Навални може да отключи радикална политическа промяна в Русия

Навални може да отключи радикална политическа промяна в Русия
Протестите, провокирани от ареста на Навални, не оправдаха очакванията на организаторите им, от гледна точка на масовост и интензивност, но от друга страна съумяха да отключат страховете на руския управляващ елит. Получи се междинен резултат, който задава определени шансове за успех, както на властта, така и на несистемната опозиция. И въпросът днес е не колко ще продължат тези протести, а какви краткосрочни и дългосрочни последици те ще окажат върху Русия.

Снимка: ТАСС

 

Колкото и социалните и западните медии да се опитват да раздуват мащабите на протеста, те са еднозначно малочислени, дори мизерни, ако ги съпоставим с броя на изведените пак от Навални хора на Болотная площадь преди едно десетилетие. Но се оказа, че вече не броят на хората, а начина на медийното им отразяване е от съществено значение.

 

Сагата около Навални и демонстрациите в негова подкрепа мълниеносно се превърнаха във водещото политическо събитие за Руската федерация и цялата стратегия на Кремъл постоянно да игнорира и маргинализира „берлинският пациент“ се срина. Последният се превърна в героя на деня, превзе праймтайма на федералните канали и започна да диктува дневния ред дори на руския парламент.

 

Очевидно, Навални отговаря на потребности в част от руското общество, които надхвърлят потенциала на собствената му персона и ефекта от антикорупционните му разследвания. Просто защото мнозина руснаци виждат в сегашната управленска система авторитарен продукт, създаден изключително да обслужва властовия комфорт на Владимир Путин. За тях Навални олицетворява ако не алтернатива на същестуващото управление, то поне контрапункт, който чрез постоянните си предизвикателства към режима носи надеждата, че борбата срещу него има смисъл.

 

Наистина днешната руска власт изглежда монолитна и внушителна, но точно това я прави крайно недиалогична. И затова всеки, който се осмели да ѝ се „скара“, да ѝ се противопостави открито, причинява обществен резонанс, многократно надхвърлящ потенциала на самото предизвикателство. Това е недостатък на всяка авторитарна система и така се раждат проектите "а ла  Навални". Не толкова неговите конкретни действия и послания, колкото смелостта му да се изправи сам срещу властта, го прави разпознаваем в Русия и му спечели симпатиите на Запад.

 

Разбира се, налице е подозрението, че с дейността си Навални съзнателно или несъзнателно обслужва режима, защото фигурата му закрива възможността да са появи някоя по-ярка и по-харизматична личност, ненатоварена с неговите негативи и способна да консолидира около себе си по-значима част от руското общество. Защото наистина за повече от едно десетилетие „борба с корупцията“, Навални не разчупи рамката на 2-5% рейтинг и нищо не предвещаваше допреди половин година, че може да надхвърли тези граници.

 

След случая с неговото отравяне, а още повече и след изпращането му в затвора, Навални се отскубна от досегашната си роля на „полезния идиот“ и се опита да провокира политически катаклизъм на национално ниво. Засега не му се получи, но се създаде впечатлението, че с малко повече усилия управлението на Путин може да бъде изправено пред сериозно изпитание.

 

Политическото противопоставяне в Русия изведнъж се концентрира около личността на Навални и по-специално около двата антагонистични прочита за него - този за спасителя и този за предателя. Странно е, че аргументите в полза на втория бяха дадени от самите западни приятели на Навални.

 

Още с пристигането си в Берлин, той бе посрещнат с една излишна помпозност, включваща безкраеан ескорт от полицейски коли, мотоциклети и линейки. Плътното анагжиране впоследствие на западните лидери към неговото състояние направиха персоната му да изглежда по-ценна за Запада, отколкото за Русия. И едновременно бе демонстриран неистов стремеж западният образ на Навални да бъде пренесен на руска почва. Което подмени естествените прояви на човешка симпатия с режисирани клишета и ритуална съпричастност.

 

Бяхме свидетели как множество западни наблюдатели открито изразяват недоумението си и порицават руснаците, че след инцидента в Томск не са залели градовете с гневни демонстрации и продължават да изпитват доверие към Путин. Което в крайна сметка се превърна в прекрасен аргумент за кремълската пропаганда, която не изпусна случая да представи всичко случващо се като плод на пропагандата и инсинуациите на Америка и Европейския съюз.

 

Така или иначе, в артикулирането на образа на Навални настъпи определен прелом, който го постави на ново място в руската политическа сцена. От една страна, той излезе от параметрите на поведение, в който Кремъл му позволяваше да се движи, но от друга страна, той все повече се превръща в инструмент на Запада в противостоянието му с Русия. Тази трансформация всъщност предреши сегашната му съдба на затворник. Точно прекалената външна ангажираност с Навални не позволи на Кремъл да прояви великодушие. В днешното противопоставяне между Запада и Русия място за отстъпление не съществува. То може да се обърне в катастрофа за онзи, който „мигне пръв“.

 

На пръв поглед изглежда, че мачът се играе изцяло в полето на Путин. Разбира се, към момента е повече от наивно да се мисли, че Навални се е превърнал в значим политически фактор или дори в алтернатива на днешната руска власт. Но неговият образ и неговите привърженици показаха, че могат да въздействат върху курса на развитие на страната, така както той е предначертан от Кремъл.

 

Самият факт, че в руското медийно пространство се усили артикулирането на темите за семейното положение на Путин, финансовите потоци около най-близкия му кръг, вече показва определена промяна в руската информационна среда. От друга страна, сблъсъците между демонстранти и полиция поставиха нов „стандарт“ на противопоставяне на управлението, която кара казионната опозиция - комунисти, есери и либералдемократи, да изглежда все по- нелепа. Неслучайно друг ярък критик на Путин - Сергей Удалцов, призова комунистите незабавно да оглавят протестите и да ги превърнат в социален бунт. 

 

Позиционирайки се като мъченик, борец с корупцията и любимец на Запада, Навални засега предлага не толкова бъдеща алтернатива за страната си, колкото дискредитира съществуващата. И крайно затруднява функционирането ѝ във вътрешен и международен план. Да не говорим за персоналната репутация на Путин.

 

Но за Запада конфронтацията с Русия също има критични измерения.  По време на своето управление Путин култивира в обществото силни реваншистки настроения, които ако се превърнат в трайно доминиращи, ще изправят Европа и Америка пред пред непознати до момента рискове. Защото е само въпрос на време едно реваншистки настроено общество да получи и съответстващ нему лидер. И тогава днешната „руска агресивност“ ще буди романтично умиление.

 

В този смисъл, опитвайки се да задържат демократичната алтернатива като опция за руското общество, западните лидерите работят за безопасността на собствените си страни. Това че те не разполагат с по-добър инструмент от Навални показва две неща: колко са стеснени възможностите им да влияят на Русия, но и тяхната обреченост да използват тази единствена своя възможност докрай. Така, както намерят за добре.

 

Прекалено силните външни и вътрешни въздействия правят почти невъзможно Навални да възвърне реномето си на самостоятелен политически субект. Който може да надхвърли рамките на миниатюрния модернистки протест и да се превърне в символ на общонационалното недоволство. Което вече може да отключи настъпването на радикална политическа промяна в Русия.

 

Свързани статии:

http://glasove.com/categories/komentari/news/amerikanska-byrkotiya

http://glasove.com/categories/komentari/news/poslanie-za-razhdaemostta-i-prerazhdaneto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Атанасов

  05 Фев 2021 20:56ч.

  CUI BONO? CUI PRODEST?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще видим

  05 Фев 2021 21:17ч.

  Нека малко полежи в затвора, да попадне на хора и да стане човек, пък после ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  05 Фев 2021 21:33ч.

  Може ама друг път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eх, мечти , мечтиии

  05 Фев 2021 21:55ч.

  Подобни храненици не могат и ратата си да откючат без помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май няма да отключи нищо.

  05 Фев 2021 22:26ч.

  Такива като Навални отключват само врати в нормални държави. Руснака си иска нагайката. И водката или боярищника - за каквото му стигнат копейките. Ако падне и замръзне на -20 градуса, на другия ден става отупва си панталона от леда и заминава пак да търси водка. За него демокрация и човешки права нищо не значат и не ги разбира. Гледах как ги отвеждат по бусовете и те като добитък влизаха кротко. Нищо подобно не може да се случи на протест на Запад. Жалко за тия 100-200 000 които разбират за какво става дума. Но пък те винаги могат да емигрират. Повечето са млади хора - ще се оправят. Жалко и за съседните държави на този терористичен режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  05 Фев 2021 22:35ч.

  Цитат: "Просто защото мнозина руснаци виждат в сегашната управленска система авторитарен продукт, създаден изключително да обслужва властовия комфорт на Владимир Путин". Първо, не са мнозина, и второ, явно са от техните 80%, макар че там броят на дебилите все още не е толкова голям, както у нас. Путин изобщо не е това, за което го представят бесните западни медии и някои заблудени глупци. Той не използва властта за лайф и забогатяване, както правят и биха направили неговите недоброжелатели. Той се доказа, че работи за страната си и действа само стратегически. Така че ако и авторът отстоява тази теза, очевидно е, че няма какво да се чете и дебатира по тоя материал. Поставяме го в раздела на клеветническите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  05 Фев 2021 22:36ч.

  Русия може всеки момент да бъде погълната от революция. С огромно количество жертви. Зависи от самите руснаци. Но съвсем не е изключено. Това е държава химера - никой никого за нищо не бръсне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даааа.......

  05 Фев 2021 22:41ч.

  Територии с присъствие на руски войски. Приднестровие - Молдова, Северна Осетия, Абхазия, Крим Донбас и Луганск, Сирия Нагорни карабах. Ето така Путин "работи за страната си" Не случайно Балтийските държави, Полша, Украйна, Грузия до този момент официално са поискали НАТОвски бази в страните си. Щото Путин е много миролюбив съсед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антлантобоклучец

  05 Фев 2021 22:43ч.

  Дай сега и териториите, окупирани от НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Фев 2021 23:01ч.

  в РФ 85% от населението се информира единствено от зомбојашчика(ТВ), којто е под държавен контрол. На 100 км от Москва населението е чувало единствено за Путин, опозиција не се допуска до ТВ за да изкаже позицијата си. Нјама случај на дебат между претенденти за президент, в нај-добрија случај Жужко ште се појави на годишнија отчет с предварително отработени отговори за въпросите, които ште му бъдат зададени.Как населението да чуе нешто добро за Навални като името му се произнасја единствено заедно с такива думи като “чуждестранен агент“, “предател“, “ште дестабилизира държавата“, “крадец, осъден в съда“. Претендентите от други партии са “самозванци“. А и съчетано с традиционната дебилштина и “правосъдие под портрета на Хенрих Јагода“, истината трудно излиза на бјал свјат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Във връзка

  05 Фев 2021 23:02ч.

  със старчока Артемиев, който кремълските лъйнари използват като кукла на конци да съдят още Навалний, скоро след заминаването ми на Запада разбрах по какъв начин квартални комунискически старци са започнали да тормозят баща ми, като моля ви се, през 95 година го обвинявали в пенсионерския клуб където играят карти че синът му бил отишъл на служба в МИ-6 в служба на Запада против България. Като разбрах за тази работа, подарих на някои от тия "мръсни старчета" ала Артемиев, специални часовници, от които малко им се скапаха простатите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешно!

  05 Фев 2021 23:03ч.

  Това не е сериозен анализ, а опитващ се да мине за такъв! Господине Георгиев, вие валс играли ли сте, а джудо? Когато не можеш да победиш противника си в открита борба, просто следваш стъпките му. Всичко е въпрос на техника и много Акъл! Блещете си колко искате, но че Анални е бокрук е ясно за всеки здравомислещ човек. КУРаторите му съвсем забравиха с кого си имат работа. Сега този предател ще си полежи в затвора, пък ще започне да отговаря по полны за золумите, които свърши! Колко ли още процеса ще има срещу него? Вече има дело за обида срещу Ветеран от ВСВ, а това е болно място за всеки руски човек. Това е само началото!:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  06 Фев 2021 0:19ч.

  да се извади на светло корупцията в РФ наистина си е золум...виновникът, който е показал какво наистина става в т.н. "елит" трябва да бъде наказан...обяснението "той е предател защото е предател" показва единствено голяма празнота в пространството между ушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пергел

  06 Фев 2021 1:24ч.

  Сам по себе си навални не е никаква заплаха за Путин и властта, единствено е повод за Запада да напада Русия и така да отклонява вниманието от вътрешните си болезнени проблеми навън в източна посока. Навални дори не е политик, няма партия, няма показана идеология, осъден е напълно заслужено за криминални престъпления, сега заслужено и законно го прибират зад решетките, закриват му фондацията и го гнявят с още дела. И по повод навални и без него санкции Запада ще налага, вече наложи след Крим 46, неприятни и болезнени са за Русия, но тъй като са неизбежни, свиква и Кремъл успешно ги ползва за обяснение за неуспехите и проблемите в икономиката. При протестите за навални се видя, че са рехави, но и от кои сили са организирани и финансирани, кои са подстрекателите и нападателите, за тях последствията ще са лоши, а Запада ще загуби доста от агентурата си. Ако е вярно, че в Русия се отключва радикална промяна и аз съм съгласен с този извод, тя ще бъде в посока втвърдяване на режима. Впрочем, същото се вижда вече в САЩ, идва и в западна Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Положението

  06 Фев 2021 3:21ч.

  в Руската федерация е такова, че могат да започнат протести и то мирни, докато цяла Русия излезе на улицата и извика уходи Путин, и ако той има някакви демократични ценности в себе си - да подаде оставка. Така направиха беларусите, но Лукашенко, който смяташе, че е женен за властта - не подаде оставка. Той каза, че докато е жив и докато има и един жив ОМОНОвец, няма да подаде оставка. Същото предполагам ще каже и Путин. Но докато беларусите искаха мирен преход и мирно сдаване на властта, в Русия руснаците ще водят всякакъв вид борба, и мирна и въоръжена борба. Затова там полицията и ОМОН са много по жестоки и масово арестуват всеки, който могат да хванат - особено жени и възрастни хора. Стигна се дотам, че един полицай ритна една възрастна жена в стомаха, тя падна и я вкараха в болница в реанимация. Руските полицаи и ОМОНовци станаха за резил в целия свят, но това се подкрепя от комунистите в България. Хората не излизат толкова заради Навални, а заради 8 годишното спадане на доходите им и на БВП, в резултат на агресивната политика на Путин в света и на харчовете като 200 милиардите рубли за двореца на Путин и корупцията на вертикалата на властта. Но и Навални изигра огромна роля с неговото рицарско поведение, където успя да разкрие, че Путин е отровител, създал е специално звено във ФСБ, което да ликвидира физически всеки опонент на Путин. И Путин иска да има абсолютен централизъм във властта в Руската федерация, като самодържец, като да се казва, че Русия е Путин , и Путин е Русия. Но докато до миналата година руснаците искаха силната ръка и диктатура в Русия, понеже светът се обърна на 180 градуса, сега руснаците искат право на свобода, право на свободен избор, на базата на християнска ценностна система, свободна инициатива и свободно творчество, както и на свобода на словото, и право на свободна воля и свободна реакция или оценка. Или искат Русия да е Гражданското общество и Гражданското общество да е Русия, което е абсолютен демократизъм. А мисля, че е правилно в Русия да се организира кръгла маса и руснаците от целия политически спектър да се разберат какво ще правят. Да свикат един дълъг парламент и да изработят нов обществен договор - Конституция, където да се знаят правата на гражданите и правата на държавата, процедурите и всичко свързано с бъдещето на Русия и свободни и честни избори, демокрация. Основен суверен да е Гражданското общество, което чрез Четвърта контролна гражданска власт, предлагана и избирана от гражданите, да може да контролира другите три власти и дори да отзовава депутати, министри съдии, общински съветници губернатори, кметове и т.н. ако нарушават законите. Това е истинската демокрация. Но явно и в щаба на Навални има хора на ФСБ - доносници и един от тях иска протестите да спрат. Но Навални се държи като рицар, който е на страната на гражданите и е дори готов да жертва живота си за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  06 Фев 2021 4:22ч.

  Положението на 06.02.2021 в 03:21 - Драго манипулаторче, Прочете ли какви глупости си написал? Или този текст ти е даден от сФинята А.Йо. от Брюксел? Как е времето на Козяк?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Положението в 3.21

  06 Фев 2021 7:18ч.

  Ти бил ли си поне веднъж в Русия? То бива да се пишат откровени тъпотии, ама чак пък толкова...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "положението"

  06 Фев 2021 8:18ч.

  освен всичко друго е и откровен глупак ...аман

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-спокойно, моля

  06 Фев 2021 8:19ч.

  В Русия няма потенциал за промени. Няма гражданско общество. Няма и да има в близките десетилетия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Morav

  06 Фев 2021 8:25ч.

  Америка може всеки момент да бъде погълната от революция. С огромно количество жертви. Зависи от самите американци. Но съвсем не е изключено. Това е държава химера - никой никого за нищо не бръсне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  06 Фев 2021 8:28ч.

  Що се напиняте да си чешете пръстята тука? Отидете в Русия и после ще осъзнаете, че тези хора, никога, ама никога няма да свалят Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Положението на 06.02.2021 в 03:21 в Руската федерация е такова, че могат да започнат протести и то мирни, докато цяла Русия излезе на улицата и извика уходи Путин

  06 Фев 2021 8:30ч.

  в. Сега: "Отказваме се засега от протестите. Може би ще има отново през пролетта и лятото. Главната ни задача е да се готвим за изборите наесен, съобщи близкият съратник на Алексей Навални - Леонид Волков."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  06 Фев 2021 8:30ч.

  Положението: "Но Навални се държи като рицар, който е на страната на гражданите и е дори готов да жертва живота си за тях." Хахахахахахаха Рицар??? Това страхливо малко меркантилно човече е рицар??? Хахахахахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А грешката, която се допуска у нас

  06 Фев 2021 8:33ч.

  Е в неспособността да се вникне в мисленето на руснака. Българинът по принцип не уважава висшестоящите, никой досега не се е спасил от подигравките и омразата на народа. Дори когато гласува за някого, не го прави от привързаност, а за да не дойдели другите. И когато види отношението на руснаците към политиците им, си мисли, че това се дължи на забележителните им качества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случващото се в Русия сега напомня на въстанието на декабристите

  06 Фев 2021 8:44ч.

  Група млади аристократи повлияни от западните идеи за демокрация се събират на един площад в столицата, подобно на интернет феновете на Навални, след което ОМОН ги прибира, съдът ги осъжда, някои на смърт, докато десетките милиони руснаци, повечето неграмотни крепостни, изобщо не научават за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Фев 2021 8:51ч.

  В Русия промяна дори теоретически не е възможа. След всяка промяна идва едно и също - МОНАРХИЯ ! На Който не му аресва да си събира партакешите и да заминава на Запад, който се превърна в "септична яма". Русия винаги ще бъде МОНАРХИЯ, ще има ЦАР и винаги ще бъде държана под контрол от хора с ФУРАЖКИ. Когато се налага ще се прилага известна доза "ултранасилие". Когато Русия е в "добра кондиция" ще се разширява, когато не е ще се свива. Както каза Путин - тя НЯМА ГРАНИЦИ. Граничи с който си поиска. Ахахаха.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-спокойно, моля на 06.02.2021 в 08:19 В Русия няма потенциал за промени. Няма гражданско общество. Няма и да има в близките десетилетия.

  06 Фев 2021 9:06ч.

  Отде я изкопа тая тъпня бе, откога дебилите почнаха да разбират от такива популярно-научни термини? Я обясни с 5 изречения какво е гражданско общество, че да ти погледаме сеира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  06 Фев 2021 9:10ч.

  Самият Кремъл няма интерес да му свалят санкциите. С вчерашния далновиден ход да изгони западните дипломати, присъствали на уличния маскарад на навалнистите, Путин се презастрахова с евросанкции за години напред. "Олитата" от ръководството на ЕС и членките са в шок от изненадата, едва си казват името и бръщолевят пак някакви несвързани глупости. Така се развива собствена икономика и се използва енергията на заслужената мъст в своя полза. Хитро и умно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И последните PR балони,

  06 Фев 2021 9:12ч.

  раздути от спонсорите на Навални, се спукаха. С проекта "Навални" тези спонсори изтеглиха "къса клечка". Пукат се и балоните, заложени чрез отразяването на протестите чрез неолибералните медии. Никаква съществена политическа промяна не може да произтече от събития около Навални. "Колективният Запад", към който и наши пишман дипломати се опитват да се присъединят, подхожда към Русия със собствените си мерки, а това е изначално обречена кауза, още повече че този "запад" сам става политически и културно токсичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "докато десетките милиони руснаци, повечето неграмотни крепостни"

  06 Фев 2021 9:13ч.

  Остави руснаците, кажи защо ти самият се показваш като тъп и неинформиран?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арий

  06 Фев 2021 9:18ч.

  Правилно казва пякин, глобалният предиктор не може да бъде победен никога от представителите на страновите елити, назначени от американците. Руското ръководство начело с Путин затова е с ГП и се възползва максимално от облагите, които му се предоставят. Същевременно Русия е единственият остров на суверенитет, който може да си позволи да поставя условия на самия ГП. Всичко останало е сувенирно. Просто Западът не е мъдър, и използва злото. Такива живеят ден за ден, нямат стратегия и в крайна сметка всичко губят накрая, а и да печелят конюнктурно, Синовете Божии ги използват без ония нищо да подозират. Не се е родил на Запад оня княз, който ще завладее царете на Изтока, въпреки привидните превратности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  06 Фев 2021 9:23ч.

  еха колко притеснени имало за демокрацията в Русия, обичам демокрация, не мога да дишам без нея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Фев 2021 9:25ч.

  С ПРОАКТИВНОТО гонене на дипломати Путин май влиза в час ? Отдавна трябваше да стане така. Стига с тия партньорства и прочее щуротии. Време е за нова интервенция. Крим, Донбас и Сирия си изиграха ролята. Трябва НОВА ОПЕРАЦИЯ ! Тва в Карабах беше некфа доста слабоалкохолна биричка ! Апропо Путин изгони европейските дипломати точно по време на посещението на Борел. Силен юмрук в лицето на "Колективния Запад" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капкан

  06 Фев 2021 9:35ч.

  Трябва да се внимава с проактивното! Само проактивното е преждевременен гроб! Това трябва да се запомни и да се действа чрез бездействие (у-уей). Вече сме го обяснявали тук. Но непрактикуващият източната мъдрост няма как да го разбере, преди да се отдаде. Никога не влизай в капаните на западащите, действайки изцяло като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Фев 2021 9:56ч.

  Момче, не ми говори за бездействие. Има армейска поговорка- Който стреля пръв стреля два пъти! Тези китайски смешки може да вървят на друго място, но когато стане дума за война "белия човек" е ненадминат! Големия генерал Лебед имаше друга поговорка- "Смее се последен този,който стреля ПРЪВ"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тай дзи цюан

  06 Фев 2021 10:01ч.

  Войната (горещата) е друга бира. Говорим за принципа на уреждане на отношенията в условия на мирно съвместно съществуване. Но дори и в условия на гореща война има маскировка и издебване. Например, има даоистки принцип - война се води само в краен случай, по принуждение. И дори тогава "победата е устроена траурна церемония", защото няма по-голяма самозаблуда от това да се радваш на нещастията, причинени от война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надувални може само

  06 Фев 2021 10:03ч.

  да напълни с въздух празното пространство между ушите на овцата тук, а после и да я надуе през всички дупки. Щото празноглавото същество все още не се е научило да пише на български, а и се мъчи и да разсъждава. То няма и как - пълен въздухар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стокър

  06 Фев 2021 10:04ч.

  У-уей не означава бездействие, а именно действие чрез бездействие, което има съвсем различен, вертикализиран, смисъл - действие чрез изтегляне силата на противника. На Запад му викат сталкинг. А то си е просто елемент от сталкинга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  06 Фев 2021 10:25ч.

  "Но за Запада конфронтацията с Русия също има критични измерения. По време на своето управление Путин култивира в обществото силни реваншистки настроения, които ако се превърнат в трайно доминиращи, ще изправят Европа и Америка пред пред непознати до момента рискове. Защото е само въпрос на време едно реваншистки настроено общество да получи и съответстващ нему лидер. И тогава днешната „руска агресивност“ ще буди романтично умиление." Истината е обратна, агресията на Запада срещу Русия поражда рисковете и по необходимост налага Русия да се защити. Що се отнася до самия Навални и доколко и дали изобщо той е "демократична алтернатива", всеки може да се запознае с мнения от по-първа ръка, тук: https://echo.msk.ru/blog/daniel_kotsubinsky/860013-echo/ https://www.theatlantic.com/international/archive/2013/07/is-aleksei-navalny-a-liberal-or-a-nationalist/278186/ https://tareeva.livejournal.com/77409.html https://gorlis-gorsky.livejournal.com/3434033.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Фев 2021 10:52ч.

  Китайците играят в "дълги позиции". Фактически това са други хора. Твърди се, че председателя Мао уж казал, че били произлезли от други маймуни. Китай, Япония и Корея са царства на хармонията и съзерцанието. В Япония има неква традиция да ходят да гледат как цъфят вишни и цветя. В Китай некфи старци по анцузи стават в шест сутринта излизат в парковете и почват да извършват плавни движения. Белия човек е нещо съвсем различно. Той не може да чака толкова време. Не го свърта просто.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогОя

  06 Фев 2021 11:04ч.

  Така е. Обаче белият човек - специално руският - трябва да се научи да чака и да издебва. Не се ли научи на търпение, пак ще се провали, или по-скоро ще се хване на уловките на сатанистите и отново ще му разрушат държавата. Естествено, в казаното изобщо не подразбираме наглосаксите, те са безнадеждни спрямо каквото и да е източно, но те все още черпят сила директно от това, че намерението на времето, което ги осъществява, е разположено в проекторията на еврейската история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГергЕ ГергЕ..

  06 Фев 2021 11:15ч.

  тИ ЧЕТЕШ ЛИ КОМЕНТАРИТЕ на ОБИКНОВЕНнИТЕ РУСНАЦИ по МНОГОБРОЙНИТЕ(НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ) САЙТОВЕ В Русия,СПРИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ,и то ТОЛКОВА ДЪЛГИ но И БЕЗСМИСЛЕНИ!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "В Русия

  06 Фев 2021 14:09ч.

  промяна дори и теоретично не е възможна" 8:51 ЗИП. За да има промяна в Руската федерация, България, и православните държави е нужна съответна култура, база , манталитет, съзнание, отношения. Тези неща се създават от Бог, църквата, религията. Винаги съм казвал, че тези неща, които са база, култура... се създават от църквата. Но православната култура, манталитет, база ...създават феодално общество. А както казва Макс Вебер - немски социолог, "протестантския етос е създал духът на капитализма". Православна Русия - монархията - е създадена на базата на православието и никога в нея не може да се създаде капитализъм, освен ако не се реформира православието. Това е задължително и за другите православни държави, включително и България. Руската империя е било слабото звено на християнските държави. Не напразно след февруарската революция, където е щял да се създаде капитализъм, от това се възползват болшевиките, които създават първобитно общество, наречено социализъм. Не е било възможно в Русия да има капитализъм. Тук много хора говорят, че в Руската федерация може да има само монархия. Но ако културата в Русия се промени, ще може да се създаде култура на глобален конкурентен, пазарен капитализъм или десен комунизъм. Вие казвате, че не съм ходил в Русия. Но ако сте ходили в Русия преди 2 месеца и сега отидете - няма да познаете Руснаците. Както Беларус за половин година от население стана нация, така и сега от 4 месеца Русия особено след 23 и 31 януари стана от население - нация и мисля, че няма да можете да я познаете. Там има вече необходимия минимум от хора, които са в основата на Руската нация. И ако започнат протести, цяла Русия ще се превърне в една модерна нация в областта на културата, отношенията, базата, манталитета , съзнанието на руснаците. И тогава това съдържание само ще промени формата, създадена от Путин, като Путинова държава и съответна Конституция. Всички говорите, както и медиите говорят, че светът се променя. Но най вече се променя Руската федерация. САЩ, Европа, също се променят, но те направиха само едно салто на 360 градуса, а Руската федерация направи салто и половина на 540 градуса и от челна стойка направи салто пак на челна стойка и от там се изправи. Русия е руска мечка и не може гражданите и да се третират като роби или крепостни селяни. Руската мечка се събуди. И много важна роля за това изигра Алексей Навални. Но руснаците трябва да променят църквата. Аз много често пиша как трябва да се реформира църквата, но тук в този сайт не искат да има писано слово или пост, за тази промяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  06 Фев 2021 18:30ч.

  аве таксиметръджии, висенето на стоянкътъ на терминал 2 ви се отразявъ ве:клатете графика и путинланд не я мислете ве:научете швейцарски и прегледайте nzz и се запрете ве. нас нямъ дъ ни бъде ве, нели го усештъте като мините по една градска улицъ въ провинциятъ ве: (не виждътиливе с какви айтимургъвелници се ръзминавъте и чи само сихи съчки драпът по bg "тротоарите" ве.диванетъ сме. на въпросъ: картако и ясно:на търътанци нъковални и ко ште ги бъди:ште ритът само по кокълчитътъ и вие ште квичите . (аве сееелене,гледайти си въ копанятъ ве:наведете зурлътъ ве кръчмарски търикати)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  09 Фев 2021 19:37ч.

  От дискусията разбрах че се води борба на живот и смърт между Европа и РФ. Пък аз си мислех че Русия е най-голямата (по площ и население) европейска държава. Тя е длъжна да стане наистина европейска. иначе ще загине. Протестите не са рехави на някакви предатели- Протести ива във всички големи градове от Питер до Владивосток. Не са рехави щом арестуваните са хиляди. Или наистина мислите че ОМОН арестува само непротестиращи? "Руският мужик си иска нагайката и царя." Преди век когато наистина руснаците бяха предимно мужици имаше 3 революции. А сега вече са грамотни граждани (и като "горожане" и като "граждане" ) Разбира се наивно е да се смята че с мирни демонстрации ще свалят режима. Демонстрациите са само преглед на силата преди революцията. "Върховете не могат а низините не искат"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  18 Фев 2021 15:47ч.

  На самом деле обидно что вы православные, так к нам Русским относитесь. Но это ваша проблема. Если бы запад хотел, дружить с Россией он бы легко с ней дружил. Но запад в лице западной Европы и США, как и 100-200 лет назад считает нас (Восточную Европу) тупым скотом, который за блестящие бусы, продаст мать родную, Вот вы болгары уже почти 20 лет в ЕС и что это вам дало, вы по уровню жизни, по развитию промышленности догнали Германию или Францию НЕТ, Европа как и раньше кушает швейцарские сыры, пьет французике вина и ездит на немецких авто, а что для ЕС делает Болгария, а не чего Болгария для ЕС это дешёвая рабочая сила и рынок сбыта продукции произведенной в западной Европе. Мы же так, не хотим, мы хотим дружить на равных, Если США и ЕС хотят свободный доступ к нашем ресурсам тогда пусть, допустят нас к своим. Если они хотят что бы мы пустили их фермеров на наш рынок, тогда пусть пустят наших на свой. Если европейцы хотят признать однополые браки, это их право и мы это уважаем, но тогда и они пусть уважают наше право их не признавать. Всъщност е срамно, че си православен, затова се отнасяй с нас, руснаците. Но това е твоят проблем. Ако Западът искаше да бъде приятел с Русия, той лесно щеше да бъде приятел с нея. Но Западът, представен от Западна Европа и САЩ, както преди 100-200 години, ни смята (Източна Европа) за глупав добитък, който ще продаде майка си за лъскави мъниста, Тук сте българи от почти 20 години в ЕС и какво ви даде, по отношение на жизнения стандарт, по отношение на индустриалното развитие, настигнахте Германия или Франция НЕ, Европа както преди яде швейцарски сирена, пие френско вино кара немски автомобили, а това, което за ЕС прави това, което България прави за ЕС, е евтина работна ръка и пазар за продукти, произведени в Западна Европа. Ние не искаме, искаме да бъдем приятели при равни условия. Ако САЩ и ЕС искат свободен достъп до нашите ресурси, нека те ни приемат в своите. Ако искат да пуснем техните фермери на нашия пазар, тогава нека пуснат нашите на техния. Ако европейците искат да признаят еднополовите бракове, това е тяхното право и ние го уважаваме, но нека те също така уважават правото ни да не го признаваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи