5 скандални разкрития от записа на ПП

5 скандални разкрития от записа на ПП

Автор: Екип на "Сега"

Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече точно в този момент - за да торпилира преговорите за съставяне на редовно правителство. Има основателни подозрения кой точно задейства все-още-депутата от ПП Радостин Василев. Има и напрегнато очакване как и кога ще завърши играта на котка и мишка между ПП и ГЕРБ.

ПП първо обяви записа за манипулация с цел дискредитация. После започна да го рекламира като висша форма на демокрация. Опитът за извинение на Кирил Петков към Мария Габриел остана някак половинчат и недодялан. ГЕРБ изпадна в емоционален транс, разкъсвана между верността към Бойко Борисов и потреса от бъдещите си "партньори".

В този хаос на заден план остана нещо много важно - как ПП си представя управлението на държавата, когато дойде на власт. А там нещата не са никак оптимистични. На практика управлението на ПП по много неща ще преповтори и затвърди всички порочни практики от управлението на ГЕРБ, погазвайки основни принципи на демократичната държава.

1. Имам човек не само в НАП, и не само в КАТ

Може би най-скандалната част от записа е намерението, изразено от бившия и потенциално бъдещ финансов министър Асен Василев, да се направи масова чистка в държавната администрация. При това не само чрез удобно прекрояване на закони и устройствени правилници, а направо чрез погазването им.

Няма никакъв спор, че на много места в администрацията са назначени партийни кадри. И че некадърниците трябва да бъдат отстранени. Но все пак има закон за администрацията, който предвижда как да се освобождават и как да се назначават чиновниците. Той трябваше да гарантира независимостта на администрацията точно от партийни чистки и израстване само според оценка на качествата. Никъде в разговора обаче не става въпрос за оценка на работата на съответните чиновници. Никъде не става дума новите кадри да се назначават по обективни критерии - с конкурс или според качествата им. Просто се казва, че едни хора ще бъдат заменени с други хора - този път удобни на ПП. Самите ПП нямат особено положителен опит с подбора на кадри. Историята досега показа, че на много позиции те назначават спорни хора с противоречива биография. Фактът, че "разобличителят" Радостин Василев се оказа водач на тяхна листа на два вота, въпреки дългата си история от скандали точно с тайно направени записи, е достатъчно красноречив за това.

По същия начин стоят нещата със службите. И там никой не отваря дума за независимост и коренна промяна в работата им. Говори се за овладяването им. За замяна на едни хора с други, за да се прекрати влиянието на президента. За контрол върху МВР и подчинените му структури в името на спечелването на изборите - нещо, което хвърля сянка въобще върху доверието в изборния процес. Кой е професионалист, кой не е - това няма значение. Хората на един трябва да бъдат заменени с хората на друг. 

2. Дискретност всякаква тук зарежете

Няма проблем във факта, че партийни лидери си говорят с чуждестранни представители на всякакви институции. Даже е добре. Проблемите започват, когато желаното се приема за действителност и думите на отговорните фактори се интерпретират публично. Особено ако съответните лица изрично са подчертали: "Не ме цитирай..." Това най-малкото показва неуважение към събеседника. А когато той е чуждестранен висш чиновник, има опасност и по-тежки поражения върху доверието не само към съответната личност, но и към държавата по принцип.

Факт е, че така прави години наред и възмутеният днес до дъното на душата си Бойко Борисов, който на лягане и на ставане обяснява с кого къде и за какво се е видял, какво са му казали, как е бягал от европейски заседания, за да гледа мач с Ангела Меркел в кухнята. Това обаче ни най-малко не оправдава претендиращите за нов морал в политиката.

 В записа се говори за предварително одобрение от "посолството". Няма евроатлантически и партньорски правила и ценности, които да изискват такова одобрение. Най-вероятно лидерите на ПП излишно си придават важност пред елита на партията, но каквато и да причината за такова говорене - то е грубо, нетактично, извън правилата на елементарната дипломация.

3. И с Дявола ще се съюзим, за да дойдем на власт

Целият запис показва, че ПП няма никакви илюзии, че ще се окаже с врага в едно легло. И ГЕРБ, и номинираната за премиер Мария Габриел, и лидерът Бойко Борисов са описани в най-черни краски, гарнирани с обидни квалификации. Тази част предизвика най-бурно одобрение сред привържениците на ПП. Фактът, че си даваш сметка за бъдещия си партньор, е похвален. Фактът, че планираш как да го преметнеш, за да си правиш каквото поискаш, въпреки предварителните договорки, обаче не говори добре за коалиционната култура. Едно партньорство може да е успешно само ако се гради на взаимно доверие. Особено ако се планират или поне обещават мащабни реформи, за които е нужна широка подкрепа. Тук става ясно, че идва партньорство, градено на взаимната омраза, което е чист политически нонсенс.

Факт е, че нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов са партия, на чиято дума може да се разчита. Обратите при гласуването на промените в закона за съдебната власт го показаха. Но прилагането на същата тактика и от страна на ПП предварително минира всяка възможност за продуктивна работа на бъдещия кабинет. Освен ако не смятат ГЕРБ за пълни идиоти, които няма да се усетят как ги премятат. Каквито те не са - 12 години управление и оцеляване на политическия терен, въпреки всички скандали за корупция, показват, че те са тарикати, които могат да обърнат почти всяка ситуация в своя полза.

4. Коалицията си е коалиция, но сиренето е с пари

Още по-големият проблем е, че ПП не показват по-различно отношение и към своите официални коалиционни партньори - Демократична България и ДСБ. Целият разговор е изпълнен с пренебрежителни забележки и обидни оценки към тях. Съдебната реформа се коментира като някаква прищявка на лидера на ДБ Христо Иванов и се иронизира желанието му да говори дори с ДПС, за да се постигне нужното конституционно мнозинство. Обсъжда се иронично как ДБ и ДСБ провеждат политика само на оцеляване. Как изобщо не е сигурно дали ще са заедно на местните избори. А отношението на партньорите им към потенциалното общо управление с ГЕРБ се изчерпва с няколко изречения - че държат министрите да са експерти, а не политически лица.

Всъщност, процесът на преговори за евентуален кабинет в този парламент показва пълно пренебрежение към ДБ, ДСБ и Зелените. През цялото време се отчитат единствено и само желанията на ПП, а останалите се споменават между другото. Елементарната коалиционна култура изисква подобен вид преговори да се водят не поотделно, както правят ПП с ГЕРБ, а заедно - т.е. в тях да се включват задължително и навсякъде ДБ и Зелените. Едва ли е случайно, че лидерите на ДБ са изключително лаконични в коментарите си за кабинет с ГЕРБ и видимо се дистанцират от някои от решенията на ПП.

Нежеланието на ПП да отчита интересите на други партии, независимо дали са стратегически или тактически партньори, е една от най-големите им слабости, която доведе до падането на предишния кабинет, несъставянето на нов кабинет с техен мандат в предишния парламент и минира потенциалното управление в този парламент.

5. Демокрацията, демокрация, ама гласувайте както се иска

Гласуването на решението за кабинет с ГЕРБ затвърждава убеждението, че толерантността на ръководството на ПП в лицето на Кирил Петков съществува само когато се подкрепя мнението му. Всъщност една от приятните изненади в записа е, че дискусията наистина е много смислена. Участниците в нея задават логични въпроси за спазване на принципи и предизборни обещания. Притесняват се от реакцията на избирателите, които няма да се вържат на еквилибристиките за влизане в коалицията с ГЕРБ. И са възмутени от повечето порочни практики, които ръководство смята да приложи по пътя към голямата цел. Точно от тях идват забележките, че освен овладяването на "кранчетата на държавата", трябва да се обърне внимание и на изборния кодекс, и на конституцията, и на местния вот. Повечето от тези притеснения се неглижират или отхвърлят с лека ръка от Асен Василев и Кирил Петков. Вижда се, че те са отписали местните избори ("в 90% от местата ни няма") и нямат илюзии какъв ще е резултатът на следващия парламентарен вот ("интелектуалците са 7-8%, може да са трета, даже четвърта сила). И смятат, че това е може би единственият шанс ПП да вземе властта, предвид скромния спрямо очакванията си резултат.

Все пак членовете на ПП показват защо партията все още е твърде различна от ГЕРБ - те отстояват мнението си и по време на гласуването. Което пък кара Кирил Петков накрая да си изпусне нервите, да заплашва - "утре да тегля една майна" и да поиска прегласуване. Дори и при него обаче подкрепата за плановете на ръководството минава с 1 глас. Т.е. - в ПП има достатъчно хора, които разбират, че има проблем.

Не е ясно дали тази крехка разлика няма да се окаже голяма пречка при по-нататъшни тежки решения, които ПП трябва да взема - примерно при евентуално гласуване за свалянето на имунитета на Бойко Борисов или друг висш кадър от ГЕРБ. Не е ясно и дали няма да се стигне до по-голямо разцепление, особено ако ръководството продължи да налага своето мнение по подобен начин.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

 • джо гладника

  29 Май 2023 12:28ч.

  от антрефилето може да бъде направено обосновано предположение, че донасянето "на когото трябва" е висша добродетел. чакаме някой да напише нещо за 16-та република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  29 Май 2023 12:31ч.

  p.s. "Няма евроатлантически и партньорски правила и ценности, които да изискват такова одобрение." - очевидно авторите живеят на планетата на алф. или, къде по-вероятно - послъгват като във факултета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Балона се надува, надува

  31 Май 2023 6:27ч.

  Цялата власт в държавата е предадена на студентския съвет на катедрата по Марксизъм и Ленинизъм, пардон Американизъм и Брюкселизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Играта

  29 Май 2023 12:41ч.

  Опознай ДС-изтърсака и гуру на ПП-тата Н. Денков. (а и кака му Славка - професорицата)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шефовете на бг службите

  29 Май 2023 12:43ч.

  не просто трябва да се одобряват от американското посолство, а да се назначават директно от посланика. Поне за няколко години. Само това е начинът България да се освободи от зловредното влияние на руската кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  29 Май 2023 12:52ч.

  търчи на преглед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще те направим художествен ръководител на лагерната самодейност

  29 Май 2023 12:53ч.

  Голям хумор ще капе от теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко влияние е вредно, от гледна точка на националния суверенитет..

  29 Май 2023 12:53ч.

  В това число и американското...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До началника на лагера

  29 Май 2023 13:03ч.

  Ще имаш възможност да ни обясниш по-подробно плановете си за устройството на лагера, след като останеш без работа или бизнес при предстоящото през следващите месеци прочистване на държавната администрация и работещия с обществени поръчки бизнес от проруски елементи. В записа ти го казаха в прав текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Внимавай, какво си пожелаваш..

  29 Май 2023 13:11ч.

  Щото палачинката се обръща, и проруски, спокойно може да бъде заместено от прозападни..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се обърне палачинката,

  29 Май 2023 13:17ч.

  ние, прозападните има къде да отидем и да живеем и работим спокойно, както други 2 млн. българи. Въпросът е защо вие, путинофилите, не щете и да чуете за живот и работа в Русия, а правите всичко възможно да превърнете България в проруска кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И къде ще идете, сладък..?

  29 Май 2023 13:34ч.

  Да миете чинии или да сменяте памперсите на одъртяла Европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се обърне ... нещо си, баце, като къде ще отидеш? У ЕС, едва ли, до година няма да го има, или у фащ?

  29 Май 2023 13:38ч.

  Баце, идиото, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Бегай бърже, Родината няма нужда от измекяри! И, козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! То верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама...! И, бацко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американското всъщност е проводник на влиянието на една организирана междунаподна престъпност, каквато историята не познава

  29 Май 2023 13:39ч.

  САЩ са световна болест. Срамна световна болест. Злокачествена световна болест с метастази като ЕС, НАТО, МВФ, СЗО и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не просто трябва да се одобряват от американското посолство, а да се назначават директно от посланика

  29 Май 2023 15:09ч.

  за такива като теб трябва да се прилага един друг американски продукт - Raid

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 29 Май 2023 10:39ч

  29 Май 2023 15:16ч.

  а всички изброени, САЩ вкл., са метастази на ФЕД и който е зад тях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Ако се обърне палачинката

  29 Май 2023 15:26ч.

  заминавай! ако на запад се търсят такива с двуклетъчен мозък - ако не е 0, значи е 1. Програмистче си май, бегай там докато не е дошла ИИ да ви го нахака във флопито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PARAGRAF22

  30 Май 2023 0:48ч.

  Ако AQ-то ти е с 1 по-ниско - ще си зеленчук....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  29 Май 2023 12:51ч.

  Вижда се че “Сега” даже и критиките към ПП ги правят от правилна , евроатлантическа позиция. А това за посолствата и посолството си е съвсем заметено, за да не разваля евроатлантическата идилия. А някога “Сега” наистина бяха вестник и по-различно мнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  29 Май 2023 13:44ч.

  Собственикът на сегоато има огромни бизнес интереси в Украйна и жена полякиня. Сякаш това обеснява всичко. Статията трябваше да свършва с "да живее педерастията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  29 Май 2023 12:54ч.

  Къде е прокуратурата? Защо тези изменници не са подведени под съдебна отговорност? Докога ще търпим тази наглост и безочие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  29 Май 2023 14:46ч.

  Гешев е в отпуска по "лични" причини.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Екипът" на вестник Сега

  29 Май 2023 12:56ч.

  лично на мен ми е ясен. Знам точно кога се продадоха на американските НПО та и Козяк. Нарочно затвориха форума си защото знаеха какво ще последва. Сега стана същият платен козяшки парцал като тези на Икономедиа, Кенеф Z и други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  29 Май 2023 13:08ч.

  А какъв форум беше!Лично аз предпочитах него да следя,а не разни медийни парцали.Жалко,западната демокрация убива всичко хубаво и читаво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • E, че нали Овергаз

  29 Май 2023 13:15ч.

  се продаде (в някаква част или изцяло, не помня) на някакъв амерички "инвеститор" под благия поглед на Мустафата, май точно на някоя от първите триморски сбирки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • geo_19

  29 Май 2023 13:33ч.

  така си е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @"Екипът" на вестник Сега

  29 Май 2023 14:49ч.

  Да. Голям срам! Десетилетия беше единственото място където можеше да се прочете нещо неомазано с л***та на западните непеота. Вече дори и не го отварям. Предпочитам Телеграм каналите и все още Гласове. Керпедена пък е станал супер сектански и само една дума да гъгнеш, Джиджи и ко ще те разпарчатосат на атоми и молекули...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дидо

  30 Май 2023 10:08ч.

  Даа, форумът им беше по-надежден източник на информация от самите материали.Там имаше страхотни капацитети.От както го затвориха преглеждам заглавията по диагонал веднъж в месеца....Жалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек Анов

  29 Май 2023 12:56ч.

  А Сашо Дончев плати 500 000 лева на шарлатаните на Радеф! Какво е очаквал да получи срещу парите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историк

  29 Май 2023 12:56ч.

  Най- скандалното от записа е, че ПП си признава нереалните резултати от последните избори -очевидно машинният вот е най-фалшивият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  29 Май 2023 13:11ч.

  Аз от 4 години твърдя, че машинния вот се манипулира като на шега от всеки който е обучен за това, но ... Кой да ми вярва? Трябвало да ги ползваме защото вече били закупени - каква логика само! Машинния вот щял да попречи на ГЕРБ да се върне -още един бисер. Машината включена в Интернет може да се манипулира от всяка точка на планетата. Но раята иска да бъде манипулирана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  29 Май 2023 13:13ч.

  Не е лесна градацията на "най-скандалното' в записа за ПП. ПП правят серия от скандали, които до един разкриват незаконност. ( За морал при тях е излишно и д е а се споменава.) Признанието за реален резултат на изборите от 7-9 %, т.е. за фалшификация чрез машинния закъсняло признание. Защо ли? От арогантност! Не им пука, че крадат и лъжат и с гласове. Днес - на мирен протест пред Президентсвото за отнемане на втория мандат на ПП. Реално, ПП отдавна са отпаднали от всяка власт, с която се гаврят и на записа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...машинният вот е най-фалшивият..."

  29 Май 2023 14:22ч.

  Естествено, както и всяка информация на дигитален носител. Въпреки всички приказки за паралелно съхранение и пр и пр. А като си помисля, че в новите тенденции за обзавеждане библиотеки просто няма, или ако има някоя лавичка с книги, те служат за оформление. Изхвърляйте книгите, да не събират прах и акари, всичко е вече достъпно онлайн... Да, ама не. Утре и Библията ще потърсим онлайн, и ще я намерим "леко променена".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За машинния вот си има лек

  29 Май 2023 15:13ч.

  Броят се разписките от машините, и ако няма 100% съвпадение - машината под карантина, в протокола се отбелязват и двете, но се взимат предвид само разписките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  30 Май 2023 0:21ч.

  АМИ НАЛИ ЗА ДВАТА ПО-ПРЕДИШНИ ИЗБОРА ЧАКАМЕ ПУБЛИКУВАНЕТО НА РАЗПИСКИТЕ ОТ СЕКЦИИТЕ С МАШИННО ГЛАСУВАНЕ И ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ НА РАЗПИСКИТЕ... КОГАТО МИШО КОНСТАНТИНОВ ГО ПОПИТАХА,,,, ТОЙ СЕ НАПРАВИ НА АМПЕ - АКО Е БИЛО ВЯРНО Е ГОЛЯМ СКАНДАЛ.... И ТАКА ДО ДНЕС. НИЕ МАЙ СМЕ В ЕПОХАТА НА СОФТУЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ХАРДУЕРНАТА ВОЕНИЗАЦИЯ ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  29 Май 2023 13:06ч.

  Статията в Сега е носкопосан опит да се замаже предателството.Но ще свърши работа пред полираните мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропуснатите гадости в записа на Руди Гела – псувни и невиждана простота

  29 Май 2023 13:08ч.

  Кирил Петков: „@би му майката и утре трябва да вземем едното или другото решение (за ротационен премиер, б.р.). А аз не мога да подкарам автобуса дори на първа…“ Асен Василев: “Вдигнахме температурата в казана… Ако се види, че прокуратурата ще бъде разчукана, това вдига температурата и шансът да имплодира цялата тая гадна система на вързани свински черва е доста по-голям. Но това, за да го правим, трябва да са при нас лостовете да го правим. Това не можем да го правим, докато сме в кампания и обясняваме, че Бойко е педер@ст, pardon my French”. Кирил Петков: “ДБ ни даде страхотен пример какво значи да оптимизираш само и единствено оцеляване. Това е правиш всякакви ходове, само, за да си в играта. И стоиш на 4%, но това не е проблем.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  29 Май 2023 13:35ч.

  Чудно ми е какво прави във в. "Сега" Галя Дачкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без Сега

  29 Май 2023 14:18ч.

  Чакай малко! Там не се ли изявяваше Доротея Дачкова? Нямам представа за потенциално роднинство. Сега са отдавна задраскани, не ги следя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега не е това което беше!

  29 Май 2023 15:23ч.

  Вестник Сега умря отдавна. Сашо Дончев му спря парите и остана само сайта, който е на космически години от състоянието по време на Миряна Балева. Сега е жалка слугинска медия на новите американски съдружници на българския чорбаджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миряна Башева,

  29 Май 2023 16:02ч.

  не, Балева..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  29 Май 2023 13:50ч.

  Мисля, че това обяснява всичко: "Програма на Държавния департамент на САЩ: Българите са „медийно неграмотни“ и трябва да бъдат обучени на какво да вярват"-https://obektivno.bg/programa-na-darzhavniya-departament-na-sasth-balgarite-sa-medijno-negramotni-i-tryabva-da-badat-obucheni-na-kakvo-da-vyarvat/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 май 2023: Списъците за регистрация на гласоподаватели в Ню Йорк показват катастрофално „нарушение при загуба на контрол“!

  29 Май 2023 15:26ч.

  Разследващ сайт от САЩ Uncoverdc.com ........ Катастрофална „загуба на контрол“ нарушение на данните при изборите в Ню Йорк от Уенди Страух Махони - 25 май 2023 г. Списъците за регистрация на гласоподаватели в Ню Йорк показват катастрофално „нарушение при загуба на контрол“! „Нарушение при загуба на контрол“ се позовава на стандарти, публикувани от Екипа за компютърна готовност на Съединените щати (US-CERT), които отразяват нивото на (!) ВЪЗДЕЙСТВИЕ на дадено събитие за информационна сигурност, при което данните са били компрометирани. „Нарушение при загуба на контрол“ е катастрофално ниво на „въздействие“, както функционално, така и по отношение на загуба на информация. Важно е да се отбележи, че обозначението показва, че „възстановяването от такъв инцидент не е възможно“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 26 май 2023: Тръмп се оказа прав, тъй като нов бомбен одит разкрива милиони невалидни избирателни регистрации!

  29 Май 2023 15:27ч.

  И друг сайт 05.26.2023 https://dcenquirer.com/trump-proven-right-as-new-bombshell-audit-uncovers-millions-of-invalid-voter-registrations/?utm_source=89385 ...... ТРЪМП СЕ ОКАЗА ПРАВ, ТЪЙ КАТО НОВ БОМБЕН ОДИТ РАЗКРИВА МИЛИОНИ НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ! ................. Костадинов от Възраждане на 30 март 2023 поиска контрол и прозрачност над Информационно обслужване" - и попита: Какво прави държавният служител шеф на ИО Ивайло Филипов дни преди изборите в САЩ?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Става страшно

  29 Май 2023 20:38ч.

  Става страшно. Със 7-10% от гласувалите и 3-4% от имащите право на глас тия шарлатани искат да обладаят държавата. Че то навремето болшевиките като са взели властта в Русия все пак са имали повече привърженици от тия пишлемета.Тия готвят Вартоломеева нощ с укронацистки щурмоваци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи