Апокалиптични прогнози на НОИ връщат идеята за замразяване на частните пенсии

Апокалиптични прогнози на НОИ връщат идеята за замразяване на частните пенсии

Прехваленото увеличаване на пенсиите създава исторически рекорд в дефицитите на държавното осигуряване – от 5.55% спрямо брутния вътрешен продукт (над 10 млрд. лв.) и при равни други условия следващите пет години ще бъдат най-тежки за осигурителната система през целия следващ половин век, за който Националният осигурителен институт е изготвил поверителна прогноза (до 2070 г.). Документът предвижда дефицитите на системата при сценарий, че хората продължат да се осигуряват смесено в държавното и частното осигуряване, но съдържа и допускане, при което вноските на работещите се насочат изцяло към държавата.

Допускането, че петте процентни пункта, които в момента се удържат на работещите, за да се преведат по лични партиди в частен пенсионен фонд, може в един момент да престане и парите им да се насочат изцяло към държавното осигуряване. Това излиза в официален държавен документ, макар и поверителен, кето е предизвикало сериозно притеснение в индустрията на пенсионните фондове.

Допитване сред пенсионноосигурителните компании показва, че са наясно с изчисленията на НОИ и се притесняват държавата да не предприеме т.нар. осигурителна ваканция, като пренасочи вноските за втора пенсия в НОИ за срок от три до пет години. Така може да се отслаби натиска върху осигурителната система, за която анализът твърди, че „при запазване на текущото законодателство, най-силното негативно влияние на застаряването сред населението върху устойчивостта на държавната пенсионна система се очаква в следващото десетилетие, даже в следващите пет години“.

На практика това означава, че хората ще зависят все повече от волята на правителства, които си гласуват увеличения на пенсии без да мислят, как ще ги изплащат, вместо да спестяват по лични партиди средства, с които самите осигурените да си разполагат. Разчетите на НОИ по категоричен начин доказват, че екзотичните идеи на „Продължаваме промяната“ в данъчната политика - облагане на гъбарите, бакшишите, нов данък сгради, втори автомобил, бонус-донос и т.н.си имат причина и тя е добре прикриваното, но осъзнато изправяне на пенсионната система пред фалит. Всеки допълнителен лев, независимо, къде се събира – в общински бюджет, или в друга система, ще облекчи необходимостта да се финансира от централния бюджет и той ще може да се насочи към основната си грижа субсидирането на пенсиите.

Според представители на три пенсионноосигурителни компании, такова предложение е било формулирано още миналата година, но нито служебният кабинет „Донев“ нито правителството „Денков“ искат да го внесат, защото ще е равносилно на война срещу индустрията на пенсионните фондове. Според една от трите запитани компании, подобен ход може да причини отпадане на фирми от пазара и след пет години да има значително по-малко фондове.

Затова страховете са мярката да не се внесе от народен представител между първо и второ четене на данъчните закони, или в преходните и заключителните разпоредби на бюджета, пак преди второ четене. Алтернатива, която плаши фондовете не по-малко е, че правителството може да премине към рекламиране на евентуални предимства от осигуряване амо в първи стълб на държавното осигуряване. Така може да се постигне незадължително, но дълготрайно пренасочване на средства, което да вреди на индустрията и на спестяванията на хората години, след като временният проблем на НОИ се разреши.

Сметките показват, че за хора, които са работили в сивия сектор, осигурявани на по-ниски от реалните си доходи и в момента на своето пенсиониране имат спестявания под 10 хил. лв., може хипотетично да имат изгода от прехвърляне на спестяванията си от частен фонд в НОИ. Броят на тези случаи обаче постепенно намалява, както заради мерките, които държавата взима, така и заради подобряването на условията на трудовия пазар, при които работодателите се борят за всеки съвестен и компетентен служител включително и чрез предлагането на осигурителни пакети.

По този начин, за всички работещи, които са се осигурявали съвестно в продължение на десетилетия и планират да правят това още десетилетия, една осигурителна ваканция, ще означава средствата им да се насочат към солидарния пенсионен стълб, за да може правителството на коалицията, наричаща себе си „сглобка“ да плаща пенсии, като тегли по-малко заеми.

 

Коментари

 • Аналгин

  10 Ное 2023 17:58ч.

  А ти идиот ли си? Сметките показват, че за хора, които са работили в сивия сектор, осигурявани на по-ниски от реалните си доходи и в момента на своето пенсиониране имат спестявания под 10 хил. лв., може хипотетично да имат изгода от прехвърляне на спестяванията си от частен фонд в НОИ.Сивия сектор и фондове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надяващ се да доживее

  10 Ное 2023 18:31ч.

  Финансистът Л. Христов, в своя блог направи обстоен анализ, доказващ абсолютната несъстоятелност на упф. Според мен изчисленията му са вярни. https://lchristoff.wordpress.com/2023/01/12/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Ное 2023 23:35ч.

  Христов е обикновен пoмияр на хранилката на НОИ. Несъстоятелна е държавната пенсионна система, която е обикновена финансова пирамида. Идеята на управляващите е съвестно осигуряващите се граждани да бъдат ограбени... а когато самите те остареят, за тях пари за пенсии просто НЯМА ДА ИМА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач

  11 Ное 2023 13:55ч.

  от директорчетата на пенсионни фондове със заплати по 40 - 50 бона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • WPF

  11 Ное 2023 19:48ч.

  Сметките на Христов са сериозен анализ от 67 страници. Хубаво е човек да се запознае с документа. В него са написани ясно проблемите поради което 2 пенсии са по малко от 1. 1.УПФ имат отрицателна или ниска доходност. 2. Средномесечния осигурителен доход на база на който се отпуска пенсията расте средно с 10%. Всеки средно интелигентен човек може да си направи сметката. Останалите си заслужават съдбата. ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станев

  14 Ное 2023 10:42ч.

  Заплатите м са по 200к ,секретарките им са на 40-50бона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ан МакГърк

  10 Ное 2023 18:05ч.

  Редуцирайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Ное 2023 18:26ч.

  Кражбата наречена ЧПФ трябва да спре. Ако всички вноски влязат в НОИ дефицита от 5,5% ще остане 0,5%!!!! Ако вноските на държавните служители минат през фишове за заплати и от там в НОИ.... дефицит няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  10 Ное 2023 19:29ч.

  Абсолютно вярно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честен частник

  10 Ное 2023 19:50ч.

  Частните пенсионно осигурителни фондове могат да останат, но на доброволен принцип. В момента се радваме на първоначална такса при постъпване на осигурителните вноски в УПФ-то (да не говорим, че държавата има грижата да им събира парите и да им ги привежда по сметка, т.е. техните разходи по това перо са нула) + високи месечни такси за управление + некадърно инвестиране (повечето фондове са нетен донор на българския капиталов пазар, т.е. губят парите на вложителите си) + осигуряват доходност по-ниска от инфлацията, а в периодите на рецесия, тази доходност дори номинално е отрицателна. Дали, ако имах възможност да договарям свободно и да избирам, бих бил щастлив да поверя парите си на инвестиционен фонд, който ме съдира от такси и същевременно постига доходност стабилно под индексите, губейки парите ми? Най-добрият аргумент срещу допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване в УПФ-тата обаче е драстичната разлика в режима, който прилагат по отношение на осигурителните партиди по задължителния "втори стълб" (където боравят с вноските на крепостните селяни, т.е. всички осигурени) и условията, които предлагат на потенциалните си клиенти по наистина доброволния "третия стълб" (където се налага да се конкурират със застрахователни дружества, банки и обикновени инвестиционни фондове).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Ное 2023 23:37ч.

  Нали имаш право да си прехвърлиш партидата в НОИ? Тоест осигуряването в пенсионен фонд НЕ Е задължително !!! А аз защо нямам право всичките ми осигурителни вноски да се насочват към частен пенсионен фонд, защото знам, че НОИ ще има хроничен дефицит? Некадърното инвестиране идва от държавните регулации !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честен частник

  11 Ное 2023 8:57ч.

  Вярно си 404. Първо, аз съм данъкоплатец. Години наред значителен процент (над 40%, а вече и повече) от бюджета на НОИ се осигуряват чрез трансфери от републиканския бюджет, т.е. от данъчните постъпления. Вместо да намали тази черна дупка в системата на общественото осигуряване, "вторият стълб" вече 20 години (!) засмуква публични средства без да може по адекватен начин да осигури изплащането на пенсии. Ако държиш, мога да направя и прогноза, че УПФ-то, в което се осигуряваш, никога няма да плати пенсията, която очакваш от него. Много преди това държавата ще бъде принудена да национализира всички УПФ-та, а данъкоплатецът за пореден път да покрие липсите. Второ, като собственик на дружество, извършващо стопанска дейност, ми е крайно обидно немалък процент от осигуровките, които плащам всеки месец на себе си и на служителите на дружеството (и които по същество имат формата на целеви данък) да заминават в друг частен субект, който получава държавно гарантиран приход без да си мръдне пръста и без да има, какъвто и да е стимул да се отнася към тези пари отговорно. И не, не ми казвай, че това не ме засяга, защото за разлика от клатикурниците в УПФ-тата, аз плащам реални данъци върху реални приходи. И когато в следващите години държавата вдигне данъците по ЗКПО или процента на осигурителната тежест, за да покрива дефицитите, в това число и в системата на общественото осигуряване, тези пари, които УПФ-тата прибират, ще ми струват двойно. Имаш ли нужда от още обяснения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 404

  11 Ное 2023 20:24ч.

  Ако знаете някакви факти, на база на които правите тези предположения, много Ви моля да ги споделите. По принцип,съществуват и изключения, но тук се разглеждат масовите случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ти кажа,

  15 Ное 2023 20:13ч.

  че държавата последна ще фалира! УПФ много ми приличат на ония пирамиди- за 24 часа изчезнаха до един с парите на хиляди. После ходи си търси личните пари! Те и затова се създадоха. Добре ми запомни прогнозата. От частник всичко можеш да очакваш, после му търси цървулите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала бала президента

  10 Ное 2023 19:50ч.

  ДО 31.12.2021 налични 30 000 лв в ЧОФ. 2022 - вноска (сумарно за 12 месеца) 1600 лв. т.е. логично е да станат 31600 поне. Но в писмото - отчет за 2022 пише намаляване - общо налични 29 900. Харесва ли ви или нем това е!!! Кражба! 1700 лв! Числата са закръглени но са близки до истинските. Предстои кражба на пенсионните фондове от методите на управление на Асен Василев и Кирил Петков. А Денков е куха фигура, нещастно подставено лице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Ное 2023 20:24ч.

  Съпругата ми до 2006 г имаше в партидата 1500 лв. Съкратиха я и повече не е работила, нито внасяла вноски. 2021 г се пенсионира и изтегли парите от УПФ... бяха останали 400 лв! Този пример обяснява ли защо наричам ЧПФ кражба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Ное 2023 23:38ч.

  Това е невъзможно, няма фонд, който да е на загуба от 2006 до сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честен частник

  11 Ное 2023 9:03ч.

  Пропускаш таксите за управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пич

  15 Ное 2023 20:16ч.

  Ти в частен фонд ли работиш? Няма дори средно интелигентен човек, който да ти върже?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако изоцщо има някакви пенсии, те ще са еднакви за всички и символични

  10 Ное 2023 21:46ч.

  Но и това не е много сигурно, че ще го има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  10 Ное 2023 23:44ч.

  И като откраднат парите на хората от пенсионните фондове, какво? Нали за две години ще ги изхарчат? А после ???? Какво ще откраднат, кого ще ограбят? Имало дефицит? Ами ЩЕ има !!!! Защо държавните служители НЕ плащат осигуровки? Защо в тая държава има 900 000 "инвалиди" с ТЕЛК? То в украйна няма толкова инвалиди, бе? Защо в 7 милиона държава има 1 200 000 лица в трудоспособна възраст извън пазара на труда? Колко ни струва издръжката на муpгавите пapaзити и докога ще ги храним? Защо не спрат техните помощи, та дано се сетят да работят? Защо в малката ни и бедна държава има четвърт милион държавна администрация - в ПЪТИ повече на глава от населението от коя да е друга държава? Защо не съкратят 80% от тях, какво изобщо правят тия тyлупи? Вместо това, разбира се - гледат да ограбят нормалните хора... които обаче нямат мозък, за да разберат, че тия пари, които ще им вземат, никога няма да си ги видят обратно, ако изтекат в кацата без дъно НОИ !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  10 Ное 2023 23:47ч.

  И хайде тия по-горе да не правят сметката на мислещите хора. ЧПФ били кражба, а НОИ какво е? Като се пенсионирате след 20 години кой ще ви заработва пенсиите - два милиона негрaмотни цигaни ли? Дали са ви възможност: който иска, може да се откаже от ПФ и да си подари парите на НОИ, където те ще изчезнат още другия месец. Аз пък НЕ ЖЕЛАЯ да ми пипат парите по ЛИЧНАТА ми партида !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  10 Ное 2023 23:49ч.

  .... дори в тая статия, която коментираме де факто се признава, че НОИ е ФАЛИРАЛ.... ама вие твърдите, че ЧПФ били "кражба" и искате не само вашите пари да отидат във фалиралия НОИ, ами и чуждите - моите и на всеки финансово грамотен човек? Що не си ..... .......?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честен частник

  11 Ное 2023 9:21ч.

  Разбирам, че си финансово неграмотен (или се опитваш да манипулираш безсрамно), но няма нужда да го тикаш в лицето на всички. НОИ не е търговско дружество, за да фалира, нито извършва търговска дейност, за да формира печалба или загуба в стопански смисъл. Бюджетът му се определя всяка година с консолидираната фискална програма (всички приходи и разходи на държавата - "големият" държавен бюджет) и ако държавата реши да изтупа брашнения чувал (всички осигурители, явяващи се същевременно и данъкоплатци) НОИ може да формира дори излишък. Въпросът е за УПФ-тата, които хем са търговски дружества, хем получават държавно гарантиран приход, хем разпределят частно (на акционерите си) печалби без същевременно обществото да е видяло реална полза от съществуването им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  11 Ное 2023 0:53ч.

  Не гледате в правилната посока. Всички! Бял, прав, нормален, третокатегориен човек за всеки 1 (ЕДИН) лев, който получава като пенсия, преживе внася в системата 6 (ШЕСТ) лева. Другите му 5 лева отиват за псевдо инвалиди (около 800 000), полЮцаи и военни (пенсионират се млади и прави на по 50 години, като средната им пенсия е 2.5 пъти над средната и я получават 5 пъти по-дълго - смятайте 1 полЮцай изяжда пенсията на 13 нормални човека) и да не забравим армията от държавни служители, които не си плащат осигуровките. Общественото осигуряване е най-голямата кражба на хилядолетието - става постоянно и пред очите ни. Ония горепосочените ограбват 5/6 от спестяванията ни пред нашите очи. И за чий зор да се осигурявам на реални доходи? Да пълния алчните и престъпни джобове на цигани-псевдоинвалиди, полюцаи, военни и държавни служители?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Частен внук

  11 Ное 2023 10:37ч.

  Мила бабо, когато едно плащане към държавата е нормативно регламентирано в закон и се формира на основата на доход или имущество, то по същество се явява данък. А както обичаше да отбелязва преподавателят ми по данъчно право преди почти четвърт век: "плащаме данъците си доброволно, не защото го искаме или очакваме да получим определена (или поне определяема) насрещна престация, а защото държавата разполага с механизми, по които да ни принуди да го направим". Когато говорим за плащането на осигурителни вноски към системата на държавното обществено осигуряване, ние говорим за задължение, което по външните си белези има всички характеристики на целеви данък. С един незначителен нюанс, който фундаментално променя картината - държавата все пак е поела задължението в някакъв бъдещ момент, при настъпване на определени условия, да получим насрещна престация под формата на месечно изплащана ни пенсия за осигурителен стаж и възраст. И тъй като осъзнавам, че вероятно звуча неясно за лица без юридическа подготовка, ще си послужа със собствения ти пример: ако от 6 лв. осигурителни вноски държавата ти прибира 5 (което не мога нито да потвърдя, нито да отрека, защото картината със сигурност е динамична и касае неопределен момент в бъдещето), ти все пак очакваш да получиш нещо насреща - твоя 1 лв., който държавата е обещала някога да ти върне под формата на пожизнена пенсия. Когато плащаш другите си данъци, държавата не ти връща нито стотинка без значение, колко пари си платила (или ако държиш - внесла в републиканския бюджет под формата на данък). Мисли за осигуровките, които работодателят ти плаща (освен ако не си самоосигуряващо се лице) като за своеобразен данък, който държавата ти е наложила и който така или иначе може да събере по други начини (напр. като задължи работодателя ти да плаща не 10% ДОД върху трудовото ти възнаграждение, намалено с размера на осигуровките, а да речем 13% или като увеличи данъчната основа върху, която се дължи ДОД). Надявам се, че след това обяснение успяваш да оцениш, каква е ползата от това да плащаш твоите 6 лв. под формата на осигуровки, срещу които все пак получаваш или би могла да получиш нещо (твоя митичен 1 лв.), отколкото да платиш същите пари под формата на допълнителен данък, който държавата винаги може да ти наложи и от който няма да получиш насреща нищо. И тук възниква въпросът, защо държавата ти налага още едно вземане под формата на допълнителна (задължителна) пенсионна осигуровка, която отива не в републиканския бюджет или по сметките на НОИ, както се случва с всички пари, които държавата изземва от теб, а постъпва като чист приход в частен стопански субект (УПФ), който също като държавата обещава да ти върне някаква част от тези пари в някакъв бъдещ момент, но междувременно покрива загубите си с тях и прибира такси, за да формира гарантирана печалба за акционерите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факти

  11 Ное 2023 20:31ч.

  Намаляването на държавната пенсия е факт за хората осигурени в упф. Въпрос на сметки е. https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кисиндър

  12 Ное 2023 15:32ч.

  Катаклизма е неизбежен има над 300 000 вмирисани старци с пенсия таван 3680 лв /при 680лв мрз от 2024г./има над милион МВР-та с енсии близки до таван и още близо милион други непродуктивни гърла с бастуни. Има растящи суми за свръх раздута държ администрация с поголовно фалирали системи,министерства,общини в състояние на фаит Има масова ликвидация на средни и дребни бизнеси и реални раб. места от произ.продуктивен сектор закривани оттам и срив в данъчните приходи дори за ДДС. За по ясно казано за незапознатите 2 варианта за спасение. Геоцид ,който систематично се прилага тихо и провежда тук, война или внос на 2-3 млн млади хора от Судан,обучението им интегриране вкарване в азара на труда.Реално и трите мерки са в ход. 2030г нито ще видите пенсии нито фондове нито държави нито пари и собственост сладури. Повечето ще сте пастет ,а децата и децата им ще ядат брашно от скакалци, глисти и хлебарки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи