Антантата „Рамщайн” разширява участието си във войната с Русия

Антантата „Рамщайн” разширява участието си във войната с Русия

С „Антанта” или „Съглашение” се означава една от двете обособили се враждебни коалиции по време на Първата световна война, но принципно това понятие може да се използва и след нея. Антанта беше сформирана срещу Съветска Русия, но завърши с провал. С поражение завърши и втората Антанта, създадена от Германия в началото на 40-те години на ХХ век. Днешната, трета Антанта срещу Русия, е организирана и ръководена от САЩ и включва 50 страни от повечето континенти и вече проведе осем срещи в американската военновъздушна база „Рамщайн” в Германия.

В САЩ твърдят, че както те, така и останалите страни, не участват във война с Русия, а само помагат на Украйна да се отбранява и поради това ѝ доставят само отбранително оръжие.

Има ли основание това твърдение?

В Член 4 от Петата Хагска конвенция от 1907 г., която е в сила и днес, относно правата и задълженията на неутралните държави, се казва, че „на територията на една неутрална държава не могат да бъдат образувани военни части, нито да бъдат откривани бюра за записване на доброволци в полза на воюващите”. Това означава, че една неутрална държава не може да допусне която и да е част от територията ѝ да се превърне в база на една от воюващите страни.

Очевидно е, че САЩ/НАТО не отговарят на това определение за неутралност. „Неучастието” им се опровергава и от изследване на юристи от Научната служба на Бундестага от 16 март 2022 г., основаващо се на приетите международно-правни норми. Два са основните изводи на изследването.

Според първия подкрепата на Украйна с оръжие от Запада не може да се разглежда като война с Русия до момента, в който той не вземе непосредствено участие със свои войски. Вторият извод също е категоричен - в случай, че заедно с доставката на оръжие, се дават указания как да се водят бойни действия с него или се взема участие в подготовката на бойни действия с това оръжие, тогава доставящата страна става участник във войната.

Изминалия период от началото на руската специална военна операция /СВО/ не остави никакво съмнение в „неутралитета” на редица страни от „Рамщайн” в бойните действия срещу Русия. То се изразява в обучаване на украински военнослужащи за бойно използване на предоставяното оръжие, в предоставяне на разузнавателна информация за действията на руските войски и за помощ при планиране на отделни настъпателни и отбранителни операции.

Пряко участие на „неутралните” САЩ/НАТО в конфликта е предоставянето на разнообразна разузнавателна информация, получавана от космически апарати, от баражиращите над територията на Полша и Румъния самолети за далечно радиолокационно наблюдение и от почти постоянно намиращите се над акваторията на Черно море разузнавателни БЛА на Пентагона. Тя се изпраща в Център, базиран в Лвов, обработва се и в готов вид се предава„неутрално”  на ГЩ на ВСУ.   

На територията на САЩ се обучават специалисти за работа със зенитно-ракетния комплекс „Пейтриът”, а в Англия и Германия преминава общовойскова подготовка на мотострелкови батальони. През 2022 г. обучение преминават около 40 000 украински войници и офицери. В няколко страни от НАТО се ремонтира украинска бойна техника. Инструктори на НАТО провеждат, включително и на украински полигони, подготовка на украински бойци за използване на предоставяното оръжие. Активно се подготвят подразделения за специални операции и диверсионно-разузнавателни групи. С предоставените реактивни системи за залпов огън HIMARS, без участието на военнослужащи от САЩ, не могат да се нанасят удари по цели, несъгласувани с Пентагона. До всяка тяхна 155 мм гаубица М777 има американски инструктор, който наблюдава и коригира действията на украинския разчет.

Подготовка на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще се извърши и за новите образци въоръжение, решение за доставка на които е взето на осмата среща в базата „Рамщайн”, проведена на 20 януари т.г. Разногласие сред участниците в срещата предизвика доставката на танкове за ВСУ. Германия обяви, че ще предостави танкове „Леопард-2”, ако САЩ изпратят в Украйна своите "М1 Ейбрамс". Изглежда на канцлера Шолц е обещана доставка на "М1 Ейбрамс"., защото на 24 януари той заяви, че ще изпрати 14 танка и ще разреши на страните, имащи на въоръжение „Леопард-2А6”, да предадат машини за комплектуване на два танкови батальона. Освен това ще организира подготовка на украински танкисти на собствен полигон. Полша също обяви подготовка на украински екипажи на своя територия.

На следващия ден американският президент оповести решение за предаване на 31 танк "М1 Ейбрамс", т.е. на танков батальон, и подчерта, че ще осигури подготовка на украински екипажи в САЩ. Великобритания подготвя 14 танка „Челънджер”, а Мароко ще предаде танкове Т-72. С тези доставки ВСУ ще може да формира най-малко танков полк, което е далеч от желанието на Киев. За сравнение - ВСУ започва войната с около 4200 бронирани бойни машини, в т.ч. 1990 танка, а по данни на руското МО от началото на СВО до 23 януари т.г. са унищожени 7607 ББМ – разликата е доставка от различни страни.

Идеята за предоставяне на германски, британски и, евентуално американски, танкове за ВСУ създава проблем, защото за бойното им използване не са подготвени украински танкисти. Навярно се е разчитало на такива от НАТО, както стана с РСЗО „Хаймарс”, но вероятно от това са се отказали, защото това би било пряко участие в бойни действия срещу Русия. Поради това появата на обещаните танкове на фронта може да се очаква не по-рано от  три месеца.

Както е известно на 20 януари е съгласувана доставка на широка гама различно въоръжение и боеприпаси, по-важни от които са 290 БМП, 200 БТР, 125 бр. 155 мм САУ, 3 зенитно-ракетни батареи, една от които „Патриот”. Отделно САЩ предоставят 350 джипа „Хамър”, 20 000 155 мм снаряди, 95 000 105 мм снаряди, възможно и високоточни планиращи ракети-бомби GBU-39 с обхват 150 км, изстрелвани от РСЗО „Хаймарс”, 600 високоточни снаряди „Ескалибур”, 2000 противотанкови управляеми ракети, 3 млн патрона за стрелково оръжие и др.

Очаква се среща за съгласуване на необходимата на ВСУ авиационна техника, основно F-16, за които в Киев твърдят, че вече имат подготвени летци. В Украйна обаче няма летища за съхраняване и подготовка на тези самолети, поради което е възможно те да се базират и излитат от Полша, Румъния и България.

С посоченото въоръжение ще могат да се комплектуват подготвяните сега от ВСУ три армейски корпуса с общ състав 75 000. Съставът на ВСУ ще бъде допълнен с още 150 000 мобилизирани, с което се занимават 3000 мобилизационни пункта - техните служители дават повиквателни по улици, предприятия и домове. Например, в Одеса повиквателните се дават на улицата и с машини на „Спешна помощ” получилите ги се явяват в най-близкия Център за комплектация.

С предоставяното въоръжение и с всестранната подкрепа САЩ/НАТО на практика направиха Украйна член на НАТО,

с тази разлика, че тя, като жертвено агне, не може да активира чл. 5 от Вашингтонския договор. Това е много изгодно, защото поставената цел се осъществява без особен риск от реална война с Русия.

Тази цел много ясно е формулирана в началото на декември 2022 г. от запасния генерал Джак Кийн, президент на Института за изследване на войната. В интервю за Fox News, той твърди, че  „срещу нашата помощ ние постигаме това, че Украйна е тази, която се сражава, тя поразява руснаците на бойното поле.., а ние не сме тези, които се сражават, и това е критично важно в тази ситуация... Затова смятам, че тази инвестиция от 66 млрд долара в голяма степен си заслужава”...и „представлява инвестиция в националната сигурност на САЩ”. Така мисли и канадската финансова министърка Христя Фриланд – „доставянето на оръжия и пари на Украйна отговаря преди всичко на нашите собствени интереси”.

Именно поради това Украйна е важна за Запада, като него изобщо не го интересуват човешките ѝ загуби, които в недалечно бъдеще ще предизвикат огромен демографски срив, както и това, че разрушаваната жизненоважна инфраструктура вече обрича украинците на страдания и лишения.

Мащабната помощ с оръжие и бойна техника, подготовката на трите нови корпуса и активната мобилизационна дейност са предназначени за осигуряване на очакваното пролетно настъпление. Именно с поглед към него е предназначена започналата наскоро кадрова чистка в украинските държавни и силови органи, извършвана и като борба с корупцията. Тя има и друга цел -

замяна на пробританските кадри с проамерикански, с което САЩ ще преформатират структурите на властта и ще увеличат кантрола си над страната.

За подготовка на пролетното настъпление се планира среща на офицери от Пентагона и ВСУ за съгласуване на замисъла на предстоящата настъпателна операция. Досега американски офицери също участват в подготовката на различни операци на ВСУ и то така, че да проверят възможностите за реакция на руското командване на определен, интересен за тях, тактически или оперативно-тактически замисъл. Същевременно съюзниците изпробват качествата на оръжията си в реална бойна обстановка.

Активната дейност на САЩ/НАТО и ВСУ е предизвикана от неуспеха на есенната кампания. Към края на годината ВСУ трябваше да достигне линията, от която започна руската СВО, като частичен успех бе постигнат само на северния участък на фронта, докато заемането на изоставената от Русия част от Херсонска област не е бойна заслуга на ВСУ. При това през януари т.г. руският контингент си върна стратегическата инициатива, уплътни фронта по цялата 900-километрова дължина, преодоля част от първата от трите укрепени полоси в Донбас и напредна в Запорожка област, създавайки добри условия за провеждане на успешни настъпателни действия.

Успех на ВСУ, и то на най-нежеланото от Русия южно оперативно направление, е необходим на САЩ, за да принудят Русия да приеме мирни преговори при условията на Украйна. Според тях това вероятно ще стане, ако се превземе Мелитопол, излезе се на Азовско море и се прекъсне сухопътната връзка с Крим, като се създаде опасност и за самия полуостров. Екперти предполагат, че се залага на принципа „ескалация за деескалация”, но състоянието на ВСУ и обема на планираното за доставяне въоържение показват, че той едва ли ще може да се осъществи.

Трудно е да се предвиди, как ще реагират САЩ, ако подготвяната пролетна кампания на ВСУ се окаже неуспешна. Те обаче твърде много заложиха в битката с Русия и едва ли ще отстъпят, което означава, че ще търсят друг вариант за нейното поражение. Те ще трябва да търсят друг вариант и при успех, но при несъгласие на Русия за преговори на условията на Украйна.

Какъв може да бъде този вариант?

САЩ/НАТО няма да се решат на открит сблъсък с Русия, но за  да постигнат целта си, най-вероятно ще използват други жертви за война с нея, създавайки, например, някакъв съюз от най-послушните, сред които са прибалтийските републики, Полша, Румъния, България. Навярно именно за подготовка на такъв вариант те вече докараха хиляди бронирани машини в Европа и увеличават състава на разположените войскови части в посочените страни.

Все по-активно във войната с Русия се увлича и ЕС.  На 10 януари т.г. ЕС и НАТО подписаха Съвместна декларация за действие срещу общи заплахи за сигурността. Тя напълно отговаря на желанието на САЩ европейските страни, членки на ЕС и НАТО, да увеличат приноса си във войната с Русия. Такъв е и смисълът на казаното от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен „Западът да предоставя на Украйна всякакво оръжие, което тя може да използва”. Подкрепи я върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел. Той си спомни какво е направила Русия с Наполеон и Хитлер и призова да продължи въоръжаването на Украйна, за да си възвърне загубената стратегическа инициатива. В случая е интересно това, че той волно или неволно свърза съдбата на Украйна с разгрома на Наполеон и Хитлер.

Наскоро Хенри Кисинджър предложи радикално решение - Украйна да бъде приета в НАТО. Всъщност с него той на практика призова за война на НАТО с Русия, т.е. за трета световна война. Ако се съди по предоставяното мощно настъпателно въоръжение на ВСУ, по мащабната подготовка за пролетна настъпателна кампания и по решителните цели, които си поставят воюващите страни, може да се допусне, че бойните действия могат да не се ограничат само на територията на Украйна. В този случай третата световна може да започне и без предложението на Хенри Кисинджер.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • reboot

  26 Яну 2023 11:18ч.

  поредния опит на англо-саксите за решаване на "руския" въпрос е косвено доказателство за това, че и двете СВ са тяхно дело - първата основно на Великобритания, а ВСВ на Великобритания и САЩ. Има стотици доказателства за това, как американския капитал е в основата на появата на Хитлер и икономическото и военно "чудо" на Германия за периода 1920-1939 г. САЩ до лятото на 1944 г. са търгували активно с Германия. Явно предстои трети опит. Разликата е, че ако преди 80 години "обединена Европа" се обедини около Хитлер, сега това се случва около САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно в

  26 Яну 2023 11:24ч.

  10 та +++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Яну 2023 13:23ч.

  И при двете Великобритания са в дъното на всичко, сега отново пак са те. Ако преди са успели чрез медиите да демонизират Хитлер, сега с Путин постигнаха обратния ефект. Запада заложи капан на Русия и влезе в собствения си капан, сега нямат избор и ще отидат докрай, и ще загубят! Хубавото е, че всичко ще свърши бързо и няма да се точи с години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  26 Яну 2023 13:37ч.

  reboot ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  26 Яну 2023 17:53ч.

  Точно, но това "до лятата ня 1944" идва в повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  26 Яну 2023 11:52ч.

  А Русийката се бори с нея с мощната подкрепа на Иран, като С. Корея и Венецуела и те спряха всякаква подкрепа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  26 Яну 2023 11:57ч.

  Само че не е "сърдечно съгласие", а "сърдечно изнудване".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  26 Яну 2023 12:10ч.

  "Жозеп Борел. Той си спомни какво е направила Русия с Наполеон и Хитлер и ..." Ей, хора, ама много лоши тези руснаци, бре! Никога не забравяйте какво е направила Русия с Наполеон и Хитлер! Санитари няма ли наоколо? Какви да е! Обектът е немощен - физически и интелектуално, така че съпротива не се очаква, санитарите могат и да не са твърде яки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  26 Яну 2023 12:29ч.

  Авторът е пропуснал нападението с дрон над летището със стратегическите самолети ТУ-160 и ТУ-95. Според руските специалисти толкова дълъг полет не е по силите на украинската армия. Следователно логистиката е осъществена от НАТОвци. Дори се допусна версията, че атаката е осъществена от територията на Казахстан, като по-близка държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  26 Яну 2023 18:13ч.

  Най-достоверната версия е че нападеието на стратегически летища във вътрешността на Русия е извършено от изостанали от бившия СССР разузнавателни БПЛА "Стриж" с максимален обсег от 1000 км. Те тогава са проектирани от украински специалисти и произвеждани в Харков. Сега са модернизирани със съвремено целенасочване. Първото изпитание, което умело бе потулено, бе на Запад където обезопасен "Стриж" падна край Загреб. ГРУ изглежда са подценили тази случка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  26 Яну 2023 13:13ч.

  Наполеон през 1812 г. бягайки от Русия, когато пристигнал в Париж, там го попитали: "Какво е положението на армията?" А той отговорил: „Армията вече я няма!“. Наполеон е трябвало да бъде съден, защото по негова вина били загинали 600 хил. войници, но той бил „велик“ и затова бил неподвластен на закона (също като наркоманчето „Зеля“)…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  26 Яну 2023 18:15ч.

  ... и Сталин за 1941 г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от кривина

  26 Яну 2023 15:18ч.

  не мога само да разбера защо Русия търпи всичко това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СМЕ ВЕЧЕ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?

  26 Яну 2023 15:20ч.

  Хиляди, милиони българи трябва да спрем тази зараза, пълзяща към България и българските мъже и младежи. НЕ СМЕ ЛИ МАЛКО ЗАСПАЛИ, БЪЛГАРИ? Момента на необратимост наближава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  26 Яну 2023 16:25ч.

  Не вече, а отдавна мина тоя момент. С България е свършено. Не се шегувам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се 26 Яну 2023 16:25ч.

  26 Яну 2023 18:18ч.

  И аз не се шегувам. Не е свършено с България. Днес това изглежда наистина така. Но ние сме като птицата феникс - аха,аха да загинем, ама не - оцеляваме. Други, които се смятат за велики днес, след не много време няма да ги има изобщо. България ще оцелее и българите заедно с руснаците ще пребъдат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народното събрание промени на първо четене Закона за отбраната и Въоръжените сили [https://otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_18102]

  26 Яну 2023 20:36ч.

  С поправките се урежда службата на български военнослужещи в многонационалната бойна група.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чака ни много дълга изтребителна война в европа

  27 Яну 2023 3:02ч.

  българите трябва да се ориентират в запазване на българския ген, език и народностен дух. Имали сме такъв исторически етап - разделянето на Кубратовите колена и преселването на аспаруховите българи на ново място, след което Стара Велика България престава да съществува. Днешните български диаспори трябва да осъзнаят историческата си отговорност! В страната имаме нужда от моисеев тип водачи на висотата на Аспарух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живата мумия - Кисинджър

  27 Яну 2023 3:05ч.

  е острието на световния сатанизъм. Въплатеният дявол. Пръв защитник на сатанизма на GEORGIA GUIDESTONES MONIMENT на американския щат Джорджия, на 10-е сатанински заповеди, първата от които гласи: "Поддържай човешкия род ПОД 500 МИЛИОНА, постоянна хармония с природата" ( природата на сатанистите).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  27 Яну 2023 7:25ч.

  Обективен анализ. Да, третата световна вече е в ход. И ние отново дейно участваме в нея, отново на страната на привидния победител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдателен

  27 Яну 2023 10:26ч.

  "...създавайки, например, някакъв съюз от най-послушните, сред които са прибалтийските републики, Полша, Румъния, България. Навярно именно за подготовка на такъв вариант те вече докараха хиляди бронирани машини в Европа и увеличават състава на разположените войскови части в посочените страни." Ние сме " ПОСЛУШНИ ДЪРЖАВИ"! ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА ТЪРГУВАТ С ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО НИ???????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Яну 2023 12:42ч.

  До НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СМЕ ВЕЧЕ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ? Българските мъже и младежи зяпат в смартфоните и в задниците на плеймейтките.... Дъртите вече не могат, освен да раздуват истории по градинките, а младите се чудят как да изкарат някой лев, без да работят и да произвеждат продаваеми продукти. Хората, с които работя и все още могат да ти свъшат нещо, са....ЖЕНИ! Мъжката част се обединява в партии, колко смешно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи