Английските консерватори ще загубят следващите избори, трябва да си сменят чипа

Английските консерватори ще загубят следващите избори, трябва да си сменят чипа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Има само един високопоставен политик в Консервативната партия, който показа лидерски качества, осмели се да посегне на лоби, което съпартийците му по принцип подкрепят, и запази визията си въпреки риска да загуби надпреварата за председател. 

Риши Сунак е най-некомпрометираният кандидат да оглави партията и да смени Лиз Тръс като премиер на Великобритания. Той единствен показа, че осъзнава какво е да си истински десен и консервативен полтик, а именно – да управляваш системите, така че да не предизвикаш радикална промяна в средата. 

Когато консерваторите, чиято работа като цяло е да бранят състоянието на горната средна класа, богатите и най-богатите, представяйки го като еднакво малък данъчен натиск за всички, Сунак единствен предложи повишение на данъците. Ставаше дума за специфично покачване – данъка върху свръхпечалбите на компаниите от енергийния сектор. Мярката, добила популярност в Обединеното кралство като Windfall Tax, е напът да се приложи в целия Европейски съюз, включително и в България. Само абстрахираната от реалността Консервативна партия в Англия не си даде сметка, че кризата затруднява дори средната класа да поддържа стандарта на живот с три яденета и затоплен дом, дори без ипотека.

Дори без да се правят социални жестове, данъчните облекчения, които щяха да се ползват главно от домакинства с доходи два пъти над средните, поставиха бюджета пред дефицит и изстреляха лихвите по държавния дълг. В известен смисъл, консерваторите почти причиниха на Англия това, което нефелните български правителства в първите години на демокрацията, причиниха на българската икономика, за да се стигне до Виденовата зима. В същия смисъл и Риши Сунак има шанс да бъде за Консерваторите нещо като ранния Георги Първанов за БСП. 

Ясно е, че консерваторите ще загубят следващите избори. Отлагането им ще спаси достойнството на партията и ще й позволи да си припише част от заслугите за стабилизацията след щетите нанесени от Лиз Тръс и Каузи Куартенг.  Когато и да се проведат те обаче, партията се нуждае от смяна на чипа, за да си върне старите позиции. Ако не разчита, че колективната памет и съзнание на английското общество ще деградират, тя трябва да излъчи класически лидер. Някой, който вдъхва доверие и знае, че за да бъде стабилно едно дясно управление, то трябва да зачита интересите и на социумите, които подкрепят политическите противници. С други думи – десен лидер, който признава интересите на работническата класа и средната класа, ако ще само за да не докара радикализация и болшевизъм от нов тип.  Защото и това не е немислимо предвид сложните времена, които предстоят за Европа и САЩ. 

Риши Сунак има всичко необходимо – елитно образование, самосъздаден милионер в следствие на успешна кариера в инвестиционното банкиране. Завършил е претендиращото за най-голяма човечност и все пак елитно частно училище – Уинчестър Колидж. През 640-годишната си история негово мото е, че няма значение произходът на човека или неговото богатство, а какъв е той и как живее – Manners Makyth Man (да, същото като репликата на Колин Фърт в „Кингсман“). Разбира се, възможно е да се излъчи и кандадит, който го превъзхожда, само че такъв просто липсва на хоризонта. 

Връщането на Борис Джонсън, или някой от неговата групичка ще издаде добре прикриваните снобизъм и расизъм на британското общество. Цветнокожите британци могат да постигнат много, но не и най-високата позиция. Случи се и в английското кралско семейство да отворят дума какъв цвят ще е кожата на децата на Хари. 

 

 

 

 

Коментари

 • Английските консерватори ще загубят следващите избори, трябва да си сменят чипа

  21 Окт 2022 18:23ч.

  Да си вземат чипове от украинските перални и миксери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резултатът

  21 Окт 2022 21:55ч.

  Погледнал се Илия, пак в тия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  22 Окт 2022 2:05ч.

  Такъв е светът, управляван от банкери, финансисти, търговци, юристи, изкукали хуманитаристи, публицисти и шоумени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи