Андрей Райчев: Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен

Андрей Райчев: Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Западът продължава да стои на идеята, че Украйна може да победи. Тази идея ми се вижда погрешна. Но Западът я изповядва и по тази причина не си представя, че трябва да се седне на преговори с Русия. А това трябва да стане, защото Русия има ядрени бомби. В интервю за Стандарт социологът Андрей Райчев отговаря на въпроса - какво ще се случи след като Путин обяви резултатите от референдумите?

- Има дълга процедура, защото руската Конституция изисква промяна. Трябва да бъде гласувано влизането на новите територии във федерацията. Този процес ще отнеме половин-един месец. Когато това стане, територии, които Украйна обявява за свои, ще бъдат обявени за руски.

В Херсон е пълен с руски войски, земята е "освободена" - както казват руснаците или "окупирана" - както казват украинците. Но в Запорожието не е така. Столицата на Запорожието е под укарински контрол. Тази област е много важна, защото съединява Крим с Донецк. Руснаците няма да се откажат от нея.

Ще стане следното: руснаците ще обявят, че това са техни територии и Украйна ги е окупирала. Ще им кажат да се изтеглят, те няма да го направят. Тогава ще възникне възможност Русия да обяви война на Украйна.

"Специалната операция" не е война. Русия, притисната от новия пакет санкции на Запада, плюс взрива на газопроводите, може да реши да използва сила. Дори да употреби страшните ракети. Това - да не дава Господ, само казвам какво може да стане - ще доведе до разрушаване на украинската инфраструктура - няма да има ток, вода и т.н.

Сега не е бомбардирана нито една жп гара, не е съборен един мост. Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен, ще загинат страшно много хора, ще се разруши цялата страна. Дано не дава Господ да се случи.

Но защо го казвам - защото Западът продължава да стои на идеята, че Украйна може да победи. Тази идея ми се вижда погрешна. Но Западът я изповядва и по тази причина не си представя, че трябва да се седне на преговори с Русия. А това трябва да стане, защото Русия има ядрени бомби.

Да се преговаря значи да се отстъпи. А Западът не ще. Но западните лидери, които трябва да го свършат, не трябва да го направят, защото руснаците са добри, а защото животът на всички хора в света е застрашен.

Може да ни харесва или не, но е реалност, че може да бъде унищожен целият свят. Руснаците са толкова обидени, толкова отчаяни и толкова ядосани, че ще вземат да го направят. Затова трябва да се говори с тях. Договорът не е приятен - това е отстъпване на територии и т.н.

Но Западът е различен в поведението си. САЩ повече внимават, Южна Европа - също. Великобритания е полудяла от агресия, а Полша и Балтийските държави са в истерия, те искат едва ли не да нападат.

Защо да нападаш страна с 6000 атомни заряда? Те са достатъчни няколко пъти да изчезне земята. Трябва да се вникне и в руската гледна точка. Тя е ясна и от самото начало я повтарят - в тези територии живеят руснаци, ние не искаме те да бъдат третирани като второ качество граждани. И вече казват - искаме да са част от РФ.

Все по-лошо ще става. За САЩ това изглежда приемливо - Русия се разрушава, дори да победи в тази война, години ще се възстановява от нея. На САЩ нищо не им струва, дават си старите оръжия. И грешат.

Наистина, Русия е изтощена и изолирана. Но те я дават на Китай, който всъщност е големият противник на Запада, а не Русия - тя е полузападна, полуизточна страна - Евразия. А Китай е огромна, 5000-годишна цивилизация, която ще заеме своето място в света като страшно и велико нещо.

Стратегическият интерес на Запада изисква договаряне, а не противопоставяне с руснаците.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  30 Sep 2022 11:18ч.

  добър и смислен коментар на Райчев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  01 Окт 2022 9:08ч.

  Какво му доброто на тоя коментар? В нашата квартална кръчма има един, който след три ракии говори по-разумно от Рачев. Русия била разрушена...и тая се нагледал на БГ- тв...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  30 Sep 2022 11:37ч.

  Логични размишления. Идиотщината на Запада ще продължи до смяна на управляващите политици. Ако народите им не ги сменят, значи са съгласни с идиотщината. Политиците са гъвкави и продажни, но не могат да сменят посоката, ако чорбаджията не разреши. Ще трябват нови, все още некупени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-простия начин е

  30 Sep 2022 11:57ч.

  Путин да бъде ликвидиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак ви казвам,

  30 Sep 2022 13:21ч.

  Войната не е Путин срещу Байдън. Ти ликвидирай Путин, а аз ще ликвидирам Байдън. За жалост нищо няма да се промени. Как не разбрахте досега, че Путин е колективен образ, фигура или каквото и да е на основната част от руския народ. Той има подкрепата на народа си..........анадън му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  30 Sep 2022 17:04ч.

  А по-простият начин е да ликвидират тъпоумници като теб!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  30 Sep 2022 23:55ч.

  Щял да ликвидира Путин... разсъждения от детската градина. Титанична мисъл, как не са се сетили досега американците? Тичай на Козяк да им кажеш къде е ключа за палатката и внимавай никой да не разбере за тайния план... То бива, бива неграмотност и липса на морал ама това вече...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  01 Окт 2022 0:43ч.

  Може ли да си толкова глупав бе човек. Чак ми се повръща от теб. Путин не решава сам. Ако не са руснаците човечеството си заминава от тази планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  02 Окт 2022 8:49ч.

  Проблемът (за нас) не е Путин! Проблемът е, че Европа (нашият уж избор) като велика сила СИ ОТИВА със скорост! Германия, моторът на ЕС ще бъде МЪРТВА след година! Вижте какво стана в Италия! Сриването на цивилизацията не става бавно и полека, то става ИЗВЕДНАЖ! Спомнете си пропадането 90-97г!Кой го предвиди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Sep 2022 11:48ч.

  Нормален анализ,направен обаче през западната призма.Което го прави и донякъде грешен.Но и това е нещо в развихрена та от западните морални уроди политкоректна вакханалия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  30 Sep 2022 11:56ч.

  Запада трябвало да преговаря. Ми той преговаря много време и какво последва Това е лична война на Путин и тя може да спре само след смяната му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъчително лоботомирана рубло 11,56

  30 Sep 2022 16:16ч.

  В 11,57 имаш и втора изява с претенция за убийство. Изводът? Центровете в мозъка ти за агресия, ядене и сране още действат. Всичко друго е изрязано. Ако си доволен, намери доктора, занеси му пешкир и армаган!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  30 Sep 2022 23:49ч.

  Що за нагли лъжи?! Т.н. "Запад" или по-скоро силите които стоят или стояха зад "англосаксите" нарушават всички ангажименти поети на преговори. Неразширяване на НАТО - дроп, ненамеса във вътрешните дела - дроп, Договор на ОССЕ за неделимост на сигурноста - дроп, Мински споразумения - дроп, търговски договори- дроп... то нейм а фю... списъка е безкраен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  01 Окт 2022 15:24ч.

  Западат нищо не преговаря "мъко".Всичко щеше да си е нормално ако не подкокоросваха уСраинците.Факт.Не ми се пише,имам си дертове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  02 Окт 2022 16:19ч.

  Кога е преговарял западът? Истината е точно обратната - Путин се опитваше да преговаря 8 години, зашото е мек и компромисен, половинчат човек. Подиграха му се, защото западът са свръхчовеци, а руснаците (и ние) сме боклуци, които трябва да им лъскаме обувките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Sep 2022 12:59ч.

  От 32 години този индивид знае всичко (!!!!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • апетитът идва с яденето

  30 Sep 2022 13:16ч.

  Преговори - отстъпка, после пак , и пак, и пак! Така ли го вижда Райчев? Путин има апетит на акула! И човечността му е толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти имаш мозък не по голям от

  30 Sep 2022 15:57ч.

  този на комар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  01 Окт 2022 19:41ч.

  Хайде бе! Ти го направи гений.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  30 Sep 2022 16:47ч.

  Да не дава Господ, Русия да стовари ядрен удар в Украйна, тогава какъв ли по-голям удар ще стовари Западът върху Русия?! И докъде ще се продължава така, според умниците, които са против преговори и продължават да бръщолевят за "победа на Украйна"?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а може и така

  30 Sep 2022 21:21ч.

  САЩ ескалират. Вкарват Европа във война с Русия. Унищожават континент и половина- цяла Европа и половин Азия и после настъпват към Китай. Поне на компа става. Пък и ам.доктрина е лесна за разбиране: окраждаш и запалваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв смисъл има

  30 Sep 2022 21:30ч.

  Западът да преговаря? Не се преговаря със слуги. Преговори - със САЩ. Като му дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-блъфа на Хрушчов

  30 Sep 2022 21:31ч.

  Втори път няма да мине!По различни оценки но никой не знае даже приблизително Русия има 6000 тактически ядрени заряда.В какво състояние???Колко има САЩ?Колко са в Европа?Стратегическото ЯО е доста по малко от 6000 ЯЗ.В какво състояние?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Пълномащабна ядрена война

  30 Sep 2022 21:37ч.

  Е възможна!И няма да доведе до унищожаване на САЩ.САЩ го знаят,Русия го знае.С други думи Русия няма да употреби Стратегическата Ядрена Триада.А с тактическо ЯО?Няколко чернобила в Европа?Много важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  01 Окт 2022 0:00ч.

  Подобни примитивни,човеконенавистни, цинични и кръвожадни писаници са белег на пълна загуба на човечност. Бог да ти е на помощ " j.jelevban "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Окт 2022 23:34ч.

  „Цар Бомба“ беше тристепенна бомба с дизайн на Трутнев-Бабаев [29] втора и трета степен [30] с мощност от 50 Mt [4] Това е еквивалентно на около 1570 пъти комбинираната енергия на бомби, унищожили Хирошима и Нагасаки , [31] 10 пъти комбинираната енергия на всички конвенционални експлозиви, използвани през Втората световна война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Окт 2022 23:38ч.

  При ягренна война САЩ също ще бъдат унищожени и затова не смеят пряко да се намесят в Украйна! Наглосаксите доволно потриват ръчички, че руснаи воюват с руснаци и взаимно се отслабват! Затова и ще доставят всякакви оръжия на безумците от покрайна, които методично избиват населението си и унищожават инфраструктурата си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен гражданин

  30 Sep 2022 22:34ч.

  Ех, гласове, гласове, колко сте нещастни? Вие от ,,гласове" сте щастливи, затова, че не знаете колко сте нещастни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  30 Sep 2022 23:07ч.

  Мотивът на Русия и руснаците е най-висок - оцеляват от обявеното нееднократно унищожение от САЩ и НАТО. Запада и конкретно САЩ не са заплашени от същото, след краха на Украйна сърдито и със закани ще отстъпят поне крачка назад. Търси се приемлива формула, при която да не изглежда като поражение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересите на "демократите" в САЩ

  01 Окт 2022 17:44ч.

  вкарват света в ТСВ. Глобализъм. Все пак дано някой съветник е забелязал, чв ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ по хамер предложение са трите джудженца - Китай, Индия и Бразилия. Естествено Сент Винтенс и Мартен заедно с Тонга подкрепят "демокрацията". Че и о-в Санта Лучия с все 30 000 души население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райчев, руснаците ти счупиха чинията, а?

  02 Окт 2022 14:12ч.

  Какво ще сипваш в нея, когато няма кой да плаща за предателствата ви?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като опаднат листата и замръзне земята

  03 Окт 2022 10:41ч.

  Единственият въпрос,който си задавам е кога Русия ще започне истинската война срещу Украйна. Вероятно първо формално ще приемат източните територии за руски;ще наберат още мотиви като взривяването на газопроводите,обстрели,диверси; ще обучат зарасняците; ще развърнат групировки и логистика. Горе-долу дакато замръзне земята и опадат листата ще са готови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  03 Окт 2022 11:38ч.

  Много "ще" бе, товарищ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи