Андрей Райчев: ПП ще платят сметката за ротационния премиер

Андрей Райчев: ПП ще платят сметката за ротационния премиер

Социологът Андрей Райчев заяви, че по-същественият въпрос е защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на това нещо и защо ПП-ДБ го искат.

Борисов излезе в изолация, защото този, който го арестува, сега му казва ела да направим правителство. На ПП целта била властта – погрешна цел, защото нямат условия за нея, изтъкна Райчев пред bTV.  Според него след деветия месец може и да няма ротация, а Борисов да поиска нови предсрочни парламентарни избори.

Главната последица е, че ПП ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение и ще се получи една тяга от ДБ, която ще взима от ПП, а „Възраждане“ също ще спечелят. ПП-ДБ ще плати сметката за кабинета с ротационен премиер, анализира Андрей Райчев.

ПП-ДБ получават власт на хартия, което е унищожително за тях. Това се казва преяждане с власт – когато получиш прекалено много власт, започва да те боли коремът и повръщаш, изтъкна Андрей Райчев.

Според него, за да стане съюз с ПП Борисов направи реални преговори с другите партии, за да покаже, че и с другите можело. „Никакъв план Б нямаше, а всичко се правеше, за да стане план А“, коментира Андрей Райчев.

За Райчев това е политическа победа на Борисов, но е загубил политически съюзник като Иван Гешев, плати отношенията си с ДПС и БСП. Борисов почти всичко хвърли, за да спечели това нещо.

Местните избори са голямо изпитание за Борисов, при положение, че доминира навсякъде. Предстои да видим кой ще го победи на местните избори, каза още Андрей Райчев

Според преподавателя по Конституционно право проф. Пламен Киров правителство на ротация - такова нещо не може да стане. Може да има ротиращи се правителства, но не и ротиращи се министър-председатели. Оставката на министър-председателя влече оставката на цялото правителство, като ще се мине отново процедурата за формиране на ново правителство с нов министър-председател и тогава парламентът с първия мандат на ГЕРБ-СДС ще трябва да формира ново правителство, обясни той.  Политическите пренасяния в други условия са опасни. Принципите на ротация може да се превърне в основен конституционен принцип – да ротираме президент, главен прокурор. Не можем да гледаме отнякъде примери и да ги прилагаме у нас, разкритикува проф. Пламен Киров. Според него в правителството на ПП-ДБ с втория мандат ще има само една символна фигура от ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. Това ще е едно правителство на Продължаваме промяната и какво остава за ГЕРБ? ГЕРБ ще гласуват и ще успеят да формират правителство, очакват проф. Пламен Киров. Той очаква, след като бъде съставено правителство, да бъдат изчистени кадрите на ГЕРБ.

 

Коментари

 • old_beggar

  23 Май 2023 22:41ч.

  жалко, че лудницата в с. Карлуково няма капацитет да побере всички психопати и лумпени, самонаричащи се "политически елит"...елит - това не е богатство, не е влияние, не е слава, не е популярност. елитът е съвкупност от възможност и отговорност, въплътено в специално самосъзнание и затвърдено чрез специален кодекс на поведение, който го отличава (елита) от тълпата. а т. нар. български "елит" е част от тълпата и то от най-лошата й част – всъщност е каймакът на помията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имат сметки за плащане още от свалянето на ветото за преговорите на БЮРМания за ЕС

  24 Май 2023 0:08ч.

  170 предателя тогава си подписаха присъдата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  24 Май 2023 20:50ч.

  Всяко преяждане и в частност преяждането с власт водят до нелицеприятни резултати. Ще бъдем свидетели на отврат. https://www.youtube.com/watch?v=qXA59RxXvMI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи