Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет

Социологът Андрей Райчев направи анализ на политическата обстановка у нас след успешния вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков пред в. "Марица"

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на този парламент да направи втори кабинет, дори с цената на договорки и привличане на чужди депутати. 

"Шансът е никакъв! Те и досега допуснаха грешка, че изобщо тръгнаха към вот на доверие, след като хората на Слави Трифонов обявиха, че напускат кабинета. Трябваше още тогава да кажат: ​край ​- отиваме на избори! И междувременно им костваше три поражения, след като предприеха три грешни атаки - до една неуспешни", коментира Райчев. 

"Първата беше: "Ние ще останем правителство на малцинството, няма да можете да ни свалите!". Втората: "Ние ще завоюваме някакви депутати от Трифонов". И третата: "Ще спасим нашия председател на НС". Те минаха в състояние на постоянна отбрана. Всяко решение оттук нататък за тях, което е свързано с борби в парламента, ще им носи загуби. А с всяка една такава загуба те се изхабяват в очите на избирателите", заяви Райчев. 

Според него ПП вече е изгубила 300-350 хиляди свои избиратели. 

"След изборите "Продължаваме промяната" имаха един допълнителен бонус. Хората решиха, че са единствените, които могат да бият Борисов след неуспеха на Слави да направи правителство. Те имаха 12-13%, но получиха 25%. Слави беше по същия начин. Много хора гласуваха за тях, за да приключи тая история с революцията и да започне пак нормалното. Е, тези хора няма да гласуват за тях. "Продължаваме промяната" си имат свои привърженици ​- около 400 000. А бяха 750 000 - два пъти над това", добави Райчев.

 

ГЕРБ няма да да увеличи преднината си, но ще я запази, което е голямо постижение, прогнозира Райчев. 

"Доскоро щях да ви кажа, че ще има и някаква делба между Стефан Янев и партия „Възраждане”, но сега аз не виждам такава. Стефан Янев се загуби - аз не го виждам, не го чувам. Преди три дена откри партията си, но трябва вече да се изказва и по всички въпроси. Трябва да го виждаме, слушаме, да знаем, че мисли по еди-кой си въпрос различно от другите. Това да го чувате? Аз ​- не. И за тези важни събития той мълчи, а за млада партия това не е най-перспективното. Да е известен политик и всички да го знаят - ама не е!", обясни социологът. 

Социологът коментира и темата със свалянето на ветото за РС Македония и как в България ще приключим въпроса. 

"В момента по-важно е как ще го приключат македонците. (Македонският премиер Димитър Ковачевски вече обяви, че споразумението е неприемливо за Скопие). Ако те отхвърлят френското предложение, то ще отворим очите на европейците за част от същността на проблема ни с тях. Борисов много хитро подхвърли топката на Кирил Петков - хем е съгласен, хем оставя решението на него. Ще е много интересно, ако нашият парламент гласува предложението, а македонският го отхвърли, а има сигнали, че може да стане така. Ако стане това, ние ще можем да кажем, че сме направили всичко", обясни Райчев. 

На въпрос не е ли грешка да оставим толкова важен въпрос като проблема с езика на омразата и заграбената ни история на трета страна, Райчев отговаря: 

"Точно с езика на омразата трябваше да започнем навремето, а не с Гоце Делчев. Това е нещото, което Европа разбира. Но и ще ни разбере, ако ние приемем френското предложение, а Македония от твърдоглавие го отхвърли. При македонците го има сръбското твърдоглавие. Помните, че сърбите бяха готови да воюват с цяло НАТО. Имах един познат от западната ни съседка, който обясняваше това упорство с „има сръбска глава”. Та македонците са прихванали това от сърбите."

 

Коментари

 • Що не му вярвам много

  25 Юни 2022 8:43ч.

  на тоя политшмекер?Що ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  25 Юни 2022 8:55ч.

  Нищо от пророкуването му за кабинета досега не се сбъдна. Но не му пречи да продължава. Сигурно и той вече не помни какво е приказвал…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  25 Юни 2022 9:28ч.

  Направили сте всичко по тоя безпринципен, робски наведен пред Париж начин. Айде не ми се обяснявай, даже и по съветско време не сме допускали такова мизерно огъване пред началниците от Запада. Светът се управлява от Запада като една корпорация, което е недопустимо за отворена глобална система - по-лошо от диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  25 Юни 2022 9:31ч.

  Как пък ги изчисли тези 350 000 хиляди. Крайно неприятна личност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лайчев

  25 Юни 2022 9:32ч.

  По-добре сръбска глава, отколкото български гъз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  25 Юни 2022 14:28ч.

  Абсолютно ❗❗❗

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно!

  25 Юни 2022 9:32ч.

  Добре звучи - 350 хил глупака, които да се вържат на следващия популист -малоумник! И така, докато я закопаят съвсем тази държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Росен Борисов

  25 Юни 2022 14:26ч.

  Какви ти проценти бройка господина райчев, като изборите ги решава алгоритма на американските машинки за гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus „с езика на омразата трябваше да започнем навремето“

  25 Юни 2022 14:41ч.

  „това е нещото, което Европа разбира.“ Не, промитите мозъци вече не разбират от принципи, защото отдавна принципите им са частен случай, в сходни случаи те постъпват според различни принципи, принципите им се роят като мухи. Ако искаха да наказват делата на омразата, те щяха с приоритет да искат да накажат самото престъпление на подмяна на самосъзнание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Юни 2022 14:44ч.

  Като действително принципен човек, мога да кажа, че решаването на проблеми се започва от най-тежкото, най-престъпното, от корена на проблема, за да се пресече самия живот на злината и на лъжата. Коренът е в неразкрито, неосъдено и неразказано от позицията на историята престъпление на онзи насилствен възродителен процес над българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  26 Юни 2022 23:38ч.

  Съгласен съм. Наистина проблема тръгва от геноцида над българите и българското самосъзнание. Да няма голяма и силна държава на Балканите. Винаги в корена трябва да се гледа. НО, корена на този корен е "Разделяй и владей". СССР, Коминтерна, САЩ, Европейския съюз... - уж различни а едно и също правят - разкъсват и леят кръв. Затова ние трябва ЗДРАВО да държим нашите ВЯРА и ТРАДИЦИИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Юни 2022 14:42ч.

  ами не видяхте ли митинга в подкрепа на кого на кирил петков аморален тип какви са тези хора имат ли глави на раменете си да подкрепяш подобен индивид това е такъв грях че нямам думи и сега какво бръщолеви в брюксел като е никои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Юни 2022 14:50ч.

  Кампанията на ПП винаги е била дума срещу дума, аз ви казвам, че съм добрия, другите са мафията, който ми се върже, върже. Не представиха доказателства нито за едното, нито за другото. Сега наблягат на още по-голям крясък, но не могат да адресират основния упрек, че са българско крило на наднационални политически кръгове, атакуващи националната ни политика и интерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същия

  25 Юни 2022 15:13ч.

  Продължаваме подмяната говорят със същия болшевишки плам,заклинания и лепене на етикети както ранното СДС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Юни 2022 18:56ч.

  Авторът е един и същ, няма как почеркът да не съвпада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Steve

  25 Юни 2022 18:58ч.

  Като гледам безобразията които се вършат и в България до този момент, след пораженското и предателско решение днес за Македония в българския Парламент, за това смятам: Че е най-добре Русия да направи пълна мобилизация на населението си и да започне масирано военно настъпление в Източна Европа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  26 Юни 2022 17:50ч.

  Сигурно си с тоалетна в двора, щом разсъждаваш така........И си пий хапчетата редовно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  26 Юни 2022 23:46ч.

  Личните обиди нямат тежест в спора и само показват безсилие и липса на човещина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи