И не знам КОЙ го духа ама тия за една година ми вдигнаха пенсията с 300 лева, а Бибитко на три години по 80-100 лева.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи